Header - Personeelskrant DNO

1977-11 – Personeelskrant Dennenoord – 5e Jrg. No. November

blz. 2 – Redaktioneel – Bibliotheek – Dankbetuiging

Redaktioneel

Het leek ons alleszins de moeite waard, de aandacht te vestigen op de nieuwe warmwatervoorziening in het Zuiderpaviljoen. Het lijkt zo vanzelfsprekend dat er warm water uit de kraan komt. Maar wat er allemaal bij komt kijken, leest u in het artikel van de heer Walstra. Nu we het toch over warmte hebben, u hoeft, wat de financiën betreft, niet meer te wachten tot het warm is om met vakantie te gaan. Het wordt geregeld! Hypotheek houders opgelet! En wat al het andere betreft, kijkt u ook zelf maar! Er is voor elk wat wils!

Dankbetuiging

Langs deze weg wil ik iedereen, direktie, patiënten en personeel, heel hartelijk danken voor de belangstelling en geschenken van mijn afscheid op 16 september j.l.

H. Osinga

blz. 3 – Sociale uitkijkpost – Brief van de Sint

Beschikking inzake Loonbelasting en Premieheffing

Verzekeringsgrens verplichte ziekenfondsverzekering 1978

Vakantietoeslag

Brief van de Sint

Van DENNENOORD
heb ik veel gehoord.
Veel goeds, maar ook veel kwade zaken,
die de patiënte, maar ook het personeel soms raken.
Direktie en een ondernemingsraad,
– zoals dat tegenwoordig gaat –
beslissen maar hoe alles moet gebeuren.
Zij vinden dat veel mensen zeuren,
de één wil dit, een ander dat,
‘men’ had het graag nòg anders gehad…
Het zijn vaak moeilijke problemen,
die enkelen steeds op zich nemen.
Want wordt ‘men’ eens gevraagd te komen,
dan voelt ‘men’ zich genomen:
‘Welja, ik de gebeten hond,
ik ben wel mal, ik hou m’n mond!’

Daarom wil ik u allen nu iets geven,
waarmee u samen wel kunt leven.
Welaan, m’n beste mensen,
ik geef voor groot en klein mijn wensen:
‘Veel moed, veel kracht en veel geduld’
Wie weet, is daarmee IEDERS wens vervuld!

DE SINT

blz. 4 – Gezond eten – ‘Sturen’- Koppie-koppie!

Gezond eten bij onregelmatige werktijden

blz. 5 – Reaktie op enquete – Kwarktaart recept

Reaktie op de enquête late-vroege dienst

Zoals de meesten wel zullen weten, hebben we in september jl. enquêteformulieren naar alle paviljoens rondgestuurd. Voor diegenen, wie dat niet bekend is, nog even een korte uitleg. De probleemstelling van de enquête was de late-vroege dienst. Hieronder wordt verstaan dat, als je tot 23.00 uur gewerkt hebt, je ’s morgens weer om 7.00 of 7.30 uur beginnen moet.

Eerder dit jaar, waren er verschillende mensen, die ons dit probleem voorlegden. Aan de klacht was dan vaak de vraag gekoppeld ‘kunnen jullie hier eens wat aan doen’.
Welnu, we wilden dit probleem eens onderzoeken om te kijken of het een algemene klacht was. Om dit gewaar te worden, leek ons een enquête de beste oplossing. Tevens wilden we d.m.v. open vragen bekijken of er nog andere problemen, suggesties enz. naar voren zouden komen, omdat het eigenlijke probleem voor sommige paviljoens niet meer geldt. De mogelijkheid om z’n zegje te doen was dus voor iedereen aanwezig.
We hadden hier natuurlijk liever de uitslag van de enquête neergezet, in plaats van dit artikeltje over onze enquête. Maar door het overweldigende aanbod van de formulieren, is dat helaas niet mogelijk! ’t Is eigenlijk wel triest, dat we van de 320 enquêteformulieren er zegge en schrijve maar 50 terug ontvangen hebben.
Goed, we liepen misschien iets achter de zaken aan, en de enquête had misschien wat kritischer opgesteld mogen worden. Maar toch voor zo’n eerste begin hadden we meer reakties verwacht. Temeer omdat er ook een aantal open vragen in verwerkt waren.
Waarschijnlijk is het gros van het personeel op Dennenoord wel tevreden. Of kunnen we concluderen dat het laksheid of een zekere onmondigheid van met name de leerlingen is geweest. Van de plm. 175 leerlingen kregen we slechts 40 enquêteformulieren terug. Niet erg hoopgevend voor ons, dit i.v.m. een eventuele andere enquête in de toekomst.
Het minst reageerden de 1e jaars leerlingen, terwijl de 2e jaars leerlingen wat positiever reageerden.
We constateerden ook dat een aantal paviljoens in gebreke zijn gebleven. Eén tot geen formulier kregen we terug van de Enk A en Enk C, Z.P.V. (!), van paviljoen 7, paviljoen 9, paviljoen 13, paviljoen 16 en paviljoen 22.
Jammer!
Toch willen wij de mensen, die wel de moeite genomen hebben om de enquête in te vullen, bedanken. We zullen een aantal aangetipte, serieuze punten verder gaan uitwerken en behandelen in de leerlingenraad.
Ondanks deze negatieve ervaring blijven we doorgaan en vertrouwen de volgende keer op meer respons. Alleen samen sta je sterk!

