Header - Personeelskrant DNO

1975-12 – Personeelskrant Dennenoord – 3e Jrg. No. December

blz. 2 – Redaktioneel – Bibliotheek – Directie

Redactioneel

De krant biedt ook deze keer weer een bonte verscheidenheid aan n ieuws van allerlei soort. ’t Is duidelijk merkbaar dat de feestdagen in het verschiet liggen: er zijn allerlei activiteiten rondom St. Nicolaas en Kerstfeest. Was het vorige keer de wasserij, deze keer is er een reportage over de keuken: een uitermate belangrijk stukje Dennenoord!
Dat wat de keuken klaarmaakt, mensen goed doet, is hier en daar zichtbaar. Er is ook een eerste bericht over de n ieuwjaarsfeesten, die ook deze keer ongetwijfeld in de smaak zullen vallen. Een wat algemene opmerking is dat de redactie weinig weerwoord krijgt. Een en andermaal is bijvoorbeeld het resumé van de ondernemingsraad achterwege gebleven. De redactie kan zich voorstellen dat dit resumé niet gemist wordt, omdat het op brede schaal reeds verspreid wordt. Van de belangrijkheid van een ondernemingsraad zal ieder overtuigd zijn. Hoe voortreffelijk ook, het resumé is summier en doet in dat opzicht weinig recht wedervaren aan de uren die door velen aan vergaderen worden gespendeerd. Graag zou de redactie een uitvoeriger verslaggeving verzorgen. Gezocht wordt naar wegen om u ook in dat opzicht van dienst te zijn.

TERREINBEWAKING

Sedert 1 november 1975 treedt de heer H. Meerman, bedrijfsleider van de boerderij, tevens op als terreinbewaker naast de heer Kranenborg Sr. Per dezelfde datum is de heer Boekweg, die de funktie van terreinbewaker sedert 1 juli 1975 op half-time basis vervulde, uit deze funktie ontheven.

J.W. Flach

blz. 3 – Sociale uitkijkpost – Administratie

SOCIALE
UITKIJKPOST

Nieuwe
ziekte
kontrole-
methodiek

C.A. de Graaf,
adj. dir. P.Z.

BESCHIKKING
INZAKE
LOONBELASTING
EN
PREMIEHEFFING

De salarisadministratie
A. Meijer

DE LOONGRENS
EN DE PEILDATUM
VOOR DE TOEPASSING
VAN DE ZIEKENFONDS-
VERZEKERING 1976

Een idee voor volgend jaar?

blz. 4 – Jubileum – Dropping

JUBILEUM

16 November 1975 mocht de heer Rutgers de dag herdenken dat hij voor 25 jaar in dienst trad op de smederij van ‘Dennenoord’ als monteur elektriciën. Zijn taak was onderhoud en uitbreiding technische installaties in de ruimste zin des woords, zowel in de gebouwen, als op het terrein, hij heeft vele jaren de drinkwatervoorziening als wel de vuil water afvoer verzorgd met zijn volle inzet en enthousiasme. Dat dit werk voor een jonge man die via zijn werk met vele meisjes in kontakt kwam, ook zijn prettige kanten had, laat zich gemakkelijk raden en heeft dan ook wel een stuk van zijn leven bepaald.
Behalve z’n werk was hij veel betrokken bij allerlei nevenwerkzaamheden, o.a. bedrijfs brandweer, ondernemingsraad, commissie arbeids- en dienstvoorwaarden, centrale ondernemingsraad, vakbondswerk, e.a. en dus voor veel mensen een vraagbaak en altijd bereid om te proberen een oplossing te zoeken. Ook is hij sinds enkele jaren waarnemend chef elektriciën en vervangt ondergetekende bij diens afwezigheid naar volle tevredenheid. Er bestaat bij velen de behoefte om de jubilaris de hand te drukken en zo even uitdrukking te geven aan uw erkentelijkheid. Die gelegenheid wordt geboden op donderdag 4 december van 4 – 5.30 uur in de Cantine.
Wij wensen Rutgers ook van deze plaats, dat hij nog vele goede jaren magbeleven in zijn funktie en met zijn vrouw en kinderen.

