Header - Personeelskrant DNO

1979-09 – Personeelskrant Dennenoord – 7e Jrg. No. Oktober

blz. 2 – Te leen – Bowlen – Bibliotheek

Te leen aangeboden

Wij bieden te leen (S.O.P.) een aantal barbecues.
Geheel gratis, ‘ALLEEN’ schoon terugbrengen.
Inlichtingen bij:

  • J. Plantinga, tst. 343;
  • S.J. de Wacht, tst. 434.

6 barbecues; 40 stokjes/pennen.

Bowlen voor het personeel

Het S.O.P. heeft het voornemen en de mogelijkheid om in het seizoen 1980, één avond per week te organiseren om te bowlen.
Bij voldoende deelname, zal dit verder uitgewerkt worden. Er kan eventueel een competitie gespeeld worden.
Inlichtingen en opgave bij S. de Wacht, tst. 434.

blz. 3 – Toespraak B. Nieuwland

Toespraak bij de eindexamens

DAMES EN HEREN, zo juist gediplomeerden; heel hartelijk welkom op dit moment welke U wellicht niet snel zult vergeten.
Alvorens U de belofte af te nemen en U de diploma’s enz. uit te reiken, heb ik de behoefte eens vooruit te kijken naar Uw verpleegkundig beroep.
Ik weet dat het een moeilijk onderwerp is, maar toch moeten mij in deze korte minuten een aantal dingen van het hart. Een beroep, dames en heren, karakteriseert zich vaak door een min of meer typische reeks aktiviteiten die gericht zijn op een specifiek doel of een verzameling van doelen.
Het verpleegkundig beroep richt zich op mensen en patiënten, net zoals U wilt.
Men spreekt immers vaak van patiënt gerichte zorg.
In zo’n formulering wordt de centrale plaats van de patiënt binnen de hulpverlening benadrukt.
De patiënt is norm van het verpleegkundig handelen en daarmee het belangrijkste lid van zijn eigen behandelingsteam. Niet de deskundige die zorg verleent, maar de patiënt die zorg behoeft, staat centraal.
Het lijkt echter wel eens dat men eerder geneigd is om het tegenovergestelde te veronderstellen; dan staat de deskundige die zorg gaf centraal en de patiënt past zich aan.
Centraal binnen de verpleging staan de behoeften en belevingswereld van de patiënt. Dat betekent dat diagnostisering van de patiënt niet alleen geschiedt ten aanzien van de directe oorzaak van opname, maar zo mogelijk ook ten aanzien van zijn gehele toestand. Opvallend voor de verpleegkundige is, dat de verpleegkundigen steeds worden aangetroffen in directe of indirecte relatie met een medicus, psycholoog e.d.
De relatie arts-verpleegkundige is historisch gezien ook zo gegroeid. De arts zal op grond van opleiding en deskundigheid beslissingsbevoegdheden hebben ten aanzien van diagnose en therapiebepaling en zal vaak ook aan de uitvoering van het therapeutisch gedrag actief deelnemen, terwijl de verpleegkundige zich vooral bezig zal houden met een juiste vertaling van deze diagnose en therapie in effectief gedrag, dat wil zeggen, gedrag dat afgestemd is op de noden en behoeften van de therapie.
Dit houdt dus niet in dat de verpleegkundige slechts als instrumenteel verlengstuk van de arts optreedt, de verpleegkundige heeft eveneens tot taal om daar waar factoren waargenomen worden, die aanleiding kunnen geven tot wijzigen of verfijning van diagnose of therapie, de medicus hierop attent te maken, zodat deze zijn diagnose en therapie bepaling kan herzien.
Interessant is het om te zien dat onder invloed van allerlei maatschappelijke ontwikkelingen allerlei therapeuten en andere hulpverleners zijn gekomen en proberen ook hun eigen plaats en gezicht te veroveren.
De rol van de verpleegkundige werd echter vaag. Verpleegkundigen let op Uw zaak, want van waarlijk patiëntgerichte zorg is sprake wanneer de patiënt in zijn totaliteit benaderd wordt, wanneer er sprake is van continuïteit van zorg, dat wil zeggen, niet alleen in termen van 24-uurs beschikbaarheid, maar ook in termen van de wijze van behandeling van de patiënt. Continuïteit van zorg zou men kunnen omschrijven als verpleging zonder tegenstrijdigheden / overlappingen.
De continuïteit is met name belangrijk omdat de verpleegkundige door de aard van haar werkzaamheden vaak de rol zal spelen van begeleider van de patiënt bij zijn gehele ziekteproces.
Natuurlijk heeft ook de arts deze verantwoordelijkheid. De verpleegkundige heeft in de regel tot taak te totale proces van ziek zijn en beter worden te begeleiden. Dat betekent dat samenwerking onmisbaar is voor iedere verpleegkundige. Dat verstaat men immers onder een teamverband. Wij werken met verscheidene disciplines in een psychiatrische ziekenhuis. Het zou geweldig zijn als er een goed samenspel zou zijn tussen hen, ten dienste van de patiënten.
Maar het schijnt hier en daar nog wel wat aan te ontbreken. Soms lijkt het samenspel meer een machtspel – Wie is de baas?
De psychiater, de psycholoog, de verpleegkundige? Zo zou je door kunnen gaan. Dit machtspel eist veel tijd, veel gepraat die eigenlijk beroofd wordt van de dienst aan de patiënten. Want het welzijn van de patiënten in ons ziekenhuis eist een goede vertrouwensrelatie tussen de verschillende medewerkers.
Elk wantrouwen schaadt, omdat het de sfeer bederft. In deze sfeer moeten mensen dag en nacht leven. Ieder mag eigen kennis en ervaring inbrengen. Eigen verantwoordelijkheid en ook eigen afhankelijkheid. Samenspel vraagt ook tegenspel, maar dan opbouwend en niet afbrekend. ook hierin zullen wij allen weer moeten werken aan onszelf. Alleen zo zijn wij in staat samen te leven, te werken, te leren.
Zo zullen er wegen open gaan ook daar waar men dat niet voor mogelijk had gehouden. Zoals gelukkig, onopvallend tussen alle gewone dingen van elke dag voortdurend gebeurt door mensen die echte bezorgdheid en zorg hebben en daar niet alleen over praten.

