Header - Personeelskrant DNO

1977-04 – Personeelskrant Dennenoord – 5e Jrg. No. April

blz. 2 – Redaktioneel – Uit de bibliotheek

Redaktioneel

Zonder tekort te doen aan de andere bijdragen, mag toch wel gezegd worden dat het verhaal over de nieuwjaarsfeesten erg belangrijk is.
De funktie van deze avonden is erg goed. Mensen gaan met mensen om op een andere manier dan gewoonlijk het geval is. Waarbij je tussen haakjes af kunt vragen of dat nog niet uitgebreid kan worden! Wanneer straks het personeelscentrum klaar is, liggen daar uitgebreide mogelijkheden. Maar dit terzijde. Van de feesten is erg genoten en ze worden bijzonder op prijs gesteld. Het S.O.P. verdient alle waardering voor de vele activiteiten in deze. Ieder jaar wat anders en wat goeds te bieden is geen sinecure. En daarom is om meerdere redenen het initiatief te waarderen om dit keer de feesten zelf te verzorgen. Het is weer eens iets heel anders. De spelers beleven geweldig veel plezier aan hun repetitieavonden. En het is helemaal voor en door Dennenoorders. Het kon inderdaad weleens zijn dat een ‘stroom van mensen zich zal aanmelden’. En dat verdient het initiatief ook!

Attentie

Copij voor de personeelskrant dient voor de 15e van elke maand, gedeponeerd te zijn in het vakje ‘Personeelskrant’, Postkamer hoofdgebouw!

blz. 3 – Nieuwjaarsfeesten 1978 – Sociale uitkijkpost – Medische administratie – Pensioenrechten

Nieuwjaarsfeesten 1978

Nauwelijks zijn de feesten van 1977 achter de rug, of er worden alweer plannen gemaakt voor die van 1978. De reden dat u daar nu al van hoort is, dat wij u graag bij die plannen willen betrekken.
Een paar mensen hebben nl. in overleg met het S.O.P. het plan opgevat om in 1978 een toneelstuk op te voeren, gespeeld door personeelsleden van Dennenoord. Hun overweging is, dat het mogelijk m oet zijn om met elkaar ook het eerste gedeelte van de avond te verzorgen.
Een reggiseur is er al! Hoewel een en ander uiteraard nog in een stadium van voorbereiding is en goedkeuring behoeft, is toch al uitgezien naar een regisseur.
Peter Brandsma te Assen wil dit graag doen. Hij weet van wanten, want hij speelde in de Nederlandse Comedie, was adviseur voor de provincie Drente voor amateurtoneel en kreeg voor zijn werk in onze provincie de culturele prijs van de provincie Drente. Toen indertijd alle festiviteiten nog in de kerk gehouden werden, was hij daar ook al met het ’theater in ’t rond’. Dat zit dus allemaal wel goed!
Maar nu is aan u het woord, of liever gezegd de daad, om de zaak rond te maken. Daarom dit verzoek: voelt u er iets voor om mee te doen, laat het ons dan weten. Het hindert niet of u nooit speelde, iedereen is welkom! Dus niet te bescheiden zijn! Wij nemen zonder meer aan dat een stroom van mensen zich aanmelden. Twee dingen nu:

  • a. Wilt u zich melden door uw naam etc. op een briefje te deponeren in het bakje van de personeelskrant in de postkamer van het hoofdgebouw;
  • b. Wilt u dan voor een eerste kennismaking aanwezig zijn op woensdag 25 m ei in het Vormingscentrum? U wordt verwacht om half acht!

U doet toch ook mee?

Sociale uitkijkpost



C.A. de Graaf
Adj. direkteur
Personeelszaken

Medische administratie

Onlangs hebben mevr. C.T. Minke-van Noort en mevr. J.V. Volkers-Baving, in het Academisch Ziekenhuis te Groningen, het diploma Medische Registratie Assistente behaald.
De heer K. Zuiderveen slaagde, na een opleiding in het St. Geertruiden Ziekenhuis te Deventer, voor het diploma Medisch Administrateur Jr.

Informatieavond over pensioenrechten

Lang verblijf

Mejuffrouw A maakt sokken.
Met naalden,
die haar tijd vertikken,
verwarmt ze voor een krats,
de voeten van de verpleging.
Vanuit haar schoot,
ontstaat haar aktualiteit,
een wollen navelstreng,
waarmee (als ze niet breit),
ze dreigt zichzelf te strikken.

