Header

1951-02-26 – Fragmenten uit notulen Stichtingsraad

  1. De vergadering wordt geopend door de voorzitter Mr. T. de Jong. Hij gaat voor in gebed.
  2. Aanwezig zijn: Mr.T. Bout, Mr. T. de Jong, de Geneesheer Directeur en de geestelijk verzorger. Afwezig zijn Mr. J. Algera, de Heer J. Smallenbroek en Ds. IJ.K.Vellenga.
  3. De notulen van de vorige vergadering worden goedgekeurd.
  4. Ingekomen stukken van het Centraal Bestuur:
    • a. Bericht over een legaat groot fl 2.000,00 van welen Mej. G. Meenken, gewoond hebbende te Haren, aan de Stichting Dennenoord, onder de verplichting dat het graf  van haar broeder op de begraafplaats van Dennenoord in goede staat wordt gehouden. Voorgesteld wordt het legaat te besteden voor de aanschaffing van een epidiascoop. Prijsopgave zal worden gevraagd, Zie brief P 29-12-50.
    • b. Besluit betreffende toepassing salarisregeling op gediplomeerd personeel met diploma A.
    • c. Idem over toeslag pensioenen over het 2e halfjaar 1950.
    • d. Idem over aanvulling art. 74 van het arbeidsreglement.
    • e. Idem over consultatieve praktijk van geneesheren. De toestand blijft voorlopig als die nu is.
    • f. Schrijven van betreffende kandidaatsstelling van bestuursleden van de vereeniging van Krankzinnigengestichten in Nederland. Aan het verzoek wordt voldaan.
  5. Bij Mr. Bout is bericht ingekomen van het overlijden van de Heer D.J. Mellema. Een schrijven van rouwbeklag zal worden gezonden.
  6. Ingekomen is een schrijven van de Stichting Opbouw Drenthe, waarin gevraagd wordt een financiële bijdrage in de kosten van het consultatiebureau te Emmen, ad fl 180,00 per jaar. Deze bijdrage zal worden gezonden. Aan het verzoek om de bijdrage over 1950 ad fl 300,00 te zenden, zal worden voldaan. Over de afvaardiging naar de vergaderingen van de Geestelijke voor en nazorg in Drenthe en Groningen, zal op de volgende vergadering worden gesproken.
  7. Van het Gemeentebestuur van Zuidlaren kwam een verzoek in om opgave te mogen ontvangen van de namen en adressen van de Bestuursleden van Dennenoord. Aan dit verzoek is niet voldaan.
  8. De ontslagaanvrage van Zr. A.W. Wiersma, ingaande 1 april a.s. wegens pensioengerechtigde leeftijd wordt ingewilligd. De ontslagbrief wordt getekend.
  9. Wegens pensioengerechtigde leeftijd wordt aan de Heer S.van Eerden, administrateur, ontslag verleend met ingang van 1 april a.s. Ook deze ontslag wordt getekend.
  10. Bericht kwam in, dat wijlen Mej. G. Meenken, gewoond hebben de te Haren, fl 500,00 gelegateerd heeft aan Tryphosa. Dit legaat is aanvaard.
  11. Een schrijven kwam in van de Heer J. Huttenga, oud klerk der Stichting. Aan zijn verzoek, om voor destijds verrichtte diensten alsnog een vergoeding te mogen ontvangen, wordt niet voldaan. Een dergelijk verzoek kwam reeds eerder ter sprake en werd toen ook afgewezen.
  12. De uitkering aan J. Lanchenal, niet vast aangesteld werkman, wordt vastgesteld op fl 987,00. Een desbetreffend voorstel zal ingediend worden bij het Centraal Bestuur.
  13. Zr. T. Timmer, verpleegster en waarnemend Hoofd van paviljoen 14, wordt benoemd tot hoofd van dit paviljoen.
  14. Bericht kwam in, dat ook de provincie Groningen akkoord gaat met de verhoging van het gezinsverpleeggeld tot fl 1200,00 per patiënt per jaar, ingaande 1 januari 1951.
  15. Mededeling wordt gedaan, dat noodgedwongen weer begonnen is met propaganda tot werving van verpleegpersoneel. Zusters der Stichting bezoeken daartoe vergaderingen van Meisjes verenigingen in de drie Noordelijke Provincies.
  16. De ontslagaanvrage van het Hoofd der Huishouding, mej. Mulder, wegens huwelijk op 13 maart a.s. wordt ingewilligd. Totdat er een opvolgster is, is zij bereid hulpdiensten te blijven verlenen.
  17. Met het oog op de vervulling van de vacature van Hoofd der Huishouding komen ter vergadering om kennis te maken: mej. C.B. Arendsen van Ermelo (Veldwijk) en mej. A. Hop van Ermelo (Groot Emaus) Eerstgenoemde wordt benoemd.
  18. De 9e maart a.s. zal G. Vossebelt een jaar achtereen wegens ziekte buiten dienst zijn. Uitzicht op genoegzaam herstel is er niet, derhalve zal in de vacature moeten worden voorzien. De sollicitant H. Broerse (Den Dolder) was uitgenodigd ter vergadering te komen. Onmiddellijk voor de vergadering kwam telegrafisch bericht, dat hij in het ziekenhuis lag.
  19. Ingekomen is een schrijven van Mr. Hummelen van Groningen over de ontslag verlening aan W.M. te Haaf, oud Chef Machinist. Dit schrijven zal worden beantwoord, waarbij er op gewezen zal worden, dat financiële tegemoetkoming (vlgs het schijven van het Centraal Bestuur aan Mr. Hummelen van 5 okt. 1949) niet bij voorbaat uitgesloten moet worden geacht. Tevens zal worden geïnformeerd naar de gronden, waarop berust de vrijspraak, zowel te Assen, als in hoger beroep te Leeuwarden.
  20. Over de vervulling van de vacature van Boekhouder is een schrijven ingekomen van het Centraal Bestuur, waarin gewezen wordt op de Heer van der Berg, werkzaam als klerk op het kantoor van de Huismeester op de Stichting Bloemendaal, tenminste wanneer de oudste klerk op het kantoor van de administratie de Heer Goutier, voor deze functie niet in aanmerking komt. Deze zaak wordt aangehouden tot de komst van de penningmeester der Vereeniging op 6 maart a.s. De Heer van S. van Eerden verschijnt ter vergadering en wordt ten afscheid door de voorzitter toegesproken. Hem wordt dank gezegd voor zijn vele werk, lange jaren op de Stichting in zijn functie verricht. Eveneens komt ter vergadering de Heer N. Goutier, met wie gesproken wordt in verband met de vervulling van bovengemelde vacature.
  21. De volgende vergadering wordt vastgesteld op maandagmorgen 2 april a.s.
  22. Na dankgebed door Ds. Kerssies wordt de vergadering gesloten.

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.