Op de Hoogte

2012-02-20 – Solarpark? Solardorp?

Solarpark? Solardorp?
Jaargang 23 week 08 nummer 08

Die uitdrukking van de klok en de klepel is hier weer van toepassing.

Nee.. een solarpark brengt geen goedkope zonnestroom naar Wagenborgen. De kosten om zo’n park te realiseren zijn zo danig hoog dat er niet meer gesproken kan worden van goedkope stroom.

Nee.. er blijft ook geen stroom over die “verkocht” kan worden aan de gemeente. Er wordt met het genoemde aantal geproduceerde KWh ongeveer tweederde van de door de inwoners gebruikte hoeveelheid af gedekt.

Nee.. het is niet onderhoudsvrij. In rapporten over dit thema, via internet simpel te vinden, wordt vaak gesproken over exploitatie kosten die ongeveer 10% van de aanschafkosten zijn.

Nee.. er zit niemand te wachten op een educatief centrum. Informatie is met de computer, smartphone e.d. snel op te vragen op elke plek die je wilt.

Nee.. het is allemaal niet eenvoudig. Iemand moet het bouwen, iemand moet het beheren (exploitatiekosten) en stroom leveren. Een bedrijf zal dit waarschijnlijk gaan doen en dus moet je betalen voor de stroom inclusief transportkosten vastrecht belastingen e.d.

Ja… zoiets is wel bijzonder, je doet iets voor het milieu en de gemeente Delfzijl heeft iets interessants om te laten zien.

Eenvoudiger is het om elk huis te voorzien van ± 12 m2 zonnepanelen en dit aan te sluiten op het net. Iedereen profiteert direct van een lagere stroomrekening, de uitstoot van CO2 vermindert direct, de kosten hiervan zijn nog niet de helft van een Solarpark waar je de grond nog van moet kopen e.d. en je hebt toch een solarpark in Wagenborgen. Het uitgangspunt om het dorp hiervan te laten profiteren heb je hiermee gehaald. De noodzakelijke ontwikkelingen (wat dat ook mag zijn) zullen dan om dezelfde reden ook wel volgen. De gemeente Delfzijl kan toch nog iets bijzonders laten zien, Wagenborgen, hét voorbeeld van een “groen” dorp. Toch wel een gedachte waard dacht ik zo.

Frans Bakker

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.