1897-04 – Fragment uit Rapport Dennenoord

Fragment uit het rapport van juni 1897, geschreven door Geneesheer-Directeur dr. J.H. Schuurmans Stekhoven

  • De leerling verpleger Wijnands onlangs door het examen gekomen heeft zijn ontslag aangevraagd tegen eind augustus wegens aangeknoopte verkeering met de Huismoeder Vlieg. Ik heb tegenover beide partijen dit feit afgekeurd. Ik keurde het af dat Wijnands, die reeds vroeger een paar maal verkeering had, en die in Veldwijk, waarbij eerst als verpleger, later als bakkersknecht werkzaam was, en het najaar van 1895 verliet, wegens verkeering met de Huismoeder van Rustoord en die hier in betrekking kwam, wijl het hem in de maatschappij te moeilijk viel; en nauwelijks hier weer terstond naar een nieuwe verkeering uitzag en voor de zoveelste maal een meisje zijne liefde verklaarde. Maar ook vind ik het niet betamelijk in moeder Vlieg, dat zij, bij het aanzoek van zulk een wel eens tegen, maar wel onbestendigen jongen man, niet inzag, dat hare positie als Hoofdverpleegster meebracht van die dingen, zeer serieus op te vatten. Hare positie bracht m.i. mee dat zij niet dan na zeer lang beraad en na gebleken bestendigheid der sympathie in de verkeering moest bewilligen. Tot nu toe heeft deze verkeering, naar mij voorkomt, geen invloed uitgeoefend op den goeden gang van zaken in het paviljoen.
  • Economie: Ontvangen 20 kg krenten, 40 kilo , Margarine, 10 ltr patento thee, 25 pak lucifers, 20 doosjes poelpommade en een kist stijfsel.
  • Varia:
    • In de wascherij doet zich thans de moeilijkheid voor, dat goede hulp niet te verkrijgen is. Voor eene waschvrouw is het wel wat zwaar om 6 dagen achtereen daar werk aan te geven. Pogingen tot het verkrijgen om meer hulp mislukten. In het dorp Zuidlaren schijnt het gerucht verspreid te zijn, dat het werken in de wasscherij hier ongezond is; en een paar vrouwen die blijkbaar wel wilden, influenza kregen en trokken zich terug. Het wordt thans hoog tijd, dat afdoende maatregelen genomen worden, hetzij voor het aanstellen van een waschbaas, hetzij door het importeren van hulp van buiten.
    • Donderdag had het bezoek uit Franeker plaats terwijl vrijdag hier aanwezig was, Dr. Loby de Bruin uit Leeuwarden den vader van te Amsterdam tot hoogleeraar benoemde. Dr Loby de Bruin, een zonderling man van 78 jaar, die echter zeer veel belangstelling heeft in Dennenoord en die blijkbaar een goede indruk huiswaarts medenam.

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.