Header - Personeelskrant DNO

1979-10 – Personeelskrant Dennenoord – 7e Jrg. No. November

blz. 2 – Redactioneel – Uit de bibliotheek

Redactioneel

Niet alle coppij werd in dit nummer geplaatst. De artikelen ‘Kaars en gezelligheid’, ‘Ik ben agressief, jij ook?’ en ‘Het gedrag van verpleegkundigen’ blijven overstaan tot het decembernummer. Allerlei omstandigheden zijn er debet aan dat dit nummer later verschijnt dan als regel de bedoeling is. Onze excuses.

J.W.V.

blz. 3 – Sociale Uitkijkpost – Oplossing Puzzel

SOCIALE UITKIJKPOST

Overbruggingsuitkering P.G.G.M. en artikel 39 CAO (einde arbeidsovereenkomst)

Verzekeringsgrens verplichte Ziekenfondsverzekering 1980

Vakantiekaart 1980

Beschikking inzake Loonbelasting en Premieheffing

blz. 4 & 5 – Vormingscentrum

Van het Vormingscentrum

Operette ‘Ein Walzertraum’

Feestelijke bejaardenmiddag

Marionetten-theater

Uitleenmagazijn

In de twee voorafgaande personeelskranten schreven we over een nieuwe ontwikkeling in ons uitleenmagazijn.
De allernieuwste ontwikkeling is dat we tot de ontdekking kwamen na het verschijnen van de personeelskranten, dat de klandizie van de kant van het personeel steeds toenam. Toch is dat niet onze bedoeling geweest.
We wilden het personeel nog eens attent maken op onze uitleenmogelijkheden ten behoeve van de vrije tijd en ontspanning van patiënten/bewoners van Dennenoord.
We dachten in de personeelskrant de meeste personeelsleden te bereiken die hetzij in het weekend, hetzij in avonddiensten, therapiewerkers, (leerling)verpleegkundigen, etc., op de hoogte zouden zijn van de materialen en mogelijkheden van ons uitleenmagazijn.
Is lenen voor eigen gebruik van personeelsleden dan niet meer mogelijk? Natuurlijk wel, maar dan in beperkte mate, immers, het is in eerste instantie bedoeld voor patiënten/bewoners van Dennenoord.

Programma maand december:

  • 5 december:
    • Rondgang Sint Nicolaas over het terrein
    • ’s Avonds Vormingscentrum gesloten
  • 6 december:
    • 19.15 uur – Groot Sint Nicolaasfeest
    • Na binnenkomst Sint Nicolaas, optreden van o.a.:
      • Appie Brommert
      • Ricardo
      • Jan en Zwaan
      • en vele anderen
  • 13 december:
    • 19.30 uur – Film – Slot Hubertus
  • 24 december:
    • 14.00-16.00 uur – Radio Kerks in Show
      • Kerstmiddag door de radio gepresenteerd in samenwerking met bewoners van Dennenoord en een optreden van een Koor uit Zuidlaren
  • 25 december:
    • De gehele dag gesloten
  • 26 december:
    • ’s Morgens gesloten
    • 14.00-16.00 uur ’s middags: alternatief Kerstradio verzoekplatenprogramma, voor soos + bezoek
    • ’s Avonds geopend
  • 31 december: ’s Avonds gesloten

blz. 5 – Gehoord en gezien – Amnesty International

gehoORd en geZIEN

Verkiezing voor een politiek orgaan brengt, wanneer zo’n verkiezing in zicht komt, de diverse politieke partijen in, wat men zou kunnen noemen, verhoogde staat van paraatheid. Eigenlijk is dat te vergelijken met de activiteiten van plaatselijke vakbonds-afdelingen als gevolg van een aanstaande OR-verkiezing.

Ook bij de laatstgehouden O.R.-verkiezing (maart 1979) was dat waarneembaar. De A.B.V.A., de N.C.B.O., de N.C.V.V.V., het N.I.P. en het V.G.W.N. zochten (en vonden) hun kandidaten.

Voor de kiegroep in totaal 6 stuks. Er waren voor die groep 4 zetels te bezetten, dus stond bij voorbaat vast dat er twee zouden moeten ‘afvallen’. Nu is het in het O.R.-verkiezings-systeem zo, dat diegene die afvalt wel ‘beschikbaar’ moet blijven, om te kunnen invallen op het moment dat iemand uit die kiesgroep, om welke reden dan ook, opstapt. Men heeft immers vooraf, middels het plaatsten van een handtekening, te kennen gegeven, voor het O.R.-werk ‘beschikbaar’ te zijn. Toen dan ook twee O.R.-leden uit de kiesgroep leerlingen, nl. Hiemstra en Prins (beide A.B.V.A.) te kennen gaven, met het O.R.-werk te willen stoppen, was dat natuurlijk jammer, maar het stelde de raad niet voor grote problemen, want er waren immers nog twee reserves in deze kiesgroep, nl. Y.W. Stoit en R. Harbers.

Toen dan ook aan hen gevraagd werd, de opvallende plaatsen in te nemen, was het wel bijzonder jammer, dat alleen Harbers daartoe bereid bleek te zijn. Voor Stoit zullen zeker zwaarwegende motieven een rol spelen, maar haar besluit om nu geen O.R.-lid meer te willen worden heeft wel verstrekkende gevolgen. In de eerste plaats voor de vakbond (V.G.W.N.) welke haar kandidaat stelde. Immers, men zou op deze wijze een tweede zetel in de raad hebben verkregen. In de tweede plaats voor de 89 kiezers die hun stem op haar hebben uitgebracht. Zij zullen toch iets van teleurstelling ervaren (hetzelfde geldt overigens voor de nu afgetreden O.R.-leden). Ten derde voor de raad. Deze ziet zich genoodzaakt, een verkiezing te houden. Daarbij gaat het weliswaar om slechts één kandidaat, maar de ‘rompslomp’ is er niet minder om. En tenslotte het ziekenhuis. Een slimme rekenaar heeft eens berekend, dat een O.R.-verkiezing zo’n slordige f 6000,- kost. Y.W. Stoit heeft derhalve een duur besluit genomen!

