Header - Personeelskrant DNO

1979-06 – Personeelskrant Dennenoord – 7e Jrg. No. Juni/juli

blz. 2 – Geslaagd – Dankbetuiging – Bibliotheek

GESLAAGD VOOR MEDISCH REGISTRATIE ASSISTENTE

In het Academisch Ziekenhuis te Groningen slaagden de dames H.G. van Dam-Blaauw, A.G.M. Mol en M.J. Wieringa voor het diploma Medische Registratie-Assistente.

DE REDAKTIE WIL EEN IEDER VANAF DEZE PLAATS EEN FIJNE VAKANTIE TOEWENSEN MET VEEL ZON EN WEINIG REGEN.

De redaktie

DANKBETUIGING

Langs deze weg mijn hartelijke dank voor deze leuke attenties van directie en personeel, tijdens mijn verblijf in het ziekenhuis en bij mijn thuiskomst.

Roelof Korthuis

blz. 3 – Verrassingstocht – S.O.P.

VERRASSINGSTOCHT

Eindelijk is het dan weer zover, de jaarlijkse bustocht die voor iedereen altijd veel verrassingen brengt. Na vooraf een kopje koffie gedronken te hebben, in de Schakel, vertrekt de bus om ongeveer kwart over acht. Het weer laat op dit moment een druilerige regen zien, maar dit heeft geen invloed op de stemming van het gezelschap.
Via Assen, Smilde gaat het richting Zwolle, waarna onze eerste koffiepauze gehouden wordt in het Koetshuis te Vaassen. Onze chauffeur, die luistert naar de naam Willem, heeft ons al op geanimeerde wijze onderhouden, wat betreft de omgeving en de verschillende plaatsen die we gepasseerd zijn. Het ‘Koetshuis’ in Vaassen hoort bij een oud slot, dat vanwege het kostbare onderhoud voor de eigenaar, voor één gulden verkocht is aan Monumentenzorg, die het nu geheel restaureert.
Na deze korte pauze gaat de tocht naar het tegelmuseum in Otterloo. Veel mooie oude tegels en ook van de laatste tijd, werden hier bezichtigd. De volgende plaats was Doesburg. In het hotel ‘Mosterdhaven’ annex Mosterdfabriek (museum) worden onze lege magen gevuld en het fabriceren van mosterd ons uitgelegd. Dit gebeurde alles op humoristische wijze en we werden nog in de gelegenheid gesteld mosterd te kopen. Enkelen hebben nog wat mosterdzaad meegenomen, wie weet, ziet u in Zuidlaren nog eens een mosterdfabriek verrijzen. Opnieuw stapten we in de bus op weg naar de volgende pleisterplaats. Dit was Lievelde, waar een kijkje werd genomen in een oude boerderij van de Erve Kots. Hete hangijzers en andere oude gebruiksvoorwerpen waren hier aanwezig, en het interieur van de boerderij werd bezichtigd. Niemand van ons verlangde naar deze tijd terug. Borculo was nu ons reisdoel. In een oude school stonden veel oude brandweerwagens en ander materiaal. Brandweermensen in ons gezelschap konden hun hart ophalen. ook vele foto’s werden ons getoond, over de storm te Borculo in het jaar 1925, en tenslotte nog een expositie van stenen (kristalballen), waar ook allerlei sieraden van gemaakt werden. Enkele dames onder ons waren er bijna niet weg te slaan.
En nu kwam de eindverrassing in het restaurant ‘Het Grote Zwaantje’ te Lutte bij Oldenzaal. De borrelpauze vooraf waar iedereen gretig gebruik van maakte. Daarna een uitgebreid diner. Het is een goede zaak dat éénmaal per jaar de magen goed gevuld worden. Zo keerden we huiswaarts, iedereen was er zeer tevreden over, waardering voor het S.O.P.-bestuur is dan ook wel op zijn plaats, die deze dag voorbereid hebben.

Een deelnemer

MEDEDELINGEN S.O.P.

Geen agenda in verband met de naderende vacanties, wel kunt U elders in deze krant lezen over een activiteit in augustus.
Het wadlopen zal nader bekeken worden na de vacanties.
Het niet doorgaan van wadloop-tochten ligt niet aan de organisatie van ons, maar zijn van natuurlijke overmacht.
De S.O.P. wenst het gehele personeel en gepensioneerden een prettige vacantietijd toe en veel mooi weer.

