Header - Personeelskrant DNO

1976-01 – Personeelskrant Dennenoord – 4e Jrg. No. Januari

blz. 2 – Redaktioneel – Bibliotheek

Redactioneel

De sociale uitkijkpost vertelt iets van salarisherziening. U zult daar deze maand nog niet van merken om salaristechnische redenen. Dat is niet zo erg, want het wordt toch kwartjes en dubbeltjeswerk met mogelijk een enkele gulden ertussen. Het verhaal over ziektemelding dient u goed te lezen, want als dat verkeerd gaat, gaat het wel in de papieren lopen! De afdeling personeelszaken doet van zich spreken door de organisatie van een cursus organiseren en leiding geven. Dit keer voor de verpleegkundigen, straks ook voor de andere diensten. Een goede zaak!
Nog meer sociaal nieuws: u kunt koffie kopen waarvan de opbrengst rechtstreeks de Zuid-Amerikaanse boeren ten goede komt. Amnesty International vraagt de aandacht voor politieke gevangenen. De moete waard, termeer waar het zowel Oost als West betreft. De middelbare beroepsopleiding verpleegkundigen vraagt aandacht zowel voor deze opleiding als voor de stagiaires, die op Dennenoord het vak komen leren.
Wat ‘sport’ betreft: verslag van een volleybaltoernooi, als ook de aankondiging van een klaverjastoernooi. Doet u ook mee? ‘Ra-ra, welk gebouw ben ik’ wordt uit de doeken gedaan. Een en ander kostte wel hoofdbrekens, temeer waar enkele drukfouten inslopen. Nu we toch aan het puzzelen zijn, mag vermeld dat deelnemers mee kunnen doen aan een ladderwedstrijd. Wie daarin de hoogste punten scoort, krijgt na verloop van tijd een prijs! Voor deze oplossingen en andere zaken welke de redaktie betreffen: in de postkamer is een apart vak gereserveerd voor de oplossers. Via de interne post of de PTT kunt u daar uw oplossingen deponeren. Dan is er nog wat los goed, wel de moeite waard om te vermelden, maar te omvangrijk omdat allemaal hieruit de doeken te doen. Leest u maar!
Veel plezier!

blz. 3 – Sociale Uitkijkpost – Direktie mededelingen

Sociale uitkijkpost

Gewijzigde salarisinhoudingen
per 1 januari 1976

Onderstaand treft U een overzicht aan van de veranderingen met ingang van 1 januari 1976 is ons door de Nationale Ziekenhuis Raad meegedeeld, dat eerst eind januari, begin februari 1976 de nieuwe salarissen bekend zullen zijn. Dit betekent dat voorlopig voor de maand januari 1976 de salarissen van 1 augustus 1975 blijven gehandhaafd.

Zodra de definitieve salarismaatregelen per 1 januari 1976 bekend zijn gemaakt, worden door ons de gebruikelijke wijzigingen in de salarissen aangebracht.

blz. 4 – Arbeidsongeschiktheid – Wegbewijzering

Wat te doen bij
Arbeidsongeschiktheid- en geschiktheid

VERVOLG OP PAGINA 14

Bewegwijzering

Als er iets duidelijk is op ‘Dennenoord’,  dan is dat wel, dat de bewegwijzering niet duidelijk is.
Zo, dat is als start van een klein artikeltje over bovengenoemd onderwerp niet slecht dat ik.
En nu de rest. Het woord bewegwijzering heb ik niet uitgevonden, (ik vind het een rotwoord) maar het staat zo in de vakbladen en bedoeld te zijn een systeem van aanwijzigen langs de weg, om een bepaald doel te bereiken. Het huidige systeem doelmatig opgezet en fraai uitgevoerd, bleek onvoldoende bestand tegen vandalisme. Gevolg was dat hierdoor de doelmatigheid danig in het gedrang kwam, omdat regelmatig borden voor reparatie moesten worden verwijderd. Dit tot verdriet en grote ergernis van het personeel van betrokken werkplaatsen, dat soms 2 maal per week hetzelfde bord ter reparatie kreeg aangeboden. Mede hierdoor werden wijzigingen in bebouwing en wegverloop niet meer op de borden aangebracht. En wie nu nog via het schamele restant de weg tracht te vinden op dit ziekenhuisterrein, gaat volkomen de mist in. Daarom is besloten, begin 1976 een nieuwe bewegwijzering aan te brengen. Na inlichtingen en oriëntatie is gekozen voor een systeem van Grafica + Groendijk te Utrecht, één van de meest toonaangevende combinaties op het gebied van gevelbelettering en bewegwijzering. Hetzelfde systeem is aangebracht op de terreinen van ’s Heerenloo-Lozenoord’ te Ermelo. De fraaie en funktionele uitvoering heeft geleid tot een lovend artikel in het vakblad ‘Christelijk Instellingswezen’. ook Staatsbosbeheer maakt gebruik van hetzelfde systeem voor de aanwijsborden. De uitvoering is in bruin hout met een ingefreesde witte letter.
Wij zijn reeds begonnen de palen in te graven, waaraan dan later de verwijsborden worden bevestigd.
Ook op de gebouwen zullen namen worden aangebracht.
En zo zal dan binnenkort weer een stukje tot klaarheid zijn gebracht.

