1939-09-01 – Instructie luchtbeschermingsdienst

INSTRUCTIE ! ! !
________________

De mogelijkheid bestaat thans, dat de Minister van Binnenlandsche Zaken afkondigt, dat de luchtbeschermingsdienst in werking moet treden.
Dit behoeft nog niet in te houden, dat ’s avonds en ’s nachts verduisterd moet worden. De verplichting tot verduisteren zal afzonderlijk, althans expresselijk worden afgekondigd.
De mogelijkheid bestaat dus, dat U onverwacht wordt opgedragen:

  1. de telefoon te bewaken (overeenkomstig punt 6 Voorloopige voorschriften van 23 Aug. 1939).
  2. De luidsprekers van de radiodistributie niet allen tegelijk uit te schakelen. Er moet namenlijk acht gegeven worden op de uitzending, omdat heel wel mogelijk is, dat U een boodschap bereikt via de microfoon in het Hoofdgebouw. (Dit geldt niet voor het Sanatorium. Het Sanatorium ontvangt voorloopig uitsluitend mededeelingen per telefoon via no. 53. Voor mededeelingen uit de verschillende afdeelingen van het Sanatorium aan het Hoofd van het Sanatorium, moet gebruik gemaakt worden van no. 56).
  3. Zorg te dragen, dat de verpleegsters die ingedeeld zijn bij (d.w.z. regelmatig werkzaam zijn in) een bepaald paviljoen in ditzelfde paviljoen worden gehuisvest, dus niet langer zooals hier te doen gebruikelijk is, slapen of verblijven in een ander paviljoen.
  4. Voor de paviljoenen 7, 9, 11 en 13 kan een regeling getroffen worden, waarbij de gehuwde verplegers verplicht zijn bij toerbeurt en wel 2 per paviljoen in deze paviljoenen te overnachten. Deze verplegers verrichten dan geen waakdienst, maar kunnen in het paviljoen gewoon hun nachtrust nemen. Zij zijn evenwel verplicht bij het eerste alarm zich beschikbaar te stellen, hetzij als lid van de huisbrandweer, hetzij ter vervanging van de waker. Het is de bedoeling deze maatregel nog afzonderlijk althans expresselijk af te kondigen.
  5. Een aanvang te maken met de ontruiming van de zolderkamers der verpleegsters (als aangegeven onder no. 3 van het 3e vervolg Voorloopige voorschriften op 30 Aug. j.l.).
  6. Een aanvang te maken met det de ontruiming van de slaapzalen op de 1e verdieping (als aangegeven onder no. 2 van het 3e vervolg Voorloopige voorschriften) vooral ten einde de maatregel genoemd onder no. 5 mogelijk maken.

De inwerktreding van deze voorschriften genoemd onder 1, 2, 3, 5 en 6 wordt U per telefoon aangekondigd: Voorschrift A treedt in werking.
De maatregelen inzake de verduistering der gebouwen en inzake het overnachten van de gehuwd verplegers worden apart genoemd of later aangekondigd.
De voorschriften over de werkzaamheden en de bereidhouding van de leden der reddingsbrigade, enz. worden eveneens afzonderlijk afgekondigd.

De zaklantaarns en zonnebrillen liggen gereed op het kantoor van de Huismeester.
Treedt Voorschrift A in werking dan kunnen per paviljoen 2 stuks aan bovengenoemd kantoor worden afgehaald.
Ter bescherming van de haren wordt aangeraden een doek om het hoofd te binden. Bij ernstig gevaar kan ter bescherming van het hoofd door de huisbrandweer gebruik gemaakt worden van een pannetje of iets dergelijks.

Het signaal luchtgevaar aanwezig zal zoo noodig gegeven worden

  1. met de sirene (deze wordt na afkondiging van de Voorschrift A niet meer voor andere doeleinden gebruikt) of
  2. via de radiodistributie (luidsprekers ingeschakeld houden) maar uitsluitend door de microfoon in het Hoofdgebouw, dus niet door omroepvereenigingen) of
  3. per telefoon.

De Geneesheer-Directeur.

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.