W.L.

DONDERDAG 30 OKTOBER DROPPING

In oktober nog een dropping, dat kan alleen maar op ‘Dennenoord’ en als wij dachten dat er geen liefhebbers voor waren?
Eerst bleek dit inderdaad zo te zijn, maar het schijnt hier een gewoonte te zijn om zich massaal op het laatste nippertje nog even op te geven.
Zo kwamen er bijna tachtig mensen naar het Personeelscentrum om ergens in Norg te worden gedropt. Na eerst een kop koffie en kennismaking in het hotel café Vluchtheuvel kon er worden gestart.
Zo startten we, de eersten om half 8 en de laatsten om half 9. We liepen in groepen van 4 personen, dat de opdrachten en de route niet altijd even gemakkelijk waren, bleek wel uit het feit dat de laatste groep (no. 4) pas om 23.30 uur finishte, dat is bijna 4 uur lopen, terwijl men maar ± 1.30 uur lang mocht lopen. De prijswinnaars ziet u op de foto’s. Dat het ook een gezellige boel was, kan men ook zien. De snert en de nodige glaasjes deden de stemming dan ook nog verhogen. Zodat wij om half één richting Zuidlaren gingen, met weer een geslaagde S.O.P. aktiviteit, die tot stand kwam door jullie medewerking.

Tot de volgende keer

Start u maar en sla de eerste weg links maar in……!

Proost, maar de dop zit er nog op!

Eén van de prijzen

Het hapt zo heerlijk weg

blz. 5 – Til er niet te zwaar aan

TIL ER NIET TE ZWAAR AAN

Ongeveer 15 jaar geleden werd men in de arbeids therapie geconfronteerd met een voor die tijd nieuw probleem, n.l. de aan- en afvoer van producten op pallets, van zodanig gewicht, dat ze niet met handkracht te verplaatsen waren.

Ter oplossing van dit probleem, werd naast paviljoen 5 een installatie opgericht, waarmee het d.m.v. een handbediende lier, mogelijk was, te laden en te lossen. Al snel bleek het een tijdrovende en gevaarlijke oplossing te zijn.
Een betere oplossing was dan ook, de in 1965 aangeschafte stapelaar, welke echter bij nader inzien toch ook weer z’n beperking had. Het hefvermogen was slechts 500 kg, het apparaat was moeilijk verplaatsbaar, en alleen daar te gebruiken, waar een passende krachtstroom aansluiting aanwezig was, waarbij men dan nog gebonden was aan de kabellengte. De derde (en hopelijk laatste) oplossing ziet u hierbij afgebeeld. Een zelfrijdende, door batterijen aangedreven heftruc, met een hefvermogen van 1500 kg en een hef hoogte van 2,75 m.
Het behoeft geen betoog, dat een dergelijk apparaat met z’n vele mogelijkheden ten dienste staat van allen, die binnen de grenzen van het Dennenoord terrein iets zwaars hebben te ‘verstouwen’.
In voorkomende gevallen kunt u zich wenden tot dhr. J. Plantinga, tel. 343 of dhr. Vrieling, tel. 431.

H.Z.

Wie doet je wat

blz. 6 & 7 – Centrale keuken

ZOLANG DE LEPEL IN DE BRIJPOT STAAT

Zijn we in het voorgaand nummer gekonfronteerd met de wasserij, het leek ons leuk om in het decembernummer even stil te staan bij de Centrale Keuken (C.K.).
De Centrale Keuken, een plaats waar de klok een centrale plaats inneemt: elke dag moet op de afdelingen om 12 uur voor 850 mensen het eten op tafel staan en in de eetzaal voor ongeveer 170 mensen (dit wisselt nogal: in de weekenden zijn er veel minder, terwijl er in het midden van de week de mesten komen).
Ven een twee uur durend gesprek met rondleiding van de heer Van Heuvelen, de chef-kok, maakten we voor u het volgende verslag:

Dertien mensen verdienen hun brood in de Centrale Keuken: koks, keukenknechten, mensen die in de groente- en afwaskeuken werken en 2 chauffeurs. Daarbij wordt het team meestal versterkt met 3 INAS-stagiaires.
Belangrijk is dat er hygiënisch gewerkt kan worden. De koks dragen nog steeds de mutsen, hoewel het formaat iets kleiner is geworden in vergelijking met jaren geleden, misschien mede om met muts en al door de deur te kunnen; kranen en putjes moeten goed gereinigd worden, de vloer moet altijd zorgvuldig schoongemaakt worden, al was het alleen al om niet onderuit te gaan. Gelukkig kregen we op onze vraag of er niet erg veel gevaar was om uit te glijden of om brandwonden op te lopen van de heer Van Heuvelen als antwoord, dat hij al die jaren geen noemenswaardig ongeluk had meegemaakt.
De Centrale Keuken blijkt echter niet meer aan de eisen van deze tijd te voldoen. Er zijn plannen om over enige tijd een geheel nieuw complex, bestaande uit keuken, magazijn, personeelsrestaurant en personeelscentrum te bouwen.
De technische voorzieningen zijn onvoldoende. Ook het interieur is verouderd. Zo zagen we nog 2 enorme ketels met ’n inhoud van 700 liter, deze dateren nog van 40 jaar geleden en worden weinig meer gebruikt. Had men in die tijd, voor ongeveer 1300 patiënten, deze ketels tot aan de rand gevuld, nu is er voldoende als een ketel van 400 liter voor de helft gevuld is. En nu we toch over vroeger hebben, 20 jaar geleden werd er nog apart gekookt voor klasse-patiënten.
Hoe komt een menu tot stand. Voordat de menucommissie, de chef-kok, de diëtiste en hoofd-interne-dienst, op woensdag beslist wat de pot de volgende week schaft, informeert de chef-kok bij de groente leverancier wat er op de markt is en hoe de prijzen liggen. Nadat de slagerij meegedeeld heeft welk vlees leverbaar is, kan men het menu opstellen.
Vanuit deze lijst moet nu bekeken worden wat voor een bepaald dieet niet geschikt is; van de 850 mensen hebben er maar liefst 250 mensen een dieet en 100 mensen krijgen halfvloeibare voeding. Elke week moeten de afdelingen een lijst invullen voor verstrekking van het aantal diëten.
Kwaliteit staat altijd voorop. ’s Winters wordt nog wel eens diepvriesgroente gebruikt, b.v. diepvriesspinazie, wat kwalitatief goed is.
Om 7 uur ’s morgens wordt er van start gegaan in de keuken en een uur later moet dan de warme maaltijd voor de wachter klaar zijn. Op het ogenblik wordt er aan gewerkt om hierin veranderingen aan te brengen.
Zo, er kan een begin gemaakt worden aan het panklaar krijgen van de aardappelen. Een bruto hoeveelheid van 300 à 320 kg. is nodig. U had niet anders verwacht: de piepers worden machinaal gejast, maar ze moeten nog wel met de hand gepit worden. De dagelijkse hoeveelheid groente varieert van 200 tot 300 kg. Het Zuiderarbeidstherapie wordt ingeschakeld als er b.v. boontjes, spruitjes of peertjes schoongemaakt moeten worden.
Als het machinaal gesneden en gewassen is, is het klaar om gaar gestoomd te worden. Inderdaad, gestoomd, vandaar dat we nooit aangebrande aardappelen krijgen.
De pudding wordt een middag van te voren bereid, waarvoor een ketel met roerwerk en terugkoeling gebruikt wordt. Dit wordt geportioneerd in wegwerpschaaltjes en in de koelkast geplaatst, alles per afdeling gesorteerd en voor dieetpatiënten gebruikt men schaaltjes met een groenachtig randje. Het vlees braden; een heel karwei om uren achter elkaar bij de braadslede te staan. De voorbereidingen, b.v. als er gehakt is, worden vaak een dag tevoren gedaan.
Tegelijkertijd wordt er op de dieetafdeling gewerkt om de maaltijd klaar te krijgen. Om het probleem van snelle afkoeling enigszins tegen te gaan, staan de dieetpannetjes op een verwarmd aanrecht.
Behalve het probleem van snelle afkoeling lijken deze pannetjes soms beschouwd te worden als wegwerp- of meeneemartikel. (er zijn namelijk een groot aantal de mist in).
Dan komt de spannende tijd dat het eten ‘uit de ketel in de pan’ moet, in zo kort mogelijke tijd naar de afdelingen vervoerd moet worden. Daar hebben twee chauffeurs = twee bijrijders het druk mee.
Er blijft altijd een minimum aan klieken over, zodat het echt niet zo is dat de varkens gedijen van het eten uit de Centrale Keuken.
De cirkel is rond als ’s middags de pannen weer opgehaald worden en schoongemaakt worden in de afwaskeuken.
Nog niet vermeld hebben we de convectomat, een hete luchtoven. Een ideaal apparaat. Zonder dat er luchtjes achterblijven kan hierin achtereenvolgens vis, vlees of koekjes in gebakken worden.
We hebben het prettig gevonden eens op bezoek te zijn in de Centrale Keuken en we hopen dat er vooral de komende maand, het is nu eenmaal weer december, ondanks het voor hun ongunstige feit dat de kerstdagen meteenvolgend worden met een weekend.
Veel sukses.

