Header

1941-01-09 – Notulen van de Vergadering van het Algemeen Bestuur

VEREENIGING
TOT CHRISTELIJKE VERZORGING VAN
GEESTES- EN ZENUWZIEKEN

N O T U L E N
van de
VERGADERING VAN HET A L G E M E E N  B E S T U U R
OP DONDERDAG 9 JANUARI 1941 TEN CENTRALEN KANTORE TE
‘S-GRAVENHAGE

Aanwezig de Heeren van Baren, van Dobben de Bruyn, Van Asch van Wijck, de Winkel, Wolzak, Prins, Quarles van Ufford, Brouwer, Hoeksma, Duymaer van Twist, Beelaerts van Blokland, Kreyt, Doornbos, Verkerk, Keulemans en de adviseerende leden Hamar, van Andel, Mulder, Bouman, van der Horst, Bosch, Ringnalda, Boswijk, Andree en Sikkel.
Afwezig met kennisgeving de Heeren Kiers, Ubink, Vellenga, van Beeck Calkoen en Hugenholtz.

  1. Opening. De voorzitter opent de vergadering, leest Ps. 91 en gaat voor in gebed.
  2. Notulen. De notulen der vorige vergadering worden overeenkomstig het rondgezonden concept vastgesteld en onderteekend.
  3. Begrootingen 1941. Niemand heeft over de rondgezonden notulen van de vergadering der Begrootings-Commissie d.d. 18 December 1940 met bijlagen, opmerkingen te maken; derhalve worden de begrootingen der Stichtingen en der Vereeniging voor het jaar 1941 overeenkomstig het vastgestelde concept goedgekeurd. Tevens wordt met algemeene stemmen het voorstel van het Centraal Bestuur aanvaard, den Hoofd-Administrateur in rang en bezoldiging gelijk te stellen met de Geneesheeren-Directeur.
  4. Benoeming voorzitter. Aan de beurt van aftreding is de voorzitter. Met algemeene stemmen en onder teekenen van instemming der vergadering wordt Mr. van Baren opnieuw voor den tijd van 3 jaar in deze functie benoemd, welke door hem wordt aanvaard. De laatste jaren is niet de hand gehouden aan het voorschrift van art. 2 van het Huishoudelijk Reglement, dat er ook een plaatsvervangend voorzitter, secretaris en penningmeester dienen te worden aangewezen. Op voorstel van den voorzitter wordt met algemeene stemmen besloten, als plaatsvervangend voorzitter aan te wijzen, den Heer G. Wolzak en ten aanzien van den secretaris en penningmeester de oude regeling te doen herleven, dat deze elkanders plaatsvervangers zijn. De Heer Wolzak wordt door den voorzitter met de benoeming, die door hem wordt aanvaard, namens de vergadering gelukgewenscht.
  5. Benoeming inspectie commissies voor Bloemendaal, Dennenoord en de Valeriuskliniek. Aangewezen worden: voor Bloemendaal: de Heeren Wolzak en Keulemans. Voor Dennenoord: de Heeren de Winkel en Wielenga en voor de Kliniek: de Heeren van Asch van Wijck en J. Bos Kzn.
  6. Benoeming Commissie van Controle volgens art. 10 Reglement Algemeen Bestuur. Overeenkomstig het bestaande gebruik, worden hiervoor aangewezen de penningmeesters der Stichtingsbesturen.
  7. Wijziging Kindergeldregeling. Het doet den voorzitter genoegen de vergadering te kunnen nededeelen, dat op ons verzoek, bij besluit van het Departement van Sociale Zaken, onze kindergeldregeling als bijzondere regeling voor 1941 is erkend en dus de bepalingen der Kinderbijslagwet op onze Vereeniging althans voorloopig niet van toepassing zijn. Financieel levert dit een voordeel op van ca. f 2.000,-, terwijl wij bovendien van veel administratieve rompslomp bevrijd zijn. Er bestaat reden te verwachten, dat een meer permanente erkenning onzer regeling als bijzondere regeling niet zal uitblijven. Teneinde kans op inwilliging van het door ons ingediende verzoek zoo groot mogelijk te doen zijn, is door ons toegezegd, dat in al die gevallen, waarin de wettelijke regeling gunstiger was dan de onze, wij de wettelijke regeling voortaan zullen toepassen. Deze toezegging eenigszins ruim interpreteerende, is door het Centraal Bestuur besloten, dat met ingang van 1 Januari 1941:
    • a. ook kindergeld zal worden betaald aan personeel in lossen dienst en dat wel volgens onze regeling.
