Header - Personeelskrant DNO

1979-07 – Personeelskrant Dennenoord – 7e Jrg. No. Augustus

blz. 2 – Gedicht ‘Wacht’- Dropping

WACHT

Hoewel aangrenzend iemand langzaam sterft,
vertelt op post de dubbelwacht,
waarvan bij toebeurt iemand lacht,
de Belgenmop, zojuist geërft.
Dan is het deze laatste nacht,
de stuurtijd die de pret bederft.
Verdrogend wie ’s nachts lakens verft,
denkt men – neus dicht – aan kwart voor acht.
Als tranen bij het uiensnijden,
zo hoort nachtwerk bij dit vak.
Maar evenzo zijn lach en lijden,
vaak vogels op een zelfde tak.
Of tapten wij die mop misschien,
uit angst de dood te moeten zien ….

Specht

blz. 3 – Interpretatie-uitspraken – C.A.O. Ziekenhuiswezen – Kinderbijslag

SAMENVATTING INTERPRETATIE UITSPRAKEN C.A.O.-ZIEKENHUISWEZEN

DE KINDERBIJSLAGBEDRAGEN PER 1 JULI 1979

blz. 4 – Een opmerkelijk initiatief – Dag van de handel in ongeregeld

EEN OPMERKELIJK INITIATIEF

Wanneer je kennis neemt van de rapporten en nota’s welke verschijnen met betrekking tot reorganisatie en herstrukturering, alsook van de vergaderingen welke gehouden worden rondom deze zaken, dan zou je denken dat Dennenoord met niets anders bezig is dan met problemen op te lossen.
Je kunt je nauwelijks voorstellen, wanneer je gesprekken aanhoort, dat mensen ook nog met andere zaken bezig zijn. Gewoon met de dingen van alle dag!
Maar dan wordt je op een dag uitgenodigd om aanwezig te zijn bij een vergadering waar nu juist die ‘gewone’ dingen aan de orde zijn.
’t Was in de gehoorzaal van het Vormingscentrum, dinsdag 14 augustus, vier uur!
Een klein gezelschap is bijeen, er is muziek, een groot projektiescherm staat bleek van de spanning te wachten op de dingen die komen. De heer v.d. Weyde, het hoofd van de Civiele dienst, heet de aanwezigen welkom. Het is een vergadering met een officieel tintje, de direktie is vertegenwoordigd door de economisch adjunkt-direkteur.
Ja, en dan doe je de ontdekking dat mensen, ondanks alles, bezig zijn met de gewone dingen.
En die ‘gewone dingen’ bestaan dan in dit geval uit een reportage, een dia-serie met muziek en gesproken woord over de schoonmaakdienst, onderdeel van de civiele dienst.
Al eerder bestond er voor de mensen van de schoonmaakdienst een instruktieboekje, nu geeft deze serie de gelegenheid om te horen en te zien wat er zoal vastzit aan het schoonhouden van de talloze vloeren, vensterbanken, etc. Want wist u dat er op Dennenoord regelmatig schoongehouden moeten worden: 20.000 M² vloeren, 500 wastafels, 500 wastafelspiegels, 500 closetpotten, 7000 meter richel en plinten en 2500 meter vensterbanken?
Tot voor een jaar of tien deed de verpleegdienst die klus ‘erbij’! Dat is vandaag nauwelijks meer voor te stellen!
Nu is het vanzelfsprekend dat een legertje mensen van de schoonmaakdienst dit karwei klaart.
Maar wist u dat de verpleegdienst, IC afdelingshoofden, aanvankelijk helemaal niet enthousiast was om dit oneigenlijke werk uit handen te geven? En dat een enkel hoofd dit verzet tijden heeft volgehouden?
Duidelijk zal zijn dat een dergelijke klus een goede organisatie vereist. Nou, die is er dan ook! En verder leert de reportage dat schoonmaken een vak is dat geleerd moet worden. Wist u bijvoorbeeld dat groene zeep linoleum week maakt? Nou dan! Vandaar eerst het genoemde instruktieboekje en nu deze serie. In de eerste plaats dus om als instruktie te dienen, maar, zo zegt de heer v.d. Weijde, om ook telkens weer herhaald te worden! Want schoonmaken moet je niet alleen leren, je moet die kennis ook bijhouden!
Er kan niet anders gezegd worden dan dat de civiele dienst uitstekend is geslaagd in de poging om èn een beeld te geven van de schoonmaakdienst èn om een instruktie vast te leggen zodat je de stof gemakkelijk opneemt.
De prestatie is des te opmerkelijker, daar de serie de indruk geeft professioneel te zijn vervaardigd, terwijl de medewerkers, althans voor dit werk, bepaald geen professionals zijn.
En waarom zouden we ook geen namen noemen? De heer v.d. Weijde nam, zoals gezegd, het initiatief en kreeg de medewerking van het echtpaar Mons en de heren Westerhof en van Wezel. Deze mensen hebben in dit karwei veel tijd en energie gestoken. Maar het resultaat is er dan ook naar!
’t Vraagt ook om meer! Bijvoorbeeld om een klankbeeld van heel Dennenoord! Dit is in ieder geval duidelijk geworden: een dergelijke reportage hoeft geen scheppen geld te kosten! Je komt met enthousiasme al een heel eind! Proficiat!