Misbruik van de psychiatrie in Rusland

Wietse Hamstra
Ria Kisteman
Clara Messchendorp
Simon Polman
Alie Stobbelaar
Ruud Timmer

blz. 6 – Jubileum br. Miedema

Br. Miedema 40 jaar in dienst van Dennenoord

40 jaar in dienst! ‘Wat een tijd!’ hoor ik in gedachten een nieuwkomer vol ontzag opmerken. ‘Waar zijn de jaren gebleven’, zal de jubilaris terugblikkend en vervallen in een lichte of diepere overpeinzing hebben verzucht.
Hoe men er echter ook tegenaan kijkt of in welke gemoedstoestand men ook verkeert, op 4 december is het toch echt zover. Dan zijn de 40 dienstjaren vol. Daaraan valt niet te ontkomen of nog iets te veranderen.
Bovendien ligt het niet aan de lijn van de redactie van de personeelskrant aan dit soort gebeurtenissen zondermeer voorbij te gaan. Vandaar dat men naastig heeft gezocht naar iemand die even bij dit gebeuren kan en wil blijven stilstaan.
Nu is dit allerminst een eenvoudige opdracht, want de jubilaris is wars van wat hij pleegt aan te duiden met ‘kouwe drukte’. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’, zou een gevleugelde uitspraak van hemzelf kunnen zijn.
Niettemin probeer ik het toch, in de hoop nog wel een potje bij hem te kunnen breken. Dennenoorders, laat nu dus even de dagelijkse beslommeringen voor wat ze zijn en blijf een ogenblik met mij stilstaan bij een opmerkelijk jubileum van een alleszins opmerkelijke man.
Als ik Br. Miedema opmerkelijk noem, dan is dit niet zomaar een opmerking of een loze vorm van hoffelijkheid. Het valt nl. haast niet meer voor te stellen welk een totale verandering er zich in het psychiatrisch verpleegkundige veld heeft voltrokken in die 40 jaar. Als je die hele verandering hebt meegemaakt en dan na 40 jaar nog de flexibiliteit weet op te brengen mee vooraan te gaan, dan is het woord opmerkelijk zeker niet misplaatst. Flexibiliteit is trouwens altijd een kenmerk van Br. Miedema geweest. Steeds heeft hij weten in te spelen op de gebeurtenissen zoals deze zich rondom hem voordeden en heeft hij een juist gebruik weten te maken van de middelen en personen waarmee hij moest werken. Ook schroomde hij niet zelf het voortouw te nemen als dit geboden was. Menigeen die onder zijn vaandel mee ten strijde trok zal dit weten te bevestigen. Op deze wijze heeft hij persoonlijk sporen in de geschiedenis van Dennenoord weten te trekken.
Het zou te ver voeren alle bewegingen in die 40 jaar na te trekken en te memoriseren. Wel kan worden opgemerkt dat Br. Miedema de hitte des daags heeft ervaren als leider van een kruiwagenploeg en de koude des nachts tijdens de talloze nachtdiensten in oude tochtige gebouwen.
Hij heeft de vroegere hiërarchie gekend waarbij het gezag torenhoog zetelde en jezelf niets had in te brengen en hij heeft geleerd wat het betekent op een beslissend moment zelf een juiste keuze te moeten maken.
Vele mensen hebben in de loop der jaren zijn pad gekruist en zijn doen en denken beïnvloed. Dit heeft hem gevormd tot wat hij nu is.
Helaas is destijds net iets te laat tot het hoofdschap geroepen om nog met de indrukwekkende titel van ‘Vader Miedema’ te kunnen worden aangesproken. Het is nu bij het minder imponerende ‘Broeder’ gebleven.
Zo is broeder Miedema thans onder ons als een in het vak vergrijsde collega, die echter nog weinig aan levendigheid heeft ingeboet.
Hiermee is een aantal deugden van hem opgesomd zonder op volledigheid te willen bogen. Daarnaast heeft hij ook zo zijn eigenheden, die we hierbij niet verder willen uitmeten. Het zou ook niet zo erg passend zijn bij een jubileum.
Wat hierbij wel past is een felicitatie die we Br. Miedema dan ook graag doen toekomen. Br. Miedema, van harte geluk gewenst dat u deze mijlpaal in uw leven heeft mogen bereiken. Dat de dag van uw jubileum een onvergetelijke dag voor u en de uwen mag worden.

K. v.d. Meer

Broeder Miedema

blz. 7 – Filmpagina

blz. 8 – Nieuwjaarsfeestavonden

blz. 9 – S.O.P.-pagina

Veiligheid bij electriciteit

S.O.P. Op 7 december stat de een serie hobby-voorlichtingsavonden.
Op deze eerste avond zal worden uitgelegd hoe Uzelf uw stekkers, fittingen en lampen kunt repareren, tevens kunt U met vragen hierover, bij de demonstrateur terecht.
Dhr. Kalk van de voorlichtingsdienst van de E.G.D., zal deze avond een bijdrage leveren over de veiligheidsaspekten en energie.
Hij zal dit in woord en beeld brengen.

In de pan

Op 14 december a.s. 18.30 uur Centrale keuken.
Kookavond onder leiding van een aantal koks in de centrale keuken.
Er zullen verschillende gerechten worden gemaakt, die wij na de les gezamenlijk zullen consumeren.
Kosten: geen
Het aantal personen is beperkt.
15 personen kunnen hieraan deelnemen.
Inlichtingen en opgave bij S. de Wacht, toestel 434.

Fotoclub S.O.P.

