1897-06-10/12 – Fragment uit weekverslag Dennenoord

Fragment uit het weekverslag van 10 juni 1897 t/m 12 juni 1897, geschreven door Geneesheer-Directeur dr. J.H. Schuurmans Stekhoven

  • Verpleegden: Aanwezig op dato 52 mannen en 56 vrouwen.
  • Personeel: Aan de mannenzijde heeft onlangs eene belangrijke verplaatsing van personeel plaats gehad. Drie verplegers Welmers, de Jong, en Zwart zijn van paviljoen 3 naar 1 overgegaan, terwijl Bijl en Zwiers hunne plaatsen hebben ingenomen. De keukenmeid H. Brouwer was een weinig ongesteld, doch is weer aan den arbeid.
  • Gebouwen: In het nieuwe paviljoen (paviljoen 3) is de schoorsteen beneden de fout hersteld.
  • Varia: Vrijdagmiddag 10 juni, werd ik verrast door een niet vooraf aangekondigd bezoek van Minister van Houten met de inspecteur Dr. Ruisch. Het bezoek duurde ongeveer anderhalf uur. De beide vrouwen paviljoens (paviljoen 2 en paviljoen 4) werden bezichtigd. In de afdeeling van storende vrouwen, had nog een incident plaats dat gelukkig goed afliep. De vrouwen zijn tegenwoordig nogal woelig en erotisch en terwijl de Heeren met mij stil stonden te praten, snelde eene der vrouwen, dezelfde met wie een paar bestuursleden vroeger op min aangename wijze kennis gemaakt hebben, op ons af. Veiligheidshalve had ik ofschoon er 2 verpleegsters op het zaaltje waren nog een derde meegenomen. Een der verpleegsters moest een jong meisje, dat mij altijd omhelzen wil, vasthouden; zoodat er slechts 2 over waren, van de vrouw, die op ons afkwam, af te weren. Dit gelukte niet dan na worstelen en zonder dat patiënte en Dr. Ruisch en mij nog vast gekregen had. Eindelijk gelukte het, patiënte over te brengen in het aparte tuintje, dat grenst aan de gemeenschappelijk tuintje. Het paviljoen voor onrustige mannen werd niet bezocht, omdat ze het beter achten niet daar een bezoek te brengen omdat het storend zou werken.

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.