Redaktie

De groentevoorraad

Groente wassen, aardappels pitten

Zolang de lepel in de brijpot staat……

De koelkasten

De dieetkeuken

Zoutarm, suikervrij, vetarm……

Uit de ketel in de pan…… (hier ziet u de nieuwste schalen met dubbele wanden)

Hou em vast……

De afwaskeuken

Inpakken en……

blz. 8 & 9 – Kleine catechismus

KLEINE CATECHISMUS VAN ST. NICOLAAS

Van G. Bomans

FEIKE ASMA GEEFT KERSTCONCERT IN ONTMOETINGSKERK

Zaterdag 20 december a.s. 8 uur

P. den Hartog

blz. 9 – Feike Asma

blz. 10 & 11 – Nieuwjaarsfeest

NIEUWJAARSFEEST
PERSONEELSFEESTAVONDEN

Graag wil het S.O.P. u nu alvast enkele informaties geven omtrent de feestavonden voor personeelsleden!
Sinds het 75-jarig bestaan zijn we nu bezig met het organiseren van deze avonden. Dit gebeurt dan in opdracht van de directie. We hebben al veel goede artiesten gehad en we proberen uiteraard daarin zoveel mogelijk afwisseling te brengen.

De eerste avond zal plaatsvinden op vrijdag 23 januari 1976.
De tweede avond op 6 februari 1976.
Dit is globaal het avondprogramma. In het gehele vormingscentrum is ’s avonds gelegenheid tot feesten!

De hoofdingang is ’s avonds gesloten. De Zij-ingang is ’s avonds voor u geopend, deze ingang kunt u aan de kerkzijde vinden. Zie verder de aanwijzingsborden.
Het al u opgevallen zijn dat er verschil is in enkele artiesten op de eerste en tweede avond. Dit komt doordat de artiesten de ene avond wel en de andere avond niet konden komen.
Maar we geloven zeker dat de stemming in de grote zaal dusdanig wordt, dat iedereen gelijk doorgaat met het feestprogramma in de andere ruimten. Als we met z’n allen (± 780 personeelsleden) positief aan deze avond mee gaan doen, dan kan het niet anders dan goed worden.
De daad is nu aan u, wij, ons, ik, enz.! In het decembernummer komen wij nogmaals uitvoerig terug op deze feestavonden met o.a. de volgende gegevens: wanneer en op welke tijden u de toegangsbewijzen kunt halen, over consumptiebonnen etc.
Lees dit en dat a.u.b. heel goed door, dan weet u hoe het zit. Ook eind december ontvangt u een uitnodiging voor welke avond u van harte welkom bent. Tot dan!

Het S.O.P.

