1898-02-27/03-05 – Fragment uit weekverslag Dennenoord

Fragment uit het weekverslag van 27 februari 1898 t/m 5 maart 1898, geschreven door Geneesheer-Directeur dr. J.H. Schuurmans Stekhoven

  • Benoeming:
    • Het bericht dat Ds. Drenth van Nieuwolda de benoemings brief gezonden was werd door het personeel met ingenomenheid begroet. Uit enkele paviljoenen heeft men aan den predikant geschreven om daarvan te doen blijken. Ook is bericht ontvangen dat Ds. Drenth zich voorstelt de volgende week de Stichting te bezoeken.
    • Maandag verliet Reintje Westra en Anna Jellema de Stichting. Eerstgenoemde was wel zwak en werd door mij voldoende krachtig geoordeeld om op reis te gaan. De verpleegster Carola Bolhuis die met eene patiënten vertrokken was om haar gedurende 14 dagen thuis te verplegen is weder teruggekeerd daar haar hulp niet meer strikt noodig was.
    • Bertha Hogendorp is een enkele maal weder minder was heeft toch den arbeid grootendeels kunnen doen.
    • De dienstbode Koba Siekert is het grootste deel van den dag op en verricht eenigen arbeid in paviljoen 2.
  • Bijzonderheden: zondag morgen 27 februari melde zich ’s morgens om 6 uur een persoon aan in paviljoen 1 voorgewend een krankzinnigen dokter te zijn en overgekomen was om de patiënten hier spoedig te genezen. Het was een boerenarbeider uit Peest bij Norg ongeveer 3 uur hier vandaan, die reeds eenmaal in een gesticht verpleegd was geweest en nu weder in de war was. Later werd die persoon in de kerk aangetroffen. ’s Avonds laat werd hij door den burgemeester van Zuidlaren in bewaring gesteld. Maandagavond heeft deze lijder in een opgewonden bui met een stoel een 6 tal ruiten verbrijzeld, enkele andere patiënten bleken schier prikkelend op hem te werken en bleeken invloed op hem uit te oefenen.
  • Geestelijke verzorging: zondag 27 februari trad hier Prof. Runia van Kampen op.
  • Afzondering: tot afzondering van een tweetal patiënten moest worden overgegaan. Een daarvan was door de onhandigheid van een verpleger woedend geworden en wijl hij gevaarlijk werd voor het personeel is hij afgezonderd.

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.