Header

1938-01-24 – Aan de vergadering der Geneesheeren-Directeur

VEREENIGING TOT CHRISTELIJKE
VERZORGING VAN KRANKZINNIGEN
IN NEDERLAND
Centraal Kantoor:
Sweelinckplein No. 1 – ’s Gravenhage

24 Januari 1938

No. 93

Besloten is tot een aanzienlijke beperking van den inhoud der jaarverslagen. Deze zijn in den loop der jaren uitgedijd tot omvangrijke boekwerken, waarvan slechts weinigen kennis zullen nemen en die derhalve niet meer aan hun doel beantwoorden, een inzicht geven in en belangstelling te wekken voor den arbeid der Vereeniging.
Het wil mij voorkomen, dat de afzonderlijke verslagen der Stichtingen en van de Kliniek, die in het onverkort jaarverslag over 1936 meer dan 200 pagina’s in beslag nemen, kunnen worden afgeschaft en vervangen door een beknopt algemeen overzicht over den gang van zaken. Als zoodanig bestaat reeds het ‘Overzicht van de voornaamste gebeurtenissen’. Wanneer dit wordt aangevuld met een gecombineerd kort verslag over den medischen dienst en de geestelijke verzorging, wordt naar mijn meening een geheel verkregen, waarmee, in de plaats dier afzonderlijke verslagen, kan worden volstaan.
Het medisch overzicht, waarmede ik het bovengenoemde ‘Overzicht’ zou willen aanvullen, zou ik bij toebeurt door een der Geneesheeren-Directeur willen doen samenstellen. Als eersten samensteller zou ik willen aanwijzen den Geneesheer-Directeur onzer oudste Stichting ‘Veldwijk’, vervolgens dien van ‘Bloemendaal’ enz.
De gegevens voor zijn overzicht dienen hem tijdig door de Stichtingen te worden toegezonden. Naar mijn meening kan het kort gehouden worden. Vermeden moet worden in bijzonderheden te treden. Naast een enkele opmerking, waartoe de bij te voegen medische statistieken aanleiding kunnen geven, lijkt een korte beschouwing over nieuws geneeswijzen en de daarmede verkregen resultaten, in den trant zooals die in het jaarverslag 1936 van ‘Ockeburgh’ voorkomt, van waarde.
Wat de zooeven genoemde medische statistieken betreft, misschien is het onnoodig deze Stichtingsgewijs te vermelden, doch kunnen ze gecombineerd worden gepubliceerd.
Op dit medisch overzicht kan volgen een kort verslag over de geestelijke verzorging, de eerste maal samen te stellen door den Geestelijk-Verzorger van ‘Veldwijk’, wederom aan de hand van gegevens, hem door zijn collega’s van andere Stichtingen verstrekt. Het wil mij voorkomen, dat in dit verslag geen enkel cijfer behoeft te worden verwerkt. Gewag kan met een enkel woord worden gemaakt van den aard van den verrichten arbeid, de moeilijkheden, die deze medebrengt, doch ook van den zegen, die daarop wordt ondervonden. Een korte beschouwing over de beteekenis der geestelijke verzorging voor het zieleleven der patiënten lijkt mij voorts zeer nuttig. Het zal niet mogelijk zijn hierover elk jaar wat nieuws te zeggen, doch het lijkt geenszins overbodig op die beteekenis, en dus op het bestaansrecht onzer Stichtingen, telkens opnieuw de aandacht te vestigen. Het betreffende rapport ware in te dienen via den Geneesheer-Directeur, die met de samenstelling van het algemeen medisch overzicht is belast.
Het publiceren van een rapport over onze groeienden nazorgdienst is mogelijk niet in het belang van dien dienst en ik zou dit dan ook voorloopig achterwege willen laten. Voor intern gebruik kan echter het tot dusver uitgebrachte jaarverslag niet worden gemist.
Ten slotte zij nog vermeld, dat, nu het onverkort jaarverslag zoo zal worden ingekrompen, het z.g. verkort jaarverslag daarnaast geen reden van bestaan meer heeft en derhalve zal komen te vervallen.
Ik zie de gevraagde gegevens gaarne tijdig tegemoet. Indien U behoefte gevoelt aan nadere aanwijzigingen, ben ik gaarne bereid diet te verstrekken.
Waar in het voorafgaande over de Stichtingen wordt gesproken, valt hieronder ook de Kliniek.

Hoogachtend,
De Penningmeester v/d Ver. tot Chr. verzorging
van Krankzinnigen in NEDERLAND

DE VERGADERING DER

GENEESHEEREN-DIRECTEUR
VAN BOVENGENOEMDE VEREENIGING
ADRES: Dr. P.L. van ANDEL
L O O S D U I N E N
____________________

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.