Op 29 november 1979, ’s avonds om half acht, starten we met de fotoclub in “De Schakel’.
Nieuwe leden zijn dan ook van harte welkom. Een ieder wordt verzocht zijn/haar eigen werk mee te nemen, dus: foto’s (zwart/wit of kleur) en dia’s.

Henk Lampe
Feikje Koelstra

S.O.P. deze winter

  • 1 Doe het zelf-avond
  • 1 Fotografie-avond
  • 4 avonden ‘Pech onderweg’, kosten f 5,- per persoon
  • 1 bloemschik-avond

Hierover kunt U elke maand in het personeelsblad lezen waar het is, hoe laat het begint en wat de kosten zijn.
Het is de S.O.P. die organiseert.
Het is het personeel dat er iets van leert.

Even wat kwijt

Namens de organisatie van de ‘Schakelaktiviteiten’ wil ik via deze weg toch nog even wat kwijt.
Velen zullen al aan de bijgevoegde foto’s hebben kunnen zien dat dit over 1 november gaat, waar de band ‘Timmiritmo’ voor een muzikale opluistering zorgde. Naar mijn mening kan worden gezegd dat dit een geslaagde avond was. Vele reacties hebben dit doen blijken. Als de klok 21.00 uur aangeeft en ik mij op een barkruk begeef, staat toch wel even het zweet in m’n handen. Om mij heen zie ik nog erg weinig publiek.
Ik denk dan aan de organisatie en de jongens van de band, die toch vanaf 15.00 uur constant bezig zijn geweest. Moeten die jongens nu voor een handjevol mensen optreden?
Maar gelukkig, na enige tijd druppelen er steeds meer mensen binnen. En ik denk dan: typisch ‘Dennenoord’, dat laat komen. Tegen 22.00 uur is het gezellig druk en wordt er af en toe gedanst. Er hing een leuke sfeer en daarom kan naar mijn mening gezegd worden, dat dit een geslaagde avond genoemd kan worden.
Daarom zijn we alweer aan de gang om weer een nieuwe avond te organiseren. Deze gedachte gaan nu uit naar een avondje ‘Folk’-muziek.
Wij hopen dan ook dat iedereen er op de nader aangegeven avond is, om met elkaar er iets leuks van te maken.

Namens S.O.P.