15 januari 1976
S. Zoodsma

blz. 5 – Cursus organiseren in de praktijk – ‘Sound of Salvation’

Cursus organiseren en
leiding geven in de praktijk

Er is de laatste jaren in de ziekenhuiswereld geweldig veel aan het veranderen. Er wordt anders gewerkt: allerlei nieuwe ‘ambachten’ dienen zich aan; denk maar aan de verscheidenheid van therapieën: groepstherapie, psychomotorische therapie, etc., terwijl om nog maar een nieuwe figuur te nemen, de fysiotherapeut zijn intrede deed. Het personeelsbestand nam aanzienlijk toe. Ook in de samenwerking veranderde er een en ander. Er kwam meer openheid, de verantwoordelijkheid wordt door meerderen gedeeld, het woord ‘inspraak’ is volledig ingeburgerd.
Dat al deze veranderingen geweldige eisen stellen aan leidinggevenden ligt voor de hand. Een goede samenwerking vergt een goede organisatie!
Dat is de reden waarom de afdeling personeelszaken een cursus heeft opgezet: ‘Organiseren en leiding geven in de praktijk’.
De doelstelling van de cursus wordt zó omschreven:
‘De cursus beoogt leidinggevenden van verpleegafdelingen hierdoor in kontakt te brengen met de belangrijke aspekten van hun veranderende leidinggevende funktie’.

Uiteraard zal deze cursus dus vooral praktisch zijn, je moet ermee uit de voeten kunnen. Maar het ligt ook voor de hand dat een theoretische onderbouw niet gemist kan worden. Als methode wordt gebruik gemaakt van diskussie tussen de deelnemers.
In grote lijnen staat de opzet van de cursus uiteraard vast, terwijl ook de doelstelling een gegeven is. Wèl zullen de cursisten de gelegenheid krijgen specifieke wensen naar voren te brengen met betrekking tot hun eigen werksituatie.

Het gaat tenslotte om de cursist, om zijn werksituatie, om zijn vragen. Het werken en samenwerken op de afdeling staat in het middelpunt.
De cursus is bestemd voor hoofden en assistent/waarnemend hoofden van verpleegafdelingen van de psychiatrische ziekenhuizen Beileroord, Dennenoord en Licht en Kracht. Plezierig, dat zo door de verschillende instituten kan worden samengewerkt.
De cursus wordt gegeven op Dennenoord in het Opleidingscentrum. Als docenten zullen optreden de heren C.A. de Graaf en A. de Vink van Dennenoord en D. Holtslag (Licht en Kracht) en L. Pranger (Beileroord).
Op negen dagen zal de cursus gehouden worden, telkens van 16.00 – 17.30 en 18.15 – 19.45 uur.
Ongetwijfeld zullen ook anderen dan zij die in de verpleging werkzaam zijn, behoefte hebben aan een dergelijke cursus. Deze cursus is een begin! Ook voor de andere sektoren komen er cursussen!

