Header

1896-04-26/05-02 Fragment uit weekverslag Dennenoord

Fragment uit het weekverslag van 26 april 1896 t/m 2 mei 1896, geschreven door Geneesheer-Directeur dr. J.H. Schuurmans Stekhoven

  • Medische dienst:
    • A. Otte en Wijs die in het vorig rapport als bedlegerig zijn vermeld, moeten ook thans nog het bed houden. Bij A. Otte is enige verbetering, bij Wijs aanmerkelijke verbetering te constateren.
    • M. de Jonge die een paar dagen te bed gelegen heeft is spoedig weer opgestaan en aan den arbeid gegaan, doch sinds vertrokken.
    • Inmiddels is bedlegerig geworden H. Brouw, die vermoedelijk niet lang het bed zal behoeven te behouden.
    • Ook de keukenmeid A. Mosselaar, heeft in de afgelopen week den arbeid gedurende een halve dag moeten staken.
    • De patiënt Sik is weder opgestaan doch nog niet geheel hersteld.
    • Ook Soet blijft bij voortduring met de maag sukkelen.
  • Geestelijke verzorging: Zondag 26 deze trad 2 malen op Ds. Noordewier van Meppel. Op maandag kwam Ds. Zahn om de leiding der begrafenis van den overleden Patiënt Beer op zich te nemen. Niemand der familie woonde de begrafenis bij. Ds. Zahn bezocht woensdag patiënten en personeel, en hield catechisatie en cursus in kerkgeschiedenis.
  • Dienend personeel:
    • Vertrokken de verpleegster M. de Jonge, wier zwakte in het vorig rapport werd vermeld. In haar plaats is gekomen Anna Jeltema. Juffrouw Jongman heeft op haar verzoek van het Bestuur ontslag gekregen op 1 juli a.s.
    • Hierover zijn verder geen bijzonderheden te vermelden. Een tweetal vacatures bij de verplegers, waarbij nog komt, dat een verpleger binnenkort voor een paar weken onder dienst moet doet de behoefte aan een Moeder levendig gevoelen. Gelukkig hebben zich thans een 4 personen aangemeld. Wegens het bezoek aan deze Stichting van het Bestuur van het Krankzinnigen Gesticht te Franeker is de vrije dag van het personeel van donderdag en vrijdag verzet. Ik had gaarne den Heeren het buitenwerk in vollen gang willen laten zien. Ongelukkig regende het gestadig zoo dat mijn plan in duigen viel.
  • Economie:
    • Ontvangen is 1 kist stijfsel, vaatje stroop van 65 kg, 4 vaten petroleum, eenige garen, 2 dam en schaakspelen en 2 kaatsballen. De leveranciers van melk en karnemelk hebben de contracten geteekend.
    • Ook ontvangen werden enige extra dikke tasten ten gebruike voor storende patiënten; ook werd het benoodigde gegalvaniseerd ijzeren vlechtwerk voor den moestuin omheining ontvangen. Het zal zoo mogelijk volgende week worden geplaatst; Ook nog 50 H.L. cokes zal gebruikt worden in Keuken, Waschhuis etc.
    • Aangekocht 20 stoelen voor de kerk, welke later daarin geplaatst zullen worden, maar die nu dienst doen in paviljoen 1. Door dezen aankoop is het niet noodig des zondags voor kerktijd stoelen uit paviljoen 2 te halen, waardoor veel tijd verloren ging en waardoor ook het materiaal schade leed; verder 36 kg olijven en loog van de Roode & Co te Schiedam, wiens fabricaat 1/3 in prijs lager is dan van de vorige leverancier; lucifers; basterd eenheid; en 100 kilo kunstmest van Knol & Co te Zwolle. Aan den Heer Klinkert is verzocht om waar wenselijk te willen zijn, eene wagon Engelsche cokes aan de fabriek te Zwolle te bestellen. Eindelijk nog chicorei en tabak.
  • Kantoor:
    • Ingekomen een plaats aanvrage van A. Nauta te Harlingen voor een man. Plaats toegezegd.
    • Bij gelegenheid der laatste Bestuurs vergadering werd de vraag geopperd op welke wijze de leden van het Algemeen Bestuur het beste in kennis gebracht zouden kunnen worden met de rapporten van de 3 gestichten. Het zij mij vergund de 2 methoden in overweging te geven, De rapporten worden door den Geneesheer-Directeur rechtstreeks naar het C.K. gezonden; ten Centraal Kantoor. worden zij tot een rapport vereenigd, met dien verstande dat onder elke rubriek eerst de mededelingen van Veldwijk, daarna die van Bloemendaal en vervolgens die van Dennenoord worden vermeld. Dit gecombineerde rapport door middel van een cyclostyle of hectograaf 20 maal afgedrukt en aan alle bestuursleden en Geneesheer-Directeur, wordt een exemplaar gezonden.
    • Deze week kwam nog eene nota in over 1895 voor oprichting te bedrage van f 225,–. Zooveel mogelijk zal er voortaan voor gewaakt worden, dat de leverancier steeds tegelijk met de goederen hunne nota’s inzenden, waarvoor dergelijke vertraging in de betaling niet meer behoeft voor te komen. Ingevoerd zij in overleg met het G.B. en Baron van Heemstra werkboekjes ter opschrijving van den arbeid voor allen, die op de Stichting arbeiden, buiten het vaste personeel, zoals voor smid, timmerman en schilder.
    • Voor de betrekking van linnenjuffrouw hebben zich tot op heden 6 sollicitanten aangemeld en voor linnenmeisje 2, waarvan reeds een op proef heeft gewerkt en afgewezen is. Van de overige sollicitanten worden nog nadere informatie ingewonnen.
