1897-01-17/23 – Fragment uit weekverslag Dennenoord

Fragment uit het weekverslag van 17 januari 1897 t/m 23 januari 1897, geschreven door Geneesheer-Directeur dr. J.H. Schuurmans Stekhoven

  • Mutaties: Geen patiënten ingekomen of vertrokken. Geen plaats aanvragen ingekomen.
  • Dienend personeel:
    • Nauwelijks was de week begonnen of een tweetal van het personeel werd bedlegerig. Anna Jellema moest reeds zaterdagavond naar bed en werd maandag overgebracht naar de ziekenzaal van paviljoen 2, terwijl moeder Vlieg zondagmiddag den arbeid moest neer leggen
    • A. Jeltema wordt gaandeweg beter. Dit is ook het geval met Moeder Vlieg die gisteren voor het eerst des avonds korte tijd is op geweest. Beentje Westra kan onder behoorlijke druk haar arbeid waarnemen. In het begin der week moesten er al eenige schikkingen getroffen worden om in paviljoen 4 den arbeid geregeld te doen voortgaan, daar er niet alleen 2 ziek waren, maar ook nog eene verpleegster juist met verlof afwezig was. Ik heb getracht dadelijk enige hulp te krijgen, maar dit is mij niet gelukt, zodat we maar rustig zullen afwachten, totdat beide zieken hersteld zijn.
  • Gedrag: over het gedrag van het personeel valt niet te klagen, Velen doen hun best en zijn gewillig om te leeren. Anderen, aan wier leiding moeite kost, kunnen dienen om ons geduld te oefenen; en noodzaken ons het gebed om wijsheid en voorzichtig beleid niet te vergeten.
  • Gebouwen en meubelen:
    • De heer Keijs is deze week hier geweest en heeft de draad naar paviljoen 4 hersteld. Het element in de gang weigerde, wijl door het verdampen der vloeistoffen van de elementen geringer is, en bovendien de bel, die nu en dan niet gehoord werd, wanneer het kantoor gesloten was, beter door het Hoofdgebouw heen klinken kan. Ook is de telefoon wat lager gehangen, opdat de dienstbode die wat klein van postuur is, het toestel bedienen kan.
    • De privaatdeur op het zaaltje voor zeer storende vrouwen, waarvan het slot zeer veel te lijden had, is van een wachtdeurslot en van eene veer voorzien. De ervaring zal moeten leeren of zulks beter voldoet.
    • In paviljoen 4 had men, zooals mij bleek, door een tijdelijk tekort aan Dennen koppen zich laten verleiden weder petroleum voor het aanmaken der kachels te gebruiken, zoodat mijnerzijds de schuldige terecht gewezen moest worden.
    • Voor eenigen tijd heb ik in een ander paviljoen het zuinig gebruik van Dennen knoppen trachten te bevorderen door het stellen van een premie, een paar vaasjes, en, naar ik meen ben ik daar vrijwel in geslaagd. In geval de knoppen ’t daags te voren in het oventje van het fornuis worden gedroogd, zijn zij voor het doel uitnemend geschikt.
  • Bijkomende ziekten: De verpleegde Vink, met chronische bronchitis reeds in het jaar vermeld, lijdt thans aan eene verheffing van zijne kwaal, Voedsel gebrek is ook gering; doch de koorts nog slechts matig.
  • Ontvluchting en zelfmoord: De eerste ontvluchting dit jaar had 22 x plaats. De verpleegde Pruil, die vroeger op Veldwijk is geweest en daar een paar maal is ontvlucht; en op wier deswege in het algemeen goed het oog werd gehouden, ging vrijdag 9.00 uur naar de wasscherij waar hij geregeld werkzaam is. Even daarna wil Pruil het Waschhuis verlaten. Het linnenmeisje T.J. v.d. Veen, die een boodschap aangenomen had, heeft of de buitendeur niet behoorlijk gesloten of de patiënt ongemerkt haar laten passeeren. De ontvluchting werd opgemerkt door mijne dienstbode thuis die terstond alarm maakte en de patiënt op zijn voetsporen door de sneeuw volgde. Na allerlei zigzag bewegingen verliet de patiënt achter het terrein. De bode Struiksma, die inmiddels te hulp geschoten was, volgde toen verder het spoor en zag weldra de lijder, die over het veld en door het bosch heen vluchtten, en wellicht nog ontkomen zou zijn, wanneer niet zijn spoor in de sneeuw het gemakkelijk hadden gemaakt hem te volgen. Toen de lijder ingehaald was wat geruime tijd duurde ging hij met eenig verzet mede terug zonder groote moeite. Inmiddels was ook Nijdam achterop gekomen, en heeft ook de lijder huiswaarts helpen brengen.
  • Geneeskundige behandeling: Bijzonderheden thans niet te vermelden. Een proef werd genomen met trional, het slaapmiddel dat in de laatste jaren veel gebruikt wordt.
  • Lichamelijke verzorging: Nog deze week bleek mij dat het personeel; nog niet genoeg doordrongen is van de waarheid, dat elke onreinheid op het hoofd van eene lijder bewijst, dat de verzorging niet voldoende was. Een aanklacht tegen het personeel kan vermeden worden. Weliswaar, was er geen epidemie, als reeds tweemaal in paviljoen 1 is waargenomen, maar er bestonden een paar geïsoleerde gevallen die aan mij niet waren medegedeeld; en die daarom wel behandeld waren, maar niet grondig genoeg.
  • Voeding: Wat de voeding aangaat, de kwaliteit van margarine wordt minder goed geschikt, die in het vorig jaar is gebruikt.
  • Geestelijke verzorging en kerkbezoek: Zondagmorgen was er leesdienst door mij gehouden. Woensdag was Ds. Zahn verhinderd om te komen, wegens een sterfgeval in de familie. Hij bezocht evenwel donderdag de Stichting voor het patiënten bezoek; en hield ’s avonds bidstond naar aanleiding van Math, 9 vers 13 en 16, terwijl de catechisatie niet gehouden werd, omdat het de verlof dag van het personeel was en deze bezwaarlijk verzet kon worden.
  • Arbeid: Scherpe wind is er ontstaan en hebben het werk belemmerd. Er werd opdracht gegeven de sneeuw op te ruimen, maar den arbeid had weinig succes. De arbeid in de werkplaats is van weinig beteekenis, omdat het daar nog aan behoorlijk bericht aangaande leiding ontbreekt. De pas benoemde timmerman heeft mij bericht over 3 weken te zullen komen.
  • Ontspanning: Mijne pogingen om de lijders het onhebbelijk tabakskauwen af te wennen zijn nog niet met succes bekroond. De kalmoes wortel als onschadelijk middel ter vervanging der tabak, viel lang niet in ieders smaak, zoodat ik thans een proef zal nemen met zoethout.
  • Afzondering: Eene der vrouwelijke verpleegden is deze week geregeld afgezonderd geworden, van het geval maak ik evenwel geen melding in het afzondering register, wijl niet zoozeer de toestand der patiënten maar in hoofdzaak het feit dat haar gewoon kamertje wegens het opnemen der temperatuur gesloten moest blijven de oorzaak was, dat zij in een isoleerkamertje onder dak is gebracht. Met een paar dagen betrekt zij haar kamertje weer.
  • Economie: Ontvangen werd 50 kg koffie en eenig ijzerwerk.

Door geneesheer-directeur Dr. J.H. Schuurmans Stekhoven

 

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.