Jeugdkoor
‘Sound of Salvation’

blz. 6 – Leerlingen M.B.O.-V – Klaverjassen – Verdedigingssport

Leerlingen M.B.O.-V in ‘Dennenoord’

P.Q. Westerbeek-Rongen
Praktijk-docente

KLAVERJASSEN

Op dinsdag 25 november hebben we als kaartclub van ‘Dennenoord’ gekaart tegen de kaartclub van het G.T.I. uit Roden.
Dit was een revanchewedstrijd, want 2 jaar geleden is het G.T.I. op ‘Dennenoord’ geweest en toen won ‘Dennenoord’ met 1000 punten verschil. Dit verschil was nu aanmerkelijk groter, nl. 10.000 punten, maar nu in het nadeel van ‘Dennenoord’.
We zijn daar dus dik ingemaakt, maar dat nam niet weg dat het een erg gezellige avond was, die bovendien erg goed georganiseerd was.

Prijskaarten op 16 december in het Personeelscentrum van de kaartklub.
De uitslagen:

  1. dhr. Bouma
  2. dhr. Noordveld
  3. dhr. Ter Horst
  4. dhr. Erenstein
  5. dhr. Kranenborg jr.
  6. dhr. Kobus
  7. dhr. de Jonge
  8.  dhr. Kranenborg sr.
  9. dhr. Abbes
  10. dhr. Van der Hoek
  11. dhr. Sondervan
  12. dhr. Kleyer
  13. dhr. Galliard
  14. dhr. Bult
  15. dhr. Hovenkamp
  16. dhr. Dekker
  17. dhr. Van der Velde
  18. dhr. Kram
  19. dhr. Boekweg

Verdedigingssport

Op vrijdag 30 januari ’s avonds om 8 uur, hopen we dan eindelijk aan de slag te kunnen gaan. Er kwamen nogal wat moeilijkheden, wat de organisatie betreft, maar dat is gelukkig allemaal voor elkaar gekomen. We hopen dan ook, dat al die sportieve mensen die zich toen opgegeven hebben, dan ook aanwezig zijn op 30 januari.

P. Miske

blz. 7 – Vluchtelingen – Gezegend zijn… – Volleybal competitie

Voor vluchtelingen

 

Volleybalcompetitie

Zo, alle teams hebben nu twee of zelfs al meer dan twee wedstrijden gespeeld. Je kunt wel merken dat verschillende teams zich er wat meer op hebben voorbereid, dit merk je wel door hun tegenspel en uitslag. De reacties zijn ook zeer positief, zoals een fijne wedstrijd, hè? Of we zullen jullie wel even inmaken, hoor. ’t Is trouwens wel raar, maar bij alle paviljoenen waar de teams het nogal moeilijk hebben om een set te winnen, is de supportersgroep groter dan van de wat beter draaiende groepen. mensen laat je eens zien bij de wedstrijden en jut je favoriete ploeg wat op tijdens de wedstrijd. Er wordt gespeeld op woensdag- en vrijdagavond om 18.30 uur in de sportzaal van het Vormingscentrum.
Dan nu de tussenstand, op het moment dat ieder team 2 wedstrijden hebben gespeeld:

blz. 8 – Kefir – Dankwoord en interview dhr. K. Houtman en dhr. F. Koning

KEFIR

 