blz. 4 & 5 – Zilveren dienst/2

BIJ EEN ZILVEREN DIENST

Een persoonlijke evaluatie

  1. Inleiding: In onze Personeelskrant van mei j.l. kon u een terugblik op 25 jaar psychologisch-agologische dienst van Dennenoord lezen. Hopelijk verschafte u dit enig overzicht omtrent ontstaan en ontwikkeling. Mijn daarin beloofde evaluatie, die in feite 16 jaar beslaat, volgt hier. Deze moet inderdaad met nadruk als persoonlijk worden beschouwd; ik heb het konsept niet – zoals gewoonlijk wel het geval is wanneer het koördineren betreft – vooraf aan mijn collegae voorgelegd ter bekommentariëring en fiattering. Alleen mij moet u er dus op aankijken, wanneer iets u (niet) bevalt. Eventuele vragen wil ik graag proberen te beantwoorden.
  2. Pluriformiteit: Over veel zaken wordt onder ons verschillend gedacht. Precies zoals onder uw eigen beroepsgroep, afdeling of dienst. Min of meer geruisloos heeft Dennenoord zich ontwikkeld tot een ‘pluriforme’ werkgemeenschap, d.w.z.: veelvormigheid in levensbeschouwelijke inspiratiebronnen, politieke keuzes, bedrijfsdemokratiseringsopvattingen en samenwerkingsverbanden.
  3. Deconfessionalisering: Er bestaan op Dennenoord binnen-, rand- en anders-kerkelijken (in relatie tot de Gereformeerde kerken waartoe bij mijn komst, zeker de modale Dennenoorder gerekend kon worden); buitenkerkelijken waren er althans niet in de staf (en de Basisbeweging van kritische groepen en gemeenten in Nederland zou pas in 1978 / 1979 gesticht worden). Allerwege heeft een deconfessionalisering plaatsgevonden, alhoewel loyale opstelling t.o.v. de grondslag der Vereniging tot Christelijke verzorging van geestes- en zenuwzieken nog steeds, terecht, vereist wordt.
  4. Politieke bewustwording: Ook voor politieke overtuigingen geldt: pluriformiteit van ‘rechts’ via ‘centrum’ tot ‘links’ in velerlei gradatie: conservatief, liberaal, christen-demokratisch, sociaal-demokratisch, socialistisch en pacifistisch vindt u in de geledingen van het Dennenoord-personeel terug. Bij mijn komst was het echter vanzelfsprekend dat ik A.R.-lid werd. Vanzelfsprekendheden gingen teloor. De zestiger jaren (de nacht van Schmelzer!) zetten een nieuwe periode in, die ook Dennenoord niet ongemoeid liet.
  5. Overgangssituatie: Deze ontwikkelingen hebben een grotere bewustwording teweeg gebracht. Het heeft ook veel onzekerheid – kenmerkend voor een een overgangssituatie – met zich meegebracht. Veel waarden die je dierbaar waren, werden niet meer gedeeld. Er ontstond een verzakeling. Er ging een gemeenschappelijk fundament (aan levens-, wereld-, mens- en maatschappijbeschouwing) ontbreken. Ik herinner me dat destijds door geneesheer-direkteur De Wilde aan de Stichtingsraadsleden om ideeën, over het toenmalige Dennenoord-funktioneren werd gevraagd. Ook ik schreef een ‘organisatie-beschouwing’. Door een steeds minder funktioneren van de Stichtingsraad werd de wekelijkse maandagochtendzitting een maandelijkse vrijdagmiddagsessie. Stilzwijgend verviel daarmee de weekopening met bijbellezen en gebed (overigens alleen door de g.d., de waarnemend g.d. en de pastores verzorgd), hetgeen ik betreurde. (We zijn overigens nooit zover gekomen – b.v. in de jaarlijkse bidstond voor ons werk – dat niet alleen wij voor de patiënten baden, maar dat wij ook voorbede door de patiënten voor ons als personeel vroegen). Persoonlijk geloof ik dat Jezus van Nazareth (één Naam is onze hoop) de weg, de waarheid en het leven is. Maar in mijn situatieschets geldt: menigeen gelooft dit niet en we hebben dit te respekteren.
  6. Veranderde visies op, en verhoudingen in Dennenoord: Niet alleen in geestelijk opzicht, maar ook in maatschappelijk opzicht veranderde Dennenoord. Het vertrek van dokter De Wilde was grotendeels het gevolg van een konflikt tussen bestuur en direktie, maar had ook te maken met verschillende visies op de medisch-psychiatrische gezondhiedszorg en de sociaal-psychische welzijnszorg. In de visie ‘De Wilde’ lag het hoofdaksent op de medisch-model benadering en zelfs bij zijn afscheid schreef hij in het toenmalige gele ‘mededelingenblad’ dat hij betreurde als deze benadering verlaten werd (of woorden van gelijke strekking). Er was dus ook een visie-konflikt ontstaan naast het machts-konflikt omtrent de autonomie van Dennenoord. De Wilde had grote persoonlijke kwaliteiten inzake belezenheid, historische kennis, inzet en ontzaglijke ijver, een sterk ontwikkeld rechtsgevoel (hij werd destijds door de minister in een subkommissie benoemd i.v.m. de vernieuwing van de verouderde ‘krankzinnigheidswet’). Maar hij beleed conservatieve verhoudingen inzake medezeggenschap en verantwoordingsplicht door gezagdragers. Ik herinner mij dat de toenmalige eerste geestelijke verzorger op mijn vraag over de invloed van de ‘Raad van Zes’ zijn nood begon te klagen. In de Raad van Zes (zoiets als het huidige direktie-orgaan) hadden nl. zitting: de geneesheer-direkteur, de waarnemend geneesheer-direkteur, de (verpleegkundig) adjunct-direktrice, de eerste geestelijk verzorger, de huismeester of econoom, de hoofdboekhouder / sekretaris. Het leek erop dat deze Raad invloed kon uitoefenen op het direktiebeleid, maar genoemde reaktie leerde wel anders.
  7. Wet op de ondernemingsraden: Het is duidelijk dat de wet op de ondernemingsraden eveneens een nieuwe ontwikkeling inluidde. Hij was broodnodig. Want ondanks de goede wil van alle betrokkenen – daarop valt niet af te dingen en daaraan valt niet te twijfelen – was de beleids- en beheers-struktuur onbevredigend (geworden). U begrijpt dat ik die wet, ondanks z’n aarzelend begin, toejuichte. In onze groep psychologen is er vanaf het begin steeds een kandidaat vanuit de medisch / psychologische staf voor de O.R. gesteld (achetreenvolgens de collega’s Bergsma, Bokhout, De Jong en De Jong), welke door gezamenlijke personeel ook werden verkozen. Met de ontwikkeling van de O.R. is er een nieuw denken ontstaan omtrent de verhouding Centraal Bestuur, Ziekenhuisbestuur, Direktie en Personeel (Ondernemingsraad). Ik heb de indruk datvelen op Dennenoord hier nog onwennig, sommigen zelfs afwijzend, tegenover staan. M.i. zou hierover in dit blad best een diskussie gevoerd kunnen worden: dan zou dit meer een opiniërend maandblad dan een mededelingenblad worden. We hebben al een onafhankelijke redaktie.
  8. Bedrijfsdemokratisering en medezeggenschap: Centraal zou de vormgeving van medezeggenschap moeten staan. Wie, in welke funktie, op welk gebied, heeft welke inspraak- (en welke beslissende uitspraak!) -mogelijkheden? Hoe liggen bevoegdheden en verantwoordelijkheden? Het is immers ondoenlijk voor elke Dennenoorder over alles mee te denken (dat zou een heilloze opvatting van bedrijfsdemokratisering zijn) net zo min als elke Dennenoorder overal inzetbaar zou zijn. Ik meen dat er op allerlei niveau’s een samenwerking zou moeten (gaan) bestaan tussen verkiesbaargestelden / verkozenen en kiezers. De O.R.-verkiezing en de verenigingsstruktuur zouden hierbij lichtende voorbeelden kunnen zijn. Kleinschaligheid en de participatie-gedachte (deelnemen aan beleidsvorming op het eigen n iveau en in het eigen deelgebied van de totale organisatie) zijn eveneens pijlers van deze gedachtengang. Maar eveneens de erkennig dat er leiding moet zijn en dat leiding op het naast-hogere niveau en naast-bredere front meer kan overzien dan op een smal terrein aan elke basis mogelijk is. Dit alles vanuit de gedachten van humane bedrijfsdemokratisering en dus kontrole en verantwoordingsplicht – maar in evenwicht met efficiënte bedrijfsvoering.
  9. Integratie gedragswetenschap(pers): Een volgend punt wat ik wil noemen, is de integratie van het werk der sociaal- of gedragswetenschappers met het werk van de psychiaters. Dit is vroeger een heet hangijzer geweest. Wezenlijk opgelost is het nooit helemaal. Verschillende opvattingen leven naast elkaar. Aanvankelijk ging het om een staffunktionaris, die psychodiagnostisch onderzoek (enz.) verrichtte voor een afdelingsarts. Bij de team-vorming was de voogestane geamenlijke verantwoordelijkheid een grote vooruitgang, maar deze werd nooit echt bevredigend voor alle betrokkenen geregeld. Wel heeft dit veel wederzijdse onbekendheid (en dus onbemind-zijn) weggenomen. Het is m.i. een goede ontwikkeling geweest. Mogelijkheden en grenzen zijn wederzijds meer verkend en erkend.
  10. Staf en / of lijn-funktionaris: Van staffunktionarissen groeiden we naar lijnfunktionarissen (waarbij ik ‘staf’ zeg voor: advies- en gedelegeerde taak, zoals psychologisch / agologisch onderzoek, alsmede psycho- of gedrags-therapie, en waarbij ‘lijn’ staat voor (mede)verantwoordelijkheid in leidinggevende zin in het behandelgebeuren op een afdeling of paviljoen). Toch werd werd deze verantwoordelijkheid nooit goed geregeld. Moest b.v. bij onenigheid over opnamebeleid gewerkt worden met stemverhoudingen; gewone stemmen; veto; algehele overeenstemming; eerste, middelste of laatste woord?
  11. Invloed: Deze zaken hebben te maken met invloedsverhoudingen. Wil men dat wel? En zo ja, in hoeverre? Beslist (praktisch gezien) de verpleging hierover? Op zichzelf wenst die wel integratie van medisch en sociaal model, maar er ontstaat ambivalentie, wanneer aan haar eigen macht of invloed wordt geknabbeld, waar nu juist een eigen inentiteit en zelfstandigheid is bevochten. De gedragswetenschappers zagen deze invloedsvergroting als onmisbare voorwaarde voor wezenlijke interdisciplinaire samenwerking en beïnvloeding van het behandelsklimaat. In het ene paviljoen ontstond zo een apart beleidsteam; in het andere niet, alhoewel inspraak in behandelteams duidelijk op prijs wordt gesteld.
  12. Relatief gering aantal: De toekomst moet leren hoe dit gaat uitkristalliseren. De (schematisch bezien) 5 gedragswetenschappers, die in engere zin de afdelingen ten dienste staan, vormen een minimum-aantal. Op de afdeling psychotherapieën der polikliniek zijn globaal 1½ fnktionatis werkzaam; het psychologisch-docentschap kost een halve kracht; PMT supervisie, (C.)O.R. en koördinatie van het Psychologisch Centrum (en, sinds kort, door een andere collega het Witte Huis) neemt schematisch de resterende funktionaris in beslag. Met de tijd moet gewoekerd worden. Er kan geen man worden gemist; integendeel.
  13. Besluit: Zo eindig ik deze evaluatie, zoals ik mijn artikel van mei j.l. eindigde. Moge een harmonische integratie bijdragen tot arbeidsvreugde van alle behandelaars – en last but not least – tot psychiatrische genezing rep. psycho-sociale stabilisering en reïntegratie van onze patiënten resp. Kliënten!

