1901-09-13 – Aanstellen Magazijnmeester

Dennenoord, 13 September 1901

Waarde Heeren,
Na afloop van de bestuursvergadering en naar aanleiding van een vraag van Baron van Heemstra bij het nazien van de begrooting werd door mij met den huismeester de vraag besproken of reeds in het volgend jaar tot het aanstellen van een magazijnmeester moet worden overgegaan. Het kwam mij aanvankelijk voor, dat door het verschaffen van eenige hulp zonder keukenmoeder de goede gang van zaken in het magazijn ook voor het jaar 1902 nog verkend zou zijn, maar nadere overdenking deed mij dit eenigszins twijfelachtig voorkomen en ik verzocht derhalve den Huismeester mij schriftelijk eenige inlichtingen omtrent den arbeid in het magazijn te verschaffen. Onder overlegging van die inlichtingen stel ik u voor uwe goedkeuring daaraan te hechten dat op de begrooting van 1902 een post van fl 442,00 uitgetrokken wordt voor een magazijnmeester. Ik verzoek derhalve de Heeren achter hunne namen ‘voor’ of ‘tegen’ te plaatsen en het stuk met spoed te laten circuleeren.

 Met de meeste hoogachting heb ik de eer te zijn weledele Heeren.
 J.H. Schuurmans Stekhoven.

Baron van Heemstra Voor.
L.W. de Vries Voor.
S.S. Hofstra Voor.
H.Klinkert Voor. Met reserve alle vrijheid om ter vergadering van het Algemeen Bestuur nog tegen te stemmen.
Terug Dr. Stekhoven


Arbeid in Magazijn

De arbeid die verricht wordt in verband met het magazijn van voeding en huishoudelijke artikelen geschiedt thans door 3 personen:

  • a. door de keukenmoeder
  • b. door Oving die overigens is belast met de reinigingsdienst en het beheer en verzorging van het magazijn voor brandstoffen, en aan wien enkele werkzaamheden in de keuken en matrassenvulling zijn opgedragen.
  • c. door Struiksma. Beginnende met de onder c. genoemde in diens arbeid van geringen omvang en bepaald zich alleen tot het snijden van nagelkaas, een arbeid die meer dan vrouwelijke kracht verricht.

De arbeid door Oving verricht bestaat in het tijdelijk in de kelder brengen van artikelen als zout, soda, zeep, boter artikelen die eerst dan in het magazijn worden gebracht wanneer de afweging in kleinere hoeveelheden dadelijk kan geschieden. De aard van deze artikelen eischt als bergplaats een kelder.

De overige artikelen als rijst, suiker, koffie, thee, boonen, grutten, kortom alle voedingsartikelen die een drooge bergplaats vereischen worden door hem bij aankomst op den zolder (magazijn) gebracht.

Hij ontvangt de petroleum die wordt aangevoerd, controleert de geleverde maat en belast zich eveneens met het aftappen der petroleum en de afgifte van ledig fust. De kisten, manden, kortom de emballage van al de ontvangen goederen wordt door hem een tijdelijke bergplaats gegeven en voor de terugzending in gereedheid gebracht. Wat de huishoudelijke artikelen betreft verzorgt hij alleen het artikel matten en wel die welke aan de Stichting zelf worden gefabriceerd. Deze worden dan door hem uit de werkplaats gehaald, gesorteerd en op het magazijn een plaats gegeven. De door de keukenmoeder hem verstrekte bons van cokes en turf worden door hem afgeschreven en daarna de daarop vermelde hoeveelheden met behulp van patiënten aan de verschillende paviljoenen bezorgd. Behalve de arbeid die van de afdeling Brandstoffen wordt verricht, kan gerekend worden dat door Oving het geheele jaar dan per dag 2 1/2 uur arbeid wordt verricht in verband tot het magazijn van voeding en huishoudelijke artikelen.

Wat nu de arbeid der keukenmoeder aangaat die tevens de functie van Magazijn meester verricht, wil het mij voorkomen dat zij, hoe meer zij hare krachten samentrekt voor het magazijn, terrein gaar verliezen in de keuken. De oudste keukenmeid toch geeft niet zelden door haar optreden het volmaakt type van een keuken prinses en het schijnt soms dat beide zich verzoend hebben met de idee dat de een baas is boven de andere beneden de balklaag van de zolder. Het is hier niet de plaats uit te weiden over den arbeid door de keukenmoeder in de keuken verricht. Deze is van geringe omgang. Het koken van het benoogdigde van Dr Wessels en bij gelegenheid als bestuursvergaderingen doen haar nog eens als de keuken-première kennen.

Het door haar verrichte magazijn werk bestaat in het ontvangen der goederen en het verrichten de daarvan vereischte formaliteiten en het nazien van rekeningen, wat het getal en maat of gewicht betreft. Zij sorteert de goederen in het magazijn beneden en boven en zorgt voor behoorlijke bergplaats. De van de keukenlijst benoodigde voedingsartikelen door haar afgewogen en voor de bezorging in de keuken klaar gezet. Aan den vroeger gestelde bepaling dat hetgeen door particulieren uit het magazijn wordt betrokken hen 10 1/2 uur voor afhaling gereed moet zijn wordt door haar niet voldaan. Niet zelden heeft zij ten 12 ure nog niet alles in gereedheid. In de namiddag belast zij zich eerst met het sorteren van de bons, en het onder een cijfer brengen van de verschillende artikelen daarop voorkomende. De verschillende bons worden dan haar daarna op een zeer primitieve, tevens omslachtige wijze geboekt. Voor haar is deze wijze van administratie zeer duidelijk en niet boven hare kracht, terwijl hare boeken voor den Huismeester als kladblok of memoriaal zeer goed kunnen dienen. Uit het bovenstaande kan blijken dat er grond bestaat van de overtuiging van den Huismeester, dat voor de keukenmoeder hoe langer hoe meer het magazijn hoofdzaak en de keuken bijzaak wordt. De uitbreiding van de stichting zal haar dan ook tamelijk snel voor het keuken terrein vervreemden en meen ik uit dien hoofde het wenschelijk is beide departementen van elkander uit de aard der zaak gescheiden, ook in het beheer te moeten scheiden en te brengen ieder onder een afzonderlijk hoof. Indien aan het magazijn  een mannelijk hoofd wordt geschonken, die weet dat hij niet alleen Magazijn meester maar ook magazijn knecht heeft te zijn, zal door Oving aan den reinigingsdienst die ook steeds in omvang toeneemt meerdere zorg kunnen worden besteed.

Dennenoord, 13 september 1901
J. Beekman

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.