blz. 10 & 11 – Leerlingenraad

Notulen van de leerlingenraadvergadering van dinsdag 6 november 1979

  • Aanwezig:
    • Helene van Ooyen;
    • Diane Bleeker;
    • Jelle de Haan;
    • Andries Otter;
    • Douwe Bodeüs;
    • Jaap ter Velde;
    • Henk Heling;
    • Carin Mannak;
    • Helmy Rijke;
    • Tineke Wierda
  • Afwezig met kennisgeving:
    • Yvonne Wagenaar:
    • Bart Buist;
    • Anne van der Veen;
    • Johan Dusink
  • Zonder kennisgeving afwezig:
    • Suzan Jorna;
    • Jappie Kuipers;
    • Lies Lenting
  • Een aantal leden is weggevallen
    • Christa Kremer heeft de vooropleiding voor de Z.V. met te weinig resultaat doorlopen. Voor haar komt voorlopig geen nieuwe afgevaardigde in de plaats. Deze cursusgroep zal hierover nog benaderd worden.
    • De O.R.-leden Pier Hiemstra en Gertie Prins hebben ook afscheid genomen i.v.m. hun terugtrekken uit de O.R. Douwe vertelt, dat de O.R. van plan is, om tussentijdse verkiezingen uit te schrijven voor leerlingen in de O.R. Verder acht de raad de notulatie waarmee de O.R. afscheid neemt van Gertie en Pier onduidelijk, omdat hieraan meerdere interpretaties gegeven kunnen worden.
  • Mondelinge mededelingen
    • De ledenwervings/public relations afdeling gaat binnenkort werken aan een brochure over leerlingen, en de leerlingenraad, wanneer Jelle en Helmy het archief klaar hebben, zodat er een redelijk overzicht ontstaat.
    • Voorstel om alle brieven uit de achterban door het secretariaat te laten beantwoorden, zodat er gerichte communicatie is met de achterban.
    • Voorstel om een nieuwe afdeling in te stellen met als funktie, de communicatie met vormingswerk en ontmoetingsraad. Tot nu toe werd deze taak verspreid over de afdelingen. Dit voorstel werd afgewezen, omdat de meesten vinden, dat er nog te veel intern werk ligt, om ook deze takken in de samenwerkingsstructuur te betrekken. Voor de toekomst houden we deze nieuwe afdeling nog wel in het oog.
    • Het advies van de leerlingenraad m.b.t. het opleidingsreglement voor de Z.V. is naar directie en O.R. gestuurd.
    • Lofwoord t.a.v. het invullen van een duidelijke agenda bij de uitnodigingen.
  • Ingekomen stukken
    • Van een personeelslid van het psychiatrisch ziekenhuis ‘Veldwijk’, hebben wij op ons verzoek een ‘alternatieve begroting’ ontvangen, door enkele personeelsleden opgesteld. In dit stencil zijn vele voorstellen opgenomen, waarin men het zinvol bezuinigen binnen het ziekenhuis tot doel heeft. Wil men bezuinigen, dan zou men ook zinvol moeten bezuinigen, denk maar aan energieverspilling, aan het verbruiken van éénmalige consumptie-artikelen, aan het aankopen van veel te dure materialen, als het ook goedkoper kan, etcetera. In het huidige kader van kosten en energie-beheersing, welke factoren nauw samenhangen, is het belangrijk, dat men d.m.v. voorlichting zinvolle bewustwording aanmeet voor deze zaken. Als men ziet, dat de overheid door allerlei maatregelen, de individuele huishoudens stimuleert om met minder toe te kunnen, en het bedrijfsleven op deze posten tot nog toe minder zinvol bezuinigt, dan zal er een breed overleg nodig zijn, waarbij vele personeelsleden betrokken zijn, om tot zinvolle bezuiniging te kunnen komen. Wat men met de vrijgekomen gelden kan doen? Het stencil ligt ter inzage in het Personeelscentrum.
    • Brief van de O.R. Hierin wordt een advies gegeven van de O.R. t.a.v. het concept ziekenhuisverzorgingsreglement.
    • Brief van ziekenhuisbestuur en directie omtrent de aanstelling van een eerste geneesheer, in de zin van de wet, en omtrent afspraken welke zijn gemaakt over het aanstellen van de functionarissen, die een aantal primair medisch gerichte taken zullen gaan verrichten binnen dit ziekenhuis.
    • Brief van het verpleegkundig en huishoudelijk personeel van paviljoen 7 met hierin de constateringen t.a.v. de situatie tot 3 oktober.
    • Brief van de directie aan het verpleegkundig en huishoudelijk personeel van paviljoen 7, als antwoord op hun brief.
    • Er zijn twee ‘clysma’s’ binnengekomen.
    • Alle brieven zijn binnengekomen van andere ziekenhuizen, in antwoord op onze vraag hoe hun leerlingen-raden functioneren.
    • Informatiemateriaal van de A.B.V.A. t.a.v. inspraak en medezeggenschap van leerlingen d.m.v. leerlingen-raden.
  • Mededelingen van de sekretaris
    • De binnengekomen brieven van de diverse ziekenhuizen zullen worden beantwoord.
    • Er zal informatie en overleg plaatsvinden, n.a.v. de mogelijkheid de leerlingen-raad binnen het kader van de wetgeving te plaatsen. Hierover zal in de volgende vergadering meer informatie gegeven worden.
  • Mededelingen van de O.R.-leerlingen
    • Nu Gertie en Pier geen zitting meer in de O.R. zullen hebben, is er gebleken, dat er maar één persoon meer beschikbaar is voor deze O.R.-functie. Een tweede afgevaardigde zal dan misschien door verkiezingen onder leerlingen gekozen moeten worden.
  • Mededelingen van de overleggroep met directie en opleiding
    • Door ziekte van zuster Risseeuw, is het directe maandelijkse overleg gestagneerd. Zij is onze enige contactpersoon. nu hadden wij gedacht coördinerende hoofden te benaderen, om toch het overleg te laten continueren. Momenteel is er een brief onderweg naar de directie, waarin om instemming wordt gevraagd, coördinerende hoofden in ons overleg te betrekken, omdat dit in de huidige situatie tot één van de weinige mogelijkheden behoort.
    • Het maandelijkse kontakt met dhr. Nieuwland ging wel door. Er waren geen op- of aanmerkingen op de notulen. Bij de raad leefde de vraag, wat de toekomstige functie van zuster Risseeuw binnen de opleiding zou moeten gaan betekenen. Dhr. Nieuwland vertelde, dat dit nog nader bekeken zou moeten worden, maar dat we ons moeten voorstellen dat zuster Risseeuw een positie tussen hem en de directie gaat krijgen. Tot nu toe was ze altijd bereikbaar voor leerlingen, en dat zal in die functie ook op die manier zo blijven. De positie van dhr. Nieuwland t.o.v. leerlingen blijft tevens dezelfde. Dat houdt dus in, dat hij de contactpersoon blijft, welke hij altijd voor de leerlingen is geweest. Hoe de functie van zuster Risseeuw verder uitgewerkt wordt, blijft dus voorlopig nog enigszins vraag.
    • Op de vraag hoe dhr. Nieuwland de leerling ziet binnen het kader van het herstructureringsplan, en als rol van leerling/werknemer in deze situatie, vertelde hij de herstructurering in fasen te willen zien, waarin het jammergenoeg nog vaag blijft hoe er nu precies omgesprongen wordt met de leerling, die toch aan de gestelde stage-eisen zal moeten voldoen. Hij vond dit erg moeilijk in een nog niet te overziene situatie (fase) al voorbarige conclusies te trekken, maar wilde dit proces zeker gaan bewaken voor de leerling, vanuit zijn discipline.
    • Mededeling: Er is weer kritiek geweest op het psychiatrie-overgangsexamen van de S-I groep (afgelopen examen). Volgens leerling zou hier 2e en 3e-jaars stof in verwerkt zijn. Dhr. Nieuwland vond deze kritiek achteraf terecht, maar de normering van de psychiatrietoets, heeft deze situatie weer rechtgetrokken. Ook hier bleek achteraf pas, dat  er een zodanige normering was toegepast, dat de verhouding toch weer juist zou zijn.
    • Vraag: of de opgenomen examenbandjes langer dan 14 dagen bewaard blijven, wanneer een leerling binnen 14 dagen bezwaar tegen het afgelegde examen aantekent, antwoorden dhr. Nieuwland, dat dit juist was.
    • Mededeling: Uit het veld worden weer uitingen van onvrede opgevangen omtrent de stages van de A-gediplomeerden, hier in opleiding. Meerderen zouden niet aan de voorgeschreven stages toekomen. De mogelijkheid van een enquête zal misschien uitwijzen, in welke richting de raad zal moeten denken, in verband met de geuite onvrede.
    • Als laatste brachten we weer het probleem van de grote derdejaars groepen (zie ook laatste notulen). Volgens dhr. Nieuwland was dit niet juist. De komende groepen zijn kleiner dan 28 personen. De maart-groep zelfs maar een man of achttien. Maar een grote groep kan inderdaad door omstandigheden zoals veel doublures en samensmeltingen van groepen ontstaan, Zo zal er volgend jaar een grote groep zijn, maar deze zal zeker worden opgesplitst (toezegging).
  • Afdeling ledenwerving
    • Men deelt mee, dat voor Christa Kremer, niemand van haar groep naar de leerlingen-raad wil. We hebben ook begrepen, dat deze groep ook geen klasse-oudste wil aanstellen. De ledenwerving zal zich hier nog over buigen.
    • Voor Jan Veenstra komt nu Jan Noordman naar de vergaderingen.
    • Men is er over het algemeen mee eens, dat de groepen/afdelingen van de raad goed funktioneren, mede de verduidelijking en motivatie van de leden.
  • Rondvraag
    • Jelle deelt mee, dat dhr. Brandse benaderd zal worden, omtrent het afvaardigen van leerlingen in de raad. Hierover bestaat nog onduidelijkheid. Er wordt besloten dat de besluitenlijst te laten vervallen en in het vervolg briefjes rond te sturen, met daarin de individuele besluiten, gericht aan de afdelingen.
    • De vereniging ‘voorkomen is beter’ is onlangs gestart met de ‘Peter Stutvoet Aktie’. Peter Stutvoet was een 17-jarige leukemie-patiënt, die het Academisch Ziekenhuis moest verlaten, omdat dit Ziekenhuis in geldnood is. De 18-jarige Cathrines Pronk uit Leeuwarden, is door het niet opnemen aan een hersenbloeding overleden. De financiële problemen liggen zowel oorzakelijk bij de minister, die bezuinigingen wil, alswel binnen het ziekenhuisbeleid zelf. Omdat er met mensenlevens direkt wordt omgesprongen, door acute opnamen wegens geldgebrek te weigeren, of op de wachtlijst te plaatsen, terwijl er zeker geld is, daarvoor op z’n minst beschikbaar moet zijn, is men een handtekeningenactie begonnen. Verder vinden er manifestaties plaats, waarbij o.a. Rutger Hauer één van de spreker is. Het is de bedoeling dat de handtekeningen op 19 november naar Den Haag gebracht worden. Ondertussen heeft men in de krant kunnen lezen, dat Peter Stutvoet overleden is. Enkele leden van de leerlingenraad hebben zich inmiddels beschikbaar gesteld handtekeningen op te halen.

