1896-10-18/24 – Fragment uit weekverslag Dennenoord

Fragment uit het weekverslag van 18 oktober 1896 t/m 24 oktober1896, geschreven door Geneesheer-Directeur dr. J.H. Schuurmans Stekhoven

  • Kantoor: Geene patiënten opgenomen. Hersteld ontslagen Dirk de Boer.
  • Medische dienst: De toestand van den lijder Kooi is steeds ongunstiger geworden.
  • Geestelijke verzorging: Zondag werd des voor- en na middags gesproken door Ds.Vegd te Haren. Woensdags verrichte Ds Zahn de gewone werkzaamheden en leidde ’s avonds een bidstond naar aanleiding van Joh. 7 vs 37b.
  • Dienend personeel:
    • omtrent het gedrag van het personeel zijn geene opmerkingen te maken. De verplegers, die met de buitenwerkers uitgaan deden deze week zeer hun best, zodat de arbeid goed opschoot.
    • Wegens de graviditeit van Moeder Venhuis, stel ik aan het Bestuur voor het echtpaar Venhuis voor 1 februari 1997 eervol te ontslag te verlenen uit hunne betrekking aan deze Stichting. hun bovendien de vrijheid te verleenen, eerder heen te gaan ingeval dit in hun belang wenschelijk is.
    • Voorts sollicitanten op te roepen voor deze betrekking met een indiensttreding op 1 of 15 Januari 1897, waarbij zij eerst een 14 dagen, de vrouw in een vrouwen paviljoen en de man in een mannenpaviljoen den gang van zaken kunnen opnemen. Naar mijne mening dient bij de vervulling van deze vacature bijzonder gelet te worden op de capaciteiten van de vrouw, die eene goede huishoudster wezen moet. In geval zij in beleid te kort schiet kunnen de goede eigenschappen van den man het tekort niet dekken.
  • Economie: Ontvangen 4 wagons knabbelcokes, terwijl 2 wagen antraciet onderweg zijn; 1 kist vermicelli; 50 kg boekweitgort; 4/2 ton zeep; 20kg basterd suiker; glansstijfsel.
  • Kantoor: Geene plaats aanvragen ingekomen.
  • Varia: Wegens het kille weer is de verwarming der paviljoenen reeds deze week moeten beginnen. De meeste der lokalen wordt echter afgesloten gehouden, terwijl ik, door elken morgen den machinist bij mij te laten komen, mij op de hoogte tracht te houden van het brandstof verbruik en te ruim gebruik tracht te voorkomen. Misschien zal het later in het financieel belang van het Gesticht blijken de sloten der verwarmingskastjes zoo te wijzigen, dat niet iedere verpleger of verpleegster ze open kan maken, wat nu wel het geval is, en gemakkelijk is, doch dit tegen heeft, dat men niet zeker weet, of het personeel niet nu en dan de kraan open zet in vertrekken, wier verwarming niet noodig is. In de nieuw te bouwen paviljoens zullen andere sloten aangebracht worden met maar een sleutel, die alleen onder het bereik is van het hoofd der paviljoenen.
  • Ontvluchting:
    • Een teveel aan pogingen tot ontvluchting werden gelukkig verijdeld. Zondag 18 october sprong v.d Schuur over het hek van den tuin van paviljoen 1. De patiënt werd na gesneld door de Huismoeder ter Moolen, die hem zag wegvluchten en ingehaald op het terrein. Nadat meer hulp toegeschoten was, werd de lijder teruggebracht.
    • Een paar dagen later sprong Stoffers over het hek in paviljoen 1. terwijl de verpleger op korten afstand voor hem in den tuin was. Op het noodfluit geblaas kwam van verschillende zijden hulp maar de patiënt was nergens te zien. Naar allerlei kanten werd gezocht, ook in het bosje dicht bij het hek. De verpleger die van mening was, dat de patiënt niet ver weg wezen kon bleef in de onmiddellijke nabijheid zoeken en vond den lijder eindelijk op nauwelijks 20 meter afstand van het hek, in een greppeltje tusschen de dennennaalden. Voorzichtigheidshalve is deze vlugge lijder naar paviljoen 3 gebracht, waar het hek hoger is, overgeplaatst.
  • Zuidlaardermarkt: wegens de Zuidlaarder kermis wordt er dinsdag en woensdag niet gewerkt.
  • De Boschbaas van Groenewegen is inmiddels gearriveerd en aan den arbeid geslagen.

Door geneesheer-directeur Dr. J.H. Schuurmans Stekhoven

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.