B. Nieuwland

blz. 4 – Voorzitter O.R.

Laurens Smit-Duysentkunst voorzitter O.R.

(Sijtse Zoodsma vice voorzitter)

Bij de opening van de op 15 oktober j.l. gehouden O.R. vergadering stelde de gespreksleider, de heer S. de Jong, het al vrij langdurig slepende voorzitterschap van de O.R. aan de orde.
Sinds de nieuwe wet op de ondernemingsraden (per 1 september j.l.) van kracht is geworden, is niet meer de directeur van de onderneming voorzitter van de O.R., maar één der gekozen leden.
Een aantal stemmingen in eerder gehouden vergaderingen, hadden geen oplossing gebracht, in de zin van een voldoende meerderheid voor wie dan ook. Op grond daarvan besloot men, dit probleem mee te nemen naar het S.B.I. in Doorn, waar de O.R. onlangs op cursus is geweest. Aangezien er tijdens zo’n vormingsweek echter geen rechtsgeldige besluiten kunnen worden genomen, moest in deze vergadering dus formeel worden bekrachtigd, wat in feite in Doorn al was beslist.

Laurens Smit-Duysentkunst

We wensen de man, die bij de laatst gehouden verkiezing ook al zoveel vertrouwen genoot, (22 stemmen) dan ook veel succes bij de uitoefening van deze uitermate belangrijke functie. Het goed uitvoeren van deze ‘bijbaan’ naast de eigenlijke baan lijkt geen eenvoudige opgave en de steun van de overige leden zal dan ook zeer zeker nodig zijn.
Naast de vreugde over deze ‘promotie’ was er in deze vergadering een ander, minder plezierig onderwerp aan de orde, en wel het feit, dat twee O.R.-leden, n.l. Gertie Prins en Pier Hiemstra kenbaar hadden gemaakt, zich uit de het O.R. werk terug te willen trekken.
Er ontstond enige discussie over de vraag, hoe de raad hierop zou moeten reageren. We kunnen moeilijk onze dank uitspreken over iets wat niet of nauwelijks gedaan is, meende de één.
Men kan wel waardering uitspreken voor het feit, dat men in ieder geval een poging heeft ondernomen, om O.R.-lid te worden, meende de ander!
Gezamenlijk was men het er over eens, dat de combinatie van leerling-O.R.-lid een uitermate moeilijke zaak is.

Gertie Prins

Pier Hiemstra

Desondanks zullen de leerlingen die er bij de laatstgehouden verkiezing (net) niet in kwamen, gevraagd worden, de openvallende plaatsten in te nemen.
Van die groep resteren nog:

  • IJ.W. Stoit (V.G.W.N.)
  • R. Harbers (N.C.V.V.)

blz. 5 – Kennismaking met Timmi Ritmo Band

blz. 6 – TBC-preventie – Personeelsvereniging

Nieuwe richtlijnen i.v.m. tbc-preventie

J. Mars
Hoofd Medisch Centrum

Personeelsvereniging S.O.P.


blz. 7 – Klaverjassen

blz. 8 & 9 – Leerlingenraad

Notulen van de vergadering, op de eerste dinsdag van de maand oktober.