P. den Hartog
Dennenoord, 12 juni 1979

blz. 6 & 7 – Sportdag Bloemendaal

SPORTDAG BLOEMENDAAL

Doordat we later vertrokken dan in eerste instantie gepland was, was iedereen op tijd, tenminste dat dachten we.
Maar in Assen bleek dat de familie v.d. Berg nog graag was meegegaan met de bus, nu waren ze met het laatste restje benzine zelf naar Assen gereden, omdat ze zich verlaat hadden.
Hoe nu ’s avonds terug zonder benzine?
In alle rust, want we waren drie kwartier te vroeg, konden we de kaartjes kopen, en toen was het wachten op de trein met het voor ons gereserveerde gedeelte.
Nou de trein kwam en er was een gereserveerd gedeelte.
Ja, en wat waren de eerste kreten van de ‘Dennenoorders’, koffie!!! Gelukkig was die er en die werd zelfs gebracht.
Om tien uur waren we in Den Haag, waar de bussen klaar stonden om ons naar Loosduinen te brengen.
Onderweg werden we in de bus verwelkomd en men moest toch even kwijt dat we wel erg laat waren.
Aangekomen in Bloemendaal was het direct opschieten, omkleden en je snel naar de plaats begeven waar je moest spelen.
Dit alles, en het ‘wat’ somber aandoend weer, was voor ons geen stimulans, hierdoor kwamen we ook niet in ons wedstrijdritme.
Dit was wel te zien aan de eerste wedstrijduitslagen, de meesten waren negatief voor ons, toen het tegen 12 uur begon te regenen, was het voor de buitenspoters helemaal gedaan.
Het bleef de verdere dag regenen, wat tot gevolg had, dat het publiek het buiten wel voor gezien hield en zich naar binnen begaf om naar de muziek te luisteren in de hal of naar de binnensporten te kijken.
Met de binnensporten ging het wat de wedstrijduitslagen betreft, op en neer. De beide dames die sjoelen moesten, een nieuw onderdeel, moesten erg wennen aan de nieuwe bak, die niet erg glad gemaakt was.
De en heer bij het tafeltennissen hadden ook moeite om het balletje over het net en op de tafel te slaan, ’t was voor allenei iets nieuws deze sportdag, ze hebben zich kranig geweerd.
Bij het klaverjassen was wel te zien hoe de kaarten geschud werden, maar wat kreeg je in handen, nou dat viel meestal niet voor ons, niet mee.
Ondanks dat Lammert zo stiekum weg onder het werk wel eens trainde, miste hij toch bij het biljarten menig balletje, al scheelde het soms maar een haar.
Bij het badminton dames, kon men het niet eens worden met het pluimpje, waardoor menig partijtje verloren ging.
De heren van dezelfde sport, hadden zich voorgenomen om hoog te eindigen, het slaan tegen het pluimpje ging hun vrij goed af, wat resulteerde in een hoge klassering.
Dan naar de zaal waar steeds sst, sst, klonk, ze hadden het wel nodig, want zo kon je hun hersens horen kraken, maar van onze beide heren (een dammer en een schaker) liep het denkwerk goed gesmeerd, wat dan ook te zien is in de uitslag.