De groetjes,
Namens de leerlingenraad
Sjoukje Revenga
Wim de Lange

Recept voor een kwarktaart – zonder oven – ook geschikt voor kamerbewoners

blz. 6 – Warmwatervoorziening

Het Zuiderpaviljoen heeft een nieuwe warmwatervoorziening

In het jaar 1955 is het Zuiderpaviljoen mannen/vrouwen gebouwd, toen is door het Raatgevend Ingenieursbureau Ir. A.G. Fuchs een ontwerp gemaakt t.b.v. de warmwatervoorziening. Er werden twee indirekt gestookte warmwatervoorraad-boilers geplaatst, elk met een inhoud van 1250 ltr., totaal verwarmde oppervlakte van 6 m² en afmetingen van diameter 1000 m/m lengte 3000 m/m. Deze boilers werden gevoed met primair C.V.-water (aanvoer 90 graden Celcius en retour 70 graden Celcius).

Na ongeveer 22 jaar te hebben gefunktioneerd, moesten de boilers door corosieverschijnselen, worden vervangen, maar omdat de technici in de afgelopen jaren niet hebben stilgezeten, is er door de werktuigkundige afdeling, naar een ander systeem gezocht om warm water te bereiden. Hoewel er op de markt talloze toestellen zijn op het gebied van warm water-bereiding, kwam er maar één toestel in aanmerking, dat ons het meest interesseerde, het z.g. tegenstroomapparaat (afgekort T.S.A.).
De meesten van u zullen zich eigenlijk afvragen wat dit betekent, daarom zal ik u proberen via een tekening dit zo duidelijk mogelijk te weergeven.

Een T.S.A. bestaat uit een warmtewisselaar, welke vervaardigd is van gepolijste roestvrijstalen platen, die spiraalvormig in een stalen mantel zijn gemonteerd.
De roestvrijstalen platen zijn volgens een speciaal procédé bewerkt en geprofileerd, waardoor verhoogde warmte-overdracht wordt verkregen. Een belangrijk aspect hierbij is dat het warm water uitsluitend met roestvrijstaal in aanmerking komt.
De tapcapaciteit van een T.S.A. wordt gebaseerd op bepaalde piekbelastingen, dit kan per gebouw verschillend zijn.
De T.S.A. wordt op dezelfde manier gevoed als de bestaande boilers, verder wordt in het primaire C.V.-gedeelte een circulatie-pomp en een gemotoriseerde driewegmengkraan geplaatst, die bediend wordt door een regelthermosstaat, welke in het tapwater-circuit is gemonteerd.
In dezelfde leiding wordt ook nog een maximale thermosstaat gemonteerd, die als funktie heeft de ciculatiepomp in het primaire circuit uit te schakelen, zodra de temperatuur van het uitgaande warm water te hoog wordt.
Voor verdere gegevens verwijs ik u naar de tekening.
Verder heeft een T.S.A. enkele belangrijke voordelen:

  1. bij langdurig piekverbruik, een konstante watertemperatuur.
  2. minder kalkafzetting i.v.m. een gelijkmatige watersnelheid.
  3. het toestel heeft praktisch geen vloeroppervlakte nodig, plm. 0,5 m² t.a.v. de bestaande boilers, die totaal vloeroppervlakte innam van plm. 7 m².

Na het in bedrijfstellen van zo’n installatie, kan men eigenlijk spreken van een primeur, want het Zuiderpaviljoen is het eerste gebouw op ons Ziekenhuis, dat zo’n installatie heeft op het gebied van warm water-bereiding.
Hiermee wordt weer bevestigd, dat het uitwisselen van dergelijke technische gegevens via dokumentatie van leveranciers of het bezoeken van beurzen voor iedereen uitermate belangrijk is, zowel voor degenen die het moeten installeren als voor degenen die de voorbereidingen behartigen.
Het zal dan ook voor diverse mensen wel bijzonder moeilijk zijn om dit allemaal te begrijpen; mochten er nog vragen overblijven, dan is de Werktuigbouw-afdeling graag bereid u één en ander nader uit te leggen.
Verder wil ik langs deze weg, de afdelingshoofden van het Zuiderpaviljoen hartelijk bedanken voor hun spontane medewerking, dit geldt uiteraard ook voor de medewerkers van de technische dienst, afdeling Werktuigbouw en Elektobureau.
Tenslotte wens ik het Zuiderpaviljoen veel succes met hun nieuwe warm water-voorziening.
Teleurstellend was wel, dat er achteraf een medicus was, die bepaalde kritiek op het verloop van de werkzaamheden had. In die zin: er was teveel lawaai tijdens de uitvoering van het werk.
Eén ding vergeet deze medicus: er worden vandaag aan de dag, zeer hoge eisen gesteld op het gebied van technische installaties, daarom lijkt het mij wel eens nuttig om eerst een kijkje te gaan nemen en te zien wat er allemaal afspeelt om een goede warm water-voorziening te installeren, voordat men commentaar gaat leveren.
Voor de mensen onder u, die geïnteresserd zijn naar enkele technische gegevens: verwijs ik u naar onderstaande specifikatie:

  • Kapaciteit warm water maximaal bij 60% tapwater: 120 l./min. = 7200 l./h.
  • Koud water intrede temperatuur: 10% C.
  • Aanvoer temperatuur primair: 90% C.
  • Retour temperatuur primair: 70% C.
  • Hin: circulatie secundair norm tapwater: 7% C.
  • Drukverlies secundair bij min. circulatie: 2 mwk.
  • Drukverlies secundair bij max. waterhoeveelheid: 0,45 ato.
  • Max. druk primair: 6 bar.
  • Max. druk secundair: 8 bar.
  • Afmetingen diameter: 168 m/m; lengte 1468 m/m

A.E.C. Walstra
Chef Werktuigbouw

blz. 7 – Wat betekent water en lucht!

Wat betekent water en lucht voor ons!!!

blz. 8 – Vlieg es uit

blz. 9 – S.O.P.

Aan het personeel

U weet, dat wij een Stuurgroep Ontspannings Personeel mlf hebben op Dennenoord.
Deze S.O.P. wil zo goed en zo veel mogelijk de ontspanningsbelangen van het gehele personeel behartigen.
Nu ontstaat er zo nu en dan, een vacature, en die moet uiteraard weer opgevuld worden.
Wij, als leden van de stuurgroep, hebben besloten, om de vacature die nu is ontstaan, onder de aandacht van het gehele personeel te brengen en daarbij het verzoek te doen, om er eens over na te denken, of jij iets zou kunnen doen in de stuurgroep. Misschien wil je, of kun je zelf niet, maar heb je wel een ander op het oog, die op dit moment nog schroomt om zich zelf te melden.
Wij hopen, dat wij langs deze weg het ontstane ‘gaatje’ kunnen dichten. Hieronder volgen de namen van de stuurgroepleden, die U alle inlichtingen kunnen geven.
Dagelijks bestuur:

  • Dhr. J. Mons – voorzitter;
  • Dhr. S. de Wacht – penningmeester;
  • Dhr. N. Massink – sekretaris;
  • Dhr. J. Plantinga – algemeen vervanger;
  • Mevr. G. Brunt-Wouterson;
  • Mevr. F. Koelstra-Schipstra;
  • Dhr. E. Bergsma;
  • Dhr. W. Hamstra;
  • Dhr. A. Meijer;
  • Dhr. L. Weggemans

S.O.P.

Hallo meisjes en jongens

Nou, jullie hebben het wel al gezien hè? De foto spreekt voor zichzelf.
Inderdaad, jullie krijgen Pommetje Horlepiep in levende lijve te zien.
Hij hoopt jullie bezig te houden op 28 december a.s. in het Vormingscentrum, ’s middags van 14.00-16.00 uur. Hij is er niet alleen als Pommetje Horlepiep, maar hij gaat nog veel meer dingen met jullie en voor jullie doen.
Tot ziens in het Vormingscentrum op 28 december a.s.

Namens de S.O.P.

Kaarten à f 1,- af te halen vóór 16 december – kamer 4 van het Vormingscentrum, tussen 08.00 en 17.00 uur, alleen voor kinderen t/m 12 jaar.

In het vorige personeelsblad heeft U kunnen lezen, dat op de Nieuwjaar-feestavonden een groep personeelsleden het één en ander in petto heeft. Aan U toegefluisterd, kunt U rekenen op iets goeds. Er wordt door deze mensen stevig gewerkt (nu nog achter de schermen).

Verder delen wij U mede, dat U in het december-nummer een uitnodiging ontvangt, via de personeelskrant.
Dan wordt U geheel onafhankelijk van elkaar uitgenodigd, voor één van beide avonden.

Wij hopen tevens, dat ook het na-feest weer daverend zal zijn.

Dit hangt natuurlijk wel samen met de stemming, waarin wij allen verkeren. Het oude gezegde ‘Hoe meer zielen, hoe meer vreugd’ gaat hier ook ten volle op. Als U zorgt, dat beide avonden tot de laatste stoel bezet zijn, zal dit zeker lukken.

