Header

1952-03-11 – Fragmenten uit notulen Stichtingsraad

  1. Bij ontstentenis van Mr.T.de Jong fungeert Ds. IJ. K.Vellenga als voorzitter. Hij opent de vergadering en gaat voor in gebed.
  2. Aanwezig zijn: mr. J.Algera en Mr. T.de Jong.
  3. De notulen van de vergadering van 20 november 1951 worden goed gekeurd.
  4. Gememoreerd wordt het kennismakingsbezoek afgelegd door enkele leden van het Gestichtsbestuur en de Geneesheer Directeur aan de Commissaris der Koningin van Drenthe, Mr. Kramer.
  5. Ingekomen stukken van het Centraal Bestuur:
    • a. Bericht dat besloten is het gebruik van centrale verwarmings installaties wegens verhoogde brandstof prijzen met 50% te verhogen.
  6. Ingevuld is de kandidatenlijst ter vervulling van vacatures in het Bestuur van de Vereniging van Krankzinnigen gestichten in Nederland.
  7. Mededelingen van de Geneesheer Directeur:
    • a. Via de Penningmeester der vereniging kwam een klacht in van Mej. Korvinius, gepensioneerd  hoofd van de centrale keuken, wegens  te weinig ontvangen loon in de periode december 1938-mei 1940. Deze klacht blijkt ongegrond te zijn.
    • b. De oud klerk J. Huttenga heeft herhaaldelijk (zie korte notulen van het Stichtingsbestuur van 11 februari 1951) extra vergoeding gevraagd wegens overwerk en bijzondere diensten verricht in de oorlogsjaren, waarop telkens afwijzend is beschikt. Nu vraagt hij via Mr. Hummelen te Groningen fl 1.000,00. De Stichtingsraad stelde destijds voor fl 250,00 te voteren. De Geneesheer Directeur, wien door het Centraal Bestuur om advies is gevraagd, heeft zijn zienswijze meegedeeld.
    • c. Enkele mededelingen geschieden over het verloop van de bezetting van patiënten in 1951. Nieuw ingekomen of terug van verlof totaal 509; vertrokken of overleden totaal 451; accres 58. De bezetting was op 31 december 1158  patiënten, terwijl er bovendien 23 gezin patiënten waren. De gemiddelde bezetting was 1125 patiënten tegen 1075 patiënten in 1950. Gemiddelde verpleegprijs is voorlopig ongeveer fl 1.480,00 ( te vermeerderen voor vernieuwingsfonds voor tarief patiënten met fl 91,25 en voor contract patiënten met fl 54,75. Het blijkt dat de verpleegprijs in verhouding tot andere stichtingen geleidelijk lager wordt.
    • d. Prof. van der Scheer inspecteerde de arbeidstherapie op 31 januari en februari j.l. waarover een rapport uitkwam. Hiervan wordt het resumé gelezen en besproken.
  8. Het hoofd van de huishouding mej.C.B. Arendsen heeft, wegen voorgenomen huwelijk ontslag gevraagd. Op een oproep er advertentie reflecteerden verscheidene sollicitanten. Slechts een tweetal komt en aanmerking. Mej. Bosma van Leeuwarden solliciteerde ook reeds vorig jaar in Mei. Van de Velde, Hoofd van de huishouding van Beileroord, wordt benoemd. Mocht echter haar leeftijd (44 jaar) een onoverkomelijk bezwaar blijken te zijn, dan zal Mej. Bosma (oud 41 jaar) worden benoemd.
  9. Zr. C. Bijma, Hoofd Noorder Sanatorium, zou op 1 mei met pensioen vertrekken, Zij kan echter pas per 1 augustus een woning te Drachten betrekken. Tot die datum zal ze nog op de Stichting werkzaam blijven. Als haar opvolgster kan worden benoemd Zr. Tj.Veenstra. thans 1e verpleegster in het Noorder Sanatorium. Enkele bezwaren tegen haar benoeming worden besproken. Met haar zal hierover worden gehandeld.
  10. Het 3 maandelijks rapport van de Geestelijk Verzorger wordt gelezen en besproken.
  11. De volgende vergadering wordt vastgesteld op dinsdag 8 april.
  12. De vergadering wordt gesloten nadat de Heer J. Smallenbroek is voorgegaan in dankgebed.

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.