T. Galliard, goed voor een eerste prijs

Maar laten we ondanks het slechte weer toch nog even naar de buitensporten gaan kijken.
De dames- zowel als de herenvolleyballers moesten niets van de regen hebben, want door die regen konden ze de bal niet goed onder controle krijgen, wat bij de dames toch iets beter lukte dan bij de heren, trouwens bij heren geldt het spreekwoord: de hand in eigen boezem steken.

Dennenoord in aktie

De voetballers hadden het evenmin gemakkelijk. Terwijl de tegenstanders ons doel aardig konden vinden en dan ook weleens scoorden, konden de onzen in eerste instantie het vijandelijke doel niet vinden, maar had men het uiteindelijk toch gevonden, dan wist men er geen raad mee, waardoor het aantal door ons gescoorde doelpunten, nul bleef.
De hele dag was er een speciaal hiervoor meegekomen persoon bezig om mensen te charteren voor het eindspel, 4 dames en 4 heren, gelukkig had hij precies op tijd zijn opdracht vervuld, want ziedaar, toen wij aan de beurt waren, stonden er 4 dames en 4 heren klaar.
De selectie om mee te mogen doen in deze ploeg was echt zwaar, maar het resultaat van de wedstijd was er dan ook naar.
Nu nog last but no least, de groep supporters, die ondanks het terugkijken naar een regenachtige dag, toch concludeerden, dat het toch wel leuk geweest was.
Enkele supporters hadden zelfs de opening meegemaakt met parachutisten en vliegtuigen, mooi gezicht zoiets.
Mocht je, je toch wat gaan vervelen met al die sporten om je heen, nou dan kon je ’s morgens zowel als ’s middags naar een voorstelling gaan waar tekenfilms vertoond werden.
Hield je meer van wereldreizen, dan kon je, je hart ophalen als je met de rondrit door Den Haag en omstreken was meegegaan, een leerzame tocht.
Tegen zessen was alles rustig en kon iedereen gaan eten in de hal, waar je zelf eten kon ophalen (wel twee keer) en dan gezellig op de grond zittend verorberen.
Hierna was er voor ons nog even tijd om een gedeelte van de prijsuitreiking mee te maken (hadden we wel prijzen???), maar dat kun je wel zien in de uitslagen.
Vlak voordat we weggebracht zouden worden, kregen we officieel nog een zak uien aangeboden (waarvoor eigenlijk???).
De terugreis verliep zonder strubbelingen.
In Assen waar de bus al op ons wachtte, ging de familie v.d. Berg maar met ons mee in de bus, want benzine was niet te krijgen.
Om plm. 23.30 uur kon iedereen weer thuis zijn.
Al met al een leuke dag, goed georganiseerd, hulde voor Bloemendaal, en bedankt voor voor de ‘milieu’-vriendelijke tasjes.
Mochten er mensen zijn die nog een visuele herinnering aan deze dag willen hebben, er hangen foto’s van deze dag in de Schakel. Bestellen bij de bar.

Officiële uitslagen van Dennenoord:

  • Voetbal – 6e plaats;
  • Volleybal dames – 4e plaats;
  • Volleybal heren – 6e plaats;
  • Badminton dames en heren – 3e plaats;
  • Tafeltennis dames en heren – 5e plaats (Mia Brink + Johan Molema);
  • Biljarten – 6e plaats (Lammert Weggemans);
  • KLaverjassen – 4e plaats;
  • Schaken – 3e plaats (F. v.d. Molen);
  • Dammen – 1e plaats (T. Galliard);
  • Sjoelen – 4e plaats (T. Miske + mevr. Dekker);
  • Eindspel – 2e plaats

Ter verduidelijking nog dat aan alle onderdelen door 6 ziekenhuizen werd deelgenomen.

Wat is het glad

Het valt niet mee ….


KOMT U IETS BIJZONDERS TEGEN, OF HEBT U LEUKE VOORVALLEN TE VERTELLEN? BEL DAN EEN DE REDAKTIE.

blz. 8 & 9 & 10 – Leerlingenraad

Aan de lezer

De vijfde juni was er weer een vergadering waarvan jullie de notulen kunnen vinden in deze uitgave.
De leerlingenraad was verbaasd over het feit dat ze als officieel orgaan van Dennenoord gepasseerd is inzake de sluitings- en verschuivingsplannen.
De leerling heeft hier in zoverre mee te maken dat de keuzemogelijkheden (ook al was die minimaal) voor wat betreft het stagelopen verminderd is.
In deze krant vinden jullie een ingezonden stuk van een leerling, welke wijst op de (vreemde) gang van zaken bij de overplaatsing.
Voor degenen die op vakantie gaan, veel plezier. Voor degenen die het al gehad hebben, werk ze.