J.W.V.

DAG VAN DE HANDEL IN ONGEREGELD

In de laatste dagen van april en de eerste helft van mei j.l. was er in de bedrijven op Dennenoord een verzamelwoede ontstaan om oude rommel te vergaren. Het werd bijeen gebracht in de oude eetzaal (voormalig Economiegebouw). Nou de S.O.P. heeft het geweten op 18 mei, ’s avonds om de boel te verslepen naar het Personeelscentrum, wat een grote handelspost was.
De 19e mei waren de mensen die hier dicht bij betrokken waren zeer gespannen hoeveel de verkoop op zou brengen.
Wel, wij mogen hier spreken van een groot succes. U hebt ons niet in ons hemd laten staan. De totale opbrengst was f 1.900,05. Hiervan is f 600,- naar Pieterburen gebracht voor de zeehondencrèche en het resterende deel zal zo spoedig mogelijk overgemaakt worden naar Norma Eyken in Suriname voor haar op te richten kliniek.
Voor het welslagen van deze dag zeggen wij aan ieder die hier aan mee hebben gewerkt, nogmaals hartelijk dank.

Namens de S.O.P.
de 19e mei commissie

blz. 5 – Sportdag Bloemendaal

SPORTDAG BLOEMENDAAL

blz. 6 – Vraagt U maar …. – Voordeelpaginga: bloembollen

Bij het in gebreke blijven van Personeels Zaken en Opleidingscentrum (2 x) betreffende een antwoord op de in mei gestelde vragen in deze rubriek, hier een stukje als troos uit ‘Welzijn’.

Inservice-opleidingen worden M.B.O.-V
De staatssecretarissen Veder-Smit van Volksgezondheid en K. de Jong van Onderwijs, hebben eind juni hun plannen voor de middelbare beroepsopleidingen voor verpleegkundigen bekend gemaakt.
Het beleid wordt gericht op een toenemende omzetting van de huidige inservice-opleiding in een M.B.O.-V. Voorlopig zullen de huidige en toekomstige opleidingen nog blijven berusten onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Volksgezondheid en Milieuhygiëne, dat daartoe zal worden toegerust.
Als eerste aanzet tot een gefaseerde uitbouw zal in de periode tot en met 1983 het huidige aantal van vijf M.B.O.-V’s met tien woorden uitgebreid. Hierbij zal zoveel mogelijk rekening worden gehouden met het verlangde onderwijs (zgn. denominatie). Naar raming is met deze uitbouw een bedrag gemoeid, oplopend tot c.a. 30 mln. in 1983.
De uitwerking van een en ander dient onder meer te geschieden in het licht van de te verwachten resultaten van de Evaluatiecommissie en Voorlopige Coördinatiecommissie met betrekking tot het functioneren van de tot nu toe onder het Ministerie van Volsgezondheid opgeleide M.B.O.-V-verpleegkundigen.
Tevens zal er met de belanghebbende organisaties nader overleg worden gevoerd omtrent de uitbouw van de M.B.O.-V, gewenste stagerichtlijnen en de gewenste afbouw van in-service-opleidingen.
De rechtspositie van het personeel, verbonden aan de M.B.O.-V’s, is geregeld naar analogie van de rechtspositie onder het regiem van de V.W.O. De deelname van de huidige vijf M.B.O.-V’s aan de herstructurering M.H.N.O. / M.S.P.O. is verzekerd.

VOORDEELPAGINA

De toonzaal van de Technische Unie in Groningen is per heden opgeheven. De enigste mogelijkheid bij deze firma is een telefonische of schriftelijke bestelling plaatsen, die dan onder rembours wordt afgeleverd.
In de Schakel vindt U voor zover mogelijk, de artikelenbrochures met prijsindikaties.

Pasjes – Dennenoord legitimatie.
Denkt iedereen er om tijdig zijn pasje te laten vernieuwen?

De kortingsKommissie

blz. 7 – Vervolg voordeelpagina: bloembollen – Zuster v.d. Galiën jubileert!