Tot ziens in het Kerstnummer

blz. 12 & 13 – 39-79 = 40 jaar

39 – 79 = 40 JAAR

Enkele impressies van iemand, die 40 jaar gewerkt heeft op Dennenoord

Na sollicitatie-procedure en aangenomen zijnde, aankomst 4 december 1939, plm. 2 uur, melden Hoofdgebouw, afgehaald door het hoofd van paviljoen 11. Deze mijnheer werd aangesproken met Vader. Even een gevoel van dat is nu onze Vader, die …. Wij gingen samen naar paviljoen 11, het was daar theetijd. Werd voorgesteld aan een vrij omvangrijke dame, die zich moeder liet noemen. Als geboren Fries had ik een heit en mem en kreeg nu een vader en moeder erbij. Het verschil was groot, vooral wat het aantal kilo’s betrof. Vervolgens werd ik voorgesteld aan een aatal mannen, die zich broeder lieten noemen. Gevoelens, die in mij opborrelden zijn moeilijk te beschrijven.
Na het drinken van een kopje thee, volgde een verkenning door het paviljoen. Wat was ik blij met mijn Vader, een grote forse man, waar je, je heel gemakkelijk achter kon verschuilen. Wat stond mij nu allemaal te wachten. Allemaal mannen in een gestreept kostuum. Maar verder viel het erg mee, er werd met verschillende mensen een praatje gemaakt, althans door mijn Vader.
Veel begreep ik er niet van. Sommigen spraken zo, dat ik even moest denken aan het spreken met tongen, maar mijn vader begreep het heel goed, tenminste dat was mijn indruk. Wat was ik blij toen we boven kwamen. Daar waren slaapzalen en keurig opgemaakte bedden. Ik liep daar dan ook heel keurig naast mijn Vader.
Na deze rondgang, werd mij een heel verhaal verteld over de afdeling, hoe er gewerkt werd en vooral de huisregels. Eén van de regels werd nogal eens herhaald ‘ik moest om 10.00 uur ’s avonds weer thuis zijn, want paviljoen 11 was van nu af aan mijn huis. Ik had ook een eigen kamertje. ’s Avonds om 10.00 uur werd de dag als beëindigd beschouwd en afgesloten met bijbellezen en gebed. Nu was bijbellezen en bidden voor mij niet vreemd, maar ik heb er lang over gedaan om te verstaan wat er gelezen en gebeden werd. Waar ik op school een H voor moest plaatsen, daar werd hij hier gewoon weggelaten en waar ik hem nooit voor mocht plaatsen, daar werd hij er hier zonder problemen voorgeplaatst. Het zal wel verschil in opleiding zijn geweest. Trouwens ook geen wonder, want ik ben geboren in Niawier en daar komt geen H in voor.
De volgende dag mijn eerste werkdag.
Er was toen al sprake van praktijkbegeleiding, want ik moest met een gediplomeerde broeder mee naar boven; de mensen moesten gewekt worden en kregen hun kleding terug, die ze de avond te voren ingeleverd hadden. Wassen, aankleden, allemaal klaar, dan naar beneden en eten.
Wij bleven boven, want het eigenlijke werk begon nu pas, bedden opmaken, slaapzalen, W.C. schoonmaken, enz. Van 10.00 – 10.15 uur koffiedrinken beneden in de keuken, zittend op het aanrecht of op een krukje of staande. Vader en moeder kwamen daar ook, moeder kreeg een glas karnemelk.
Waarom werd mij later pas duidelijk. Het was vanwege de omvang, alhoewel er werd suiker toegevoegd. Daarna weer naar boven, schoonmaken. Om 11.30 uur naar beneden, we moesten eten halen van de centrale keuken. Hiervoor werden draagstokken gebruikt, daar kwam dan een aker of gammel met eten aan te hangen. Er werden patiënten gevraagd om mee te gaan. Hiervoor waren liefhebbers genoeg. Wij brachten dan ook eten naar paviljoen 12 en paviljoen 6. Dit waren afdelingen, waar vrouwen werden verpleegd. Het was toen nog zo, dat men sprak van een zwak en een sterk geslacht. Vandaar de plicht om voor het zwakke op te komen en je diensten aan te bieden.
Terug op de afdeling.
De tafels zijn inmiddels gedekt. Wit zeildoek als tafellaken.
De heren worden aan tafel uitgenodigd, er wordt voorgegaan in gebed, daarna wordt het eten op de borden geschept, vlees verdeeld en er wordt gegeten. Even wennen aan de hoeveelheden die naar binnen worden gewerkt; intussen wordt er hier en daar aan iemand medicijn gegeven. Na afloop van de maaltijd wordt er uit de bijbel gelezen, een psalmvers gezongen en gedankt. Opvallend hoe goed een broeder kan zingen. Hier en daar wordt op een wat schuchtere toon mee gezongen. Zaaldeuren gaan weer open, de mensen begeven zich of naar buiten en gaan rondjes lopen in de omheinde tuin, anderen blijven zitten en slapen in, weer anderen gaan sjoelen. Nu verschijnt onze Vader ook en gaat met de heren sjoelen. Geweldig goed, hoge ogen worden gegooid, zeker niet de eerste keer dat men dit doet. Voor mij is de eerste morgen voorbij van 7.00 – 1.00 uur?; vrij tot 5.00 uur. Daarna van 5.00 – 8.00 uur weer dienst doen. Samen met mijn begeleider. De diensturen heb ik met name de eerste dagen steeds dicht in zijn nabijheid doorgebracht.
In de periode van 5.00 – 8.00 uur werd er weer gegeten, broodmaaltijd en een bord pap, havermout of griesmeel, van die dikke, van die …. nu laat maar. Daarna werd er weer gesjoeld, gedamd, geschaakt en krantgelezen. Om 7 uur ging de zaaldeur open en wie stond er in de deur? Vader! Hij riep: ‘Welterusten heren’, en wonder boven wonder, in grote getalen ging men zonder tegenspreken naar boven. Dat had heit moeten zien. Wat had Vader een gezag. Enkelen bleven zitten of ze niets hadden gehoord. Het was geen ongehoorzaamheid, nee ze mochten opblijven tot 8 uur. Mijn begeleider gaf mij een teken hem te volgen. Wij moesten er bij zijn en toezicht houden op de mensen die naar boven waren gegaan. De kleding werd keurig opgerold en op de gang op een daarvoor bestemde plaats neergelegd. Pyjama’s heb ik niet gezien, maar het was niet zo erg. Het hemd hing tot over de kuit. Waar die lengte overdag opgeborgen werd, heb ik mij toen niet afgevraagd. Het was 8 uur geworden en ik was vrij. Deze dienst werd dan enkele dagen achtereen gedaan, daarna volgden andere diensten, o.a. keuken, achterzaal, late diensten, zowel voor als achter. Na zo’n 14 dagen mocht je enkele bezigheden alleen doen. Je zou kunnen zeggen, de vooropleiding gebeurde in de praktijk.
