1898-02-13/19 – Fragment uit weekverslag Dennenoord

1898 – Fragment uit het weekverslag van 13 februari 1898 t/m 19 februari 1898, geschreven door Geneesheer-Directeur dr. J.H. Schuurmans Stekhoven

  • Moeder Vlieg: tegen over deze verblijdende berichten van herstel van enkele personeelsleden staat het treurige feit dat omtrent moeder Vlieg, weder minder gunstige geruchten verspreid werden. Herhaald werd dat zij de eieren voor patiënten bestemd, zelve had gebruikt. Erg, erg. Wel is gebleken dat bij nader onderzoek dit gerucht ongegrond is. Wijl ook hier het openbaar werd dat het vertrouwen in het algemeen in moeder Vlieg geraakt was heeft deze klacht het noodzakelijk gemaakt haar betrekking op te zeggen met 3 maanden. Zij heeft zelfs verzocht reeds zeer spoedig heen te mogen gaan maar aan dit verzoek kon ik niet voldoen. Dit heengaan van moeder Vlieg is daarom zoo pijnlijk omdat de verwachtingen welke van haar gehoord werden, zoo goed was. Haar vriendelijk karakter, haar netheid en aanvankelijk ferm optreden deed in den beginne weldadig aan. Na nog geen jaar hier was alles zeer verbleekt die glans. Vermoedelijk en door mij ontraden is de verbintenis met den verpleger Wijnands en de vaardigheid in het zich verloven bekend geworden was, haar die sympathie langzamerhand deden verliezen. Eindelijk bleek dat het reeds lange tijd door het personeel bespeurd was, dat zij geen scherp onderscheid maakte tusschen het mijn en het dijn. Al kon haar oneerlijkheid niet bewezen worden met het doel om het in bezit te houden. Waren de feiten die zij bekende toen voldoende om het vertrouwen in haar gesteld te handhaven er is nu opnieuw sprake van oneerlijkheid en heeft overal ingang gevonden kon zij daarom niet blijven. Wijl er op het oogenblik op Dennenoord geen verpleegster is welk ik met vrijmoedigheid zou durven aanhouden voor de functie van Huismoeder ben ik met collega van Dale in overleg getreden en hoop ik bij het volgende weekrapport aan het Bestuur een voorstel te kunnen doen.
  • Gebouwen, meubels en terrein:
    • Aan de kerk was in het voor tonen raam eene verzakking ontstaan welke deze week door den aannemer in orde gemaakt is, Van paviljoen 6 zijn door de storm weder vrij wat pannen afgewaaid, van de pastorie een kleiner aantal.
    • Aanbesteed is deze week de levering van 90 kribben voor de nieuwe paviljoenen fl 10.55 per stuk.
    • De omzetting van den bovengrond werd door het min gunstige weder zeer belemmerd. De patiënten hebben zich ook bezig gehouden met het transport van leem uit den bovengrond geworven en naar de cokesschuur gebracht tot verharding van den bodem.
  • Varia: de pastorie werd deze week betrokken door Dr. Stekhoven met het oog op schilderen zijner woning waarmede maandag a.s. een begin gemaakt zal worden.

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.