Bueno

Green Apple Music Band

Ria Valk

Nico Haak

Frank & Mirella

Trio Thessaloniki

Millionaires

blz. 12 – Volleybal – Rusland – Folkavond

VOLLEYBAL
COMPETITIE
DENNENOORD
1975/1976

Het is weer zover, de afdelingen kunnen hun sterkte in Volleybal weer tegen elkaar uitmeten. We zijn van start gegaan met 15 afdelingen, waartegen in het vorige seizoen 8. De opgave was dan ook boven verwachting, en dat wordt dan ook erg gewaardeerd. Nu ligt het in de bedoeling, dat er iedere maand een paar regels in het personeelsblad komen, om u een overzicht te geven van de tussenstand.
Wanneer dit gelezen wordt, zijn er reeds 5 wedstrijden gespeeld en blijven er nog 37 over om naar toe te komen om uw spelers aan te moedigen. Dus mocht u met de gedachte rondlopen, ik moet mijn afdeling of die andere aanmoedigen, want zij zullen als eerste eindigen, dan blijven er nog genoeg wedstrijden over. En tegen wie zij moeten spelen en wanneer, dat kunt u dan lezen in onderstaand programma.
Al deze wedstrijden worden gespeeld in de sportzaal van het Vormingscentrum op Dennenoord.
Tot ziens.

Folkavond

Op woensdagavond 10 december is het weer zover, de derde Folkavond. De avond begint om half negen en het programma is als volgt:
Frank Timmer begint met een paar nummers, daarna komt wegens vorig succes Eddie Hofman. Onze gast deze avond is Hans Grit. Deze jongen komt uit Westerbork en speelt hoofdzakelijk Nederlandse nummers. Het vindt plaats in het personeelscentrum. De toegang is gratis.

Tot 10 december dan
Folk T.

Dames, Heren……

De S.O.P. organiseerde voor U, voor het komende seizoen, 4 schaatsavonden op de kunstijsbaan in Assen, bij genoeg deelname, minimaal 45 personen. Er vertrekt een bus vanaf het Personeelscentrum, om precies 18.45 uur, de kosten zijn f 4,- per persoon, dit is een zeer gereduceerde prijs. Als deze avond in de smaak valt, volgen ook de andere drie avonden.
Dus het hangt van U zelf af, of dit doorgaat, maar geeft U zich vlug op, want de animo is groot.
Opgeven in het Personeelscentrum tegen betaling van f 4,- alleen dan heeft U een plaats om mee te gaan naar de eerste avond op vrijdag 12 december.

Spinners opgelet

Voelt u iets voor spinnen, zowel dames als heren, geeft u zich dan even op bij S.J. de Wacht, tel. 3523. Nadere mededelingen zullen dan mondeling aan u worden doorgegeven.

Psychiatrie
in Rusland

Namens A.I.-leden op ‘Dennenoord’
T. van der Meulen
S.W.R. Polman

blz. 13 – Sinterklaas – Uit Gezellig

SINTERKLAAS KAPOENTJE,
GOOI WAT IN MIJN SCHOENTJE,
GOOI WAT IN MIJN LAARSJE,
DANK U SINTERKLAASJE.

Op zaterdag 29 november a.s. zal er in het Vormingscentrum op ‘Dennenoord’ weer een St. Nicolaasmiddag worden gehouden. De Buurtvereniging Westlaren en het S.O.P. doen dit in onderlinge samenwerking. Daar de ervaring ons heeft geleerd, dat het moeilijk is om voor de kinderen in de leeftijd 6 t/m 10 jaar een boeiend programma samen te stellen, hebben we besloten, dit jaar de kinderen in twee groepen te splitsen en wel als volgt:

  • van 2 tot 3.30 uur kinderen tot 6 jr. met o.a. poppenkast
  • van 4 tot 5.30 uur kinderen van 7 t/m 10 jr. met o.a. een film

Wij hopen dat het voor alle kinderen een fijne middag wordt.

