1939-08-25 – Eerste vervolg Voorloopige Voorschriften

Zuidlaren, 25 Augustgus 1939.

LUCHTBESCHERMINGSDIENST.
_________________________

1e Vervolg Voorloopige Voorschriften.
____________________________

  1. De Centrale Post van de luchtbeschermingsdienst wordt gevestigd in het Cursuslokaal achter de kerk.
  2. Zoodra bekend wordt gemaakt, dat gevaar uit de lucht mogelijk is, begeven zich de leden van de brandweer, van de reddingsbrigade en van de transportcolonne E.H.B.O. naar de Centrale Post. Over de wijze waarop bekend gemaakt zal worden, dat de toestand luchtgevaar is ingetreden, zullen binnenkort nadere mededeelingen U bereiken.
  3. Wordt tijdens of na een aanval in een paviljoen, dienstgebouw of woning en verder buitenshuis, waar dan ook op het terrein, behoefte gevoeld aan hulp, dan kan vauit het betreffende gebouw, respectievelijk vanuit het dichtst bij gelegen gebouw, deze hulp gevraagd worden aan de centrale post (Cursuslokaal, telefoon no. 37).
  4. Tijdens of na een aanval mag hulp van de brandweer slechts dan worden ingeroepen, wanneer de huisbrandweer in haar pogingen de uitbreiding van de brand te stuiten, niet geslaagd is.
  5. Hulp van de transportcolonne kan steeds gerequireerd worden, wanneer personen buitenshuis getroffen zijn. Bij ongevallen binnenshuis, alleen dan wanneer hulp van buitenaf onmisbaar is.
  6. Bij gasbesmetting of gasvergiftiging is hulp inroepen onder alle omstandigheden verplicht.
  7. In elk paviljoen wordt gevormd:
    1. een z.g.n. huisbrandweer, bestaande uit 2 – 4 leden.
    2. een groep, bestaande uit 1 – 3 leden, die de telefoon bedienen en de berichten doorgeven naar of ontvangen uit de verschillende deelen van het paviljoen.
    3. een groep verplegers of verpleegsters, die zich bezig houden met de patienten, hen bewaken en eventueel hen kan helpen bij ’t ontruimen van het paviljoen.
  8. Een opgave van de wijze waarop het bij mobilisatie beschikbare verplegend personeel op evenredige wijze over de paviljoenen zal verdeeld worden, bereikt U binnenkort. Hierbij zal uit den aard der zaak rekening worden gehouden met de omstandigheden, dat enkele leden van het personeel uitgeschakeld worden door hun indeeling bij de speciaal gevormde groepen (reddingsbrigade, transportcolonne, enz.).
  9. Bij luchtgevaar begeven zich de leden van de huisbrandweer naar de bovenste verdieping van het paviljoen. In de paviljoenen 1, 2, 3, 4, 12, 13, 15, 20 en 22 wordt hieronder verstaan de 2e verdieping. In de paviljoenen 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 14, 16 en 18 wordt hieronder verstaan de 1e verdieping.
  10. Gasbesmetten en gasvergiftigden zullen (in afwijking van het eerst bepaalde) worden ontsmet en behandeld en verpleegd in pav. 15. Toegang tot de badkamer via de tuin.
  11. Mannelijke verwonden (geen gasvergiftigden) worden getransporteerd naar de ziekenzaal van pav. 1. Toegang tot de beneden ziekenzaal via de tuin. Vrouwelijke verwonden (geen gasvergiftigden) worden getransporteerd naar de ziekenzaal van pav. 16. Toegang via de tuin.

De Geneesheer-Directeur.

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.