Ergert U niet, verwondert U slechts.

Veel leesplezier.

De redaktie

Notulen van de leerlingenraad vergadering gehouden op 5 juni 1979 in de Schakel.

Aanwezig:

  • Jelle de Haan;
  • Jaap te Velde;
  • Johan Duzink;
  • Bart Buist;
  • Andries Otten;
  • Isaac Bos;
  • Marian Bouwmeester;
  • Jappie Kuiper (later);
  • Gerty Prins;
  • Pier Hiemstra;
  • Bianda Bleeker.

Afwezig met kennisgeving:

  • Suzan Jorna;
  • Helene van ooijen;
  • Tineke Wierda;
    • Afdeling O.R. is in vergadering.

Afwezig zonder kennisgeving:

  • Albert Hayema;
  • Peter Niesing
    • leden van de M.A. II

 

  • Opening:
    • Iedereen wordt van harte welkom geheten door de gespreksleider.
  • Notulen en krant:
    • De notulen worden goedgekeurd. De krant krant ziet er beter als de vorige keer uit: De vette letter doen het goed.
  • Mondelinge mededelingen:
    • De ingelaste vergadering van 30 mei over problemen in de contactgroep i.v.m. ziekte van een lid is niet doorgegaan. Het lid is weer aanwezig.
    • Een ander punt (gerucht sluiting paviljoen 6 & 7) wordt behandeld in deze vergadering.
    • De L.L.R. is uitgenodigd voor een vergadering over de C.O.Z. normen, die te laag zijn. De vergadering is georganiseerd door de drie noordelijke ziekenhuizen. Jelle de Haan zal deze vergadering bijwonen.
  • Ingekomen stukken:
    • Er is een brief van het Vormingscentrum binnengekomen, gericht aan de radio groep. Deze zal bij het punt afdeling radio besproken worden.
  • Afdeling secretariaat / redactie:
    • Deze afdeling wil er op wijzen dat reacties en mededelingen gericht aan de L.L.R. schriftelijk moeten gebeuren. Dit om vergissingen te voorkomen.
    • Het secretariaat wijst de contactgroep erop dat deze groep notuleren moet bij hun contactpersonen. Zodat er geen uitnodigingen voor bepaalde vergaderingen vergeten worden. Het is wenselijk dat de notulen gecontroleerd worden door de contactpersoon, zodat er ook geen communicatie stoornissen optreden.
    • De redactie heeft geen problemen. Er wordt wel aan ieder gevraagd om als er iets actueels of zomaar iets is, dit op te schrijven en in te zenden voor de L.L.R. krant.
  • Afdeling radio:
    • Deze groep heeft een brief van het Vormingscentrum gekregen over dat door ziekte van Paul Mannie, de radio uitzendingen (de pillendoos) gestaakt zullen worden. Als het weer door gaat, wordt door het Vormingscentrum bericht gestuurd. De werkeloze leden van de radio groep gaan zich nu eerst inzetten bij andere groepjes.
  • Afdeling O.R.:
    • Deze leden zijn niet aanwezig omdat ze nog in vergadering bijeen zijn. Ze zullen aan het eind van deze vergadering aanwezig zijn.
  • Afdeling ledenwerving en P.R.:
    • Deze groep heeft een slechte onderlinge samenwerking. Een lid van dit groepje raakt door alles was gedemotiveerd. Dit o.a. door het nog steeds niet opknappen van het L.L. kamertje in het opleidingscentrum. De groep zal proberen om de samenwerking beter te maken en dan toch zelf aan het werk te gaan t.a.v. het kamertje opleidingscentrum, ledenlijst maken en niet afgevaardigde groepen te bereiken.
  • Afdeling contact / overleg:
    • Sjoerd Venema heeft zich uit de L.L.R. getrokken, dus ook uit deze commissie. Sjoerd wordt bedankt voor zijn inzet. De L.L.R. wordt opgevuld door Bianda Bleeker, maar ze gaat nog niet in de commissie zitting nemen.
    • De vergadering met Zuster Risseeuw ging niet door i.v.m. ziekte van Zuster Risseeuw.
    • Van de vergadering met dhr. Nieuwland (gebrek aan notulen) kan alleen gemeld worden dat dhr. Nieuwland het moeilijk vindt als mensen hun verslag te laat inleveren. Er wordt even gedacht in de L.L.R. dat er misschien weinig begeleiding voor deze mensen is, maar dit blijkt een foute gedachte te zijn, want iedereen kan genoeg begeleiding krijgen. Bij overmacht kan er meestal uitstel geregeld worden. De leerling moet dus zelf goed de datum in het oog houden wanneer alles ingeleverd moet zijn (dit m.b.t. verslagen en het O.P.O. boekje).
  • Afdeling reglement / begroting:
    • Dit heeft wat stil gelegen, maar deze groep zal er binnenkort weer mee aan het werk gaan.
  • Verslag groepsvertegenwoordigers:
    • Er is weinig uit de groepen te melden. Dit ook omdat enkele groepen geen cursus meer hebben.
  • Overplaatsing leerlingen:
    • Naar aanleiding van mondelinge klachten en een brief (die in de krant is opgenomen) over de overplaatsingsprocedure is dit punt opgenomen in de vergadering. De klachten izjn:
      • Plaatsing en overplaatsing zonder inbreng van de leerling – Soms alleen vrouwen of mannen verplegen in je opleidingstijd.
      • Soms jezelf nog niet klaarvinden (i.v.m. grote verantwoordelijkheden) voor een opname paviljoen en er dan toch geplaatst worden.
      • Op paviljoenen komen die vanuit het doel van je opleiding tekort schieten. Namellijk b.v. opname stage doen op Noorder Sanatorium mannen voorkant, maar daar wordt haast nooit iemand opgenomen. Of resocialisatie doen op paviljoen 3 of 12 waar niet echt gesocialiseerd wordt zoals bedoeld wordt in een psychiatrisch ziekenhuis.
      • Zwakzinnigen verzorgen in een B-opleiding.
      • Met je A-diploma op een zeer somatisch gerichte afdeling stage lopen.
    • De L.L.R. zal hierover in contact treden met de opleiding en directie en met de inspectie. Ons voorstel is zeker om een commissie te vormen waar beoordeeld wordt waar de leerling geplaatst wordt. De leerling kan eerst een keuze uitbrengen waarmee getracht wordt om de leerling naar keuze te plaatsen.
  • Sluiting paviljoenen 6 & 7:
    • De L.L.R. is zeer ontevreden en verbaast dat de L.L.R. niet door de directie is of wordt ingelicht over de sluitingen. Want er werken ook leerlingen op deze afdelingen. De informatie is over het algemeen slecht. Daarom stelt de L.L.R. wel vraagtekens bij het sociaal beleid van de directie t.a.v. het personeel en de patiënten. Ook is er weinig informatie van de O.R. over de gehele situatie van Dennenoord gekomen. We zien dan alsnog graag dat we de rapporten en resumé’s van de O.R. in ontvangst mogen nemen. De L.L.R. zal de directie een brief schrijven over het feit dat de L.L.R. en zijn achterban niet op de hoogte zijn gebracht van de gehele gang van zaken op dit moment. De O.R. zal een brief van de L.L.R. krijgen over de informatie van de O.R. aan zijn achterban en de L.L.R. zal een advies aan de O.R. geven t.a.v. de sluitingen. Het advies zal zeker zijn dat deze ‘sneltrein’ eerst gestopt moet worden, want de L.L.R. vindt: eerst ieder inlichten, dan handelen.
  • Rondvraag: geen
  • Sluiting