Specht

blz. 4 – Drenthe


blz. 5 – Toespraak ‘oude’ O.R.

Bij afscheid ‘oude’ en entree ‘nieuwe’ O.R.

Toespraak Dr. Schroor

Als voorzitter van de O.R., heet ik u allen hartelijk welkom op deze bijeenkomst. De voorbereidingscommissie heeft deze keer voor een wat andere vorm gekozen door vertegenwoordigers van allerlei groeperingen uit te nodigen. Ik hoop, dat deze vorm ertoe mag leiden, dat het werk van de O.R. meer belangstelling ondervindt dan tot nu toe het geval is. De leden van de voorbereidingscommissie, die ook de hele verkiezingsprocedure heeft georganiseerd, zeg ik hartelijk dank voor hun werk.
Weer zijn twee jaar voorbij, de tweede periode van een O.R. in ons ziekenhuis. Teruf denkend aan de eerste periode om een vergelijking te kunnen maken, meen ik te kunnen stellen, dat deze tweede periode duidelijk op een hoger niveau stond. De eerste periode was een tijd van verkenning en leren. Niemand wist hoe hij moest omgaan met een O.R. Niet op elkaar ingestelde verwachtingen speelden een rol.
Het moeten ontwikkelen van een overzicht omtrent het gebeuren in een grote organisatie als ons ziekenhuis is, vergt veel tijd. De spanningen tussen het bevorderen van het goed functioneren van het instituut en het bevorderen van de belangen van de personeelsleden zijn niet altijd gemakkelijk op te lossen. Inzicht krijgen in deze materie vraagt een langer durende ontwikkeling. Dit kan als kenmerk van de eerste periode worden genoemd.
In de tweede periode konden we op en met het geleerde verder gaan, zodat het op betere wijze mogelijk was een serie problemen te bespreken, die het functioneren van het ziekenhuis en van het personeel betroffen. De besprekingen liepen niet altijd even vlot. Soms botsten de meningen, soms kostte het erg veel tijd om tot een standpunt te komen.
Als voorzitter kon ik vaak goed bemerken of de voorvergadering, op zichzelf een nuttige zaak, goed gebruikt was of niet. Een door de leden goed voorbereide vergadering heeft een vlotter verloop dan wanneer men de stukken nauwelijks heeft ingekeken. Toch zijn we er altijd uitgekomen samen, en ik dank u dan ook allen voor uw inzet, die u hebt getoond.
Voor velen van u heeft het veel inspanningen gekost, omdat u met problemen werd geconfronteerd, die ver buiten uw normale werksituatie lagen.
Het bovengenoemde brengt mij op het punt van het contact met de achterban, waarover vaak wordt geklaagd, niet alleen bij ons, maar het kan een landelijk probleem genoemd worden. Wanneer het voor een O.R.-lid al grote inspanning kost, een inzicht te krijgen in het algemeen ziekenhuisbeleid met al zijn facetten, des te meer zal dit voor niet-O.R.-leden gelden.
Houdt de O.R. zich uitsluitend bezig met koffie-automaten, te koud of te zout eten, slechte gladheidsbestrijding, etc., dan is het voor ieder overzichtelijk en eventueel spectaculair wat de resultaten betreft. De andere inhoud spreekt minder aan en lang niet ieder zal de belangstelling kunnen opbrengen zich erin te verdiepen.
In de afgelopen periode hebben we naar mijn mening samen het werk van de O.R. verder uitgebouwd. Naast de dank aan alle leden van de raad, heb ik behoefte een aantal in het bijzonder dank te brengen. In de eerste plaats de secretaris, die aan de voorbereiding en uitwerking van de vergaderingen veel tijd en energie heeft besteed. Hij wist steeds voor de agendacommissie-vergadering al genoeg voorwerk te doen om tot een vlotte vaststelling van de agenda te komen.
Voor het goed functioneren van de O.R. os een notuliste onmisbaar. Mej. Huizinga heeft zich voortreffelijk van deze taak gekweten. Jammer voor u en voor ons, dat u het laatste jaar door uw ziekte moest afhaken. Fijn, dat het nu weer beter gaat, en wij wensen u, nu u ons ziekenhuis verlaten hebt, omdat u gaat trouwen, een gelukkige toekomst toe. In de vakantie-periode hebben wij van verschillende zijden hulp gehad. De dames De Boer, Van Mieghem, Bloot en Schutter hebben hiervoor onze dank verdiend, evenals mej. Van der Munnik, die in deze periode zorgde dat noodzakelijk typwerk toch plaatsvond. Mej. Bulthuis hartelijk welkom. Wij hopen dat u snel bent ingewerkt en met plezier dit deel van de taak van de O.R. op u zult nemen.
Tevens wil ik hier mijn dank uitspreken aan Zr. Risseeuw, die als waarnemend voorzitter alle vergaderingen heeft bijgewoond en daardoor in staat was, in voorkomende gevallen de vergadering voor te zitten. Verder hebt u geregeld meegedaan aan de discussie over die problemen, die uw sector aangaan, waardoor we een snelle informatie kregen.
Een aantal leden van de oude O.R. keert niet terug, namelijk mej. Meulman en de heren Bokhout, Van Gennep, Meerman, Merkus, Nieuwland en Oving. Een ieder van u heeft op eigen wijze en naar beste kunnen, deelgenomen aan het werk van de O.R. Hartelijk dank hiervoor.
Zo dadelijk wordt de nieuwe O.R. geïnstalleerd. Zeven nieuwe leden doen hun intrede in dit gezelschap. Ik hoop dat deze samenstelling spoedig weer een eigen vorm zal vinden om hun taak uit te oefenen. Er staat ons veel te wachten. Nieuwbouwplannen zullen hopelijk uitgewerkt worden, de problemen rondom de dalende patiëntenbezetting vragen onze aandacht. Nieuwe visies op de geestelijke gezondheidszorg, regionale samenwerking en ordening, contacten met de extramurale gezondheidszorg, gesplitste erkenning, problemen over de moeilijk plaatsbare patiënten is een korte opsomming van zaken, die ons ziekenhuis bezighouden.

