1898-02-20/26 – Fragment uit weekverslag Dennenoord

Fragment uit het weekverslag van 20 februari 1898 t/m 26 februari 1898, geschreven door Geneesheer-Directeur dr. J.H. Schuurmans Stekhoven

  • Personeel: de toestand van het personeel blijft aan allerlei zaken onderworpen:
    • Bertha Wagendorp is na een paar dagen aan het werk te zijn geweest weder een paar dagen bedlegerig geweest.
    • C. Wijma en R. Hamstra zijn weder den geheelen dag in functie.
    • Inmiddels is weder een andere verpleegster G. Kijff met lichte koorts bedlegerig geworden.
    • Ook een der beide waschvrouwen is wegens ziekte weggebleven en wanneer niet spoedig hulp wordt gevonden zal het grootste deel der wasch elders behandeld moeten worden en ten einde bijtijds te kunnen slagen is reeds aan een wasscherij te Groningen gevraagd of deze voor een ander zorgen kan waarop bevestigend antwoord is ontvangen.
  • Gebouwen, Meubel en Terrein: door de vele regen van de laatste tijd zijn in verscheidene gebouwen de ramen doorgeslagen en heeft zich her en der op de beneden vloeren de schimmel afgezet. Aanbeveling zal het verdienen in de zomer eenige muren van buiten te oliën. De omzetting van de bovengrond werd door het ongunstige weder iets vertraagd.
  • Bijzonderheden: eene der vrouwelijke patiënten die een 14 dagen geleden hier gekomen was is op mijn advies huiswaarts vertrokken met een verpleegster. Naar mijne meening was bij deze lijderes niet genoegzaam rekening gehouden met het feit dat zij steeds spoedig heimwee kreeg wanneer zij slechts korten tijd van huis was. Daar ik vreesde dat een langer verblijf in een Gesticht meer kwaad dan goed zou werken, achtte ik het in het belang van de patiënte, een poging tot verpleging thuis onder toezicht van een verpleegster te moeten aanraden. Wel viel het hier uiterst moeilijk een verpleegster 14 dagen te missen, maar wijl de familie het zonder een verpleegster niet dorst te wagen daar de patiënte een paar malen pogingen tot suïcide had gedaan meende ik dat dit offer gebracht moest worden.
  • Lichamelijke verzorging: de kleeding van de mannelijke patiënten voldoet niet in alle opzichten. De kledingstukken van boven bevestigd worden door wassch spoedig ontkleurd zoodat met name bij reparatie het voorkomen van den lijder alles behalve smaakvol is. Voor rustige patiënten die geen grof werk verrichten is behoefte aan kleeding van netter aspect.

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.