12 mei: meer personeel erbij!!!

In de personeelskrant van mei werd door de leerlingenraad geattendeerd op de landelijke demonstratie / manifestatie die op de ‘Dag van de Verpleging’ in Utrecht georganiseerd werd. In ’t eerst dacht ik niet over meegaan, maar na een beetje nadenken leek ’t me wel zinnig.
Op de afdeling waar ik nu geplaatst ben, werken we met 1 ‘vroege’, 1 ‘late’ en 1 nachtdienst op een groep van 30 mensen.
Het is een geriatrische afdeling met vrij veel somatiek. De mensen die er verpleegd worden, krijgen schromelijk te weinig aandacht. Hierdoor ontstaat gedrag dat meer aandacht dan gewoon vraagt, en dat maakt dat de rest er nog meer bij doordraait. Een beruchte vicieuze cirkel, die alleen te doorbreken valt door meer diensten, meer personeel.
Dit feit zal wel overbekend voorkomen. Niet alleen op Dennenoord is de situatie zo, ook in andere psychiatrische en algemene ziekenhuizen, verpleeghuizen, tehuizen voor zwakzinnige mensen. Daarom kwamen er vijfduizend verpleegkundigen bij elkaar in Utrecht en vormden een lange rij demonstranten, met kritisch bewoorde spandoeken, en een aantal niet mis te verstane yellen en kreten aan het adres van C.O.Z. en mw. Veder-Smit en dhr. van Agt.
Er reed zelfs een ziekenauto mee, die zo nu en dan sirene en zwaailicht gebruikte.

On de Emka-hallen was een samenkomst waar verschillende sprekers een redevoering hielden die meerdere malen met luid gejuich en handgeklap bevestigd werd.
Vooral de grote verantwoordelijkheid en de onderdrukking van het leerling zijn van de leerling-verpleegkundige kwamen steeds weer naar voren.
De mededeling dat mw. Veder-Smit en dhr. Ginjaar zeiden niet te kunnen komen werd met luid boe geroep ontvangen.
Tussendoor waren sketches over situaties in de A- en B-verpleging, zeer duidelijk herkenbaar. Het zwartboek over de verpleging, dat later in mei met massa’s handtekeningen aan mw. Veder-Smit werd aangeboden, werd geïntroduceerd, met de mededeling dat de samenstellers het jammer hadden gevonden dat het noodzaak was dat ze het maakten.
Het was een demonstratie, niet in het eigenbelang van de demonstranten, maar in het belang van iedereen.
Het heeft me wel opgelucht, een gevoel van afreageren, dat meelopen, meejoelen, meeklappen.
Dat ik merkte dat ik niet de enige ben, die vind dat het anders moet.
Hoe dan ook, meer personeel voor een goede verpleging.

Een demonstrante

Overplaatsingen!!!

Overplaatsing wordt allemaal voor je geregeld of je het er mee eens bent of niet, of je er ‘klaar’ voor bent of niet, je hebt te gaan naar wat op je stencil staat, dat je toegezonden kreeg. Als je het op je toekomstige afdeling niet ziet zitten omdat je bang bent dat je er bepaalde verantwoordelijkheden niet aankunt, omdat die in de opleiding nog niet geleerd zijn, dan zou het mooi zijn om dat bespreekbaar te maken en er een oplossing voor te vinden.
Bespreekbaar maken zal nog wel gaan, je bent erg lastig, maar vooruit dan maar. Een oplossing komt er ook, natuurlijk anders is het zonde van de tijd die er ingestoken wordt om het te bespreken.
Een bevredigende oplossing komt er niet want je gaat wel naar het paviljoen waar je liever niet heen wilde.
Ook als je zelf een uitstekend alternatief hebt, waardoor het probleem opgelost zou zijn, zonder dat het wie dan ook enige moeite kost, wordt er niet naar geluisterd.
Andersom mag wel!
Nu ben je geplaatst, heb je er mee verzoent en krijgt telefoon dat je naar een andere afdeling gaat dan oorspronkelijk de bedoeling was. Iedereen gaat ermee accoord, of jij ook bezwaar hebt!
Nee, mooi, dat is dan geregeld.
Zo inconsequent als wat natuurlijk.
Over participatie maar niet te spreken.
Om een oplossing voor deze moeilijkheden te vinden, lijkt mij het installeren van een overplaatsingscommissie onontbeerlijk.
Deze commissie zou moeten bestaan uit personen die in nauw contact staan met de leerlingen. Met name de praktijkbegeleiding, opleiding en vertegenwoordigers van de leerlingen zouden hierin samen met een directielid zitting moeten hebben.
Velen zullen dan gemotiveerder en met minder tegenzin naar het nieuwe stageadres gaan om er iets te leren.