Bewaking van de kwaliteit van ons werk is eveneens nodig. Want, hoewel we dat soms dreigen te vergeten, zodat het lijkt alsof het gaat over het ziekenhuis op zich, het gaat om de functie die we hebben ten opzichte van de patiënten. Het ziekenhuis is slechts een middel. Wanneer wij onze eigen belangen op de voorgrond stellen, verliezen wij het doel uit het oog en daarmee zetten wij onszelf buiten spel, terwijl de behoefte aan de psychiatrische hulp erg groot is. Het lijkt me goed, dit weer eens opnieuw tegen elkaar te zeggen, juist bij de start van een nieuwe O.R.

Op velerlei gebied zal uw advies nodig zijn, in andere zaken uw goedkeuring. Ook problemen betreffende de wijze van functioneren zullen waarschijnlijk onze aandacht vergen, als tenminste de politici vanmiddag tot overeenstemming komen. Dat ze daarbij rekening zullen houden met de specifieke problemen van de ziekenhuizen, is tot nu toe nooit gebleken. Wij zullen dus zelf de vertaling voor onze situatie moeten maken, en misschien nieuwe vorm moeten geven aan het overleg tussen u en de directie.

Ik wens u veel sterkte bij het werk wat van u gevraagd wordt in het belang van ons ziekenhuis.

Een duif, die zit te broeden, buiten op de vensterbank van een klein W.C-raampje ergens op Dennenoord. Foto van binnenuit genomen.

blz. 6 – Hobbybeurs – Schaken

Hobbybeurs

Schaakwedstrijden tussen Dennenoord en Mariënkamp

De strijd om de wisselbeker, die op het moment voor de wedstrijden in ons bezit was, heeft donderdag 14 april, weer in hevigheid gewoed.
Albert Koenens en Cees v. den Houten, organisatoren, hebben via ‘hun’ schaakclub Leek het benodigde materiaal te leen gekregen zoals schaakborden, stukken en klokken. De geschikte ruimte werd gevonden in het Vormingscentrum.
De praktische voorbereidingen verliepen aldus vlotjes, alleen het bijeenkrijgen van zes beschikbare schakers bleek een probleem op zich. Maar enkele uren voordat de partijen zouden beginnen, bleken er dan toch zes mensen te zullen komen.
Tegen acht uur kwam Mariënkamp met zijn (indrukwekkende) afvaardiging. Op dat moment misten wij nog steeds onze zesde man.
De indeling van de partijen als volgt:

  • Aan het eerste bord ons aller Teun Galliat tegen J.H. Prins;
  • het tweede bord Cees v. den Houten tegen B. Smeets;
  • het derde Gerrit Molenhuis tegen P. van Dijk;
  • het vierde Martin Sagel tegen G. Blaauw;
  • het vijfde Ubo Kooijinga tegen J. Meyer;
  • en het zesde de vervanger van de niet op komen dagen Bennie Kok, H. Molenhuis tegen de enige vrouwelijke medespeler, M. Scheper

