2011 – Expositie het erfgoed ontstoft!

Geplaatst op 10 maart 2016

Data: 6, 7 en 8 mei 2011
Titel:
Expositie – Het erfgoed ontstoft!
Locatie:
de Schakel, locatie Zuidlaren
Inhoud: 
Kunst, Dennenoord WOII, Wagenborgen en haar Joodse deportatie, Therapie en andere bijzondere voorwerpen tentoongesteld middels rekwisieten, foto’s en filmmateriaal.
Verteld door: Hille Eppinga, voorzitter Erfgoed Lentis

Inleiding

Inleiding:
Na de afbouw van Wagenborgen, waar ik deconcentratie manager was, kwam ik er later achter dat daar zorgvuldiger om was gegaan met het Erfgoed, dan in de rest van de organisatie. Door mijn interesse voor die zaken heb ik mij daar persoonlijk voor ingezet.

De sporen van een rijk verleden waren daar naar het Rijks archief gebracht, en er was een gedenkmonument voor de oprichters de familie Brons prominent opgericht vlak bij het terrein van TCL of Groot Bronswijk. Plannen waren er om een monument op te richten ter nagedachtenis aan de weggevoerde Joden, die vergast zijn in Sobibor. Ook dat is iets later gerealiseerd.

Allerlei spullen uit het verleden kwamen aan het licht en die zijn bewaard en opgeslagen, glas in lood ramen met prachtige afbeeldingen zijn uit de gebouwen gehaald en opgeslagen in een loods in Winschoten. Bij het afscheidsfeest in Wagenborgen is over het hele terrein een nostalgische expositie gehouden, met allerlei onderwerpen die aan TCL herinnerden. ook daar waren attributen gebruikt uit de verzameling spullen van Groot Bronswijk.

De reactie na het feest waren overweldigd. Er was enorme belangstelling voor het verleden en de spullen die we lieten zien, waren het vehikel om mensen het verleden weer te te laten beleven en ervaren.

Toen ik daarna als account manager aan de slag ging bij de divisie Psycho Sociale zaken en nog weer later aan de slag ging bij Vastgoed, merkte ik dat er wel heel slordig werd omgegaan met de Erfgoederen in alle gefuseerde instellingen, zoals de Riagg, Ribw, Dennenoord en later ook de Heymanstichting.

Toen ik op 62 jarige leeftijd in 2009 met pre-pensioen ging heb ik een brief geschreven naar de Raad van Bestuur en mijn zorg daarover uitgesproken. Toen is er voorgesteld om samen met een deskundige, een gehele inventarisatie te doen. Samen met Jet Spits die ook in Wagenborgen bij het overbrengen van het archief naar het Gronings Archief actief was, hebben we een totale inventarisatie gemaakt. De rapportage Hoog is de roeping en schoon is de taak, resulteerde in de opzet van de werkgroep Lentis Erfgoed. Op dat moment is besloten om een expositie met spullen die ‘uit het stof zijn gehaald’ te organiseren.

Research

Het verzamelen van spullen uit alle hoeken en gaten van Lentis begon. Een groep enthousiaste mensen vormde de werkgroep Erfgoed Lentis zij en ook anderen gingen op onderzoek uit, met verbluffende resultaten. Er kwam een vracht aan spullen los die tentoongesteld konden worden. De schilderijen werden geïnventariseerd, zo goed en zo kwaad als het kon, met daarbij de grote en mooie collectie van de Heymanstichting, met name de Ploegschilderijen. Voor het thema WOII werd er een afspraak gemaakt met Gerard Rossing van het Herinneringskamp Westerbork. Van dit bezoek zijn foto’s gemaakt. (Door Hille Eppinga)

Voorbereiding

De enige plek die geschikt was voor een grote expositie was de Schakel, qua oppervlak en qua ruimteverdeling. Alleen daar kon in een veilige omgeving een schilderijen expositie worden gehouden en de gevonden artefacten worden tentoongesteld. Bovendien was daar catering aanwezig voor de bezoekers.

De ervaringen van de groep Evenementueel in Groot Bronswijk waren heel positief, zij hebben dan ook geholpen bij de opzet en de inrichting, een foto expositie werd toegevoegd, het verleden kwam tot leven. Anderen waren ook bij de inrichting actief, bij het transport van spullen naar de Schakel heeft de verhuisploeg van Wiemer Brons een belangrijke rol gespeeld, met name bij het transport van decorstukken en panelen die in de Schakel zijn gebruikt.

De werkgroep had allerlei thema’s bedacht, die waren: Wonen patiënten, wonen medewerkers, werken: patiënten en therapie, feesten, begraafplaatsen, WO II, audio & video van feesten en andere beelden o.a. uit de tweede wereldoorlog. Binnen die thema’s is alles uitgewerkt.

(Door Hille Eppinga)

6 mei 2011 – RTV Drenthe

Expositie

Omdat de research en voorbereidingen  t.a.v. de expositie enorm veel tijd gekost hebben, besloot de werkgroep Erfgoed om de Expositie niet één middagje te openen. 3 dagen hebben mensen de gelegenheid gehad om al het moois te bezichtigen.

Opening: Bert van der Hoek voorzitter van de Raad van Bestuur heeft letterlijk het stof van een kist geblazen en daarmee was de expositie geopend. Een groot succes, zeker 500 mensen kwamen in een aantal dagen de expositie bezoeken. Vele interviews zijn in deze dagen afgenomen door Jenne Berghuis en Rense Schuurmans. Mensen waren laaiend enthousiast, o.a. waardoor de werkgroep Erfgoed Lentis overtuigd raakte om meer projecten te gaan organiseren.

(Door Hille Eppinga)

Gastenboek

Vervolg

Nadat de expositie Lentis Ontstoft heeft plaatsgevonden heeft er intern nogal wat publiciteit plaatsgevonden, spullen kwamen boven water en werd de werkgroep Erfgoed Lentis aangeboden en we werden op allerlei zaken geattendeerd. Oud medewerkers reageerden en wilden eigenlijk een meer permanente expositie, een museum. Er kwamen foto’s bovenwater. Er werd over de tweede wereldoorlog en een bonnenkraak gesproken, we haalden de pers als werkgroep Erfgoed. Kortom er kwam en is meer aandacht voor het Erfgoed van Lentis.

Commissie Erfoed Lentis is geboren…..

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.