ZUSTER V/D GALIËN 25 JAAR OP DENNENOORD

2 augustus 1954 kwam Zuster v/d Galiën voor de tweede keer op Dennenoord.
Haar eerste Dennenoord periode moest ze noodgedwongen afbreken, dit wegens oorlogsomstandigheden.
Na de oorlog heeft ze nog in Leeuwarden gewerkt. Maar ze kon Dennenoord niet vergeten, vandaar dat ze na plm. 10 jaar weer terug kwam.
Ze heeft in die 25 jaar heel wat meegemaakt op Dennenoord. Ze is altijd erg betrokken geweest met wat er op Dennenoord gebeurde. Ze heeft o.a. in paviljoen 2 gewerkt (het tegenwoordige Hoofdgebouw).
Maar lange jaren is ze toch verbonden geweest als hoofdverpleegkundige aan paviljoen 10 (Wat tegenwoordig weer Lagerhout genoemd wordt).
Daar heeft ze heel wat veranderingen meegemaakt.
Voor haar laatste jaren op Dennenoord heeft ze gekozen voor een wat rustiger en vooral wat kleinere afdeling.
Wij hopen dat U, Uw laatste Dennenoord periode in goede gezondheid mag doorbrengen als hoofdverpleegkundige in paviljoen 16.

Zuster v/d Galiën

TERREINBEWAKING

Naar aanleiding van geuite kritiek op een zinsnede in het artikel ’terreinbewaking’ (personeelskrant juni, ’79), delen wij u mede dat de bedoelde insnede als volgt gelezen dient te worden:
‘Bedenk wel dat sommige patiënten, maar ook door kwaadwillenden een dankbaar gebruik gemaakt wordt van onafgesloten rijwielen’.

blz. 8 & 9 & 10 – Leerlingenraad

Aan de lezer,

Tot ons groot genoegen weer een publikatie in de vacatiegangen welke in juli niet uitkwam. Ons vacantienummer was niet zo’n succes, althans het drukken niet, hij is niet doorgebakken. Wel, we beginnen met een nieuw seizoen en hopelijk ook een iets pittiger seizoen, pittiger in het opzicht van de L.L.R.
Misschien een commissie van de O.R.? Zou niet gek wezen. Afijn, zover is het nog niet, we gaan eerst zo verder en dat is zo slecht niet.
Dan doen we b.v. met dit nummer waarin jullie enkele verslagen krijgen te lezen en een ingezonden stukje over verplichtingen die na te komen zijn.
Dan wenst de L.L.R. alle mensen die examen moeten doen bijzonder veel succes. Hopelijk zien we de S1, S11, SA11 en S111 allen geslaagd in het Personeelscentrum.
Namens deze groepen bent u vrijdagmiddag 31 augustus van harte welkom voor een borrel in het Personeelscentrum.

De redaktie

Notulen van de vergadering van de leerlingenraad, gehouden op 7 augustus 1979 in de Schakel.

  • Aanwezig:
    • Tineke Wierda;
    • Johan Dusink;
    • Jelle de Haan;
    • Helmy Rijke;
    • Dianne Bleeker;
    • Yvonne Wagenaar;
    • Jaap te Velde;
    • Bart Buist;
    • Jappie Kuipers;
    • Helene van Ooijen.
  • Met kennisgeving afwezig:
    • Suzan Jorna;
    • Jan Veenstra;
    • Andries Otter.
  • Zonder kennisgeving afwezig:
    • Izaac Bos;
    • Albert Haijema;
    • Peter Niesing;
    • Anne van de Veen;
    • Pier Hiemstra;
    • Gertie Prins;
    • Douwe Bodeüs.
  • Opening:
    • Iedereen wordt welkom geheten door de gespreksleider. Er wordt medegedeeld dat Marian Bouwmeester zich teruggetrokken heeft, als actief lid van de L.L.R. Hartelijk dank voor je medewerking aan de L.L.R.
  • De krant en Notulen:
    • De opdruk van de krant was slecht, en er stond geen agenda in. Hiervoor excuses. Het zal weleens meer voorkomen.
  • Mondelinge mededelingen en ingekomen stukken:
    • In de vergadering volgende maand zal het concept worden doorgenomen van het reglement van de ziekenverzorging.
    • Er is een brief gekomen van de Ondernemingsraad van Dennenoord. Zij delen mede dat we voortaan de resumé’s en de agenda toegestuurd krijgen.
    • Er kwam een brief van ‘Licht en kracht’ binnen, als reaktie op de door ons gevraagde inlichtingen over het L.L.R. functioneren. Er was geen L.L.R. aldaar.
    • Er zijn twee klysma’s gekomen die in het Personeelscentrum liggen.
    • De agenda van de O.R. is toegestuurd.
    • Verslagen van de koördinatie commissie zijn binnengekomen.
  • Secretariaat en redaktie:
    • Het secretariaat heeft een lijst uit doen komen met daarop alle namen van de leden van de L.L.R.
    • Zomervacantie-planning van de nieuwe maart groepen. Dhr. Brandse wist niets van toezeggingen over de vacantieplanning die er gedaan werden, en of wie zich hiermee bezig hield. De contactgroep zal overleggen met dhr. Brandse of er ook meer vastigheid voor de nieuwe leerling kan komen om zijn vacantie te plannen.
  • Afdeling Ondernemingsraad:
    • is niet aanwezig.
  • Afdeling Ledenwerving:
    • Andries is nog bezig als enige activist in dit groepje.
  • Overleg / Contactgroep:
    • Jelle heeft 2 stukken geschreven n.a.v. zijn bezoek aan dhr. Schroor en over zijn parlementair bezoek aan Den Haag.
    • Er is een alternatieve begroting binnengekomen. Deze begroting gaat over hoe men in een ziekenhuis zoals Dennenoord kan bezuinigen. Als deze begroting aangepast is aan het ziekenhuis Dennenoord zal het naar de O.R. gestuurd worden.
    • De contactgroep gaat weer contact met direktie en opleiding opnemen.
  • Reglement / Begroting:
    • Andries is nog bezig om informatie over dit onderwerp te verzamelen.
  • Verslag groepsvertegenwoordigers:
    • In verband met de vacanties is er niets bijzonders in de groepen.
  • Rondvraag:
    • Geen.
  • Sluiting:
    • De volgende vergadering zal zijn op dinsdag 4 september om 15.00 uur in de Schakel.
  • Agenda voor de volgende vergadering:
    • Opening.
    • Notulen en de krant.
    • Mondelinge mededelingen / ingekomen stukken.
    • Concept reglement ziekenverzorging.
    • Secretariaat / Redactie.
    • Afdeling Ondernemingsraad.
    • Afdeling ledenwerving / P.R.
    • Afdeling overleg / contactgroep direktie en de opleiding.
    • Afdeling bijstelling reglement en begroting.
    • Verslag groepsvertegenwoordigers.
    • Rondvraag.
    • Sluiting.