Iedere speler kreeg een half uur, zodat de partij maximaal één uur kon duren. Gewoonte is het dat aan het eerste bord de sterkste spelers spelen. Goed, na dit geregeld te hebben, zou er gespeeld kunnen worden als er niet eerst een uitwisseling van stukken moest plaatsvinden, omdat deze door de schaakclub Leek in de meest gevarieerde verzameling, qua vorm en grote was meegegeven. Eveneens konden twee van de zes klokken teruggeknikkerd worden in de koffer, omdat deze alles deden behalve ‘lopen’.
Hierdoor was de stemming gezellig en na enkele kopojes koffie, gingen we van start. Ieder speelde twee partijen.
Teun Galliat, luidruchtig zijn aanwezigheid bekendmakend, moest toch na dapper verzet, twee keer het onderspit delven van een ‘waar’ grootmeester die zijn club in Assen heeft. Cees v. den Hoten won de eerste partij van een hypernerveuze tegenstander, die na wat te zijn bekomen een remise wist te behalen in de tweede partij. Gerrit Molenhuis, zat klein van stuk als David tegenover een lichamelijk zware Goliat, maar als David deed, deed Gerrit en won twee keer, vooral de tweede keer bijzonder spectaculair. Martin Sagel viel op doordat amper vijf minuten na aanvang, zijn tegenstander al mat stond, echter de tweede partij werd verloren op rijd. Ubo Kooijinga, geen regelmatig schaker, dus zeker geen wedstrijdschaker, moest zich twee keer gewonnen geven. H. Molenhuis won van M. Scheper en ook Albert Koenens die voor hem inviel, de tweede partij, won van haar.
Het eindresultaat was 6½ voor Dennenoord en 5½ voor Mariënkamp, waardoor wij weer voor onbepaalde tijd in het bezit zijn van de wisselbeker (die trouwens nog steeds zoek is).
Al met al was het een geslaagde, gezellige schaakavond en werd dan ook voorgesteld zoiets vaker te organiseren.
Tot slot nog dank aan dhr. Plantinga, die ons zo deskundig voorzag van koffie en ‘anders’.

Sursum Corda

blz. 7 – Het aquarium

Het aquarium

(vervolg)

blz. 8 – Ik zie, ik zie… – Uitslag examens

De macht van de theorie in de psychiatrie of: ik zie, ik zie, wat jij niet ziet

Klinische les
Zuiderpaviljoen-vrouwen

  • I over vrijblijvendheid:
    1. Als je gelooft dat in het onweer God tot je spreekt, kom je als mens tot ander gedrag, dan wanneer je ervan uitgaat dat het onweer een resultaat is van potentiaal verschillen in luchtlagen.
    2. Dat patiënten in de middeleeuwen op de brandstapels terecht kwamen, vertoont een logische samenhang met de ideeën die men over patiënt-zijn had.
    3. Als men ervan uitgaat dat de mens uitsluitend uit is op lust-bevrediging, dan zullen de consequenties voor het behandelen van patiënten, geheel anders zijn, dan wanneer men stelt dat de mens een religieus wezen is.
    4. Als ik geloof in neuronale systemen als uiteindelijk verklaringsbron voor menselijk gedrag, dan doe ik heel andere dingen, dan wanneer ik zou geloven in de frustratie-neurose van Terruwe.
    5. Als men gelooft in de erfelijkheid van de intelligentie, dan krijgt het ministerie van onderwijs andere adviezen, dan wanneer men zou geloven in de opvoedbaarheid der intelligentie.

Conclusie: Deze vijf stellingen interesseren me niet zozeer vanwege de inhoud, als wel vanwege de grondgedachte: dat het gebruik van bepaalde begrippen, nooit vrijblijvend is, dat begrippen zelfs voorschrijven wat, hoe en of ik wel iets doe.

