1940-01-?? – Salarisregeling der echtparen

Veldwijk, Januari 1940

AFSCHRIFT
_________

Aan den Stichtingsraad van VELDWIJK
met beleefd verzoek om met advies door te
zenden aan het Stichtingsbestuur en het
Centraal Bestuur

Mijne Heeren,
De Huisvadergroep besloot het volgende ter kennis van den Stichtingsraad, het Stichtingsbestuur en het Centraal Bestuur te brengen:
Het betreft de salarisregeling der echtparen.
De Groep is van meening, dat het salaris (althans dat deel ’t welk in contanten wordt uitgekeerd) te laag is in verhouding tot het salaris van het andere personeel.
Het volgende dient om U dit duidelijk te maken:
Voor belasting wordt men aangeslagen naar het volle salaris (kost, inwoning, enz. inbegrepen) en daarvan wordt ongeveer f 110,00 tot f 115,00 belasting betaald, zoodat f 735,00 tot f 740,00 over blijft, waarvan twee menschen zich moeten kleeden, met vacantie gaan, enz en verdere uitgaven betalen.
Hier tegenover staat b.v. een hoofdzuster, die f 800,00 ontvangt en hiervan ongeveer f 70,00 tot f 75,00 belasting betaalt en dus f 730,00 tot f 725,00 voor haar alleen overhoudt. Bijgevolg heeft een hoofdzuster f 14,00 per week voor haar alleen om diverse betalingen van te doen en een echtpaar f 14,00 samen, terwijl ze beiden hun arbeid verrichten.
Bovendien moet een echtpaar zelf voor meubilair zorgen en kan een hoofdzuster dit van de stichting betrekken en gratis gerepareerd krijgen.
Mijne Heeren, het is onze overtuiging, dat U na deze uiteenzetting het ongelijke in de belooning der echtparen tegenover anderen zult inzien en wij verzoeken U beleefd om daarvan Uw aandacht te willen besteden en middelen beramen tot wegneming dezer ongelijkheid.
Indien gewenscht zullen we gaarne een en ander mondeling toelichten.
Met de meeste hoogachting verblijven wij

namens de Groep Huisvaders,
Uw dw. drn.,
w.g. J.M. Akerboom, Voorzitter
w.g. S. Zantingh, Secretaris

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.