1896-09-18/19 – Fragment uit Rapport Dennenoord

1896 – Fragment uit het rapport van 18 september 1896 t/m 19 september 1896, geschreven door Geneesheer-Directeur dr. J.H. Schuurmans Stekhoven

  • Medische dienst: De wonden van Kooi zijn zoo als genezen. Toestand van Goes wordt een minder geruster dan gunstiger; lichaamskrachten nemen wel weinig, doch gaandeweg af. Juffrouw Birza was deze week bedlegerig met een digestie stoornis, evenzoo G. Diephuis.
  • Apotheek: Bij den arbeid in de Apotheek blijft nu en dan eene verpleegster hulp verleenen.
  • Geestelijke verzorging: Zondag trad des voor- en namiddags Ds.Moolhuizen van Beilen op. Woensdag bezocht Ds Zahn de Stichting en hield ’s avonds een bidstond naar aanleiding van 1 Petr. 1 vers 8 en 9.
  • Dienend personeel:
    • Antje Kul reeds meermalen genoemd in het rapport heeft ook in deze week aan het personeel veel moeite verschaft. Zondagmorgen was zij naar de kerk geweest, maar bij het naar huis gaan, wilde zij niet naar het paviljoen en verzette zij zich zoo krachtdadig, dat de verpleegsters die haar vergezelden hulp van anderen moesten inroepen. Overdag is zij steeds op het zaaltje voor storenden; tijdens de maaltijden, is zij op de groote verblijfszaal; ’s nachts slaapt zij boven. Woensdag trachtte zij telkens te ontvluchten en over het hek te klimmen of er onderdoor te kruipen, welke pogingen echter verijdelt werden. ’s Avonds na het eten ca half acht is zij vroegtijdig naar boven gestuurd om naar bed te gaan. De verpleegster A. Stevens volgde binnen een paar minuten. Deze ging boven eerst het licht opsteken en daarna zien of Antje Kult reeds in bed lag om kleren weg te nemen, doch zag haar niet meer, Ongelukkig had J. Hempenius een paar uur te voren bij het verkleedden, de zoldertrapdeur niet op slot gedaan. Moeder Vlieg snelde naar boven, vond de trapdeur open en het zolderraam dito. Daaruit klimmende vond ze in de dakgoot de pantoffels van patiënte. Zoo spoedig mogelijk werd ik geroepen. Wijl het reeds duister was, en van beneden af tegen de ventilatie kokers het aanwezig zijn van eene figuur niet te onderscheiden was, deed verpleger een onderzoeks tocht over het dak maar vond niets. Toen pogingen tot opsporing in de nabijheid van het paviljoen. geen succes hadden, en personeel tot zoeken zou worden uitgezonden, werd Antje Kul door een paar personen die even buiten het terrein wonen teruggebracht. Zij had aan hunne woning aangeklopt om naar den weg te vragen.
    • De aspirant verpleger de Jong, die aan de militaire manoeuvres deelnemen moest is teruggekeerd.
    • Braam is vertrokken. Hij voelde zich hier wel op zijn gemak, doch voelde zich toch meer aangetrokken tot de ziekenverpleging, en heeft eene betrekking als verpleger in het Utrechtsen ziekenhuis gekregen. In dienst gekomen is Gazendam vroeger op Veldwijk werkzaam.
  • Economie: Ontvangen is een partijtje lampglazen; 80 kg margarine; 20 liter azijn; 20 kaarsen; 50 pijpjes; 10 Liter patentolie; 40 kg Havermout.
  • Varia:
    • Aan deze Stichting werd deze week een bezoek gebracht door Baron van Heemstra en de Heer Groenewege, om te spreken over verbetering van het terrein. De heer de Vries was verhinderd daarbij tegenwoordig te zijn.
    • Het omzetten van het terrein voor de boomgaard vordert goed. Het aantal keien, daar op gedoken valt evenwel niet mee.
    • Het rooien der aardappelen begint een einde te loopen; het geheele gewicht aan goede aardappelen wordt geraamd op 200 HL en 30 HL klein werk.
    • De aanwijs voor de aanbesteding vond Dinsdagmiddag plaats. Faber schijnt ook mee te willen dingen. Het aantal aannemers was niet eens groot.
    • Aangeschaft zijn eenige portefeuilles, om, volgende week te beginnen, voor betere circulairing der weekbladen enz. te kunnen zorgen.
    • De brandweerbakken; door den verpleegde-timmerman vervaardigd en door den dorpsschilder geverfd, zijn in gebruik genomen. In iederen bak bevindt zich een slang, een sleutel door een brandkraan, een standpijp, en een sleutel voor kleine kranen. Voorts zullen in iederen bak nog een paar lantaarns worden geplaatst. De bakken zijn geplaatst in onderzoekkamer paviljoen 2, bergplaats Waschuis, en de woning der Geneesheer-Directeur, Isoleer paviljoen 4 en isoleer paviljoen 3. De slang is zodanig in den bak gelegd, dat er slechts zeer weinig tijd behoeft te verloopen tusschen het aanschroeven der standpijpen en het spuiten.

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.