  • Aanwezig:
    • Jelle de Haan;
    • Susan Jorna;
    • Jaap ter Velde;
    • Tineke Wierda;
    • Yvonne Wagenaar;
    • Andries Otter;
    • Diane Bleeker;
    • Helmy Ryke;
    • Bart Buist;
    • Johan Dusink;
    • Henk Heling;
    • Lies Lenting;
    • Christa Kremer.
  • Afwezig met kennisgeving:
    • Helene van ooyen;
    • Gertie Prins;
    • Anne van de Veen;
    • Zwaantje Jintes;
    • Karin Manak.
  • Notulen van de afgelopen vergadering:
    • Over het algemeen vond men, dat er te weinig in verhaaltrant geschreven werd, wat voor de leek moeilijk te begrijpen is, vertaalt naar de leerling toe. Hopelijk gaat dit nu beter.
  • Ingekomen stukken bij het sekretariaat:
    • Er zijn enkele brieven van leerlingen binnengekomen, waarin zij hun lidzijn opzeggen. De raad betreurt dit, en kon uit de brieven jammergenoeg niet duidelijk opmaken, welke motivaties hierbij een rol hebben gespeeld. De raad bedankt Isaac, Peter en Albert voor hun goede rol, en inzet bij de raad.
    • Er zijn enkele brieven van ziekenhuizen binnengekomen, op onze vraag, hoe hun leerlingenraden funktioneren. We wachten eerst alle reakties af, voor we overgaan tot het inventariseren van deze brieven.
    • Op de valreep kwam er een brief van de O.R. binnen, waarin de raad uitgenodigd wordt tot het afvaardigen van een lid, welke dan zitting heeft in een O.R. commissie, die het concept opleidingsreglement voor de ziekenverzorging gaat bestuderen. Zie hiervoor het verslag van de overlegafdeling, elders in deze notulen.
    • Als laatste is er een brief binnengekomen uit het veld, welke eerst met een besloten karakter behandeld zal worden.
  • Rondvraag:
    • Naar aanleiding van de ingekomen stukken, stelt Jelle voor, samen met Helmy het archief te gaan bijwerken, om tot een betere efficiëntie te komen.
    • Men vond een briefje, dat een ieder voor deze vergadering uitnodigde, een goede herinnering en stimulans, om aanwezig te zijn, getuige de opkomst. Het wordt daarom vanaf nu elke maand herhaald. Sekretariaat zal hiervoor zorg dragen.
    • Iemand merkt de afwezigheid van de O.R.-leden op, en vind dat ze te vaak afwezig zijn. De raad vindt hun dubbelrol zeker belastend, maar zal het erg op prijs stellen, dat er een goed kontakt met O.R.-adviseurs zal blijven bestaan. Voorstel: het schrijven van een briefje omtrent onze behoefte.
  • Afdeling ledenwerving en public relations:
    • Door het opzeggen van enkele leden, ligt deze groep bijna uit elkaar. Daarom zijn de  open vacatures door twee leden opgevuld, namelijk Yvonne en Diane.
  • Afdeling contract/overleg met direktie en opleiding:
    • Men heeft het concept opleidingsreglement voor de ziekenverzorging deze maand behandeld en een advies uitgebracht. Dit advies ligt nu voor de raad ter discussie, maar is vanwege de urgentie al in behandeling bij de O.R., de direktie en de opleiding. De O.R. heeft in een onlangs gehouden vergadering daarop besloten, een commissie in te stellen, bestaande uit twee O.R.-leden, en één leerling, bij voorkeur een leerling ziekenverzorgende. Tineke heeft zich hiervoor beschikbaar gesteld. Naar aanleiding van dit concept heeft er ook een bespreking plaatsgevonden met dhr. Nieuwland, welke zich over het het algemeen positief opstelde over het advies. hij verwees ons daarbij enige malen naar bestaande reglementen en normeringen en beschouwde ons inziens het advies meer aanvullend, dan dat het advies zonodig in het reglement verwerkt zou moeten om dit duidelijk en sluitend te krijgen. Als raad, hopen wij, dat het reglement een duidelijk overzicht gaat geven over de ziekenverzorgingsopleiding zoals deze op Dennenoord gegeven wordt. Landelijke reglementen en normen lijken ons te vaag om deze te toetsen, wat er zich werkelijk afspeelt in de praktijk, vandaar ook het advies.
  • Afdeling reglement/begroting en kas:
    • Deze afdeling heeft een brief ontvangen van A.B.V.A. en N.C.B.O., dat er op de leerlingenraden momenteel nog geen wettelijke reglementen valt te bedenken. Ook heeft men geen concept waar we misschien iets van kunnen leren. Daarom heeft de afdeling een brief geschreven naar ‘clysma’,  welk blad een concept leerlingenraadreglement schijnt te hebben ontworpen. We wachten nog op een antwoord.
    • Wat de begroting betreft, blijkt dat de kas het toelaat alsnog een vormingsweekend voor de leerlingenraad te gaan organiseren, teneinde een beter inzicht te vormen omtrent vaardigheden en technieken de vergadering beter te laten funktioneren. Begin dit jaar is dit jammergenoeg afgeketst i.v.m. problemen buiten de raad om, op organisatorisch vlak, zodat we nu de draad weer gaan oppakken.