De redactie feliciteert

2 Januari 1951 zette dhr. K. Houtman als derdejaars broeder zijn eerste schreden op ‘Dennenoord’ terrein. Met nog een a.s. collega werd op deze bewuste morgen hun opwachting gemaakt in het hoofdgebouw. Maar er scheen een communicatie storing te zijn gemaakt, want waar deze heren geplaatst moeten worden, was nog een raadsel. Ze moesten op verzoek van de directie toen maar eerst even een wandelingetje maken over het terrein, dan zou in die tijd besloten worden waar plaats voor hen was.
Gelukkig, aldus de jubilaris, is dit nu beter georganiseerd. In paviljoen 15 was plaats en de heren werden daar heen gestuurd (zonder begeleiding).
Een leuke anekdote was, dat dhr. Hotman zijn kamer boven de centrale keuken had, maar om dit stukje privaat ’s avonds in het donker weer te vinden, was moeilijk. De eerste keer werd er dan ook 4 keer om de watertoren heen gelopen.
Na een tijdje in paviljoen 15 gewerkt te hebben, vond er al spoedig een overplaatsing plaats naar paviljoen 7, daarna naar paviljoen 3 en vervolgens weer naar paviljoen 7 en tenslotte naar paviljoen 14.
Alle heren afdelingen schenen nu een beurt gehad te hebben. Het Noorder Sanatorium (opname mannen) bleef nu nog over.
Hier werd dhr. Houtman nu als waarnemend hoofd aangesteld.
In ± 1963 werd het gehele Noorder Sanatorium overgeplaatst naar het toen pas gereed gekomen Zuiderpaviljoen.
Hier heeft Houtman nog 7 jaar gewerkt als waarnemend hoofd. In 1968 kwam er binnen korte tijd een plaats voor een waarnemend hoofd in de Arbeidstherapie vrij.
Dit trok de jubilaris wel, een heel ander terrein dan de verpleging. De inloop periode als waarnemend hoofd in de Arbeidstherapie viel niet mee. Het was allemaal zo heel anders.
De jubilaris zegt zelf:
‘Je had met ander personeel en werk te maken.
Alleen de heren-verplegenden kende ik allemaal goed; dat was dan een pluspunt.
Het werk moest je min of meer zelf zoeken. Er bestond ook niet niet zoveel contact tussen de verpleging en de therapie.
Dit was dan ook niet altijd even prettig voor beide kanten.
Gelukkig begint er nu tussen sommige afdelingen en Arbeidstherapie een betere communicatie te komen. Dit stimuleert dan ook de verpleging en de therapie.
In 1973 werd ik als hoofd van de Arbeidstherapie aangesteld. Dit doe ik dan ook alweer 2½ jaar.
Het is prachtig werk, maar soms geeft het wel eens moeilijkheden. Het sociaal klimaat in Nederland is veranderd en dat vernemen wij hier ook goed. Het werk ligt er niet meer voor het grijpen en moet je soms roeien met de riemen die je hebt; dit probleem wordt grotendeels met de technische adviseur behandeld.
Maar als hoofd van de Arbeidstherapie vind ik toch beslist een pluspunt dat ik de ervaring als B-verpleegkundige heb. Want anders zal dit werk, wat ik thans doe, er niet gemakkelijker op zijn’.
De receptie heeft inmiddels plaatsgevonden. Als redactie willen we dhr. Houtman en zijn vrouw nog van harte feliciteren, en dat hij nog vele jaren in gezondheid op ‘Dennenoord’ mag werken.

Redactie

blz. 9 – Vervolg interview dhr. Houtman – Klaverjassen voor iedereen

25 JAAR

25 jaar geleden kwam er op ‘Dennenoord’ een leerling verpleger in dienst; heel gewoon; vermeldenswaard is echter dat betrokken persoon hier nu nog werkt en wel als afdelingshoofd in het Noorder Sanatorium; de heer F. Koning.

Misschien hebben verschillenden wel gedacht: dan moet hij toch al vrij snel na de kleuterschool hier begonnen zijn, want als je de heer Koning ziet zou je niet zeggen, dat hij al 25 dienstjaren achter de rug heeft.

De opleiding volgde broeder Koning voor een groot deel in paviljoen 13, wat toen nog het opnamepaviljoen was. Na het B-diploma behaald te hebben moest broeder Koning de militaire dienst vervullen. Maar geïnterviewde ging na diensttijd opnieuw solliciteren, dat moest in die tijd nog, als je na diensttijd hier weer aan ’t werk wilde. Hij werd meteen weer aangenomen en wel op de Arbeidstherapie gedurende 6 à 7 jaar. De verpleging beviel waarschijnlijk toch ook goed, want de heer Koning werd daarna assistent hoofd in het Noorder Sanatorium en gedurende de laatste jaren afdelingshoofd. ‘Ongeveer 10 jaar, maar dat houd ik ook allemaal niet zo precies bij’, aldus broeder Koning.

Nu u zoveel jaren in het Noorder Sanatorium gewerkt hebt, kunt u nu de weg vinden op de rest van het terrein?
‘Voor mij valt dat nog mee, omdat ik geregeld het terrein op moet voor b.v. een hoofdenvergadering. Voor degenen die echter extern wonen en in het Noorder Sanatorium werken, ontstaat er gemakkelijk een vervreemding’.
Aan het eind van het gesprek bleek echter wel dat het voor iemand die lang in het Noorder Sanatorium werkt, moeilijk is om op de hoogte te blijven wie er allemaal nog meer op ‘Dennenoord’ werken. Het viel nl. niet mee om ieder te herkennen op de aangeboden receptie.