    • b. aan personeel met een salaris, liggende tusschen f 1801,- en f 2.400,- een kindergeld zal worden toegekend van f 62,40 per jaar. (thans in sommige gevallen f 50,-)
    • c. aan personeel met een salaris, liggende boven f 2.400,- een kindergeld zal worden toegekend van tenminste f 78,- per jaar. (thans in sommige gevallen f 75,-)
    • De vergadering hecht hieraan haar goedkeuring.
  8. Mededeelingen. De voorzitter doet de volgende mededeelingen:
    1. het is hem een voorrecht allereerst te kunnen mededeelen, dat de Heer Norel herstellende is van zijn ernstige ziekte en de verwachting gewettigd is, dat hij binnenkort in onzen kring zal kunnen terugkeeren. Met blijdschap en dankbaarheid wordt hiervan kennisgenomen.
    2. Van Mr. Dr. J.L. Bouma is bericht ontvangen, dat hij als lid van het Algemeen Bestuur wenscht te bedanken. Hem zal den dank der Vereeniging worden gebracht voor hetgeen hij als lid en als voorzitter van het Stichtingsbestuur van Dennenoord in het belang dier Stichting heeft verricht.
    3. de proeftijd voor vaste aanstelling van personeel in verantwoordelijke functies, is teruggebracht van 3 op 2 jaar. Het Centraal Bestuur meent, dat er ook dan nog genoeg gelegenheid bestaat, om de geschiktheid voor een bepaalde functie te beoordelen. De Heer Hoeksma vindt zelfs een termijn van 2 jaar nog te lang, waarmede de voorzitter het echter niet eens is. Gelet op de ervaring, op onze Stichtingen opgedaan, moet z.i. een proeftijd van 2 jaar gemotiveerd geacht worden.
    4. Dr. J.W. Noteboom heeft zijn benoeming tot lid van de Commissie volgens art. 10 van de Statuten aangenomen.
    5. De Heeren Mr. Dr. J. Donner, W. Hoeksma, J. Bos Kzn., Jhr. J. Beelaerts van Blokland en W. Warnaar hebben hun herbenoeming tot lid van het Algemeen Bestuur aanvaard.
    6. Van Gedeputeerde Staten van Groningen is mededeeling ontvangen van de voorgenomen instelling eener Provinciale Groninger Commissie van Samenwerking inzake de voor- en nazorg voor geestelijk hulpbehoevenden, met verzoek hun te berichten, of wij bereid zijn aan de werkzaamheden dezer Commissie deel te nemen en in het bevestigend geval een lid en plaatsvervangend lid in die Commissie aan te wijzen. Onzerzijds zullen in deze Commissie zitting nemen de Heeren B.A.G. Ubink, primus en J. Bos Kzn., secundus. Dr. Wetter zal als primus zitting nemen namens den Bond van Prot. Chr. Vereenigingen voor Wijkverpleging in Nederland. Wij hadden gaarne gezien, dat voor de organisatie van den Nazorgarbeid in Groningen een oplossing ware gevonden, zooals die voor Gelderland is bereikt, doch hebben uiteraard, nu het anders geloopen is, onze medewerking niet willen weigeren.
    7. Onderhandelingen, met Zuid-Holland gevoerd, hebben er toe geleid, dat het verpleeggeld voor Bloemendaal met ingang van 1 Januari j.l. is gebracht op f 1,98 per dag en voor Vogelenzang op f 2,05 per dag. De tot dusver geldende verpleegprijzen waren respectievelijk f 1,80 per dag en f 700,- per jaar. Het kleedgeld is van f 25,- op f 30,- per jaar gebracht. Tevens is door Zuid-Holland goedgevonden het aantal contractplaatsen met 50 te verhoogen, waardoor dit op 300 is gebracht.
  9. Rondvraag.
    1. Ds. Kreyt vraagt eenige inlichting over den stand van zaken met betrekking tot de afgifte der zoogenaamde Jodenverklaring, welke door den Hoofd-Administrateur wordt gegeven.
    2. De Geneesheer-Directeur van Bloemendaal stelt de vraag aan de orde, wie als werkgever de werknemersverklaringen, bedoeld in het besluit op de loonbelasting 1940, heeft te teekenen. Het Centraal Bestuur machtigt hiertoe bij dezen de administrateurs der Stichtingen.
  10. Sluiting. Nadat Ds. Ringnalda met gebed geëndigd heeft, sluit de voorzitter de vergadering.

De Voorzitter,
De Secretaris

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.