  • II over concurrentie:
    1. Door 2 stenen met elkaar te laten botsen, ontdekte de mens dat hij vuur kon maken. Het resultaat van deze botsing was voor hem iets geheel nieuws en misschien ook wel griezelig.
    2. Twee rivaliserende damherten, leiders van twee kudden, raken verstrikt in elkaars gewei; de kadavers die ze enige weken later zullen zijn, laten zien dat botsingen ook fataal kunnen zijn en niets opleveren.
    3. Concurrerende begrippen zijn of als botsende stenen, ze leveren iets nieuws op, of ze zijn als botsende damherten, de strijd leidt tot niets.
    4. Een voorbeeld binnen de psychiatrie is de anti-psychiatrie richting Szasz, Laing, Foundraine, Trimbos, Cooper etc. Om een verwarring uit de wereld te helpen: het voorvoegsel ‘anti’ in het woordje anti-psychiatrie betekent niet ’tegen’ maar ‘in de plaats van’. (Dit geldt ook voor het woordje anti van de ARP).
    5. De anti-psychiatrie laat een nieuw licht schijnen op oude feiten waardoor deze als nieuw worden; terwijl de tot nu toe heersende opvattingen oud licht lieten schijnen op nieuwe feiten, waardoor deze als de oude werden.
    6. Schoolvorming in de wetenschap, en dan vooral in de psychiatrie, lijkt op het zelfgenoegzame systeem van de recycling. De begrippen die we hebben, bevestigen wat we zien; en wat we zien bevestigt de begrippen die we hebben.
    7. Een concurrerend begrip verstoort het proces van de recycling; de gevestigde orde zal proberen het concurrerend begrip tot verteerbare proporties terug te brengen. De voor en tegens van Foundraines boek: Wie is van hout; het overlijden van Bröcker na z’n door de gevestigde wetenschap niet geaccepteerde proefschrift zijn er voorbeelden van dat de concurrentie in de wetenschap niet louter een abstracte bezigheid is, maar dat zelfs mensenlevens er mee gemoeid zijn.
  • III over vooruitgang:
    1. Vooruitgang in de psychiatrie gaat altijd gepaard met verstoring van de orde, vergelijkbaar met wat ze in de biologie, geloof ik, een sprongmutatie noemen, 10 miljoen jaar zijn er olifanten zonder slurf geweest, en in het jaar 10.000.001 was er ineens een olifant met een slurf. Foundraine is in Nederland duidelijk zo’n olifant geweest en heeft ook danig huisgehouden in de porseleinkast psychiatrische. Er zijn er nu al veel meer in Nederland, die blij zijn als ze, in de spiegel kijkend, bij zichzelf een slurf ontwaren.
    2. Het is niet de zwijgende meerderheid die de wetenschap verder helpt, maar de sprekende minderheid. Het is niet de helft + 1 dat uitmaakt in welke richting de verandering gaat, maar het is er vaak maar 1 + in de toekomst misschien de helft. Als er in de wetenschap een democratie zou heersen als in de politiek, dan zou er nooit een Einstein, een Freud of een Popper hebben kunnen opstaan.
    3. Een nieuw begrip is als de eerste zaadkorrel in een omgedraaide zandloper; het ontgint wat aanvankelijk een dor en verlaten gebied scheen. Zo’n begrip zegt soms wat niemand voor mogelijk hield.
    4. De vooruitgang in de psychiatrie gaat daarom zo moeizaam, omdat het de wetenschap is die zich bezig houdt met het menselijk tekort, zonder dit tekort tevens te laten slaan op de psychiatrie zelf. Het is dan ook alleen via een meta-psychiatrie, dat is een psychiatrie die zich buigt over z’n eigen tekort, dat er vooruitgang zou kunnen komen.
  • IV mogelijke consequenties:
    1. De ondertitel van deze les: ik zie, ik zie, wat jij niet ziet, geldt voor elke ‘ik’ die hier zit, maar ook voor elke ‘jij’ die hier zit.
    2. Het menselijk tekort is niet iets exclusiefs wat alleen jou betreft, maar is ook iets wat mij betreft, hoewel ik aan dit laatste soms twijfel.
    3. Het patiënt-zijn is een bij uitstek geschikte omstandigheid om het menselijk tekort van jezelf te projecteren in het zo duidelijk voor handen tekort van de ander.
    4. Het onder punt II, punt 7 genoemde proces van recycling kan heel gemakkelijk in werking treden, als we niet in de gaten hebben dat de ene one-up-positie van de hulpverlener complementair is aan de one-down-positie van de patiënt.
    5. Alleen de geesteshouding uitgedrukt in: jij ziet, jij ziet, wat ik niet zie, helpt ons verder.