  • Verslag van de groepsvertegenwoordigers:
    • We horen de laatste maanden steeds meer de klacht, dat alleen groepsoudsten als afgevaardigden mogen dienen, en dus naar een vergadering mogen. Om hierop in te kunnen spelen, wacht de raad een officiële brief af, om tot duidelijke afspraken te kunnen komen.
    • Met uit weer het probleem van de te grote groepen in het derde jaar, soms tot ver in de twintig leerlingen. In het derde jaar worden psychiatrische vakken gegeven, want somatische vakken worden aan het einde van het tweede jaar afgesloten. Het vreemde wil dat men in het derde jaar psychiatrische en verpleegkundige vakken doceert, waar discussie, training, casusmethodieken, inbreng, welke tot verpleegkundige kwaliteiten behoren, meer op de voorgrond staan. Juist deze belangrijke faktoren maken, dat er nogal eens leerlingen verzuipen in verminderde kwaliteit. De raad constateert dus een paradox in het derde jaar, ten opzichte van voorgaande leerjaren in vergelijking met de lesstof. Het probleem zal worden meegenomen door de overlegafdeling.
    • Om vier uur kwam Thijs Hofstede die door de raad was uitgenodigd, om enige uitleg te geven, en vragen te beantwoorden over het funktioneren van de commissie, welke behoeften naar een betere beoordelingsprocedure onderzoekt, m.b.t. de B-opleiding. Allereerst legt Thijs uit dat hij hier is als deelnemer van de commissie en niet als vertegenwoordiger, wat hem enige speelruimte geeft, om ook zijn eigen visie hierin mee te laten spelen.
      • Op de nieuwe beoordelingslijsten zullen net al nu, zonder cijferwaarderingen gewerkt worden. Het onvoldoende-goed-voldoende systeem voldoet, alhoewel Thijs vindt dat het ‘goed’ eraf zou moeten, omdat vaak blijkt dat dit de concurrentie t.o.v. elkaar beïnvloedt. Wat de kwaliteit van de beoordelingslijst betreft, zal de commissie streven naar dezelfde opbouw en indeling, dus met drie aspecten:
        • samenwerkingsaspekten
        • persoonlijke aspekten, zoals groeien van verantwoordelijkheid
        • verpleegkundige aspekten
      • De verantwoordelijkheid zal nauwer omschreven worden, en dat geldt ook voor de leerdoelen, wat volgens Thijs geen ‘kattepies’ is, want dat betekent dat het funktioneren voor het team, als wel de leerling zelf strakker wordt. Naast dit werk streeft de commissie naar de mogelijkheid een advies uit te brengen t.a.v. de beoordelingsprocedure binnen Dennenoord. Men probeert dan een zo’n stuitend mogelijke procedure te vinden, waaraan afdelingen zich in de toekomst meer aan zullen moeten binden.
      • De raad had nog enkele vragen aan het adres van de commissie:
        • Iemand wordt nog wel eens beoordeelt, zonder ooit de beoordelingslijsten gezien te hebben, en staat dan zeker met de mond vol tanden.
        • Meer regelmaat en vaker beoordelen, bijvoorbeeld om de twee maand. Is dat in de praktijk wel haalbaar? Men heeft vrije dagen, cursus, nachtdienst. Hoeveel werkelijke beoordelingsdagen blijven er nog over, waarin de beoordelaars met de leerling hebben gewerkt?
        • En de volgende vraag: Zou het niet beter zijn een beoordelaar aan te wijzen, welke niet alleen veel met de leerling heeft samengewerkt, maar ook veel met de leerling persoonlijk heeft uitgewisseld, naast het afdelingshoofd, waarnemend hoofd en staflid? Deze werken op de meeste afdelingen alleen overdag.
        • Je zou kunnen zeggen, dat er meer mogelijkheden zijn t.a.v. het beoordelen door beoordelaars. Hoe zou het zijn, als de leerling ook op gezette tijden tegelijkertijd met zijn eigen beoordeling de gediplomeerde beoordeelt. De leerling zit in de leersituatie en komt vaak met steeds hernieuwde inzichten op de afdeling. De gediplomeerde weet in vele gevallen iet in hoeverre de theorie evolueert, wat meehelpt aan de tegenstelling tussen praktijk en theorie.
        • Tenslotte nog het punt dat de leerling eigenlijk meer inbreng zou moeten hebben in de gehele procedure, omdat hij deelnemer is en niet de gedaagde.
  • Besluitenlijst:
    • De ledenwervingsafdeling zal zorgen voor informatie aan de nieuwe leden.
    • Besluit Tineke af te vaardigen naar de O.R.-commissie, welke het concept opleidingsreglement voor de ziekenverzorging gaat verrijken.
    • Jelle en Helmy gaan binnenkort het archief bijwerken.
    • Het sekretariaat zal er voor zorgen, dat er elke maand een briefje naar ieder lid gestuurd wordt, waarin hij/zij uitgenodigd wordt de vergadering bij te wonen.
    • Het sekretariaat schrijft de O.R.-leden een brief, omtrent onze behoefte aan hun aanwezigheid in onze vergaderingen.
    • Het meenemen van het probleem van de te grote derdejaars cursusgroepen, door de overlegafdeling.