Dit zijn wat indrukken van een eerste dag, die je zijn bijgebleven. Misschien zijn er tegenwoordig wel mensen, die graag wat dieper zouden willen gaan. Er moet toch wel wel meer zijn, is het wel goed verwerkt, enz. Laat het verder maar rusten.
Dan volgt een periode tot 1943, de opleiding tot verpleger. Een verpleegkundige was er toen nog niet. Je werd na veel inspanning broeder. Voor dames was het veel aantrekkelijker, die werden zuster en dat kon je zien, want na het behalen van het diploma, mochten zij zich tooien met kap en sluier. Als je zo iemand zag in vol ornaat, werd je stil en devoot. Je zag ze ook niet lopen, nee, zij zetten hun schreden, ‘geweldig mooi’. Mijn inspanning werd bekroond met een kruisje en dezelfde dag nog ondergedoken vanwege des vijands druk. In de voorgaande en volgende periode, laten we zeggen 40/45, is er veel gebeurd. Dennenoord was wel een eiland, maar de gevolgen van bezet Nederland zijn aan Dennenoord niet voorbij gegaan. Er mag gezegd worden, het was hier een broeinest van ondergronds gewroet, een lustoord voor onderduikers. Het beeld van Vader en Moede onderging ook een hele verandering, het werd minder scherp. Het gezag stond minder stevig, kortom enkele fundamenten vertoonden scheuren.
De verhouding patiënten-personeel onderging zelfs een verandering. De zekerheden, die tot dusver zeker waren, verloren hun kracht.
De onmondigheid van patiënten en personeel toonde verschijnselen van mond openen. bevel is bevel, ging steeds minder goed funktioneren. Voor mij is de grote verandering in de psychiatrie begonnen in de laatste oorlogsjaren. Patiënten, die jaren onder een liefdevolle bezetting geleefd hadden, kregen door de oorlogsomstandigheden, evacuaties, de mogelijkheid om op eigen benen te staan en tot veler verwondering gingen deze mensen lopen en het bleek dat e niet alleen konden lopen, ze hadden ook nog een eigen mening. De volwassenheid van zowel patiënten als personeel, begon zich te bevrijden. De bevrijding van Nederland heeft geduurd van 40 – 45. Het proces, waar ik op doelde, wat de psychiatrie betreft, is een voortgaande ontwikkeling.
De op gang gekomen bevrijding van knellende banden kreeg in 1952 een geweldige stimulans en wel in de vorm van Largactil. De geschiedenis leert, dat bevrijders het gevaar in zich dragen om op hun beurt bezetters te worden. Zo blijft er een voortdurend gevecht om bevrijding. De elektro-shock-behandeling heeft inmiddels zijn hoogtepunt gehad. Het was een wat robotachtige bevrijder, die soms geweldige suksessen op z’n naam wist te brengen, maar vanwege z’n wispelturigheid niet altijd gewaardeerd werd. Zo ongemerkt zijn bij mij allerlei beelden vervaagd of verdwenen. Vader en Moeder, de kap en de sluier, men kent en vindt hun plaats niet meer.
De ontwikkeling gaat door. Vormingswerk doet haar intree. De verpleging laat zich allerlei zaken uit de hand nemen. Konkurrenten of mede-bevrijders, er wordt verschillend over gedacht.
De dokter, die wist tot dusver z’n onschendbaarheid en ongenaakbaarheid te handhaven. Deze werden op afstand gegroet met de hoed in de hand. Over hoeden gesproken, waar is mijn hoed gebleven. Misschien heeft het te maken met de hoed in de hand. Maar ook de vesting van de heren doktoren wordt bestormd. De psycholoog doe zijn intree. Ter verduidelijking wat een psycholoog is. Het zijn mensen, die alles weten wat een ander ook weet, maar ze zeggen het zo, dat niemand het meer begrijpt.
Er gaat een geweldige bevrijding van uit, niemand blijft zich zelf. De zo juist genoemde vesting vertoont scheuren en hier en daar stort er een met donderend geraas in elkaar en het blijkt dat er een gewoon mens in verscholen zat, wat een bevrijding!
Als u het verhaal tot zover wat verwarrend hebt gevonden, is de vermoedelijke oorzaak, dat ik een heel belangrijk persoon vergeten ben, n.l. de dominee. De figuur, die als een gouden draad door dit verhaal eruit had moeten springen. Het zij u allen bekend, dat deze mensen in alle stilte hun werk doen. Je ziet ze niet, maar ze zijn merkbaar aanwezig. U vraagt of het altijd zo is geweest, mijn ervaring is, dat ook bij deze mensen een bevrijding heeft plaatsgevonden. Ook zij mogen komen en gaan zoals ze zijn. De belangrijkste man moet nu ook worden genoemd. De spil waar alles om draaide, die zijn heerschappij over heel Dennenoord en ver daarbuiten liet gelden. De directeur, ook wel genoemd de paus van Dennenoord. Hopelijk begrijpt u mijn schroom om over deze figuur iets te schrijven. Zijn troon stond in een ivoren toren. Het was zo overweldigend, groots, dat wanneer iemand naderde, je mond openviel en men geen woord meer uit kon brengen. Er werd in zijn nabijheid dan ook niet gesproken, alleen geluisterd. Maar gelukkig ook hier heeft de bevrijding zijn werk gedaan. Wat een heerlijk gevoel geeft die bevrijding, alle banden zijn verbroken. Het is al gezegd, bevrijders hebben de neiging om bezetters te worden. Nederland heeft ondanks de bevrijding een probleem als geluidshinder gekregen. Waar wij voor op moeten passen, met name op Dennenoord, nu alle tongen los gemaakt zijn, niet opnieuw bezet gaan worden door de tong, want die is moeilijk in bedwang te houden. Overal verrijzen praatpalen, je moet praten, praten. Tegen of met wie geeft niet, maar praten, praten. Langs de weg van gesprek zal alles recht komen. De klacht, die veel gehoord wordt is, je wordt zo moe van al dat praten, wanneer kunnen we weer gaan werken. Worden we weer bezet gebied? Is vrijheid, gelijkheid en broederschap onze bezetter geworden?
Misschien is mijn gehoor in deze 40 jaar iets afgenomen, ik meen gehoord te hebben een roep om leiding, een sterke man, iemand waar je, je achter kunt verschuilen. Het zou mij n iet verbazen, want de geschiedenis heeft de neiging zich te herhalen.

