1897-05-30/06-05 – Fragment uit weekverslag Dennenoord

Fragment uit het weekverslag van 30 mei 1897 t/m 5 juni 1897, geschreven door Geneesheer-Directeur dr. J.H. Schuurmans Stekhoven

  • Mutatie: Aanwezig op dato: 53 mannen en 55 vrouwen.
  • Personeel: De aspirant-verpleegster Carola Bolhuis, die voor herstel met verlof was vertrokken, is thans teruggekeerd. Eenigen van het personeel hebben om van het fraaie weder te kunnen profiteren vakantie aangevraagd en verkregen. De gezondheidstoestand is bevredigend. Omtrent het gedrag zijn geen opmerkingen te maken.
  • Gebouwen: Onlangs was in het nieuwe paviljoen, toen de buizen voor de centrale gelegd waren, ook gestookt om na te gaan of alles behoorlijk dicht was. Omtrent het resultaat van deze proefneming was mij geen mededeling gedaan. Voorzichtigheidshalve vroeg ik aan de machinist om de machine eens flink in werking te brengen en met volle kracht te stoken. Bij deze gelegenheid bleek dat er geen voldoende trek in de schoorsteen is; rook en gassen zochten op allerlei wijze een uitweg; de vertrekken wel wat warm door de warme lucht, maar stoom was er niet te krijgen. Het was niet denkbaar dat alleen vochtigheid van de schoorsteen de oorzaak van dit verschijnsel was. Vermoedelijk is door de invallende pui etc. het rookkanaal verstopt; hiernaar zal onderzoek worden gedaan.
  • Gezondheidstoestand: Patiënt Swoel sinds lang ernstig krank wordt steeds zwakker en zwakker, zoodat het einde nabij is.
  • Geneeskundige behandeling – Lijkopening: Het voornemen bestond vrijdag van M. v.d. M. lijkopening te doen, maar door ontbinding reeds te vergevorderd was, moest daarvan afgezien worden.
  • Kerkdienst: Zondag werd des voor-en na middags de spreekbeurt vervuld door Ds. van Melle van Nijkerk. Woensdag werd de Stichting bezocht door Ds. Zahn.
  • Arbeid: Het transport van de dennennaalden over de wegen voor het Hoofdgebouw is afgelopen. Begonnen is met het transport van puin dat zich bevindt bij het nieuwe vrouwen paviljoen; en met het afgraven en transporteren van boomwortels en zand van de nieuw te bouwen huisjes moeten komen.
  • Economie: Ontvangen de 3 brandladders, welke reeds geruime tijd besteld waren. Zij zijn tijdelijk opgeborgen op de binnenplaats der keuken. Er dient een afdakje voor gemaakt te worden. De cokes van de Groninger fabriek ontvangen, wordt van goede kwaliteit geacht, zoodat tot den aankoop van een grooter kwantum waarschijnlijk zal worden aangegaan. Besteld is bij Wigboldus een cementkuip voor water in den moestuin. Nog werd ontvangen 300 kg rijst, 40 kg grutten, lampglazen, schoensmeer, 100 kg gort en een kistje vermicelli.
  • Kantoor: Van de Inspecteur werd een schrijven ontvangen met verzoek hun mee te deelen, hoe de dienst geregeld is, wanneer ik afwezig ben. Ik heb daarop geantwoord, dat ik tot nu toe niet langer dan 4 dagen achtereen afwezig ben geweest, dat gedurende mijne afwezigheid de geneesheer van het dorp de Stichting bezoekt; dat al, wat vooraf kon worden geregeld, door mij vooraf geregeld wordt en dat , wanneer mijne afwezigheid langer moet duren, een ander medicus gedurende dien tijd mijne functie in haar geheel op zal nemen.

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.