Verslag C.O.Z. aktie – regio Drenthe van juni in het A.B.V.A.-gebouw te Assen:

Hiervoor werd ook Dennenoord uitgenodigd, om afgevaardigden te sturen, en wel iemand van de L.L.R., en iemand van de O.R. Beiden waren aanwezig. Verdere aanwezigen kwamen o.a. uit Licht en Kracht, Mariënkamp, Diaconessenhuis te Meppel en uit Emmen.
We bespraken de gang van zaken, van de twaalfde mei, de landelijke demonstratiedag tegen Bestek ’81, welke naar de mening van de aanwezigen goed was bevallen.
Het volgende punt ging over de handtekeningenaktie, t.b.v. betere personeelsbezetting rondom het bed en optimale zorg. Deze aktie werd ook op Dennenoord gevoerd. Er hing een lijst op het publicatiebord van het Personeelscentrum.
De handtekeningen, samen met een eisenlijst werd op 18 juni aan de staatssecretaris van volksgezondheid, Veder-Smid aangeboden, en tevens gedeeltelijk aan de hoofdinspecteur van volksgezondheid van Groningen en Drenthe. Bij deze laatsten, waren leden van verschillende instellingen in onze regio aanwezig. De pers werd daar bij uitgenodigd.
Verder werd er nog de anti-Bestek ’81 demonstratie, gepland voor 23 juni, besproken (te A’dam). De gezondheidszorg zou daar aan deelnemen, met het leveren van een spreker, en daarnaast het verspreiden van pamfletten.
Elke maand wordt er een vergadering georganiseerd, waarvan bij aanwezigheid een verslag zal verschijnen, via de L.L.R.

Verlaat verslag i.v.m. vakantie:

De overleggroep met de direktie, is in juni, kort voordat de ontwikkelingen t.a.v. de herstruktuering, en de gevolgen daarvan, zich begonnen af te tekenen, in overleg gegaan, op uitnodiging van de direktie. De L.L.R. had n.l. een brief naar direktie en O.R. gestuurd, omdat wij niet op de hoogte waren gebracht, omtrent de plannen van de direktie.
Men had alleen de in het informatiebulletin staande organen ingelicht, maar spijtig genoeg niet de L.L.R. We hadden daarom een paar vragen die we met de overleggroep meegaven aan de direktie:

  1. Hoe kan het dat wij geen informatie gekregen hebben?
  2. Hoe zag de direktie, de L.L.R., er de positie van de leerlingen, in deze situatie?
  3. Hoe ziet de direktie de L.L.R. buiten al deze zaken om?

Als overleggroep hadden we ons gemotiveerd met de volgende redenen:

  1. Informatie ondervangt geruchtvorming en spanningsfactoren.
  2. Informatie bevordert onderling vertrouwen.
  3. In deze vage sfeer, is het moeilijk standpunten te bepalen, om toch iets te kunnen betekenen voor de achterban.

N.a.v. de vraag waarom wij als raad geen informatie gekregen hebben, luidde het antwoord, dat het hele gebeuren gezien moet worden als een proces welke toegewerkt naar een definitief geheel.
geen enkele groep had notulatie gehad, maar de betrokkenen zijn allereerst geïnformeerd.
Daarbij gaat het belang van de patiënt voorop, wat betekent, dat men procesmatig bezig gaat, met allerlei belangen en verbeteringen van de patiënt.
Enkele punten die men aanhield waren:

  • Verduidelijking van de functie van de afdelingen (homogenisering).
  • Beter vullen van plaatsen, i.p.v. openhouden, anders werd de konklusie getrokken, dat er afdelingen met minder personeel toe zouden moeten.