Dennenoord Zuidlaren, 29 maart 1977
S. de Jong

Examens

  • Geslaagden eindexamen ziekenverzorging d.d. 18 april zijn:
    • dhr. M. Harms
    • dhr. F.G.H.P. Verheyen
  • Geslaagden overgangsexamen ziekenverzorging d.d. 18 en 19 april:
    • mej. G. Bos
    • mej. J. Hilbrands
    • dhr. A. Koenes
    • dhr. J. Moorlach
    • dhr. J.R. Schoonbeek
    • dhr. Sj. Venema

Mag ik u voor de attentie die ik van de Directie tijdens mijn ziekte mocht ontvangen, mijn hartelijke dank betuigen.

F. Erenstein

blz. 9 – Sportdag

blz. 10 – Aderlaten – Volleybal

Aderlaten

Uitslag finale volleybal competitie Dennenoord 1976/1977

De finale is gehouden op 16 april in de sportzaal van het Vormingscentrum. We zijn om 9 uur ’s morgens begonnen met de 1e wedstrijd, en zijn een ½ uur ingelopen op het schema, dus waren we om half 1 klaar. In die tijd werd er goed gespeeld, want ieder team wilde graag die wisselbeker een jaar lang (of langer) op de afdeling hebben staan, en dit is dan Paviljoen 7 gelukt, met een erg goed team.
Hier tegen was dan ook niemand opgewassen. Maar wie weet, volgende competitie misschien, 1977/1978 die eind oktober weer begint.
Dan nu de uitslag:

  • Paviljoen 7 met 6 punten en +43 verschilpunten
  • Paviljoen 20 met 4 punten en + 26 verschilpunten
  • De Enk met 1 punt en – 31 verschilpunten
  • Technische dienst met 1 punt en – 38 verschilpunten

Tot de volgende competitie.

De Sportraad

blz. 11 – Feest op Dennenoord – Familiedagen

Feest op Dennenoord

De redactie vraagt een praatje bij een plaatje, naar aanleiding van het huwelijk op 6 april van Jan Van der Burch en Bartha Jansen, nu de heer en mevrouw Van der Burch, woonachtig in paviljoen 13.

Het plaatje is, als ik goed ben geïnformeerd, de aankomst van het bruidspaar bij de Ontmoetingskerk.
Het praatje… een persoonlijke impressie van één van de bij de organisatie van het geheel betrokken personen. Bij de aankomst bij de kerk, was ik verrast en even helemaal beduusd van hetgrote aantal belangstellenden.
De kerk zat beneden vrijwel vol, er waren liturgieën te kort. We hadden de indruk, dat nogal wat therapieleidsters hun groepje hadden meegenomen naar de kerk.
Het was gewoon fijn voor iedereen! Zo waren er meer verrassingen op deze dag.
Behalve de versiering in paviljoen 20, waar de feestdag begon, was er ook opeens een ereboog voor paviljoen 20, evenals bij paviljoen 13, beide poorten opgericht door de Technische dienst.
Vlaggen hingen uit.
In het gemeentehuis was de sfeer ontspannend en gemoedelijk. De samenspraak tussen de ambtenaar van de burgerlijke stand, de heer Van den Berg, en de bruidegom, zullen de aanwezigen zich niet herinneren zonder er opnieuw plezier in te hebben.
En nog dit: een diner, in het Vormingscentrum, met wederzijdse familie en twee patiënten in het midden, is een gebeurtenis apart.
Waarom zo’n zeldzame gebeurtenis, denk je dan…
Terug naar de belangstelling in de kerk en s’middags ook op de receptie. Vanwaar?
Een bruiloft heeft toch altijd nog iets van een sprookje, dat trekt, zo is het.
Maar er was meer…
Dit was ook de eerste keer, dat twee bewoners van ‘Dennenoord’ in het huwelijk traden, terwijl zij niet a.h.w. op de dag van de huwelijkssluiting ontslagen werden. Het echtpaar Van der Burch blijft op ‘Dennenoord’. En dat is nieuw.
Ik denk ook, dat velen gevoeld hebben, dat twee mensen, die al zo lang metterdaad hebben laten zien dat zij een paar zijn, en in staat tot deze relatie door de jaren heen (al meer dan 10 jaar), gevoeld hebben dat het rechtvaardig is en een goede zaak, dat zij een bekroning als deze krijgen.
Dat dit zou gebeuren stond trouwens al een hele tijd vast. Voor 1976 was door de directie op de begroting geld uitgetrokken voor een verbouwing in paviljoen 13, die passende woonruimte zou opleveren. Om veiligheidsredenen is tenslotte dat plan niet uitgevoerd. Gezocht werd, met prioriteit boven andere zaken, naar andere mogelijkheden.
Er was spanning tussen ‘ze wachten al zo lang’ en ‘wat is in dit geval passende woonruimte’.
Het bruidspaar zelf heeft tenslotte deze spanning doorbroken en aangegeven, dat ze van langer uitstel geen heil meer verwachtten. Zo kwam de trouwdatum voor ieder toch nog als een verrassing. Ook de directie heeft zich daarbij aangesloten, ondanks bezwaren tegen een minder ideale woonsituatie.
De Technische en Civiele diensten hebben er nog zoveel mogelijk van gemaakt. Ze wonen er nu.
De familie ging aan het eind van de dag weer naar huis. Wat verwonderd nog over wat er op zo’n ziekenhuisterrein allemaal kan en gebeurt, maar dankbaar ook. Dat we met z’n allen er nog maar lang getuige van mogen wezen.