Dag medeleerlingen

Hebben jullie dat nu ook? Je zit in de opleiding die drie jaar duurt, en in die drie jaren verandert er heel wat aan ’t lerarenbestand. Dan kun je zeggen: ‘Drie jaar is zo lang. Wij kunnen weggaan, maar docenten ook’.
Oké, daar zijn we het mee eens. Maar het wordt ’n beetje vervelend als je hoort dat er vlak voor een overgangsexamen, docenten weggaan, waar je het hele jaar les van hebt gehad.
Er zal heus wel een oplossing worden gevonden (dat hopen we althans), maar zo vlak voor ’n examen lijkt ons dat niet prettig. Je bent in die tijd toch al wat gespannen, en dan komt er ’n vreemde op de proppen, die misschien andere dingen belangrijk vindt, of een andere manier van lesgeven heeft.
Je moet weer aan die docent wennen, al met al, het is geen ideale situatie voor ’n examen.
Nu, we zullen maar gauw aan de slag gaan, en het op ons duimpje kennen, maar toch ….

’n Cursusgroep

blz. 9 – Terugblik

Terugblik

Toen ik eind vorige maand aan iemand vertelde dat ik elders een baan had gevonden, vroeg deze mij of ik niet een stukje wilde schrijven. Zie hier.
Na plusminus acht jaar op Dennenoord werkzaam te zijn geweest, leek het mij tijd om te veranderen. Als ik dan terug kijk op een klein stukje van mijn leven, dan kan ik wel zeggen dat er leuke en minder leuke zaken zijn geweest in die periode. Deel sten gevolge van mijn eigen ikje, deels ook door de werkomgeving.
Maar al met al was het een leuke tijd, hoewel wat er de laatste tijd gebeurt, roept bij mij veel vraagtekens op.
Als ik zaken bekijk zoals ze de laatste tijd zijn gegaan, dan ik: ‘wat is hier de bedoeling van, maak je b.v. de vergelijking met een partij schaak waarin je ook offers brengt om uiteindelijk de partij te winnen.
Offers breng je met overleg, vooruit kijkend en trachtend de tegenstander voor te zijn, dat dit offeren niet altijd leuk is, lijkt mij duidelijk, je moet ook niet teveel offeren, want dan zijn er geen stukken meer om het spel uit te spelen.
En het lijkt mij ook op Dennenoord, dat de winst alleen mag zijn en moet zijn: de beste behandeling voor de mensen die hier aankloppen voor hulp en bijstand.
Ik wens iedereen hier sterkte en wijsheid mee, en groet iedereen die ik in de loop der jaren mocht ontmoeten.

H. Holtrust
Damsterweg 15
Kloosterburen

blz. 10 – Klaverjassen – S.O.P.

Klaverjas toernooi

5 oktober werd in Roden weer de traditionele klaverjas toernooi gehouden, georganiseerd door het G.T.I.
96 deelnemers namen hier aan deel en wel G.T.I., Gemeente Haren, Beatrixoord en Dennenoord.
Na een welkomswoord van de organisator werd het toernooi geopend door de directeur van het G.T.I. Een balpen of aansteker werd gewonnen door wie een mars maakte, er gingen dan ook heel wat door.
Dennenoord zat in de 2e ronde gunstig, doch slechts met plm. 50 punten voor.
In de laatste ronde moesten we het halen, dan zou de wisselbeker naar Zuidlaren verhuizen. Doch helaas, het pakte anders uit. G.T.I. had betere troeven in de handen. Bij deze avond viel het wel op dat de klaverjassers er niets van konden, de individuele prijzen gingen naar de gasten die gevraagd waren om een 24 man sterke ploeg te maken. Het was een goed georganiseerde avond, alle lof komt dan ook het G.T.I. toe.