Zo kun je nog niet zeggen, waar het personeel terecht komt.
Vele patiëntenbelangen dienden nog bekeken te worden, en dus nog uitgewerkt te worden.
De leerlingen worden door direktie dan ook verwezen naar de direktie-mededelingen en beleidsnota’s, die op de afdeling ter inzage liggen.
De volgende vraag was, waar de belangen van de leerlingen dan bleven. We werden daarvoor weer verwezen naar de beleidsnota. Men stelt, dat er eerst gekeken moet worden naar de patiëntbezetting, en daaruit voortvloeiend naar o.a. de leerlingen-bezetting.
De toezegging werd gedaan, dat men per betrokken leerling, neer een afdeling zou streven, welke zoveel mogelijk identiek zou zijn.
Echter, zonder overleg, omdat de patiëntenbezetting gekoppeld is aan het personeelsbestand, aldus de direktie.
Vraag: Over patiënten gesproken, vallen er bij overplaatsingen geen patiënten tussen wal en schip?
Stelling: Er vallen in deze sfeer juist patiënten tussen wal en schip. Het beleid is te selektief.
Visie: Wanneer de aangeboden patiënt niet in de zetting past, dient men hem wel op te nemen. Het uitgangspunt is dan, dat men van het aangebodenen een groep maakt, of enkele groepen naast elkaar.
Aldus reaktie!
Hierop doorbreiend, of het nu allemaal niet anders kon, werd gezegd, dat er wel iets moest gebeuren, omdat Dennenoord in een fallisementsfase terecht gekomen is. Men had twee maanden de tijd gehad om met een beter plan te komen, maar dat bleef uit. Wel werd er veel te veel overlegd onder elkaar, waardoor het overleg vastliep.
Iets anders is, dat Dennenoord ondertussen wel goedkeuring gekregen heeft voor vervangende nieuwbouw, op voorhand, binnen het bedrag waar goedkeuring voor gegeven is.
Men vond, dat er nu geen ruimte voor speling meer is, en daaruit voortvloeiend wees men aktie buiten het ziekenhuis van de hand. Politieke overtuiging is vrij, maar aktie gaat ten koste van de patiënt. We moeten eerst voldoen aan de elementaire eisen, en daarna vooruitzien, om zodoende in een gegeven situatie een zo hoog mogelijk optimum te bereiken, dus taakgericht zijn.
Op onze derde vraag, hoe de direktie de L.L.R. dan buiten al deze zaken om zag, werd gezegd, dat men een goed kontakt op prijs stelde, wat hieruit ook mocht blijken.
Dat er meer geantwoord werd, dat dat wij vragen hadden, mocht de lezer duidelijk zijn.

De kontaktgroep

Verslag van de fraktievergaderingen te Den Haag over de gezondheidszorg, Bestek ’81 te Den Haag

Als afgevaardigden van de gezamenlijke Nederlandse ziekenhuizen gingen we in groepjes naar het Katshuis, om daar in beraad te gaan met de frakties, als onderdeel van de voorbereidingen tot de open dag in de Tweede Kamer op 18 juni.
Voor het verslag pikken we er een paar partijen uit.

Allereerst een gesprek met D’66, met mevr. Wessel-Tuinstra. Zij bleek veelal goed op de hoogte van de situatie in de gezondheidszorg.
Punten die zij aanhaalde:

  • Kwaliteit lijdt onder personeelstekort.
  • O.P.O. mogen niet eerder gebruikt worden, dan wanneer dit haalbaar is binnen de inrichting.
  • Accentverlegging m.b.t. geldbestedingen binnen de gezondheidszorg.
  • Eigen risico aanhalen.
  • Indienen van motie over budgettersystemen en reorganisatie van partijen.
  • Advies, ons weer te betrekken wanneer de volgende begroting van volksgezondheid wordt behandeld.

Mevr. Wessel-Tuinstra stond positief t.o.v. onze informatie en deed het gesprek vlot verlopen.

Daarna gingen we in beraad bij de VVD.
Punten die bij de VVD werden aangehaald:

  • O.P.O. boekjes. Een goed idee, maar geen haalbare kaart. Oudere jaars en gediplomeerden krijgen teveel verantwoordelijkheid en veel te veel werk op hun schouders.
  • Voorstel van de VVD, dat de verpleging in de toekomst zich aan strikt noodzakelijke zorg moeten houden en zodoende elkaars taken overhevelen. Dit omdat het ‘geld’ de financiering op is.
  • Zodoende wil men ook niet 10.000 arbeidskrachten meer in de gezondheidszorg, maar ten hoogste 5000, en dit laatste langzaam invoeren, zodat er niet direkt een groot bedrag noodzakelijk is.
  • Men wil wel meewerken aan 4 promille norm uitbreiding voor sommige instellingen in de regio’s, daar waar het noodzakelijk is.
  • De VVD wil de kwaliteit verbeteren door meer opleidingen en scholen, meer H.B.O.-V en M.B.O.-V. Dus daar wel extra geld voor uitrekken.
  • Paramedische uitbreidingen afremmen.
  • Meer personeel in de B en Z ziekenhuizen.