Houdt U de data goed in de gaten, dan is het voor U geen teleurstelling, als U geen maatregelen hebt genomen i.v.m. kaarten ruilen etc.

Wij rekenen op iedereen.

Namens de S.O.P.

blz. 10 – Puzzle-rubriek – Te koop – Dankbetuiging

Puzzelrubriek

Te koop

Klaverjassen

Op 15 december a.s. wordt er weer in het Vormingscentrum, een klaverjasavond gehouden.
Deze avonden worden gehouden in samenwerking met de S.O.P. en de Klaverjasclub (oergezellig!).
Kom gerust een avond langs.
Wij beginnen op 15 december a.s. om 19.30 uur.
Er zijn weer prachtige prijzen te winnen.
Tot ziens.

De S.O.P.

Uitslag na de 7e ronde (oktober-nummer):

  • Mevr. Ter Horst-Sloots – 650 punten
  • Mevr. A. Doesburg – 650 punten
  • Mevr. J. Schuilenberg – 650 punten
  • Mevr. J. de Wacht-Vegter – 650 punten
  • J. Mons – 647 punten
  • J. Riemeyer – 620 punten
  • Mevr. V.d. Meer – 518 punten
  • G. Hebels – 242 punten
  • J.B. Vrieling – 196 punten

Dankbetuiging

Voor het vele medeleven dat we hebben mogen ondervonden, tijdens de ziekte en na het overlijden van mijn lieve man, zorgzame vader en opa

Jan Schutrups

betuigen wij u onze oprechte dank.

J.H. Schutrups-Vos
en kinderen

Zuidlaren, november 1977

blz. 11 – Mutaties

MUTATIES

blz. 12 – Kerkdiensten – Vormingswerk

  • 1 decmeber, 15.30 uur: Eucharistieviering in het Vormingscentrum, Pastoor F. Sleegers
  • 4 december, 9.45 uur: Ds. B. Oosterhoff, kollekte voor het leger des Heils, 19.00 uur: Ds. B. Oosterhoff.
  • 11 december, 9.45 uur: Ds. S.W.R. Polman, kollekte voor Ho Shuk Wun, 19.00 uur: Ds. S.W.R. Polman.
  • 18 december, 9.45 uur: Ds. J.W. Vlaanderen, kollekte voor de ‘Dennenoord’-gemeente, 19.00 uur: Ds. J.W. Vlaanderen.
  • 22 decmeber, 15.30 uur: kerstviering in het Vormingscentrum, Pastoor F. Sleegers
  • 24 december, 19.00 uur: kerstviering van de Ned. Hervormde Zondagsschool uit Zuidlaren.
  • 25 december, 9.45 uur: liturgie, Ds. S.W.R. Polman, Verkondiging, Ds. J.W. Vlaanderen m.m.v. het ‘Ontmoetingskoor’ uit Vries, kollekte voor Evangelieverkondiging onder Israël.
  • 26 december, 9.45 uur: Ds. S.W.R. Polman, kollekte voor Nes Ammin, m.m.v. het dubbel mannenkwartet uit Zuidlaren.
  • 31 december, 19.00 uur: Ds. W.M. Van Lynden.

P. Kram is op 3 december 1977, 50 jaar werkzaam geweest als kapper, waarvan 16 jaar op Dennenoord

Mededelingen

Vormingswerk

  • Donderdagavond 1 december
    • zal de jaarlijkse Sinterklaasviering plaatsvinden in de Grote zaal van het Vormingscentrum. Ook deze keer zal de goed-heilig-man weer een sensationele entree maken. Daarna een groot SHOWPROGRAMMA gebracht door Theaterburo ‘ANOVA’.
      • Aanvang: 19.30 uur
      • Koffiepauze met traktatie in de hal
  • Maandag 5 december
    • zal de Sint, vergezeld door zijn Pieten, de traditionele rondgang maken over het terrein van Dennenoord en een bezoek brengen aan de diverse paviljoenen en afdelingen.
  • Woensdagavond 7 december
    • zal het studentkoor en orkest ‘BRAGI’ een konsert geven in de Grote zaal. Dit is tevens een openbaar kosert, dus toegankelijk voor bewoners van Zuidlaren. Er zal muziek gebracht worden van o.a. Edvard Grieg en Georg Friedrich Hândel.
      • Aanvang: 19.30 uur
      • Koffiepauze in de hal
  • Maandagavond 19 december
    • is er in de Grote zaal een konsert van religieuze muziek, waaronder kerstliederen, door ‘HET DISTRIKTSKOOR’ van de Nieuw Apostolische Kerk.
      • Aanvang: 20.00 uur
      • Pauze met koffie in de hal
  • Het programma rond de kerstdagen wordt nog nader bekend gemaakt.

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.