Uitslag:

  1. G.T.I. – 111.537
  2. Gemeente Haren – 110.950
  3. Dennenoord – 109.724
  4. Beatrixoord – 104.340

Individuele prijzen:

  1. Kampstra, Haren (welke ook nog 5 marsen op zijn naam kreeg) – 5935
  2. Boekweg, Dennenoord – 5665
  3. Rademaker, Haren – 5548
  4. Rénes, G.T.I. – 5510
  5. Mw. Miske, Dennenoord – 5503
  6. Mw. Habing, Dennenoord – 5483
  7. Mulder, Dennenoord – 5389
  8. Weites, Dennenoord – 5269
  9. Koops, Dennenoord – 5254
  10. v.d. Berg, G.T.I. – 5224

De laagst behaalde punten scoorde G. Krol, 3115. De poedelprijs was voor hem in de vorm van een poedel en zakdoeken voor de tranen.

Bloemen werden uitgereikt aan de telers van deze avond en iemand die de hele avond op het reserve bankje had gezeten. Hierna werd de terugtocht aanvaard welke wel heel erg laat was, doch dit deed aan de gezellige avond geen afbreuk.

blz. 11 – Squash – Een slechte ruil – Klaverjas-uitslag

Een andere sport

P. Herruer

Een slechte ruil …. bomen voor blik!

(Paviljoen 15 – Veldzicht)

blz. 12 – Werken op Dennenoord – Verstandig met energie

Mijn werk op Dennenoord

Onlangs was ik 12½ jaar in dienst van onze interieurverzorging. De redaktie van de personeelskrant vroeg mij of ik over deze 12½ een verslagje wilde schrijven. Welnu, dat doe ik dan maar.
In de beginperiode maakte de meubelmakerij nog deel uit van de arbeidstherapie. We werkten toen met z’n tweeën. Later was het 7 jaar lang een éénmansbedrijf. Nu heet deze afdeling Interieurverzorging (na de afscheiding van arbeidstherapie) en bestaat uit drie afdelingen, namelijk meubelmakerij, stoffeerderij en woningstoffeerderij. We werken nu met 5 mensen.
Vroeger was er veel reparatiewerk en was ik ook klusjesman bij alle paviljoenen en afdelingen. Dit laatste is nu door een ander overgenomen en werk ik alleen nog in de meubelmakerij.
Er worden nog steeds stuk gegane meubelen aangevoerd door de ons bekende gele bestelwagen van Intern Transport. Alle reparaties, dat zijn o.a. losgeraakte tafelbladen, losgeraakte pen-gat verbindingen van een stoel of tafel, soms ook reparaties aan deuren waarvan de scharnieren losgeraakt zijn enz., worden door mij uitgevoerd.
Het is niet alleen reparatiewerk, ook geven we aan meubelen hele opknapbeurten zoals het beplakken met formica of triplex van tafel- en bureau-bladen, kleppen van bergmeubels, enzovoorts. Deze zijn namelijk vaak lelijk geworden, allerlei vlekken of brandplekjes (van sigaretten b.b.) worden door ons verwijderd of verborgen.
Bovendien maken we ook nieuwe meubelen, zoals eettafels, salontafels, bergmeubels, archiefkasten, nachtkastjes en kleingoed (kaartenbakjes, kistjes, enz.)
De laatste jaren vooral is er veel vraag naar nachtkastjes. De oorzaak hiervan is dat de renovatie van de paviljoens de oude, hoge ledikanten en nachtkastjes vervangen worden door divanbedden plus bijpassende kastjes. Deze nachtkastjes zijn vervaardigd van goede materialen, b.v. meubelplaat en perstorp. De lade van pasklare kunststof (geplastificeerd spaanplaat). Deze door ons gemaakte kastjes zijn solide, beter dan wanneer ze van spaanplaat gemaakt zouden worden.
In onze meubelmakerij wordt praktisch geen spaanplaat meer gebruikt. Enkele jaren geleden kreeg ik de mooie opdracht om eikenhouten meubelen te maken. Dit was voor de ontmoetingskerk. Wat ik gemaakt heb? Een doopvont, preekstoel, avondmaalstafel en een knielbankje. Ook maakte ik de bars voor de soos van het Zuiderpaviljoen en voor de kelder van het Noordersanatorium.
Als wij nieuwe meubels maken, b.v. een kast, dan gaat deze van ons naar de schilderafdeling van de arbeidstherapie. Daar wordt de kast afgewerkt met lak. Via het ‘lakgordijn’ komt de kast weer bij ons terug voor het hang- en sluitwerk. Dan is de kast klaar en gaat naar de afdeling waar de kast besteld is.
Soms restaureer ik ook hele oude of zelfs antieke meubels, b.v. losgeraakte pootverbindingen van een stoel of tafel, een gescheurd paneel van een deur of een kastwand. De scheur wordt dan onzichtbaar gemaakt en de losgeraakte pootverbinding wordt vastgelijmd met lijm, lijmtangen of een serre-joint.
Eens moest ik een oude buffetkast en een oude bolpoottafel die er erg vies uitzagen herstellen. Na grondige reiniging met ammoniak werden de kast en tafel met wasbeits afgewerkt. Eigenlijk is een behandeling met loog nog beter dan met ammoniak. Ammoniak irriteert de ogen en slijmvliezen van de luchtwegen en loog is eigenlijk alleen maar irritant voor de huid. Je moet daarom wel altijd handschoenen gebruiken.
Zo, dit is een verslag over 12½ jaar ‘Dennenoord’. Ik hoop dat u hieruit kunt lezen wat ik doe en als u belangstelling voor dit werk heeft, komt u maar eens kijken!

