Header - Personeelskrant DNO

1977-06 – Personeelskrant Dennenoord – 5e Jrg. No. Juni

blz. 2 – Redaktioneel – Bibliotheek

Redaktioneel

U zult aan de krant wel merken, dat de redactie ook aan vakantie toe is, want erg veel nieuws staat er nu niet in, dan op enkele hoogtepunten na, zoals de nieuwbouw, die z’n hoogste punt heeft bereikt, de nieuwe kassen op de bloemisterij niet te vergeten, barbecue, S.O.P., en… nou ja, u leest zelf maar verder.
Dan ook hierin een kleine mededeling, in de maand juli komt er zoals gewoonlijk geen personeelskrant uit.
Dus voor het volgende nummer copij inleveren voor 15 augustus (ook de puzzel).

Attentie

Vopij voor de personeelskrant dient voor de 15e van elke maand, gedeponeerd te zijn in het vakje ‘Personeelskrant’, Postkamer hoofdgebouw!

blz. 3 – Aktiviteiten S.O.P.

Voor de oudere werknemers

Pasjesregeling

Leuke avond

In een circulaire hebben alle personeelsleden van ons ziekenhuis kennis kunnen maken met het feit dat er op 8 juni jl. een barbecue-avond werd georganiseerd.
Voor de S.O.P. was het bijzonder moeilijk om dit te organiseren, omdat men niet precies wist hoeveel personeelsleden hierop zouden reageren, en daarbij kwam nog dat het ook voor de eerste keer werd gehouden.
Deze avond hadden ze gepland bij het personeelscentrum, maar door de weergoden was men genoodzaakt om elders onderdak te zoeken.
Uitstellen was geen haalbare kaart, omdat men het vlees en andere ingrediënten voor die avond had ingekocht. Door een interne vergadering hebben de S.O.P.-bestuursleden besloten een andere overdekte ruimte op te zoeken, deze ruimte werd gevonden nabij de plaggehut, die achter op het terrein is gelegen omringd door een gezellige sfeervolle verlichting. Totaal werden er 10 stuks barbeque’s voorzien van hotskool en in de brand gestoken.
Door de rookontwikkeling van diverse vleessoorten moest men toch de frisse lucht opzoeken. Het weer was droog, maar men moest wel een ekstra trui aantrekken.
Later op de avond werd er uit de 360 WATT stereo-boxen uitstekende muziek gedraaid; voor de afwisseling werd door één van de mensen muziek gespeeld uit de categorie lichte pop (Bob Dylan).
De opkomst was nou niet om over naar huis te schrijven. Totaal kwamen er 40 van de 800 personen, die werkzaam zijn in ons ziekenhuis, dit was eigenlijk een teleurstelling.
Ondanks de slechte opkomst was het toch een gezellige avond, die naar mijn mening gerust nog weleens opnieuw mag worden gehouden.
Aangezien enkele bestuursleden dezelfde gedachte hebben als ik, hoop ik dat er deze zomer nog een barbeque-avond georganiseerd wordt.
Door het vele werk dat de S.O.P. voor deze avond heeft gedaan, verdienen de bestuursleden een betere opkomst dan die avond van 8 juni jl.
Verder wil ik langs deze weg de S.O.P. hartelijk bedanken voor de organisatie.

A.W.

blz. 4 – Vervolg S.O.P. – Sociale uitkijkpost

Sociale uitkijkpost

Militaire dienst:

Kostenvergoeding van dienstreizen:

De Boekhouding

blz. 5 – Examens

Examens

Toespraak geslaagden

Een belangrijk, zo niet het belangrijkste element van Uw beroep als verpleegkundige en arbeids- en/of bezigheidstherapeut, is het omgaan met Uw medemens, dus zowel patiënt als collega. Daarbij treedt met het name het luisteren en het begrip tonen voor elkaar, kortom het elkaar accepteren op de voorgrond. Alleen dan kunnen werkelijk goede relaties opgebouwd worden. Zowel voor de opbouw als de instandhouding van deze relatie zijn betrokkenen in deze verantwoordelijk. Uiteraard geldt dit bovengenoemde bij uitstek voor zo’n vaak genoemd onderwerp als teamverpleging.
Voorwaarden voor een goed lopend teamverband zijn o.a. je eigen ik kennen, je eigen verantwoordelijkheid weten, je moet proberen goed met je eigen gevoelens om te gaan en bepaalde situaties op een gezonde manier leren verwerken, dit zowel ten aanzien van de patiënt als je collega.
Men moet openstaan voor elkaars meningen, elkaar aanvullen, elkaar positief opbouwen. Hierin is dus ieder verantwoordelijk voor een goed functioneren van een teameenheid. Eisen die gesteld zouden kunnen worden aan deze eenheid zijn gelijkheid en gelijkwaardigheid. Hierin zal van iedereen zijn specifieke deskundigheid geaccepteerd moeten worden.
Op dit moment zijn we bezig met een opzet tot het geven van training sociale vaardigheden. Hierin proberen wij de leerlingen vaardigheden bij te brengen in het omgaan met jezelf, zowel in de omgang met de ander en het leren verwerken van herkenbare situaties.
Graag wil ik even stil staan bij deze trainingen.
Voorop wil ik stellen dat trainen in sociale vaardigheden geen wetenschap is. Het trainerschap valt dan ook niet uit boeken te leren. Belangrijk is voor de docent, die deze training leidt, persoonlijke belangstelling, groepservaring en sterke gerichtheid op een persoonlijke ontwikkeling, want dat is immers een taak van de opleiding.
De training ontwikkelt zich door samen met een andere docent regelmatig te overleggen. De vaardigheden die we hanteren zijn in het eerste leerjaar voornamelijk non-verbaal, in het tweede leerjaar voornamelijk verbaal, maar met name een intensieve training in diverse gespreksvormen.
Steeds hebben we bijgestuurd, bijgeslepen, geschaafd, dat zal ook wel zo blijven. De oefeningen zijn er veel en er komen steeds nieuwe bij en meestal zijn de beste oefeningen die we ter plekke verzinnen. Dit vergt veel kreativiteit van de docenten die de trainingen leiden.
Samen voelen we ons verantwoordelijk en samen begeleiden we de groepen in het aanleren van bepaalde vaardigheden, waarin de veiligheid van de leerling voorop staat.
Het leren van deze vaardigheden is de ervaring door het te doen. Steeds proberen we het op te bouwen, we bieden alleen maar aan, en nemen van de leerling niets af. Deze waarborg is de veiligheid voor de leerling.
Het geheel wat we doen is een spannend, meer een bevredigend proces, waarin je met je collega ervaringen en programma’s uitwisselt en nieuwe dingen opzet en verzint.
Het is ook wel eens een waterdicht actieplan, tot op de minuut uitgewerkt en voorzien van massa’s hulpmiddelen, zodat ons niets meer kan overkomen. Hieruit vloeit voort dat training in sociale vaardigheden en de opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige of arbeids- en bezigheidstherapeut geen techniek is of kan zijn.
Ik was verbaasd over het thema van de dag van de verpleging van 12 m ei jl.: ‘Moderne verpleging, brug tussen mens en techniek’. De techniek kan erg efficiënt, erg nuttig, maar ook erg onpersoonlijk zijn. Als zieke wil je soms gewoon praten met de hulpverlener. Praten over de behandeling, over de vooruitgang of zomaar over menselijke dingen. Het gewone warme contact is van groot belang.
Alle technische vooruitgang van de wereld zal nooit de hand, begeleidend, verzorgend kunnen vervangen, wanneer je bent teruggeworpen op jezelf, afhankelijk bent van anderen.
In een wereld die bol staat van techniek, van onpersoonlijkheid en eenzaamheid, in een wereld waarin je zo vaak wordt behandeld als een nummer, een ding, is het fijn om te weten dat er mensen zijn, zorgende mensen die je terzijde staan, die samen mens met je zijn, op een moment dat de techniek je dreigt te degraderen tot een ‘geval’. Dit beseffende is het goed om er eens over na te denken hoe fijn en dankbaar het beroep van verpleegkundige of arbeids- bezigheidstherapeut is.
Ik wens U, geslaagden, dan toe om in het komende leerjaar met een positieve inzet in het luisteren naar elkaar, het elkaar accepteren zoals je bent, dit fijne werk te verfijnen.

B. Nieuwland

Dames en heren,
Hierbij zijn we aan het einde gekomen van deze bijeenkomst, toch heb ik nog behoefte iets aan mijn kollega’s te zeggen…
Dank voor de wijze waarop ons team dit seizoen heeft gefunktioneerd.
Dank voor de mate waarin onderlinge discussie en informatie-uitgwisseling mogelijk waren.
Dank voor de mate waarin door de groep aan het individu steun wordt geboden en de verantwoordelijkheden gedeeld konden worden. Je had niet het gevoel alles alleen te moeten doen. Dank voor het vertrouwen, zodat je wist dat je op elkaar kon steunen en een beroep kon doen op anderen.
Dank aan mevrouw Hoolwerf en Dr. Min, voor het aanwezig zijn bij de overgangsexamens.
Tevens een woord van dank aan de docenten voor de toch vele uren die U weer besteed hebt aan de kursus.
Dank aan de leiding van de afdelingen die weer vele uren kwijt waren om de leerlingen tot dit resultaat te doen laten komen.
Dank aan al die mensen die achter de schermen hebben gewerkt voor het slagen van deze examenweek.
Dank aan de directie van ons ziekenhuis voor de ruggesteun die we voortdurend voelden en die we regelmatig nodig hadden.

Dank U.

