Op de Hoogte

2010-03-15 – Herdenking bij het Joods monument

Herdenking bij het Joods monument
Jaargang 21 no 10 Week 11

Dinsdag 9 maart 10.50 uur 2010. Anne Koopmans begint exact op dat tijdstip met het voorlezen van de namen van vier joodse patiënten van de instelling tot christelijke liefdadigheid in Wagenborgen.

Vier joodse patiënten, die 65 jaar geleden vlak voor het einde van de oorlog om 10.50 uur op de bus gezet werden om uiteindelijk afgevoerd te worden naar Sobibor. Daar werden ze vergast en verbrand. Ze worden niet vergeten. Elk jaar weer worden hun namen geroepen, wordt er stilgestaan bij hun afschuwelijk einde. Bij de herdenking waren aanwezig een groot aantal kinderen van de beide dorpscholen en een aantal inwoners van Wagenborgen. De sobere ingetogen plechtigheid maakt elk jaar opnieuw weer grote indruk. Het is goed dat we hen niet vergeten.

Het is goed dat hun namen genoemd worden. Het is goed om elk jaar weer tijdens twee minuten stilte even na te denken over wat er in die donkere bezettingsjaren is gebeurd. Anne Koopmans las het zo treffend voor: we stonden erbij en we keken ernaar. Tijdens de plechtigheid lazen de kinderen gedichten, speelde “Meester” Ufkes op de blokfluit en werden er kransen gelegd: namens Lentis, namens Dorpsbelangen en namens de beide scholen. Ook legden kinderen bloemen en stenen bij het monument. Een indrukwekkend moment van gedenken in een anders zo jachtige wereld. Een moment om te koesteren, opdat ze niet worden vergeten.

D.E.

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.