Peter Nienhuis

Verstandig met energie

In het personeelsblad van januari jl. werd een artikel geplaatst met als titel ‘Wees de wijste’.
In genoemd artikel werd een uiteengezetting gegeven over de landelijke actie ‘Verstandig met energie’, uitgeschreven door het Ministerie van Economische Zaken. Het doel van deze actie ws om personeel, werkzaam in bedrijven en ziekenhuizen, attent te maken op de noodzaak verstandig met energie om te gaan en hen te aktiveren tot een zinvol meedenken over genoemde problematiek. Bij veel bedrijven en ziekenhuizen heeft genoemde actie grote weerklank gevonden, waardoor zelfs extra propagandamateriaal moest worden gedrukt.
Onafhankelijk van bovengenoemde actie was voor ‘Dennenoord-personeel’ nog een extraatje ingebouwd. Wie voor het ziekenhuis het meest waardevolle en bruikbare idee naar voren bracht, zou worden beloond met f 100,-. Helaas, het aantal reacties van de werkers op ‘Dennenoord’ was bijzonder teleurstellend. Zegge en schrijve drie medewerkers hebben de moeite genomen hierop te reageren.
Bij deze inzendingen waren echter geen bruikbare ideeën voor besparing van het totale energieverbruik. Ondanks deze magere reacties waren we wel blij met de gedane suggesties. Inmiddels zijn de inzenders voor hun ingebrachte ideeën beloond.
Het lijkt ons nuttig enkele zinvolle suggesties hieronder onder Uw aandacht te brengen:

  1. De verantwoordelijkheid, voor de wijze waarop van de verlichting etc. wordt gebruik gemaakt, aan een bepaalde dienst te koppelen. Dit kan op het dienstrooster worden vermeld;
  2. Gloeilamp-armaturen zoveel mogelijk vervangen voor TL-armaturen waardoor minder energie wordt verbruikt;
  3. In vertrekken welke niet worden gebruikt of indien ramen voor langere tijd worden geopend, de radiatoren afsluiten;
  4. Gebouwen welke in de avonduren, ’s nachts en tijdens het weekend niet worden gebruikt en waarvan de verwarmingsinstallatie nog niet automatisch wordt geregeld, de thermosstaten laag zetten en/of radiatoren dichtdraaien;
  5. Van de gasgeijsers, buiten de diensttijd, de spaarbrander uitschakelen.

In de vorstperiode moeten de situaties, genoemd in punten 3 en 4, uiteraard nader worden bekeken in verband met bevriezingsgevaar.

Namens de beoordelingscommissie,
H. Garst

Weet U ….

  • dat er een mogelijkheid is geweest om ideeën in te leveren voor energiebesparende maatregelen?
  • dat er drie personen zijn geweest die zich hiermee hebben beziggehouden?
  • dat de direktie f 100,- had begroot voor bruikbare ideeën?
  • dat nu f 75,- is uitgeloofd voor drie boekenbonnen van elk f 25,-?
  • dat deze ideeën een besparing zullen moeten geven van 550 kwh?
  • of de kosten zullen worden gedekt door de ingebrachte ideeën?

En weet U ….

  • of de direktie voor de laatste f 25,- van het begrote bedrag nog een gelegenheidsrondje zal geven???