B. Nieuwland

blz. 6 – Bloemisterij

Het vernieuwen en uitbreiden van de kas bij de Bloemisterij

Afscheid

Op 1 juli zal de heer K. Stelwagen afscheid nemen wegens pensionering.

K. Stelwagen

Mevr. Stelwagen is ook jarenlang als medewerkster aan Dennenoord geweest.

Mevr. Stelwagen

In een volgend nummer van de personeelskrant, hoopt de redaktie nog wat meer aandacht aan dit afscheid te besteden.

blz. 7 – Zomerprogramma

Zomerprogramma 1977

Staatsbosbeheer-wandelingen in Drenthe

blz. 8 – De agoog

De agoog

blz. 9 & 10 – Nieuwbouw

blz. 11 & 12 & 13 – Hunebedden

Hunebedden

Een beetje techniek

blz. 14 – Puzzelpagina

Puzzelpagina

Oplossing vorige puzzle:

Zandloperpuzzel

blz. 15 – Mutaties

MUTATIES

Advertenties

blz. 16 – Vormingswerk – Advertenties

Kerkdiensten in de ‘ONTMOETINGSKERK’

  • 3 juli, 9.45 uur: Ds. B. Oosterhoff, kollekte voor Kleine Geluiden, 19.00 uur: Ds. B. Oosterhoff.
  • 7 juli, 15.30 uur: Eucharistieviering in het Vormingscentrum, Pastoor F. Sleegers
  • 10 juli, 9.45 uur: Ds. W.M. van Lynden, kollekte voor Ho Shuk Wun, 19.00 uur: Ds. W.M. van Lynden.
  • 17 juli, 9.45 uur: Ds. B. Oosterhoff, kollekte voor Effatha, 19.00 uur: Ds. B. Oosterhoff.
  • 24 juli, 9.45 uur: Ds. W.M. van Lynden, kollekte voor het Ned. Bijbelgenootschap, 19.00 uur: Ds. W.M. van Lynden.
  • 31 juli, 9.45 uur: Ds. J.W. Vlaanderen, kollekte voor ‘Dennenoord’-gemeente, 19.00 uur: Ds. J.W. Vlaanderen.
  • 4 augustus, 15.30 uur: Eucharistieviering in het Vormingscentrum, Pastoor F. Sleegers
  • 7 augustus, 9.45 uur: Ds. W.M. van Lynden, kollekte voor Ned. Hartstichting, 19.00 uur: Ds. W.M. van Lynden.
  • 14 augustus, 9.45 uur: Ds. J.W. Vlaanderen, kollekte voor Ho Shuk Wun, 19.00 uur: Ds. J.W. Vlaanderen.
  • 21 augustus, 9.45 uur: Ds. S.W.R. Polman, kollekte voor de Bijbelkioskvereniging, 19.00 uur: Ds. S.W.R. Polman.
  • 28 augustus, 9.45 uur: Ds. J.W. Vlaanderen, kollekte voor ‘Dennenoord’-gemeente, 19.00 uur: Ds. J.W. Vlaanderen.

Vormingswerk

Mededelingen van het Vormingswerk juli 1977

  • Woensdag 6 juli:
    • organiseert het Vormingswerk een ‘zomeravondfeest’. Op het terrein achter het Vormingscentrum. U zult er o.a. een barbecue aantreffen en wat barretjes, er zal muziek zijn en ook zult u een aantal spelen kunnen doen.
      • Aanvang: 19.00 uur.
  • Dinsdagavond 19 juli:
    • is er een filmvoorstelling in de grote zaal van het Vormingscentrum. Vertoond wordt de komische western: ‘DE RECHTER EN DE LINKERHAND VAN DE DUIVEL’.
      • Aanvang: 19.30 uur.
      • In de pauze is er koffie.
  • Zaterdagochtend 23 juli:
    • kunt u in de grote zaal van het Vormingscentrum kijken naar de film: ‘COMEDY CAPERS TIME’ met o.a. Harry Landon, Ben Turpin, Stan Laurel & Oliver Hardy en The Keystone Cops.
      • Aanvang: 10 uur.
      • U wordt verzocht van te voren koffie te drinken op de afdeling.

Dank

Langs deze weg, onze hartelijke dank aan direktie en personeel voor de mooie dag, de bloemen en kado’s die wij mochten ontvangen bij ons afscheid.

Fam. J. Meijer

Dank

Dankbaar zijn we, dat ik 1 juni, 25 jaar op Dennenoord werkzaam heb mogen zijn. Hartelijk dank aan allen, die deze dag voor ons tot iets onvergetelijks hebben gemaakt.

Fam. Krol

Dankbetuiging

Voor de zeer vele blijken van deelneming, die wij mochten ontvangen, na het overlijden van mijn lieve man, onze lieve vader en opa L. Dammer, betuigen wij onze hartelijke dank.

Fam. Dammer
’t Wegje 2
Noordlaren

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.