Televisie

2019 – Groeten uit Dennenoord docu

https://www.rtvdrenthe.nl/tv/programma/144/Groeten-uit-Dennenoord

Vooraankondiging
Uitzending: 03-01-2019, RTV Drenthe
Groeten uit Dennenoord is een serie van vier afleveringen die handelt over de geschiedenis van 125 jaar psychiatrische zorg in Zuidlaren. We zien hoe in de loop van de jaren de kijk op de psychische zorg en de inrichting en functie van het therapeutisch landgoed Dennenoord is veranderd. In iedere aflevering wordt de geschiedenis door de ogen van een andere bij de zorg betrokken persoon bekeken. Presentatie Marlieke de Jonge en Geert Pruiksma.

 

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/142606/Serie-Groeten-uit-Dennenoord-over-125-jaar-ggz-zorg

Vooraankondiging
Uitzending: 06-01-2019, RTV Drenthe
De 125-jarige geschiedenis van landgoed Dennenoord in Zuidlaren als ‘therapeutisch landschap’.
Daarover is de vierdelige documentaire Groeten uit Dennenoord gemaakt. Vanavond zendt RTV Drenthe de eerste aflevering uit.
Met Groeten uit Dennenoord wil GGZ-instelling Lentis als eigenaar van het landgoed laten zien hoezeer de psychiatrische zorg in de loop der jaren veranderd is. En dat heeft gevolgen voor patiënten, personeel en het gebied.
Andere kijk op zorg: Hoe begon ooit aan de rand van Zuidlaren de verzorging van ‘geesteszieken’ in een psychiatrisch ziekenhuis? En hoezeer wijzigde door de jaren heen de kijk op psychische zorg? Want dat heeft heel wat invloed op de inrichting en functie van het terrein. In plaats van een afgesloten ziekenhuisterrein, is het nu een openbaar park waar wandelroutes doorheen lopen. Maar ook komen steeds meer historische gebouwen leeg te staan, nu patiënten veel vaker thuis in hun eigen omgeving worden behandeld.
Herinrichting: Als eigenaar staat Lentis op dit moment dan ook voor de grote opgave om het cultuurhistorische landgoed met bos, fraaie gebouwen en wandelpaden voor de toekomst te bewaren, maar ook financieel beheersbaar te houden. Daarom komt er een herinrichtingsplan. Zo zullen leeggekomen panden een nieuwe functie krijgen, of volgt er sloop en nieuwbouw voor andere woonvormen met zorg. Een miljoenenoperatie, die de komende jaren uitgevoerd moet worden.

 

https://www.rtvdrenthe.nl/tv/programma/144/Groeten-uit-Dennenoord/aflevering/40340
Aflevering 1
Uitzending: 06-01-2019, RTV Drenthe
Vierdelige serie over 125 jaar psychiatrische zorg in Zuidlaren. Afl. 1 – Tegenwoordig vindt de meeste psychiatrische zorg zoveel mogelijk plaats in de eigen woonomgeving van de patiënten. Waarom doen we dat? En hoe ging dat 125 jaar geleden? We zien in deze aflevering hoe in 125 jaar de bestuurders van Dennenoord andere beslissingen zijn gaan nemen.

 

https://www.rtvdrenthe.nl/tv/programma/144/Groeten-uit-Dennenoord/aflevering/40518
Aflevering 2
Uitzending: 13-01-2019, RTV Drenthe
Vierdelige serie over 125 jaar psychiatrische zorg in Zuidlaren. Afl. 2 – In de behandeling van psychische ziekten is veel veranderd. Hoe ging dat 125 jaar geleden op Dennenoord? En hoe gaat dat tegenwoordig? We zien in deze aflevering hoe in 125 jaar de behandelmethoden in de psychiatrische zorg, en dus ook op Dennenoord, zijn veranderd.

 

https://www.rtvdrenthe.nl/tv/programma/144/Groeten-uit-Dennenoord/aflevering/40719
Aflevering 3
Uitzending: 20-01-2019, RTV Drenthe
Vierdelige serie over 125 jaar psychiatrische zorg in Zuidlaren. Afl. 3 – We zien in deze aflevering hoe het werken op Dennenoord voor een gereformeerde verpleegster in 1895 was maar ook in de jaren daarna, de 2e wereldoorlog en de dynamische 60er en 70er jaren. En wat maakt het werk vandaag de dag aantrekkelijk?

 

https://www.rtvdrenthe.nl/tv/programma/144/Groeten-uit-Dennenoord/aflevering/40906
Aflevering 4
Uitzending: 27-01-2019, RTV Drenthe
Vierdelige serie over 125 jaar psychiatrische zorg in Zuidlaren. Afl.4 – Er is in 125 jaar enorm veel veranderd op Dennenoord en in de geestelijke gezondheidszorg. Maar hoe zijn al die veranderingen voor de patiënt geweest? En kunnen we hier als samenleving iets van leren?

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.