De door Jan Hovinga gemaakte fotoreportage is binnenkort te zien in het Vormingscentrum.

S.W.R. Polman

Hartelijk dank aan allen die onze trouwdag mogelijk en onvergetelijk gemaakt hebben, ook de mensen op de achtergrond, van directie, technische dienst en civiele dienst, en allen die ons met hun bezoek verrasten.

Jan Van de Burch
Bartha Van der Burch-Jansen
Paviljoen 13

Familiedagen

Op 19 en 23 maart 1977 werden voor het eerst op Dennenoord familiemiddagen gehouden. De voorloper hiervan was de familiebijeenkomst van 2de Paasdag, maar dit had toch een ander karakter.
Namens de direktie was de organisatie in handen van 2 patiënten, nl. Henk Hazekamp en Jellie pruiksma (gedeeltelijk ook Anneke Van den Berg) en dhr. Veenstra (inter. verz.), Ds. V. Lynden (G.V.) en Ada de Lange (V.W.).
Het doel van de bovengenoemde middagen was: een stuk informatie over Dennenoord geven aan vrienden en familieleden van hier opgenomenen en het blijk geven van waardering vóór en stimuleren van het bezoek aan hen.
Na de ontvangst met thee, koffie en koek, hield Dr. Schroor een uiteenzetting over ‘Wat gebeurt er allemaal wanneer iemand op Dennenoord wordt opgenomen’, dit aan de hand van dia’s. Daarna konden de bezoekers met de patiënten een kijkje nemen op een van de vijf afdelingen van de aktievere therapieën, en werd hierover door de betreffende therapeut het een en ander verteld. Overweldigende belangstelling bleek er te zijn voor de Arbeids- en Bezigheidstherapie.
Tenslotte konden bezoekers, patiënten en medewerkers in het Vormingscentrum wat napraten over wat men gehoord en gezien had.
D.m.v. een kleine enquête aan het einde van de beide middagen heeft de organisatiekommissie getracht te peilen, hoe men deze middag heeft ervaren. De reakties waren voor het overgrote deel positief. Het bleek ook dat, mede door de geweldige inzet van de diverse therapeuten, de mensen een hele zinvolle middag hebben gehad. Belangrijk vond men vooral dat men wat meer informatie kreeg over het leven en werken binnen ons ziekenhuis én dat het kontakt tussen patiënt en bezoek, maar ook tussen de bezoekers onderling werd bevorderd.
Er werden waardevolle suggesties gedaan voor eventuele volgende keren, b.v. het vervangen van de -oude, weinig zeggende-dia’s, door een wat levendiger film, het bieden van de mogelijkheid tot discussie, etc.
En steeds weer kwam de wens naar voren deze middagen te herhalen, liefst meerdere malen per jaar, een wens die wij graag willen onderstrepen.
Zijn er personeelsleden die gedachten, ideeën of suggesties hebben m.b.t. familiedagen/kontakten familie – Dennenoord, dan staan wij hier heel erg voor open.