Iets leren?
Dat doe je als je geplaatst wordt op een chronisch of geriatrisch paviljoen. Daarin zijn we hier ruim voorzien.
Minder wordt het als je naar een zogenaamde opname-afdeling gaat. Opname is alleen op Zuiderpaviljoen mannen achter en Zuiderpaviljoen vrouwen achter. De rest van de opname-afdelingen valt beter te vergelijken met resocialisatie of chronische afdelingen.
Ook kun je moeilijk iets leren over resocialisatie wanneer je bij zwakzinnigen (paviljoen 3 en paviljoen 12) komt. Het is leuk meegenomen dat je met zwakzinnigen werkt in je opleiding, maar het doel van de opleiding wordt voorbij gestreeft.
En dan te bedenken dat dit instituut bevoegd is om de opleiding te verzorgen voor het diploma B-verpleegkundige.
Ik vraag me af in hoeverre er toezicht wordt gehouden door de inspectie op het reglement en wanneer het tijd zou zijn de inspectie in te lichten over de gang van zaken betreffende het tegemoet komen aan de wettelijke opleidingseisen.

Een waarnemer

Reacties zijn van harte welkom bij het secretariaat van de L.L.R.
Postvak Hoofdgebouw.

Aan de gekozen leden van de O.R. van ‘Dennenoord’

De L.L.R. voelt zich duidelijk gepasseerd door de O.R. Mede door gebrek aan informatie van de O.R. maar ook door de informatie die de L.L.R. onthouden werd door de direktie. De L.L.R. heeft de direktie hierover een brief gestuurd. U als O.R. laat op dit punt wel een gedeelte van uw achterban met de vraagtekens zitten door de situatie die nu op Dennenoord is ontstaan. Bovendien is een achterban erg geïntresseerd in de resultaten van de gekozen O.R. leden.
Waarom zijn wij als L.L.R. zo laat geïnformeerd over de sluiting van de paviljoenen 6 & 7. Over de overplaatsing van patiënten van het ene naar het andere paviljoen. Waar o.i. veel patiënten tussen wal en schip zullen geraken. Maar ook de overplaatsing van personeel, waaronder leerlingen. Dit komt de kwaliteit van de opleiding van de leerling niet ten goede. Namelijk gebrek aan begeleiding en de functie van het Paviljoen komt dan nog minder overeen met de vereisten van de opleiding.
Als wij dit zo allemaal nagaan en u als O.R. laat de direktie zo doorgaan, komen wij tot de conclusie dat u een bepaald artikel uit de C.A.O. over sociaal beleid niet na komt. In het statuut Sociaal Beleid van de C.A.O. wordt de doelstelling van de O.R. als volgt omschreven: de O.R. heeft als orgaan van samenwerking tot vaak het optimaal funktioneren van de instelling in al haar doelstellingen te bevorderen en het welzijn en de belangen van de werknemer, maar ook die van de pupil of patiënt, te behartigen.
De L.L.R. doet de O.R. dit advies. Zou u als O.R. niet de ‘snel-trein’ kunnen stoppen, dit t.a.v. niet eerst handelen dan informeren, maar eerst ieder informeren dan gaan handelen, en n.a.v. bovenstaande over de sluiting van paviljoenen, waarmee de direktie momenteel bezig is. U hebt als O.R. daar de middelen voor.
Wij denken hierbij aan artikel 23, Wet op de O.R.:
De Ondernemingsraad is bevoegd om ten aanzien van iedere aangelegenheid, de onderneming betreffende, aan de ondernemer bezwaren kenbaar te maken en voorstellen te doen.
Hier wordt de O.R. het recht gegeven uit eigen beweging adviezen uit te brengen, dus zonder dat daarom gevraagd is door de ondernemer.
Mocht uw advies aan de direktie negatief uitvallen, dan zien wij ook graag dat u in beroep gaat bij de bedrijfscommissie. Ook is ons niet duidelijk als een paviljoen dicht gaat (paviljoen 6), en dan nog een opknapbeurt krijgt van f 40.000,-. Deze post van de begroting is door de vorige O.R. goedgekeurd, maar u als huidige O.R. kan hier de ondernemer op attenderen. Door b.v. een motie in te dienen op het financieel-economisch beleid van de direktie.

Groetend,
de Leerlingenraad

Aan de direktie van ‘Dennenoord’

De L.L.R. bertreurt het ten zeerste, dat u als direktie zijnde ons onthouden hebt van informatie. Wij hebben geen informatie, m.b.t. de situatie van de leerling t.a.v. sluiting paviljoen 6 & 7, vooraf maar ook niet daarna gekregen.
Wij hebben dan ook enkele kanttekeningen bij de nu ontstane situatie, door sluiting van paviljoen 6 & 7. Al zijn deze kanttekeningen naar geruchten gevormd.

Ten eerste: de belangen van de patiënten. Wij zien nl. dat na de overplaatsing van de patiënten en door een groter paviljoen er toch patiënten zullen zijn die tussen wal en schip zullen geraken.

Ten tweede: waar blijven de belangen van de leerling i.v.m. de begeleiding. De kwaliteit van de opleiding wordt o.i. aangetast. Over de inhoud van deze brief verzoeken wij als L.L.R. u als direktie om op korte termijn ons hierover een toelichting te geven.

De Leerlingenraad

blz. 10 – Vraagt U maar

  • Wat is het nut in de toekomst van de B-opleiding.
    • Voldoet de service-opleiding van Dennenoord hieraan?
    • Wanneer wordt de B-opleiding verdrongen door M.B.O.-V en H.B.O.-V?