Wat zou u nog willen vermelden als u terugkijkt op die 25 jaren. ‘Dat de massaliteit in het Noorder Sanatorium teruggedrongen is; daar ben ik groot voorvechter van geweest. De mensen zaten voorheen in een groep van 40 à 50 mensen op een zaal. Nu is het zo dat 54 mannen funktioneren in 4 groepen met een min of meer vaste teambegeleiding. Ja, er is een veel menselijker benadering gekomen, ook gelet op de besprekingen die plaatsvinden en waarin de patiënten meepraten over eventuele problemen. Voor de patiënt is veel meer aandacht: Behalve de arts en de arbeidstherapie, de creatieve therapie, de bewegingstherapie en het vormingswerk’.

Nog even terugkomend op het feit dat het Noorder Sanatorium aan de overkant van de rest van het terrein ligt: ‘Het lijkt of de mensen hier toch een stuk dichter bij het maatschappelijke gebeuren zitten. Ik vind het belangrijk dat, hoewel het hier voor de meesten een langdurige opname en behandeling betekent, men, ondanks dat, toch betrokken blijft bij de maatschappij, b.v. het dorp Zuidlaren en Groningen’.

Broeder Koning, dank voor het gesprek en een prettige voortzetting van uw arbeid hier.

INGEZONDEN

Botverdorie
daar vald……!!!

Grote
klaverjasavond

Op dinsdagavond 24 februari om half 8 is er in het vormingscentrum een grote klaverjasavond voor alle ‘Dennenoord’ werkzame personeelsleden.
Er zijn mooie prijzen te winnen. Liefhebbers voor deze avond moeten zich voor donderdag 19 februari opgeven in de cantine, tst. 463.
Tot de 24ste!

blz. 10 – India-Guatamala koffie – ‘Parabel’

Ziet u het ook niet meer zitten?

J. Hoogsteen, Zwarteweg 7, Tynaarlo, tel. 05921-2140
J. Stuurwold, Nijslagen 18, Zuidlaren

blz. 11 – Orakel en domoor

Spinners opgelet!

Spinners opgelet! Op dinsdagavond 3 februari beginnen wij hiermee in het Molenmeer onder leiding van dhr. Vester. Aanvang 19.30 uur. Neem een oud schort mee.

Puzzelaars opgelet

We willen een competitie gaan houden, elke maand zullen er kruiswoordraadsels, doordenkers, doorlopers, enz. in de personeelskrant verschijnen.
Aan het eind van de competitie natuurlijk prijzen voor diegene die het meeste aantal punten heeft.
Het kruiswoordraadsel van dit nummer is 30 punten waard, redeneren en proberen 20 punten en de doorloper is 50 punten waard.
Oplossingen voor de 15de van iedere maand inleveren bij de postkamer, waar een bakje aanwezig is van de redactie Personeelskrant.

Veel succes

blz. 12 – Puzzel

blz. 13 – Uit Gezellig

GEVONDEN

1 Portemonnee (waarin een hangertje). Kan afgehaald worden bij B. Bulthuis, Specht 4, tst. 483.

Puzzelrubriek

blz. 14 – Puzzelrubriekuitslag

Vervolg van pagina 4

 

Januari 1976
Hoofd salarisadministratie
(A. Meijer)

blz. 15 – Advertenties – Mutaties

MUTATIES

In dienst

 

Uit dienst

Adreswijzigingen

Gehuwd

Geboren

blz. 16 – Vormingswerk – Kerkdiensten

Ontspannings programma’s februari 1976

  • 4 februari het toneel gezelschap ‘Internos’ uit Veendam met de klucht ‘Een beeld van een man’. Dit is het programma zoals dat gepland was op 13 januari, maar toen wegens ziekte van de hoofdrolspeelster moest worden uitgesteld. Aanvang 19.30 uur met pauze.
  • 7 februari is er in de Grote Zaal van het Vormingscentrum een dia-programma samengesteld uit eigen opnamen over aktiviteiten op Dennenoord. Aanvang 10.00 uur.
  • 19 februari zal voor ons konserteren het Harmoniegezelschap ‘Juliana’ uit Zuidlaren. Het programma wordt nader bekend gemaakt. Aanvang 19.30 uur met pauze.

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.