WIE WEET

blz. 13 – Filmpagina – Voor jong en oud

Pedro’s wonderbaarlijke wereldreis

Butch Cassidy and the Sundance Kid

blz. 14 – Vormingscentrum – Gedicht

Van het Vormingscentrum

Donderdag 20 september jl. zijn de avondclubs in het Vormingscentrum op feestelijke wijze van start gegaan.
Deze avond lag geheel in de introduktiesfeer, want de opzet was, de mensen te laten kennismaken met verschillende clubs.
Er werd goed gebruik gemaakt van dit initiatief.
Ne een enigszins ‘onrustige opening’, werd men in groepjes verdeeld en kreeg men de gelegenheid overal een kwartiertje aan deel te nemen, of alleen maar te kijken en eventueel vragen te stellen.
Indien een onderdeel leuk werd bevonden, dan bestond de mogelijkheid om zich ter plaatse op te geven.
Het geheel gaf een marktachtige indruk, doordat vele clubs in stands waren opgezet. De mogelijkheden waren o.a.: badminton, handenarbeid, biljart, tafeltennis, tekenen, spelinstuif (een combinatie van denkspelen zoals dammen, schaken, klaverjassen, scrabble, enz.). Bovendien kon men zich laten informeren over de fotoclub en de hobbyclub, welke hopelijk ook nog dit seizoen van start kunnen gaan.
De koffie werd gebruikt tussen alle aktiviteiten door en in de hal werden worstjes verkocht door de leden van de jongerensoos.
Na 9 uur werd de hal vrijgemaakt en de beurt was aan de volksdansclub en stijldansclub.
Dit werd een groot succes, alhoewel men nogal aarzelend begon.
De hr. en mevr. Roefsema zetten in met een volksdans, en dit werd afgewisseld met een stijldans waarin Wim Swam en Marjan de Lange voorgingen.
De avond werd afgesloten met een polonaise, waaraan geweldig enthousiast werd deelgenomen.
Zelfs de patiënten in rolstoelen werden niet overgeslagen en gezamenlijk werd deze avond op zodanige wijze beëindigd, dat een ieder tevreden huiswaarts keerde.
Gestel mag worden: dat het gezamenlijk bezig zijn, zowel de klubleiders als de bewoners van Dennenoord, tot een groot succes heeft geleid.

Ten slotte nog een overzicht van de avondclubs:

  • Maandagavond:
    • Handenarbeidclub
    • Volksdansen
    • Stijldansen
    • Spelinstuif
  • Dinsdagavond:
    • Tekencursus
    • Biljartclub
    • Tafeltennisclub
    • Fotoclub (nog niet gestart)
  • Woensdagavond:
    • Hobbyclub (nog niet gestart)
    • Zang- en muziekgroep
    • Jongerensoos (kantine)
  • Vrijdagavond:
    • Tekencursus
    • Badmintonclub

Uitleenmagazijn:
Zes 8 mm films; konstant aanwezig, grote variatie (tekenfilms, speelfilms, commedies, avontuur) – met- en zonder geluid.
Elke drie weken een totaal nieuw zestal. (in samenwerking met de mediatheek in Stadskanaal).
Onlangs werd in samenwerking met de provinciale bibliotheekcentrale een nieuwe collectie diaseries (50) in ons magazijn geplaatst.
Tot 1980 zijn deze dia’s in ons magazijn te lenen. Dan zal er weer een wisseling plaats vinden.
Kortom: ‘kom eens kijken!’
Maandag tot en met vrijdag van 13.00 – 14.00 uur.

Programma voor november, Vormingswerk:

  • Dinsdag 6 november:
    • Aanvang half acht
      • Operette ‘Amicitia’, ‘Ein Walzertraum’ Oscar Strauss
  • Zaterdag 10 november:
      • Klassiek platenprogramma
  • Donderdag 15 november:
    • ’s Middags van 14.30 – 16.00 uur
      • Bejaardenvolksdansen in de Hal
    • ’s Avonds om half acht:
      • Film van Louis de Funes, ‘De eend en de Cadillac’
  • Woensdag 21 november:
    • ’s Middags
      • ‘AVRO’s Dilligence’. Welke artiesten zullen optreden is nog een verrassing. Van dit programma wordt een radio uitzending gemaakt. Het programma is afgestemd op mensen van 55 jaar en ouder, wat betreft muziek en zang.
  • Zaterdag 24 november:
      • St. Nicolaasversieringen maken

Attentie:
Voor de maand december delen we vast mede dat het Sinterklaasfeest op 6 december wordt gevierd.
Woensdag 5 december zal natuurlijk de rondgang van de Sint zijn.

blz. 15 – Herfstpuzzel

blz. 16 – Kerkdiensten – Advertenties – Mutaties

Kerkdiensten in de Ontmoetingskerk

  • 1 november, 15.30 uur: Eucharistieviering in het Vormingscentrum, Pastoor F. Sleegers
  • 4 november, 9.45 uur: Ds. W.M. van Lynden, kollekte voor de bootvluchtelingen in Vietnam; 19.00 uur: Ds. W.M. van Lynden.
  • 11 november, 9.45 uur: Ds. B. Oosterhoff, kollekte voor Ho Shuk Wun; 19.00 uur: Ds. B. Oosterhoff.
  • 18 november, 9.45 uur: Ds. S.W.R. Polman, kollekte voor de Dennenoordgemeente; 19.00 uur: Ds. S.W.R. Polman.
  • 25 november, 9.45 uur: Ds. J.W. Vlaanderen, kollekte voor geestelijk en maatschappelijk werk in Noord-Jeruël.

ADVERTENTIES

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.