1896-10-25/31 – Fragment uit weekverslag Dennenoord

Fragment uit het weekverslag van 25 october 1896 t/m 31 okctober 1896, geschreven door Geneesheer-Directeur dr. J.H. Schuurmans Stekhoven

  • Medische dienst: Kool is Zondagmiddag 5 uur overleden. De begrafenis had niet hier, maar te Veenwouden plaats.
  • Geestelijke verzorging: Daar zondag het Heilig Avondmaal in de Gereformeerde kerk te Vries werd gehouden, werd op de Stichting alleen des namiddags leeskerk gehouden, waarbij Dr. Schuurmans Stekhoven voorging. Woensdag bezocht Ds. Zahn Dennenoord teneinde patiënten en personeel te bezoeken en catechisatie te houden.
  • Ontspanning: Mijne pogingen om de lijders het onhebbelijk tabakskauwen af te wennen zijn nog niet met succes bekroond. De kalmoes wortel als onschadelijk middel ter vervanging der tabak, viel lang niet in ieders smaak, zoodat ik thans een proef zal nemen met zoethout.
  • Dienend personeel:
    • Zaterdag middag klom Antje Kul reeds meermalen in dit rapport genoemd over het hek. Het ontvluchten zelf werd door de verpleegster Hinke Brouwer die op haar letten moest, niet waargenomen; wel werd door haar eenige ogenblikken later de afwezigheid der patiënte bespeurd en kon Antje nadat men haar van de zolder van het paviljoen in het oog had gekregen nog op het terrein opgespoord en teruggebracht worden.
    • Aan Hinke Brouwer door wiens nalatigheid A. Kul reeds eenmaal is ontsnapt, ontnam ik den volgende dag een vrijen dag; en gaf ik te kennen, dat zij waarschijnlijk ontslagen zou worden wanneer zij Antje voor de derde maal liet ontvluchten.
    • In aansluiting op een besluit, onlangs door het G.B. genomen, dat patiënten geen naaiwerk mogen verrichten voor het personeel zonder vergunning van den Geneesheer-Directeur, heb ik thans vastgesteld, dat het verpleegpersoneel, evenals zulks op Veldwijk het geval is, bepaalden tijd zal hebben om eigen naaiwerk te verrichten; en wel voor haar, die ’s morgens bovenwerk verricht heeft, s’ middags van 4-6 1/2 uur en des zaterdags den geheelen namiddag. Mocht soms blijken wat vermoedelijk wel niet het geval zal zijn, dat de tijd iets te beperkt is, dan is de uitbreiding zeer gemakkelijk. Voor de Huismoeders is tevens aangegeven, dat zij des middags voor zichzelf mogen naaien, niet des morgens. Tevens is bepaald, dat de patiënten geen naai- of breiwerk voor hun betrekkingen mogen verrichten, zonder vergunning van den Geneesheer.
  • Personeel: Vertrokken is de aspirant verpleger Fernhout, aan wiens optreden reeds verscheidene ongelukken te wijten waren, zoals de ontvluchting van Duik, Groen, Bot, en de verwonding van Kool, en die daarom deswege door mij is ontslagen.
  • Economie:
    • Ontvangen is 100 kg rijst, 50 kg Havermout, 2 kg blauwsel, 20 pak lucifers, enige melkkannen, schoteltjes en lampglazen.
    • Beschuit wordt thans is ontvangen uit Assen van Timmer en door Dr. Donner aanbevolen. De smaak van die beschuit is heerlijk, wat voornaamste motief was voor het verwisselen, terwijl de prijs bovendien lager is, van wat tot nu betaald werd.

Door geneesheer-directeur Dr. J.H. Schuurmans Stekhoven

 

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.