Het wordt nu tijd om deze impressie af te sluiten, anders val ik ook in de herhaling. 40 jaar Dennenoord, veel mensen zien komen en gaan. Zowel patiënten als personeel. De meeste tijd doorgebracht in de direkte omgeving en in de omgang met de patiënten. Wat heb ik van deze mensen veel geleerd, als ik deze 40 jaar over zou moeten doen, dan weer als verpleger bij en met de patiënten.

A. Miedema

blz. 14 – Reisverslag

Reisverslag vanuit Tara

blz. 15 Personeelsveren. S.O.P.

PERSONEELSVERENIGING
SPORT EN
ONTSPANNING
PERSONEEL

Het begin is er, de eerste leden hebben zich aangemeld, plm. 30 gepensioneerde ‘Dennenoord’-medewerkers hebben zich spontaan opgegeven.
Hartelijk welkom.
De eerste aanmelding was van mevr. D.H. Drenth-Bos, zij zal door ons op feestelijke wijze worden verwelkomd.
Opgave is voor iedereen mogelijk door ondertekening van een inschrijfformulier, welke bij de bestuursleden te verkrijgen zijn.
Tevens zal in het decembernummer van de personeelskrant een aanmeldingsformulier worden opgenomen.
De inhouding van de contributie gaat in net het salaris van februari 1980. Wat zijn op dit moment de plannen en wat gaan we met de contributie doen?
Deze vraag komt regelmatig op ons af, en wij zullen dan ook proberen hier een antwoord op te geven.
Jaarlijks stelden wij een aktiviteitenprogramma op, afgestemd op de subsidie van de direktie, dat hebben wij nu voor het eerste kwartaal van 1980 ook gedaan, te weten: winterwandeltocht; ruilbeurs; klaverjas-sjoelavond; filmmiddag voor de kinderen; filmavond; schakel-aktiviteiten; dropping en een avond stijldansen (tevens eindbal dansles).
Dan zullen wij op de jaarvergadering (maart/april) met een aanvullend voorstel komen voor de rest van het jaar.
Op deze jaarvergadering krijgt u dan alle gelegenheid uw ideeën in te brengen, zodat wij kunnen bekijken of e.e.a. te realiseren is.
Tevens zal met de gepensioneerden kontakt gezocht worden om te peilen wat hun interesses zijn om zodoende voor hen ook wat te kunnen organiseren.
Het is de bedoeling om gestalte te geven aan een door ons uitgewerkt attentiefonds voor leden, dat zal inhouden: het aanbieden van kleine attenties bij bijzondere persoonlijke omstandigheden zoals langdurige ziekte, huwelijk, geboorte, pensionering, meerjarig dienstverband, etc.
Wat krijgt U nu o.a. terug voor uw f 2,50 per maand:

