1939-02-16 – Status Zr. A. Smith

Davos 16 Febr. 1939

Zeer Geachte Geneesheer – Directeur,

M’n hartelijken dank voor Uw schrijven ontvangen. Gelukkig ben ik nu weer in staat U zelf te vertellen hoe het mij gaat.

11 December en 28 Januari ben ik geopereerd.

In December kreeg ik een plombe omdat mijn algemeene toestand niet van dien aard was, dat ik direct een plastiek zou kunnen verdragen. Van mijn beide bovenste ribben zijn stukjes weggenomen. Verder heeft de chirurg de long ‘losgekoppeld’ van de borstkas en de daardoor ontstane ruimte opgevuld met paraffine. Dit had ten gevolge dat ik minder sputum had en mij over ’t algemeen sterker voelde, zoodat men reeds zeven weken later tot de plastiek kon overgaan.

Na grondig Röntgen onderzoek werd vastgesteld dat er acht ribben, nu echter ‘geknot’ zouden moeten worden. De plombe is er toen meteen weer uitgehaald. Bij de eerste operatie heb ik weinig pijn gehad, maar bij de tweede zwarentegen heel, vooral toen ze aan de bovenste ribben kwamen.

Volgens de doktoren heb ik de operatie prachtig doorstaan. Zelf voelde ik mij ook al reuzen flink. De zesde dag liep ik al even door de kamer en na twaalf dagen ging ik al naar het sanatorium terug.

Dr. Gugelot was uiterst tevreden over het onderzoek en mijn sputum was negatief. Dus alles lijkt prachtig! Als het zoo blijft doorgaan zal ik misschien binnenkort weer heelemaal gezond naar Holland terug kunnen gaan.

Ik hoop u zoo eerst voldoende ingelicht te hebben. Vermoedelijk zal Dr. Gugelot u toch ook binnenkort wel een rapport sturen.

Met beleefde groeten

Hoogachtend,

A. Smith

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.