Aldus de VVD, welke vooraf financieel (getallen gegoochel) goed op de hoogte bleken van de gezondheidszorg. Ze zorgden voor een goed overleg.

De DS 70. Hier ontmoeten we dhr. Nijhoff die in het gesprek erg vaag, oppervlakkig bleef en zodoende het beeld gaf, dat hij nog alle kanten uit kon.
Enkele uitspraken:

  • Tegen inleveren van trend. (verpleging hoeft zelf niet gepakt te worden, de geldverdeling is onjuist, specialisten moeten inleveren).
  • Tweede Kamer kan geldverdeling beïnvloeden, maar niet de direkte verdeling aan de basis.
  • Het tot stand komen van C.O.Z. normen opnieuw bekijken.
  • Meer faktoren betrekken t.a.v. personeelsbezetting, aan de bedbezetting op verschillende afdelingen.

De CNP had zich geprepareerd op onderwerpen als ‘eigen risico’, 1 juli doorvoering van de A.W.B.Z., prijzen van geneesmiddelen, eerste lijnversterking en verkorting van de verpleegduur.
Toen ontaarde het gesprek in een reeks tips onzerzijds, over de noodzaak van 5000 man personeelsuitbreiding, wat in wezen geen verzuiming betekend omdat de meeste ziekenhuizen al boven de 10% norm zitten om de kwaliteit te waarborgen.
Ook grote achterstanden in de psychiatrie moesten nog worden ingelopen.
In de open vergadering van 18 juni zou de CNP meer aandacht besteden en onze wensen lijst ter ondersteuning meenemen. Men zag af van de moties.

Het CDA.
We hebben geen moeite gedaan om hier verslag van te doen.
Men had geen tijd voor ons, en we kregen te horen dat als wij argumenten hadden, dit linkse argumenten waren.
Tijdens het korte gesprek besteedde men aandacht aan de problematiek over olie en gasboringen in de Noordzee, zodat we er voor spek en bonen zaten.
Men moest zonodig ook nog kwijt dat als wij op de CDA hadden gestemd, we misschien wel gehoord zouden worden, en al deze uitspraken van verantwoordelijkheden lieden.

De PSP bleek totaal niet voorbereid.
Wel deed men de moeite een inlevend gesprek te houden, welke dan ook leidde tot een uitstekende informatie uitzetting.
Men zou de gemaakte notulen meenemen naar de open dag.

Na enkele partijmeningen te hebben beschreven, kan de lezer zelf opmaken in hoeverre men zich, met nog 5 dagen de tijd zich voorbereid had, op de open vergadering welke zo belangrijk is voor de gezondheidszorg.

Met name is het jammer dat het CDA zich zo hachelijk opstelde, terwijl zij juist deze maandag de grootste stem (besluiting) hebben.

Examen.
Examen doen is moeilijk, vooral in het tweede jaar is het behoorlijk pittig, althans de hoeveelheid stof die je leren moet. Om tot het examen toegelaten te worden, moet je aan enkele eisen voldoen.

  • In de eerste plaats moet je een voldoende op je praktijkbeoordeling hebben. Dat lukt natuurlijk altijd, want als je een onvoldoende krijgt, schort er iets aan de begeleiding en dat moet je als afdelingsstaf nooit laten merken, dus gauw een voldoende geven. (De goede afdelingen niet te na gekomen).
  • Dan moet je 3 verslagen maken in het tweede leerjaar en in het eerste jaar 2 en in het derde jaar 2. Dat je b.v. 3 verslagen moet maken, weet je al in oktober of november. Tot mei-juni heb je dan de tijd om 3 verslagen voor elkaar te krijgen en daar kun je een voldoende op halen met behulp van begeleiding.
  • Het puntenboekje moet voorzien zijn van het verlangde aantal punten (afgetekend en wel). Moet ook haalbaar zijn, dunkt me.
  • Als je nu ook eens wat geld neerteld, is het helemaal klaar. Ik dacht dat het wel leuk was om dit even aan jullie te vertellen, want er zijn collega’s bij die het niet weten, elk jaar weer.

Daarom!!!!

Vraag.
Er is geen enkele reaktie gekomen op het stuk overplaatsting, afgedrukt in het juni nummer, wat mij ten zeerste verbaast, omdat het geklaag over zot afdeling en klotenwerk niet van de lucht is. Als daar niets aan gedaan wordt blijft het zo. Dus niet alleen onder ‘invloed’ zeuren.

Waarom?

