Header

1896-08-23/29 – Fragment uit weekverslag Dennenoord

Fragment uit het weekverslag van 23 augustus 1896 t/m 29 augustus 1896, geschreven door Geneesheer-Directeur dr. J.H. Schuurmans Stekhoven

  • Medische dienst:
    • Van den geneesheer werd in deze week geen bijzondere hulp verlangd.
    • Een paar patiënten moest wegens verkoudheid en diarree het bed houden of behandeld worden, maar geen enkel ernstig ziektegeval van deze week waargenomen.
    • De voeding van den lijder Kooi blijft steeds moeite en zorg verschaffen.
  • Geestelijke verzorging: Op zondag trad Ds. Zahn tweemaal op en ook bezocht eerwaarde woensdag, als naar gewoonte de Stichting.
  • Dienend personeel: In paviljoen 4 waren sinds eenige tijd moeilijkheden hangende tusschen Carola Bolhuis en de overige verpleegsters en moeder Vlieg. Wijl de meeste schuld bij Carola lag die een moeilijk karakter heeft; en ook omdat moeder Vlieg verklaarde niet langer met Carola samen wilde werken, heb ik eerst genoemde naar paviljoen 2 verplaatst. Carola weigerde eerst, maar bleek ten slotte toch bereid te gaan. De aspirant verpleegster H. Brouwer had zich in deze zaak ook niet naar behooren gedragen. Moeder Vlieg kwam tot mij met het verzoek om in haar huis kamertje Wijnands te mogen ontvangen. Ik zeide haar van meening te zijn, dat zulks niet mocht, doch verklaarde haar de vraag aan het Gestichts Bestuur voor te zullen leggen. Zij vertelde mij Wijnands tweemaal bij zich te hebben gehad, maar dat ze er niet mee door wilde gaan zonder mijne goedkeuring. Later bleek mij dat het bezoek van Wijnands niet onschuldig was aan de moeilijke verhouding tusschen moeder Vlieg en Carola. De verpleegsters zaten ’s avonds altijd bij moeder Vlieg in het kamertje, maar op den avond van het bezoek van Wijnands, moesten zij zich in een ander vertrek vermaken. Toen Wijnands voor 10.00 uur was weggegaan, weigerde Carola haar avondeten in de huiskamer te komen gebruiken en wilde blijven waar ze was. De verhouding tusschen verpleegster en Huismoeder werd daardoor natuurlijk niet beter. Ik meen dat het in de geest is, van een destijds genomen bestuursbesluit dat dergelijke bezoeken verboden worden. Het Bestuur GB van Veldwijk of AB dat wel of niet juist, heeft destijds verklaard, geen verkeering op het terrein te willen dulden. Over dat feit was het verschil gerezen in den boezem van den Gestichtsraad van Veldwijk. Het zou wenschelijk zijn, dat op dit gebied ook door het Gestichts Bestuur van Dennenoord duidelijke voorschriften gegeven werden, waarbij zooveel mogelijk rekening gehouden wordt met allerlei omstandigheden. Het is voor het leven in een Gesticht aangenamer, wanneer op punt duidelijke aanwijzingen bestaan, dan wanneer in elk speciaal geval de Geneesheer-Directeur overwegen moet, wat hij al of niet mag toelaten.
  • Onderwijs: Het onderwijs aan het personeel werd op vrijdagavond niet gegeven. Op woensdagavond had de cursus Kerkgeschiedenis in paviljoen 3 plaats.
  • Varia: Het omzetten van het terrein voor een boomgaard wordt geregeld voortgezet. De patiënten buitenwerkers hebben zich tot nu toe merendeels bezig gehouden met het brengen van bagger op het terrein voor het hoofdgebouw; Thans zijn zij begonnen met het transport van zand.

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.