De organisatie kommissie
van de familiedagen

blz. 12 – Wadlopen

blz. 13 – Toeristische informatie – Culturele informatie

Toeristische informatie

Culturele informatie

blz. 14 – Puzzle – Gevonden voorwerpen

Puzzelrubriek

Gevonden voorwerpen

In Paviljoen 13, op de 1e etage heeft de Technische dienst voor het echtpaar Van der Burch, ‘Jan en Bartha’ zoals de meeste mensen ze kennen, een toilet gebouwd.
Tijdens de bouw moesten er leidingen verlegd worden en kwam er achter dit toilet een ruimte te voorschijn, welke bij nader onderzoek nog diverse dingen van de Tweede oorlog bevatte. O.a. een ‘karwats’ waarmee je een mens met één klap wel dood kon slaan.
Ook vonden we draadspalken en oude verbaden, schoenen, een sigarettendoosje en boelen van een bibliotheek voor oorlogsgewonden met o.a. voorin een stempel van ‘Heil Hitler’. Ook vonden we een identiteitsplaatje hetwelk soldaten in oorlog met zich meedragen. Dit plaatje is naar het gemeentehuis van Zuidlaren gebracht. Hier zal worden nagegaan of dit nog gegevens van deze persoon kan opleveren, het kan eventueel een vermist persoon zijn.

H. Meijer,
Chef Timmerbedrijf

blz. 15 – Mutaties

MUTATIES

Wist U…

  • dat er bij de Technische dienst iemand werkt, die na de koffie- en theetijd, regelmatig enige tijd arbeidsongeschikt is?
  • dat dit komt door zijn vreemde gewoonte, een vinger door het oor van het kopje te steken, zodanig dat hij na lang wrikken, er elders met grof geschut van verlost moet worden?

Redaktie

blz. 16 – Kerknieuws – Advertenties

Kerkdiensten in de ‘ONTMOETINGSKERK’

  • 1 mei, 9.45 uur: Ds. JW. Vlaanderen, kollekte Kleine Geluiden, 19.00 uur: Ds. J.W. Vlaanderen.
  • 8 mei, 9.45 uur: Dhr. A. Wouda, kollekte voor Ho Shuk Wun, 19.00 uur: Avonddienst.
  • 15 mei, 9.45 uur:Ds. B. Oosterhoff, kollekte voor Rudolphstichting, 19.00 uur: Ds. B. Oosterhoff.
  • 19 mei, 9.45 uur: Hemelvaartsdag, Ds. J.W. Vlaanderen.
  • 22 mei, 9.45 uur: Ds. S.W.R. Polman, kollekte voor ‘Dennenoord’-gemeente, 19.00 uur: Ds. S.W.R. Polman.
  • 29 mei, 9.45 uur: 1e Pinksterdag, Ds. B. Oosterhoff en Ds. S.W.R. Polman, kollekte voor de Zending, 19.00 uur: Ds. B. Oosterhoff en Ds. S.W.R. Polman.
  • 30 mei, 9.45 uur: 2e Pinksterdag, Ds. B. Oosterhoff en Ds. S.W.R. Polman.

Verdere mededelingen volgen nog.

Vormingswerk

  • Zaterdag 30 april: Koninginnedag:
    • 8.15 uur: Rondgang door muziekverenigingen over het middenterrein.
    • 9.30 uur: Vossejacht, een grote spelvorm waar alle afdelingen aan mee kunnen doen.
    • ’s middags is er geen programma.
    • 20.00 uur: In samenwerking met beide oranjeverenigingen: het Urker Mannenkoor ‘Hallelujah’.
  • Zaterdagmorgen 7 mei:
    • is er een grote filmvoorstelling in de grote zaal. De titel wordt nog bekendgemaakt.
      • Aanvang: 10.00 uur.
      • S.v.p. vooraf koffie drinken op de afdeling.
  • Maandagavond 23 mei:
    • verzorgt een orkest uit Tsjecho-Slowakije een concert in de grote zaal van het Vormingscentrum. Dit is tevens een openbaar concert. Let op de aankondigen.

Aktiviteiten

  • Mededeling van het personeelscentrum in samenwerking met de S.O.P.:
    • Op 5 mei a.s. hopen wij een Folkavond te beleggen m.m.v. ‘Jaw Bone’.
      • Aanvang: 8 uur.
      • Toegang gratis.
    • Tevens trachten wij op 8 juni a.s. een barbecue-avond te organiseren, naast het personeelscentrum.
      • Hierover volgen nog nadere mededelingen.

Derde rayoncencert

Advertenties

Orgelconcert met samenzang

G.J. Tiggelaar (secr.)
Koningstraat 10a
Zuidlaren

Wie wil(len) tijdens onze vakantie van 16-7 tot plm. 6-8 onze dieren (honden, poes, cavia) verzorgen en uitlaten?
In ruil stellen wij ons huis die tijd gratis beschikbaar.
Geen mensen met kleine kinderen.

W. Hamstra
Heerdelaan 61
Zuidlaren
Tel. 3900

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.