S.O.P.

blz. 14 – Puzzel – Kerst

Kerst-Inn 1975

Op 2e Kerstdag zal er in het gemeentecentrum ‘De Deel’ een Kerst-Inn worden gehouden vanaf ± 11.00 uur.
Wie er welokm zijn? Iedereen die op deze dag er eens even uit wil om kontakt te zoeken met anderen.
Heel hartelijk welkom!!!

E.M.

Kerst concert

Zoals gewoonlijk tegen de kerstdagen, wordt er weer een concert gegeven in de geref. kerk te Zuidlaren.
Het concert wordt gehouden op 22 december, 8 uur, en wordt verzorgd door het Christelijk Zuidlaarder Mannenkoor, het Christelijk Dameskoor Belcanto en het Christelijk Meisjeskoor Com Nu Met Sangh. Dit alles onder leiding van Piet Wiersma.
De toegang is gratis.

KRUISWOORDPUZZEL

Oplossing vorige keer

blz. 15 – Mutaties

MUTATIES

In dienst

Adreswijzigingen

Uit dienst

Geboren

Gehuwd

Overleden

blz. 16 – Vormingswerk – Kerkdienst – Advertenties

Kerkdiensten

  • 7 december, 9.45 uur: Ds. B. Oosterhoff, kollekte voor ‘Kleine Geluiden’, 19.00 uur: Ds. B. Oosterhoff
  • 14 december, 9.45 uur: Ds. J.W. Vlaanderen, kollekte voor Ho Shuk Wun, 19.00 uur: Ds. J.W. Vlaanderen
  • 21 december, 9.45 uur: Ds. W.M. van Lynden, kollekte voor het landbouwwerk in het Afrikaanse Sahelland Tschaad, 19.00 uur: Ds. W.M. van Lynden
  • 25 december, 1e kerstdag, 9.45 uur: Ds. B. Oosterhoff en Ds. W.M. van Lynden, m.m.v. de Chr. muziekvereniging ‘Juliana’ te Zuidlaren. Kollekte voor Evangelieverkondiging onder Israël.
  • 26 december, 2e kerstdag, 9.45 uur: Ds. van Lynden
  • 28 december, 9.45 uur: Ds. S.W.R. Polman, kollekte voor de ‘Dennenoord’- gemeente, 19.00 uur: Ds. S.W.R. Polman, m.m.v. het Chr. gemengd koor uit Hoogkerk
  • 31 december, oudjaarsdag, 19.00 uur: Ds. B. Oosterhoff
  • 1 januari, nieuwjaarsdag, 9.45 uur: Ds. B. Oosterhoff

Mededelingen
van het
vormingswerk

december 1975

  • Donderdagavond 4 december zal de gezamenlijke Sinterklaasviering plaats hebben in de grote zaal van het vormingscentrum. Na de begroeting van onze hoge gast zal de avond verder verzorg worden door het Theatercentrum Carla Flink. Aan dit gevarieerde programma werken mee:
    • MARTY, de trompettist met zijn gouden trompet
    • JOE ANDY, internationaal variëté
    • HARRY DICKSON, jongleur/komiek
    • TONNY LEERINK, gastheer/conferencier
      • Aanvang: zeven uur
      • Traktatie in de pauze
  • Zaterdagmorgen 13 december kunt u in de grote zaal van het vormingscentrum kijken naar twee kleurenfilms van Walt Disney:
    • ‘Kleine prairiedieren’: kleine dieren, geobserveerd in hun doen en laten
    • ‘De hond en het wasbeertje’: een spannend verhaal over jachthonden en wasbeertjes
      • Aanvang: tien uur
      • S.v.p. vooraf koffie drinken op de afdeling
  • Dinsdagavond 16 december treden voor ons op de GEZAMENLIJKE ZUIDLAARDER KOREN bestaande uit het Zuidlaarder Mannenkoor, Dameskoor en Meisjeskoor, met een KERSTKONSERT. Daar deze koren door een orgel begeleid moeten worden, wordt dit konsert uitgevoerd in de Ontmoetingskerk
    • Aanvang: acht uur
    • S.v.p. vooraf koffie drinken op de afdeling

TE KOOP

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.