    • Van den Heer v. Nas te Renen werd, voor bemiddeling van den heer Werner te geschenke ontvangen: ‘het Gebed des Heeren’, dat ook op zijne kosten van een lijst voorzien mag worden.
    • Cultuur moestuin nog steeds even treurig. De eerste radijsjes zijn geplukt. Groenten in het vak zijn op. Verscheidene groenten zullen nu besteld worden in Groningen of elders, naar gelang dit ’t goedkoopst uit komt.
    • Met het omheinen van de moestuin is een aanvang gemaakt. Grond uit het meertje wordt door de patiënten over de moestuin gebracht. Aan Nijdam is in deze en de vorige week samen uitbetaald.
  • Varia:
    • In de paviljoenen 1 en 2 wordt het schoonmaken krachtig voortgezet.
    • Tot mijn leedwezen moet ditmaal van eene ernstige zaak melding worden gemaakt. De aspirant verpleger v.d. Leest die aanvankelijk goed voldeed, was in de laatste tijd wat al te forsch en ruw in zijn optreden jegens de patiënten. De Huisvader had nagelaten mij hiervan behoorlijk op de hoogte te stellen; maar had dan toch maandagmorgen v.d. Leest rustig vermaand, toen een der patiënten tegen den Huisvader er over sprak, gezien hoe v.d. Leest een zijner mede verpleegden ruw en grof behandelde des middags was de Huisvader er getuige van dat v.d. Leest een andere lijder dien hij wat barsch toesprak en die hem toen een klap in het gezicht en trap op zijn beenen gaf. Toen de Huisvader mij dinsdag op het rapport er van verwittigde heb ik v.d. Leest terstond bij mij laten komen en hem terstond ontslagen met opdracht denzelfde dag het terrein te verlaten. Jammer genoeg ging ook de Huisvader in deze aangelegenheid niet geheel vrijuit, daar hij meermalen de patiënt Vis, die dikwijls door een persoon nauwelijks te verplaatsen is, doch hoegenaamd geen weerstand biedt en zich volkomen passief gedraagt, aan het oor getrokken had om hem uit den hoek der zaal aan tafel voor den maaltijd te krijgen. Ik meende te kunnen volstaan met den Huisvader te wijzen op het ongepaste van zijn handelswijze. De Huisvader scheen inmiddels zelf het onbehoorlijke er van ingezien te hebben doch vertelde mij naïef genoeg een ander middel bedacht te hebben om genoemde patiënt uit een hoek der zaal aan tafel te krijgen; n.l. hij zou van onderen zijn stoel wegtrekken. Het is inderdaad toch wel wat vreemd, dat een Huisvader niet zonder nadere instructie weet, dat zulk een middel evenmin te pas komt en ik vertelde hem dat de enige goede methode is een tweede verpleger te roepen, wanneer een persoon niet voldoende is.
    • Terwijl enerzijds dankbaar erkend moet worden dat de verhouding tusschen het personeel onderling tegenwoordig over ’t algemeen genoegen aangenaam is, doen zich echter in de dienst hier moeilijkheden voor wier beteekenis niet onderschat mag worden. Het personeel kan wanneer het in Christelijke kringen wil blijven verkiezen met niemand om te gaan. En waar bovendien hier dag in dag uit als werkster, en waschvrouw ook personen op de Stichting arbeiden die niet christelijk zijn en op wier zedelijk leven soms heel wat te zeggen valt dan is de verleiding om in verkeerde handen te geraken juist zoo groot. Voor de ernstige of dagelijkse elementen onder het personeel is het gevaar dit wel niet, maar voor hem of haar die minder vast staan, kwelt. Enkele pogingen aangewend om van die werkster af te komen bleven vruchteloos. Waar de toestanden van het Gesticht hier ongunstig zijn; waar de Stichting gebouwd op een afgelegen terrein; in de nabijheid van een zich fraai, natuurschoon aanbiedend maar een goddeloos dorp; waar telkens en telkens het personeel in contact komt moet worden gebracht met personen uit het dorp, die in een Christelijk gesticht eigenlijk niet behoorde te zijn, dan behoort er veel toe om goedsmoeds te blijven; te meer daar op de hulp van een aan het Gesticht verbonden Geestelijk verzorger voorloopig niet te rekenen valt. Het zou te betreuren zijn, wanneer de historie van Dennenoord niet alleen op financieel en stoffelijk gebied, maar ook op geestelijk gebied eene lijdensgeschiedenis moet wezen. Ik acht het daarom noodig, dat er met alle kracht naar gestreefd wordt het gesticht zuiver te maken van elementen die daar niet thuis hooren en dat er op de eerst komende vergadering over deze zaak breedvoerig van gedachten worde gewisseld. Een en ander noopt mij om het Bestuur voor te stellen ook dhr. Nijdam een man van middelbaren leeftijd aan te stellen; welke Boschbaas dan tevens evenals op Veldwijk aan het hoofd van het buitenwerk zou kunnen staan waardoor de verpleger buitenwerker de wens tot aanstelling onlangs besloten werd voorloopig niet nodig zou wezen. Dat ik er op aandring, dat de Boschbaas een man van middelbaren leeftijd is, heeft voor een deel daarin zijn grond, dat er op het terrein behoefte is aan menschen van eenige levenservaring, waar zoo weinigen van hen, die thans aan de Stichting verbonden zijn, de 30 zijn gepasseerd.
  • Onderwijs: Het onderwijs werd in deze week regelmatig voortgezet.

Door geneesheer-directeur Dr. J.H. Schuurmans Stekhoven

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.