Terrein Zuidlaren – Evacuatie Monument Dennenoord

  • Naam : Evacuatie Monument Dennenoord
  • Vorm en materiaal: Het Evacuatie Monument Dennenoord in Zuidlaren (gemeente Tynaarlo) bestaat uit een metalen beeld op een sokkel van grijs natuursteen. Het monument staat ook bekend onder de naam ‘De helletocht’. De sokkel bestaat uit drie rechthoekige bestenen die scheef gedraaid op elkaar zijn gestapeld. Het beeld verbeeld 5 patienten van Dennenoord die op elkaar leunen en elkaar ondersteunen. Uit hun houding en expressie komt de ellende van het transport tot uiting.
  • Kunstenaar: Anita Franken
  • Locatie: 53.085617, 6.672227 Lentis terrein Zuidlaren
  • Onthulling: Het monument werd onthuld op 27 maart 2013. Voorafgaand aan deze onthulling vond een bijeenkomst plaats in de Ontmoetingskerk waarbij de heer C.L. Bruinsma namens de Raad van Bestuur van Lentis de gasten welkom heette. Historicus Rense Schuurmans vertelde over de ellendige omstandigheden tijdens het transport. De ontwerper van het monument, het kunstenaar Anita Franken lichtte de vormgeving en betekenis van het monument nader toe. Daarna volgde buiten de onthulling. Hierbij hielden de heer C.L. Bruinsma, de heer F. van Zuilen en de heer F. Veenstra, burgemeester van Franekeradeel het woord. Het monument werd onthuld door drie verpleegkundigen die betrokken waren bij het transport en de opvang.
  • Toelichting: Het Evacuatie Monument Dennenoord herinnert aan het transport van 528 patiënten en een aantal verplegers van het psychiatrisch ziekenhuis Dennenoord in Zuidlaren op de nacht van 27 op 28 maart 1945. Dit transport per trein vertrok station Vries richting Franeker. Tijdens dit transport werden alle inzittenden onder erbarmelijke omstandigheden vervoert. De patiënten en verplegers werden naar Franeker vervoerd omdat de bezetter de gebouwen van de inrichting vorderde als oorlogshospitaal. Eenmaal in Franeker aangekomen werden de patiënten in verschillende gebouwen ondergebracht. Franeker was in die tijd een toevluchtsoord voor evacués uit alle delen van het land. Van de 528 patiënten van Dennenoord overleden er daar in totaal 56 patiënten van Dennenoord, hoofdzakelijk door de ongezonde leefomstandigheden. Op 26 juli 1945 keerden de overgebleven patiënten en verplegers terug naar Dennenoord.

2013.00 – 18-07-2013 Plaatje met opschrift op het monument geplaatst

2013.00 – 18-07-2013 Plaatje met opschrift op het monument geplaatst

8 Februari 2021.01 – (Foto Marc Teune)

8 Februari 2021.02 – (Foto Marc Teune)

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.