C.O.Z.-normen

De laatste tijd is er in de publiciteitsmedia en ziekenhuizen veel geschreven en gesproken over C.O.Z.-normen. Het is een zeer bekende uitdrukking geworden in de gezondheidszorg met een niet zo beste klank.
Wat houden die C.O.Z.-normen, of beter gezegd richtlijnen nu in? Getracht zal worden onderstaand e.e.a. te verduidelijken.
De Stichting Centraal Orgaan Ziekenhuistarieven (C.O.Z.) heeft o.a. de taak de vaststelling van tarieven voor produkten of diensten voor een voorziening voor gezondheidszorg. Deze taak wordt mede uitgevoerd door de kosten van de instelling te toetsen aan door het C.O.Z. vastgestelde richtlijnen.
Een richtlijn is een besluit van het C.O.Z., dat op alle instellingen van de betrokken categorie van toepassing is en de voorwaarden bevat waaraan met name te noemen kosten moeten voldoen, opdat deze bij de tariefbepaling in aanmerking kunnen worden genomen.
Een zeer belangrijke richtlijn is die voor de beoordeling van de salariskosten en personeelsbezetting.
Voor psychiatrische ziekenhuizen worden de volgende sektoren onderscheiden:

  1. direktie en administratie.
  2. civiele dienst, met inbegrip van de technische en de agrarische dienst. Naast een richtlijn voor de gehele civiele, technische en agrarische dienst bestaan er deelrichtlijnen voor:
    • keukenpersoneel
    • technisch en agrarisch personeel
    • overig civiel personeel
  3. geestelijke verzorging.
  4. direct patiëntgebonden personeel, waaronder begrepen verpleegkundig en verzorgend personeel, therapeutisch personeel, overig paramedisch personeel en medisch hulppersoneel en de medische en sociaal-wetenschappelijke staf.
  5. opleiding.

Voor de onder 1 t/m 4 genoemde sektoren bestaan de richtlijnen uit:

  • a.) aantal personeelsleden per 100 bezette bedden.
  • b.) salarisbedrag per verpleegdag.

De richtlijn voor direct patiëntgebonden personeel is gedifferentieerd naar de funkties van het psychiatrische ziekenhuis:

  • A.) AI-, AII-, BI- en BII-funkties.
    • Onder AI-funktie wordt verstaan de opname, de observatie en de kortdurende behandeling (verblijfsduur tot 3 maanden).
    • Onder de AII-funktie wordt verstaan de langer durende behandeling, de revalidatie en resocialisatie (verblijfsduur van 3 maanden tot 2 jaar).
    • Onder de BI-funktie wordt verstaan de behandeling, begeleiding en verzorging van patiëntenjonger dan 65 jaar (verblijfsduur langer dan 2 jaar).
    • Onder BII-funktie wordt verstaan de behandeling en verzorging van patiënten van 65 jaar en ouder (verblijfsduur langer dan 2 jaar).
  • B.) Specifieke afdelingen voor oligofrene patiënten in psychiatrische ziekenhuizen (niet van toepassing voor Dennenoord).
  • C.) Opname- en observatie-activiteiten. De richtlijnen voor opname- en observatie-activiteiten worden onderverdeeld in richtlijnen voor eerste opnames van patiënten van 65 jaar en ouder en richtlijnen voor overige eerste opnames (excl. opnames van patiënten jonger dan 17 jaar en oligofrenen).

De personeelsbezetting in de sektoren 1 t/m 4 wordt dus bepaald door de patiëntenbezetting. Immers de patiëntenbezetting bepaald het aantal bezette bedden en het aantal verpleegdagen.
Aangezien met de richtlijnen de kosten worden getoetst, wordt door het C.O.Z. meestal alleen de richtlijn voor ‘salarisbedrag per verpleegdag’.

Bij de vaststelling en de beoordeling van de aanvaardbare personeelsbezetting voor de opleiding tot verpleegkundige en ziekenverzorgende is, naast het aantal leerlingen in opleiding, de opleidingsduur – uitgedrukt in het aantal lesuren – en de klasse grootte van belang.

blz. 11 – Moest dit zo?

Klaverjassen

De klaverjasclub van dit ziekenhuis start op 11 september in het personeelscentrum. De aanvang is half 8 en de avonden duren meestal tot 10 uur / half 11. Vanuit de club zelf worden een aantal prijskaartavonden georganiseerd, terwijl er ook nog een aantal wedstrijden plaats vinden met kaartclubs van buiten Dennenoord. De inleg bedraagt voor het hele seizoen (van half september tot ongeveer met) slechts f 10,- en hierbij dienst aangemerkt te worden dat gepensioneerde oud-werknemers geheel gratis lid zijn.
We rekenen op 11 september dan ook op een ruime opkomst.

