1898-01-15/22 – Fragment uit weekverslag Dennenoord

1898 – Fragment uit het weekverslag van 15 januari 1898 t/m 22 januari 1898, geschreven door Geneesheer-Directeur dr. J.H. Schuurmans Stekhoven

  • Personeel:
    • De meeste zorg verwekte ons deze week Renske Westra, wier ziekte Influenza, reeds in het vorig rapport is vermeld. De snelle stijging der temperaturen in het begin deze week, … waarvan aanvankelijk geen vrees is maar toen eenige dagen aaneen geen voedsel gebruikt werd en een geringe temperatuurdaling door nieuwe stijging met delibireeren gevolgd werd, heb ik de familie eerst per brief en de volgende dag telegrafisch verzocht over te komen. De toestand is op dit ogenblik wel gevaarlijk maar een gunstige wending blijft niet uitgesloten.
    • Met Bertha Wagendorp ging het ene moment niet naar wens zij weer reeds in zooverre beter dat zij dagelijks eenige uren op wezen kon. Maar dat voldeed langzamerhand en is zij weder den geheelen dag te bed met hoge temperaturen ’s avonds.
    • Anna Jellema is koorts vrij.
    • Maria Philipsen, die den arbeid ten deel heeft hervat had bleef nu en dan een hele of halve dag op bed.
    • Rika Seikerts was enkele dagen zeer dof en vertoonde symptomen die doen aannemen dat het hersenproces nog niet geheel afgelopen is. De ziekte dreigt zeer chronisch te worden.
    • De nieuwe verpleegster Hemanna Stuitje, bleek eigenlijk te zwak voor het werk. Zij doet nu niets anders dan zaniken en dit verlicht natuurlijk het werk voor het overig personeel niet. Op den duur zal zij vermoedelijk niet kunnen bljjven. Het is hier in deze streken zeer moeilijk geschikt personeel te krijgen. De meisjes die er nu zijn, januari, buiten betrekking zijn hapert wat aan. Tegen mei a.s. heb ik dan ook reeds 4 verpleegsters aangenomen en met nog 4 ben ik in overleg. Ook met het oog op het bijbouwen van paviljoenen tegen het najaar.
  • Terrein: Met het omzetten der tuintjes nabij de woningen van de beambten werd doorgegaan en eveneens met het schoonmaken van het bosch nabij paviljoen 3 en paviljoen 5.
  • Gezondheid:
    • De gezondheids toestand van de patiënten mocht niet gunstig genoemd worden; wel zijn enkele verpleegsters die in het vorige rapport zijn genoemd weder opgestaan. Daar tegenover staat dat bij anderen ook koorts werden waargenomen.
    • Een jeugdige patiënt juffrouw Engelen kreeg tijdens een toeval een hoofdwond die voorspoedig geneest.
    • Jonker is vanmiddag 3 uur overleden en vrijdag hier ter aarde besteld.
  • Lichamelijke verzorging:
    • Met het brood dat thans uit de nieuwe Groningse broodfabriek verkregen wordt is men algemeen tevreden. De tijd van aankomst ’s morgens 8 uur, is ook veel geriefelijker dan voorheen.
    • De reiniging van douche baden blijft goed voldoen.
    • Aan het voorkomen van onzindelijkheid wordt thans in de meerderheid der paviljoenen zeer veel zorg besteed.
    • In paviljoen 4 is op het slaapzaaltje voor de storenden een stilletje geplaatst, om te voorkomen dat de patiënten, die op een pot moeten en geen lust hebben het nabijgelegen privaat op te zoeken, hun urine op de grond deponeeren. Aan het personeel is de aanwijzing verstrekt dat het stilletje steeds schoon moet zijn en na elk gebruik, geledigd en gereinigd moet worden. Elke oppositie tegen de plaatsen van een stilletje wordt daarmee afgesneden. Om het rieken der privaten zoveel mogelijk te voorkomen is turfstrooisel besteld.
  • Onderwijs: Op dinsdag 18 januari begon ’s morgens 9. 00 uur het examen van leerling verpleger (verpleegster) die den titel wenschte te verwerven en voor hen, die verpleger wenschte te worden. Het was thans de 3e maal dat laatst genoemd examen te Dennenoord werd afgenomen. Van de personen die kort na de opening van Dennenoord in januari 1896 zich aan het leerling verplegers examen onderwerpen hadden nog steeds 2 hier aanwezig die zich thans aangemeld hadden. Nadat zaterdag te voren het schriftelijk examen had plaats gehad, begon dinsdag morgen om 9.00 uur het mondeling gedeelte. Van 9.00 uur tot 10.30 uur ondervroeg Dr. Stekhoven de geneeskundige vakken en van 10.30 uur tot 11.00 Ds. Zahn voor kennis van geloofszaken. en daarna de Heer Buwalda. De examens commissie mocht met vrijmoedigheid beide personen toelaten en het zilveren insigne werd door den Heer de Vries uitgereikt. Voor het leerling verpleegsters examen hadden zich aangemeld 1 meisje: Gebina Kijff en 3 aspirant verplegers Jan van Dijk, Hendrik Dijk, en Beer. Het resultaat van het onderzoek dat allen zijn toegelaten, evenwel G. Kijff met de verplichting het onderwijs in de handwerken te blijven volgen en van Dijk en Beer met de verplichting de taallessen te blijven bijwonen.

 

 

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.