2006 – Joods monument Wagenborgen

Geplaatst op 10 maart 2016

Datum: 4 juni 2006
Titel: Monument weggevoerde Joodse patiënten in Wagenborgen
Locatie: t.h.v. kerkhofje fam. Brons, Wagenborgen
Verteld door: Hille Eppinga, voorzitter Erfgoed Lentis

Onthulling Monument ter nagedachtenis aan de weggevoerde Joden In Wagenborgen. De plaquette die eertijds in de Boerderij hing kreeg een nieuwe bestemming bij het kerkhofje van de familie Brons. Ontwikkeling plek en opzet door Vertisol Wagenborgen. H. Eppinga
Daar is nu jaarlijks een herdenking op 9 maart om 10.00 uur het moment waarop de joodse patiënten zijn weggevoerd. Aan de joodse patiënten, die slachtoffer werden van de nazi-ideologie, herinnerd de muurplaquette, die nu staat opgesteld bij de “kleine” begraafplaats. Op 25 april 1990 onthulde rabbijn Everts deze muurplaquette bij de ingang van het toen nog bestaande ontmoetingscentrum van Groot Bronswijk. Heiman Aptroot, Heintje Levie en de zusters Betje en Sinette Stoppelman werden weggevoerd uit de TCL en omgebracht in de gaskamers van Sobibor. Terecht kreeg de plaquette een prominente plaats bij de “kleine” begraafplaats, waarbij in het plaveisel de Davidsster is aangebracht: opdat wij niet vergeten. Anne Koopmans leidt de jaarlijkse herdenking en geeft uitleg aan de leerlingen op de scholen.

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.