Tot ziens

blz. 12 – Dansles

blz. 13 – Mutaties

blz. 14 – Puzzle

AVONDJE UIT

In een bar in het dorp trof hij Guus, die met een trieste blik naar een gevuld bierglas staarde, waarvan het schuim echter geheel was doodgevlokt. ‘Hallo Guus, valt het bier niet best vandaag?’ vroeg ie zo vriendelijk mogelijk, bang dat Guus zijn belangstelling verkeerd zou interpreteren. Ietwat meewarig keek Guus hem aan, het ‘m duidelijk kwalijk nemend. ‘Weet je het dan nog niet?’ vroeg Guus bars, waarna hij met een gretige beweging z’n pils halveerde en daarna met opeen geperste lippen heftig slikte alsof hij het nat niet kon wegkrijgen.
Achter een forse snorrebaard opende zich een mond en bijna verontwaardigd sneerde Guus: ‘In het Personeelscentrum tappen ze na elf uur niet meer, jong!’ Hij articuleerde zo heftig, dat de wederpartij door zijn ademzucht even met de ogen knipperde. ‘Nou èn, maakt dat uurtje dan zoveel uit?’ klonk het onschuldig. Zoiets had hij beter niet kunnen opperen, want de trieste bui van Guus scheen over, en aan z’n nogal puntige neus en z’n nu weer gefronste-, dan weer opgetrokken wenkbrouwen, was merkbaar dat hij deze spreker maar een zielig geval vond. ‘Onnozele hals’ begon hij vernietigend, terwijl hij twee vingers opstak naar de barkeeper, die blij was hem na twee maanden weer eens uitgebreid te kunnen bedienen; ‘Na de opening van ons Personeelscentrum werd dit mijn honk, mijn vaste stamverblijf waar ik via koffie, televisie en een praatje warm liep voor ontspanning en gezelligheid op een knusse barkruk!’ ‘Ja, Guus rustig nou maar!’ interrumpeerde hij, ‘Inderdaad was jij een enthousiaste en onvermurwbare optimist, die de temming en de teamgeest onder de daar aanwezige personeelsleden danig positief beïnvloedde en ontplooide!’ ‘Vergeet niet te vermelden dat alles onder het genot van een glaasje bier!’ vilde Guus triomfantelijk aan, terwijl zijn ogen vriendelijker schitterden na zo’n compliment. Guus vingers schoten nu wederom als pijlen de lucht in en de vriendelijke knik van de barkeeper bevestigde de ontvangst van dit signaal. ‘Nou Guus, drink toch niet zoveel; iedereen weet waar je werkt en als je hier over de schreef gaat, is dat voor ons geen compliment!’ zei hij, op vaderlijke toon vervolgend: ‘Je kunt in het Personeelscentrum na elf uur toch beter overgaan op koffie of prik, dan lig je misschien nog vroeger op bed ook!’, onderwijl zorgelijk wijzend op z’n horloge, dat al half drie aangaf. Een schaterlach was de reactie op die haast prozaïsche moraal en met enig sarcasme klonk het:
‘Beste jongen, ik heb al enige dagen late dienst en waar kun je dan nog een heerlijk pilsje halen dan hier? Trouwens ’t is nog nog langer open ook en als jij geen verstand hebt van Horeca en ontspanning, praat er dan ook niet over!’ Met vaste tred stapte Guus naar de bar, hees zich op een kruk en begon een een gesprek met een aantrekkelijk dorpsschone, die hen al de tijd geanimeerd had zitten gadeslaan.

Jopelzo

blz. 15 – Filmvoorstellingen

blz. 16 – Kerkdiensten – Advertenties – Zendingskalender 1928

KERKDIENSTEN IN DE ONTMOETINGSKERK

  • 2 september, 09.45 uur: Ds. J.W. Vlaanderen, 19:00 uur: Ds. W.M. van Lynden.
  • 6 september, 15.30 uur: Eucharistieviering in het Vormingscentrum: Pastoor F. Sleegers.
  • 9 september, 09.45 uur: Ds. W.M. van Lynden, 19:00 uur: D.s. W.M. van Lynden.
  • 16 september, 09:45 uur: Ds. B. Oosterhoff, 19:00 uur: Ds. B. Oosterhoff.
  • 23 september, 09:45 uur: Ds. S.W.R. Polman, 19:00 uur: Ds. S.W.R. Polman.
  • 30 september, 09:45 uur: Ds. J.W. Vlaanderen, 19:00 uur: Ds. J.W. Vlaanderen.

ADVERTENTIES

ORGELCONCERT IN DE ONTMOETINGSKERK

Zaterdag 1 september 1979 zal de organist Piet Wiersma een concert geven op het orgel in de Ontmoetingskerk.
Bij het ter perse gaan van dit nummer was het programma voor deze avond nog niet bekend. Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is f 4,- p.p. C.J.P./Pas ’65 en kinderen t/m 15 jaar f 2,- p.p.

Namens de commissie orgelconcerten,
G.J. Tiggelaar (secr.)
Koningstraat 10a, Zuidlaren

Gevonden tijdens afbraak van de Bosrand

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.