Header

1934-02-09 – Fragmenten uit notulen Stichtingsraad

  • Mededeling van de voorzitter dat het Stichtingsbestuur tot timmermansbaas heeft benoemd Heeling uit Emmen, die den 1e april a.s. in functie zal treden en het huis van den vroegere baas Mennen zal gaan bewonen.
  • Voor de woning bij den uitgang van het terrein nabij paviljoen 20 heeft zich een huurder aangaboden.
  • Restauratie van paviljoen 3 en 4 komt op ongeveer fl12000.– Behalve verschillende veranderingen een uitbouw in 3 worden hier voor verkregen nieuwe vloeren, nieuwe centrale verwarming en in de voorgevels geheel nieuwe ramen.
  • De operatie of onderzoekskamer op het Hoofdgebouw moet opnieuw geverfd worden. De onderlaag deugt niet zoodat de verf geheel loslaat. De muur dient geschuurd te worden. De vloer zit echter ook vol barsten en aangezien dit met graniet vloeren bijna steeds het geval is wordt naar een andere vloer uitgezien. Het idee is om nu een Fama vloer te leggen (fl 4,50 per m2) Een nieuwe muurkast en een paar nieuwe tafels zouden evenzeer gewenscht zijn.
  • Als de financiën het toelieten dan moet er een nieuwe schilderswerkplaats komen in de buurt van de smederij. Het gebouw de stille bedrijven kan dan verdwijnen om plaats te maken voor een nieuwe centrale werkplaats. De timmermanswerkplaats zal ook vergroot moeten worden.
  • Betreffende aspirant verpleegsters wordt door het Centraal Bestuur medegedeeld dat deze geen nieuwe dienstkleding meer wordt verstrekt en dat het aanvangs salaris fl 225,– per jaar zal bedragen. Voor het interne verpleegpersoneel wordt ook niet meer een vakantie toelage gegeven.
  • De kantoorjongen van Dijk die fl 750,—  verdient wil gaarne meer verdienen daar hij er niet mee uit kan. De gedachte is dat er op veel verbetering wel niet zal zijn te rekenen; er is een formatie voor kantoor personeel in de maak, die staat in het teeken van bezuiniging.
  • De tuinknecht Bruining wil eveneens gaarne verhooging. Rekening houdende met dienst bekwaamheden is het beter zijn terrein te beperken meer speciaal tot de moestuinen en de kassen. Een eventueel 2e tuinknecht zou zich dan meer met de heesters en de plantsoenen kunnen bemoeien. Voor de tuin zal nog een 2e kas worden gemaakt.
  • De begrooting hier van met de centrale verwarming is fl 2500,– waarschijnlijk kan Bruining dan nog wel iets verhoogd worden.
  • Er nog eens betreurd dat voor het geheel terrein niet een centrale verwarming is van uit een punt bediend.
  • Van Prof. Zwikker is er een bericht dat hij inzake  akoestische verbetering van de kerk over het geheel mee kan gaan met de plannen van den architect Reitsma. De begrooting is ongeveer fl 2800,–.
  • Op de vraag van het Centraal Bestuur hoe het met de woning verdeling zal gaan is het antwoord dat Ds. van der Laan in de tegenwoordige geneesheer directeurs woning zal trekken terwijl dr. Boswijk in eigen woning wenst te blijven hoewel er sprake van is geweest dat deze in de woning der Geestelijk verzorger zou gaan. Bij nader beraad meent hij dat de voordeelen niet opwegen tegen de vooral financiële bezwaren.
  • Geadviseerd wordt de schildersknecht van der Veen en de smidsknecht van Weringh als zijnde geschoolde vakmenschen vast aan te stellen.
  • In de vakature van timmermans knecht solliciteert de zoon van de oud verpleger Nonkes, die reeds geruime  tijd in dienst van de Bouwdirectie op het terrein alhier werkte en daarbij uitstekend voldoet lijkt het wenselijk deze in dienst te nemen van de Stichting.
  • De voorzitter deelt mede dat aan de vergadering van Geneesheeren directeuren is opgedragen een concept te maken van een aanvulling van het reglement. Hier kan bij gevoegd worden de kwestie van onderzoek en geneeskundige behandeling.
  • Op de kort  geleden gehouden gestichtsdirecteuren vergadering te Zwolle kwam de wenselijkheid naar voren om het personeel te verplichten zich te onderwerpen aan het onderzoek de gewenste behandeling die door de betreffende geneesheer directeur noodzakelijk geacht wordt. Als voorbeeld wordt genoemd dat met TBC een doorlichting van de longen geëist zal kunnen worden. TBC is nog steeds een ernstige ziekte in een gesticht.

(Bron: Jan Barend de Vries)

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.