De redaktie denkt dat Personeelszaken zinnige dingen kan zeggen n.a.v. deze vragen.
In afwachting van een antwoord van Personeelszaken, spelen we deze vraag door neer de Opleiding.
We verwachten nu dus twee antwoorden!

blz. 11 & 12 – Bootreizen

BOOTREIZEN DOOR NEDERLAND

blz. 12 & 13 – De Smaragd van ‘Piet’

SMARAGD

blz. 13 – Terreinbewaking – Advertentie

TERREINBEWAKING

Het verzoek bereikte ons om enige dingen ons werk betreffende, in het personeelsblad te vermelden.
Wij voldoen hier graag aan, niet om nou eens lekker tegen diverse deuren aan te schoppen, maar ook om toch wel serieus een paar dingen onder uw aandacht te brengen, wat natuurlijk vanuit onze dienst met een waarschuwende vinger gepaard gaat.
Op de eerste plaats zouden wij toch wel erg de nadruk willen leggen op het feit hoe belangrijk het is om fiets, bromfiets, motor of auto goed af te sluiten. Te vaak komt het voor dat ons wordt medegedeeld: ‘Mijn fiets is weg.’ De vraag die hier op volgt is: ‘Stond de fiets op slot?’ Het antwoord is dan ontkennend. Wij hebben dan ook besloten om de fietsen die onafgesloten staan, en worden weggenomen niet meer als vermist in onze administratie op te nemen. Bedenk wel dat door sommige patiënten en andere kwaadwillenden een dankbaar gebruik gemaakt wordt van voornoemde onafgesloten rijwielen, om naar plaatsen elders te rijden, wat reeds meerdere keren in voorgekomen.
Tevens raden wij U aan om een goed signalement van Uw rijwiel te kunnen geven. Noteer het framenummer en andere gegevens (de politie heeft hiervoor speciale kaarten beschikbaar).
Het volgende punt dat wij willen snijden is het parkeren op ons prachtig terrein. Parkeer zoveel mogelijk uw voertuig op de daarvoor bestemde parkeerplaatsen. Auto’s aan de kant van de weg hinderen het overige verkeer, en beschadigen het gazon. Ook de veiligheid mag hierbij niet uit het oog worden verloren, men denke aan de mensen die voor of achter de auto plotseling de weg oversteken. Chauffeurs van de bedrijfsvoertuigen hebben soms de grootste moeite de inhoud van hun auto in- of uit te laden, soms kunnen zij niet eens de deur bereiken. Werk er dus aan mee opdat de chauffeurs hun werkzaamheden op prettige wijze kunnen verrichten.
We komen nu aan het punt mishandeling van het gazon. Deze mishandeling ontstaat door het rijden met auto’s hierover. Wij vragen ons af, waarom rijdt men over het gras, waardeert men dan niet het werk van de terrein en plantsoenendienst, die er alles aan doen om het terrein een keurig aanzien te geven. Houdt het aanzien van ‘DENNENOORD’ netjes, en gebruik de geplaveide wegen.
Regelmatig controleren wij in de avond- en nachturen op het voeren van een juiste verlichting, het valt ons op dat velen niet beseffen dat het voeren van een juiste verlichting alleen maar hun eigen veiligheid ten goede komt. Teveel komt het voor dat de verlichting gedeeltelijk defect is, en af en toe zelfs geheel ontbreekt. U heeft dan de kans dat U te laat of in het geheel niet wordt opgemerkt door andere weggebruikers, wiens veiligheid U dan tevens in gevaar brengt.
Last but no least, het met grote snelheid rijden over het terrein van ‘DENNENOORD’. Er bereikten ons vragen van mensen, die zich afvroegen of zij zich op een racecircuit bevonden, met de grootst mogelijke bespraaktheid lukte het ons niet deze mensen van het tegendeel te overtuigen. Ook ons was het reeds lange tijd opgevallen dat het dertig kilometer rijden veel mensen erg veel moeite kost.
Met de grootst mogelijke klem willen wij U verzoeken de dertig kilometer grens niet te overschrijden, er kunnen zich omstandigheden voordoen waarbij U in zeer korte tijd moet kunnen stilstaan.
Wij mogen nooit vergeten dat wij ons op een ziekenhuisterrein bevinden. Het gezegde, dat een terreinbewaker nooit kan zien of iemand dertig kilometer of meer rijdt, is natuurlijk waar, maar dit veranderd niets aan het feit dat deze zelfde terreinbewaker wel kan constateren dat iemand met onverantwoordelijke snelheid over het ‘DENNENOORD’ terrein rijdt, daar handelen wij dus naar.
Rest ons alleen nog die mensen te complimenteren, die het kunnen opbrengen om de normale gedragsregels te volgen, en daardoor hun verblijf en ons werken op dit ziekenhuisterrein tot een zeer plezierige te maken. Het verheugt ons te kunnen melden dat deze groep mensen nog steeds de overgrote meerderheid vormt.

Meerman
Gelderloos



ADVERTENTIE

Te koop aangeboden:
Groot teakhouten wandmeubel, hoog 2.00 mtr., breed 2.40 mtr.; kinderwagen; wandelwagen.
G. Hebels,
Halmersinge 17, Zuidlaren

blz. 14 – Rijwielpuzzeltocht van S.O.P. op 25 augustus

blz. 15 – Puzzelpagina

PUZZELPAGINGA

blz. 16 – Mutaties – Kerkdiensten

MUTATIES


  • 1 juli, 9.45 uur: Ds. J.W. Vlaanderen, kollekte voor Vereniging tot verspreiding van de Heilige Schrift, 19.00 uur: Ds. J.W. Vlaanderen.
  • 5 juli, 15.30 uur Eucharistieviering in het Vormingscentrum, pastoor F. Sleegers.
  • 8 juli, 9.45 uur: Ds. S.W.R. Polman, kollekte voor Ho Shuk Wun, 19.00 uur: Ds. S.W.R. Polman.
  • 15 juli, 9.45 uur: Ds. W.M. van Lynden, kollekte voor Dennenoord-gemeente, 19.00 uur: Ds. W.M. van Lynden.
  • 22 juli, 9.45 uur: Ds. B. Oosterhoff, kollekte voor Suriname-zending, viering van het Heilg Avondmaal, 19.00 uur: Ds. B. Oosterhoff.
  • 29 juli, 9.45 uur: Ds. B. Oosterhoff, kollekte voor Terres des Hommes, 19.00 uur: B. Oosterhoff.

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.