1898-01 – Fragment uit weekverslag Dennenoord

Fragment uit het weekverslag van januari 1898, geschreven door Geneesheer-Directeur dr. J.H. Schuurmans Stekhoven

  • Personeel: De velerlei moeilijkheden welke in de laatste weken van 1897 ondervonden werden door veel ziekte onder het personeel, zijn nog steeds blijven bestaan. Een epidemie van verkoudheid, koorts en lichte influenza heerst onder het personeel en patiënten waarvan enigen met min of meer hooge koorts bedlegerig. Bij het nog steeds bestaande tekort aan personeel werkten ziektegevallen in hooge mate storend en wordt overig personeel en patiënten, waarvan enigen met min of meer hooge koorts bedlegerig. Bij het nog steeds bestaande tekort aan personeel werkten ziektegevallen in hooge mate storend en wordt het overige personeel welke krachten ook niet te roemen valt, overspannen en afgemat. De aspirant verpleegster Anna Jeltema, die vrij hooge koorts heeft zal zodra zij genoegzaam hersteld is om op reis te gaan, huiswaarts keeren. Carola Bolhuis, die verleden jaar ernstig lijdend was en weder met een recidief bedlegerig. Maria Philipsen is hersteld en zal wellicht haren arbeid spoedig hervatten. Onder deze omstandigheden kon ook het onderwijs, met name aan de verpleegsters, niet geregeld gegeven worden. Omtrent het gedrag zijn geen bijzondere opmerkingen te maken. Over het echtpaar Schippers, dat onlangs in paviljoen 3 in functie trad, valt niet te roemen. Wel is de man niet bang voor de patiënten, en vooral vrij zorgzaam. Maar de netheid laat nog al te wensen over en ook de Huismoeder toont weinig beleid.
  • Gezondheid: De gezondheidstoestand der verpleegden laat ook nog al eens te wenschen over. Eenige patiënten liggen met koorts en andere ziekte verschijnselen te bed als Krab, Stien, Kroeg en vrouw Tissing. Een der mannelijke patiënten Bakker is zeer verzwakt, zoodat wijl er gevaar voor het leven dreigde de familie gewaarschuwd is die den lijder dan ook reeds bezocht.
  • Bijzonderheden: Een der patiënten, die ons reeds meermalen ontvluchtte, onttrok zich ook deze week tijdens het buitenwerk aan het toezicht van het personeel. Een tweetal verplegers die naar zijn woonplaats gezonden werden brachten hem ’s nachts om 3 uur weder terug.
  • Arbeid: De werkzaamheden van de patiënte die met buitenwerk bezig waren bestonden hoofdzakelijk in het transport van cokes naar de kelders der paviljoenen.

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.