1931-07-15 – Voorstel voeding

AFSCHRIFT
_________

V o o r s t e l

Het Stichtingsbestuur van BLOEMENDAAL meent zich de vrijheid te mogen veroorloven aan het Centraal Bestuur voor te stellen, in de voeding en voedingstarieven eenige wijziging te brengen, omdat de voeding in onze inrichting feitelijk niet meer in overeenstemming is met wat het meerendeel onzer patiënten in eigen gezin gewoon is te ontvangen en voor de klachten hieromtrent soms worden vernomen, onzes inziens wel eenige aanleiding bestaat.
Bij de veelszins gewijzigde toestanden zijn onze voedingstarieven vrijwel onveranderd gebleven, niettegenstaande de verpleegkosten belangrijk hooger geworden zijn en de arbeiders zoowel als de burgers aan de voeding andere eischen stellen dan veertig jaar geleden. Tot nu toe wordt nog steeds aan de patiënten margarine op de boterham gegeven. Ze krijgen slechts eenmaal per week, nl. Zaterdagsavonds iets op de boterham en wat het middageten betreft, dit bestaat ’s Zondags alleen uit soep en rijst, ’s Maandags uit boonen met spek of gort of capucijners met spek, waarvan meerdere patiënten zoo goed als niets gebruiken, zoodat zij het op die dagen met broodvoeding moeten doen. In het winterseizoen is het menu weer wat anders dan in den zomertijd, doch wanneer dan bijv. Donderdags erwtensoep met kluiven wordt verstrekt, ontbreekt ook elke toespijs. Op andere dagen wordt veelal aardappelen met vleesch en groenten of een gestampte pot bereid. Deze voeding is wel goed en degelijk, doch ’t menu is niet in overeenstemming met wat de bevolking in haar geheel in onzen tijd verlangt. Het zou o.i. aanbeveling verdienen, om ‘s-middags, wanneer bruine boonen, erwtensoep enz. wordt verstrekt, een of andere pap als toespijs te geven. De onkosten hiervoor zouden per verpleegdag 3.25 cent bedragen.

Wat de voeding van het personeel betreft, deze is in meer dan een opzicht beter. Het personeel krijgt natuurboter op de boterham, die afgedacht hiervan, meermalen beter gemeubileerd is, heeft drie maal per week soep of iets anders als toespijs bij den middagmaaltijd en overigens dagelijks aardappels met vleesch en groenten.
In vele inrichtingen wordt aan het verpleegpersoneel dagelijks een ei en iedereen broodmaaltijd een glas melk verstrekt, terwijl bij iedere maaltijd één boterham met het een of ander belegd is. Hiervoor zouden de kosten per dag 12 cent per persoon bedragen.

Wij meenen, dat deze uitgaven niet direct noodig zijn. Aan het personeel, dat zwak of lijdende is wordt steeds extra-voeding verstrekt, voorzoover de geneesheer dit noodig of gewenscht acht, doch voor jonge en krachtige menschen met goeden eetlust kan het dagelijks verstrekken van melk en eieren niet strikt noodig worden geacht.

De Secretaris,

Delft, 15 Juli 1931

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.