Header

1946-12-11&12 – Fragmenten uit notulen Stichtingsraad

  • De voorzitter heet iedereen welkom, inzonderheid de Heer Visser die tevens geluk gewenst wordt met zijn benoeming tot Huismeester.
  • De voorzitter stelt voor Dr. Moolhuizen te benoemen als secretaris als zijnde de oudste in dienstjaren. Allen gaan hiermede accoord. De benoeming wordt aanvaart.
  • Ontslag aanvrage van verpleger Lambeck. Hoewel zijn brief gecontroleerd is, besluit de Stichtingsraad het Stichtingsbestuur voor te stellen hem ontslag te verleenen met ingang van genoemde datum. In deze vakature zal voozien worden door een van de verplegers bij het buitenwerk.
  • Ontslagaanvrage van slager Diemer wegens overname van de zaak van zijn vader. De voorzitter deelt mede, dat het onderhoud, dat hij samen met de huismeester enkele weken geleden met Diemer gehad heeft ook wel niet vreemd zal zijn aan de ontslagaanvrage. Besloten het Stichtingsbestuur voor te stellen het gevraagde ontslag te verleenen, in de vakature Diemer te benoemen van der Veen, chef kok en als slagersknecht Buwalda over te plaatsen naar de keuken als assistent-kok. In de vakature slagersknecht voorloopig niet te voorzien, doch indien noodig hiervoor een aankomende bediende in dienst te nemen.
  • Ontslagaanvrage organist Wieringa. Besloten het Stichtingsbestuur voor te stellen hen dat te verleenen en in zijn plaats te benoemen den heer Welmers tegen een vergoeding van fl 500,– per jaar (zonder tijdelijke verhooging en overbruggingstoelage) Indertijd (1942) is heer Welmers aangezocht om als organist van de NH kerk te Noordlaren op te treden, hetgeen eens volledige baan was. Om hem naast Wieringa hem als organist voor de stichtingskerk te behouden en wel zoo, dat hij in de allereerste plaats beschikbaar bleef voor Dennenoord alleen in Noordlaren zou optreden, wanneer hij of de stichting gemist kon worden, is hem toen een vergoeding toegekend van fl 250,– per jaar. De heer Welmers is bereid als zoodanig op te treden, doch dan volgens de salaris schaap van 1943. In de Stichtingsraad wordt hiervoor gevoeld, de waardedaling van het geld. Als zijn vervanger bij ziekte en vacantie aan te wijzen van der Weijde en hem hiervoor een hem een vergoeding te geven van fl 5,– per zondag.
  • Verpleger Jansen heeft gevraagd om als agent van de BOAZ bank te mogen optreden. Hiervoor zal hij enkele avonduren in de week zitting moeten houden. Besloten is het Stichtingsbestuur voor te stellen dit verzoek in te willigen met de restrictie echter, dat hij, zodra men hem noodig heeft in een paviljoen, voor dit agentschap zal bedanken. Echter overplaatsing naar een paviljoen is gering, daar hij een gewaardeerde kracht is bij het buitenwerk (tuinwerk).
  • Dinsdag 10 december 1946 kreeg de voorzitter bezoek van de burgemeester van Zuidlaren en overste Verschoor, Luitenant-Kolonel bij de marechaussee. Het doel van hun komst is te zoeken voor een tiental manschappen daar in het dorp hiervoor geen ruimte beschikbaar is. Paviljoen 7, bestemd voor onrustige mannen, waarin thans enkele gezinnen zijn ondergebracht acht de overste wel geschikt, mits de gezinnen er uit gaan. De burgemeester zou dan trachten onderdak te vinden voor deze gezinnen in het dorp. De Stichtingsraad beslist het Stichtingsbestuur voor te stellen een eventueel verzoek af te wijzen, daar het  wegens de groote behoefte aan een paviljoen voor onrustige mannen niet verantwoord is een dergelijk paviljoen geruime tijd te blokkeren.

(Bron: Jan Barend de Vries)

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.