Header

1896-09-06/12 – Fragment uit weekverslag Dennenoord

Fragment uit het weekverslag van 16 september 1896 t/m 12 september 1896, geschreven door Geneesheer-Directeur dr. J.H. Schuurmans Stekhoven

  • Medische dienst: Nieuwe ziekte gevallen van beteekenis kwamen, afgezien van de verwonding van Kool, deze week niet voor. Krentje blijft nog steeds sukkelen; hoewel het lichaamsgewicht vrij constant blijft, is de digestie toch sterk gestoord. In den toestand van Martens is geen afdoende verbetering waar te nemen. Toestand van Kool blijft vrijwel onveranderd. Een paar vrouwelijke verpleegden moesten ook bedrust houden gedurende enkele dagen.
  • Geestelijke verzorging: Daar er zondag geen predikant was, werd er ’s morgens leeskerk gehouden door Dr. Stekhoven en ’s middags door Buwalda. Vooral op verzoek van het personeel is 2 maal leesdienst gehouden. Woensdag bezoekt Ds. Zahn de Stichting.
  • Dienend personeel: De aspirant verpleger Fernhout gaf in deze week het doorslaande bewijs voor den arbeid hier niet geschikt te zijn. Zoals destijds werd gemeld, was het ook aan zijne achteloosheid te wijten, dat de verpleegde Groen eenmaal ontvlucht is, en kort daarop droeg hij de schuld voor de ontvluchting van Donkers, die aan de justitie bij zijne opsporing zoveel werk verschafte en ons 14 dagen in spanning hield. Fernhout nu had deze week de wacht in paviljoen 1. In de nacht van zondag op maandag heeft de patiënt Marten Visser, na telkenmale het bed verlaten te hebben en op de waakzaal te hebben heen en weer gelopen en meermalen zijn medeverpleegde Kool geplaagd te hebben, deze ten slotte met een ijzeren plaat meermalen op het hoofd geslagen en 4 hoofdwonden toegebracht, 3 wonden van weinig beteekenis, 1 wond tot op het been doordringend. Het plagen en slaan werd door Fernhout niet alleen opgemerkt, maar op het hulpgeroep schoot hij zelfs niet terstond toe. Het onvoldoende waarnemend vermogen van Fernhout deed mij besluiten hem mede te deelen, dat hij over 3 maanden de Stichting verlaten moet en hem te verbieden gedurende dien tijd toezicht op den verpleegden uit te oefenen. Aan deze zaak was Vader Venhuis niet geheel onschuldig. ’s Middags had hij gemist de ijzeren dekplaat van de waterleiding in den tuin. Visscher werd verdacht van het wegnemen. De vader onderzocht ’s avonds bij het naar bed gaan den lijder en vond in zijn zakken scherpe ijzeren voorwerpen, die afgenomen werden, maar vond de ijzeren dekplaat niet. De Huisvader kwam toen niet op de gedachte, den patiënt op de borst te betasten waar de plaat onder den hemdrok verscholen was. De aangevallen lijder Kool werd gelukkig door den Heere gelukkig gespaard, en schijnt spoedig te zullen herstellen van de wonden hem toegebracht. Zaterdagavond werd door mij het zaaltje van storende mannen zonder toezicht gevonden. Verpleger Welmers had het zaaltje verlaten en was doende in de isoleerkamer eenigen arbeid te verrichten, en nog wel met goedvinden en voorkennis van den Huisvader de Boer. Het is mij niet mogelijk geweest den Huisvader tot een helder besef te doen komen van zijn plichtsverzuim in deze aangelegenheid; en derhalve verzoek ik het GB nader op deze zaak in te gaan.
  • Het onderwijs: Werd geregeld gegeven.
  • Economie: Ontvangen werd 30 kilo cichorei; 4 vaten petroleum en 5 kopjes met schotels.
  • Kantoor: Plaats gevraagd door den Burgemeester van Tietjerkeradeel voor een vrouw welke afgezegd moest worden. Later bleek, dat ook te Veldwijk tevergeefs was aangeklopt. Bij den Heer Groenewegen werd een schets ontvangen van den terrein aanleg.
  • Varia:
    • De Stichting werd deze week bezocht door de Inspecteurs, die op verzoek van den Officier. van Justitie; den patiënt Buisman, wiens ontslag door den vader is gevraagd, kwamen bezoeken; en
    • tevens bij mij informeerden naar de redenen, die het Bestuur er toe leiden de kerk op eene andere plaats te zetten.
    • ook Antje Wol werd bezocht, de idioot uit Gasselte die door toedoen van Dr Ruysch en den Officier van Justitie in het Gesticht is opgenomen, wijl zij, volgens Dr Ruysch door haar moeder werd verwaarloosd. De overbrenging naar het Gesticht geschiedde tegen den zin der moeder en van den Burgemeester der gemeente. De Burgemeester vroeg mij dezer dagen per brief of ik het met hem eens was, dat de patiënte zonder nadelige gevolgen thuis kon worden verpleegd. Ik stel mij voor om over eenige tijd den officier.van Justitie toestemming te vragen, genoemde verpleegde met verlof huiswaarts te doen keren.

Door geneesheer-directeur Dr. J.H. Schuurmans Stekhoven

 

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.