1943-03-31 – Brief over evacuatie Bloemendaal

31 Maart 1943

S.P.

Den Heer Penningmeester der Vereeniging tot
Chr. Verzorging van Geestes- en Zenuwzieken
‘s-GRAVENHAGE, Sweelinckplein 1

Weledelgestrenge Heer,

Tijdens Uw bezoek op 16-18 Maart j.l. heb ik U niet verzwegen dat, nu de evacuatie van ‘Bloemendaal’ voltooid is, er op ‘Dennenoord’ moeilijkheden zijn gerezen. Een van de oorzaken is deze, dat de afdeeling Bloemendaal krachtens bestuursbesluit onder leiding staat van Dr. Van Andel of diens plaatsvervanger, Dr. Tumbelaka, terwijl beiden om meer dan één reden niet in staat zijn deze leiding te geven.
Uit den aard der zaak betreffen de moeilijkheden in de eerste plaats de afd. Bloemendaal zelve, maar in de 2e plaats ook ‘Dennenoord’. Uiteindelijk ook ‘Dennenoord’, omdat het nu eenmaal niet aangaat ‘Bloemendaal’ aan eigen lot over te laten, maar direct ook ‘Dennenoord’, omdat het personeel zich aan elkaar spiegelt en omdat de buitenwereld alles wat woont en werkt op ’t terrein van ‘Dennenoord’ als één beschouwt.

Ik voel mij verplicht U dit te schrijven. Ik wijs U er op, dat, tenzij tijdig wordt ingegrepen, ernstige moeilijkheden niet zullen uitblijven. Tusschen Dr, Van Andel, Dr, Tumelaka en mij bestaat hierover geen verschil van meening.
Ik verklaar mij desgevraagd bereid de zorg voor de afd. Bloemendaal op me te nemen. Ik doe dit, alhoewel ik de moeilijkheden en onaangenaamheden geenszins onderschat en ik geen enkele garantie kan geven, dat door deze maatregel alle of zelfs maar vele moeilijkheden ondervangen zullen worden. Mocht U een andere oplossing aan de hand kunnen doen, dan zult U mij daarmede een groote dienst bewijzen.

Met de meeste hoogachting,
Uw dw.

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.