  • gratis deelname aan sportaktiviteiten:
    • volleybal
    • voetbal
    • klaverjassen
    • etc.
  • deelname attentiefonds
  • gratis entree bij alle aktiviteiten door de S.O.P. georganiseerd (voor personeels- en gezinsleden)
  • deelname kortingsregeling
  • recht op inspraak

Van deze en mogelijk meerdere faciliteiten zij niet-leden uitgesloten.
ook hebben wij als bestuur de direktie de toezegging gedaan dat wij graag bereid zijn de organisatie en de uitvoering van de nieuwjaarsavonden te verzorgen en als direktie het wenselijk acht een kerst-attentie aan het personeel aan te bieden, willen wij ons ook graag voor die aktiviteit inzetten.
Deze toezegging is gedaan omdat wij deze aktiviteit als zeer positief en opbouwend beschouwen.
Mochten er nog vragen zijn, loop eens langs bij één van de bestuursleden, al was het maar voor een inschrijfformulier.

Namens de S.O.P.
Jan Mons
toestel 226

P.S. als sekretaresse is benoemd Petra Berends, boekhouding, toestel 443.
Heeft u kritiek, weg het ons, bent u tevreden, zeg het anderen.

1e lid Personeelsvereniging S.O.P.

Omdat het S.O.P. per 1 januari 1980 overgaat in een personeelsvereniging, hadden wij alle gepensioneerden alvast een formulier toegestuurd, waarin stond dat zij zich op konden geven voor de toekomstige personeelsvereniging.
De volgende dag waren er al drie gepensioneerden die zich als lid hadden opgegeven, waarvan de eerste mevrouw Drenth-Bos uit Zuidlaren. Omdat zij de eerste was, hebben we haar met een bos bloemen gefeliciteerd en gevraagd hoe ze er toe gekomen was om zich als lid op te geven.
Alvorens hierop te antwoorden, vertelde mevrouw iets over haar werk in ‘Dennenoord’.
Mevrouw kwam als jonge verpleegster in paviljoen 4 te werken, bij t.b.c.-patiënten en andere zieken. Daarnaast heeft ze nog gewerkt in de paviljoenen 1,2,9,14,16 en in het Witte huis. Ze is in de loop der jaren gevorderd tot waarnemend hoofd en hoofd van één der afdelingen. Ook heeft ze nog 1½ jaar als nachthoofd gefungeerd.
Mevrouw is nu werkzaam als pedicure, deze opleiding heeft ze voor haar gepensioneerd zijn gevolgd en is hiervoor in januari 1968 voor geslaagd.
In februari 1968 ging mevrouw Drenth-Bos met pensioen. Mevrouw wilde na haar pensioen toch nog iets te doen hebben en graag iets met mensen, vandaar de opleiding pedicure.
Mevrouw heeft altijd actief deelgenomen aan het volksdansen voor patiënten en personeel in ‘Dennenoord’.
Mevrouw is lid geworden van de personeelsvereniging omdat ze het erg leuk vindt om aan activiteiten deel te nemen, en om weer in contact te komen met haar leeftijdgenoten die eventueel ook in ‘Dennenoord’ hebben gewerkt. Helaas wordt er erg weinig georganiseerd voor gepensioneerden, aldus mevrouw Drenth-Bos. Ze zou het erg fijn vinden als er wat meer voor deze groep mensen zou komen, ook vond mevrouw het wel leuk om samen met jonge mensen aan een activiteit deel te nemen, omdat ze het niet nodig vond om steeds met ouderen te zijn.
Tot slot vond mevrouw het jammer dat er nog maar weinig mensen zich hadden opgegeven voor de personeelsvereniging.

Mevrouw Drenth-Bos

blz. 16 – Jeugdrevue

blz. 17 – Puzzelpagina

blz. 18 – S.O.P.

blz. 19 – Mutaties

blz. 20 – Kerkdiensten – Orgelconcert – Dankwoord – Advertenties

Kerkdiensten in de ‘ONTMOETINGSKERK’

  • 2 december, 9.45 uur: Ds. W.M. van Lynden, kollekte voor de Kerstaktie van het Leger des Heils, 19.00 uur: Ds. B. Oosterhoff.
  • 6 december, 15:30 uur: Eucharistieviering in het Vormingscentrum, Pastoor F. Sleegers.
  • 9 december, 9.45 uur: Ds. B. Oosterhoff, kollekte voor Ho Shuk Wun, 19.00 uur: Ds. B. Oosterhoff.
  • 16 december, 9.45 uur: Ds. J.W. Vlaanderen, kollekte voor het Nederlands Bijbelgenootschap, 19.00 uur: Ds. J.W. Vlaanderen.
  • 20 december, 15:30 uur: Eucharistieviering in het Vormingscentrum, Pastoor F. Sleegers.
  • 23 december, 9.45 uur: Ds. S.W.R. Polman, kollekte voor Kleine Geluiden, 19.00 uur: Ds. S.W.R. Polman.
  • 25 december, 9.45 uur: 1e Kerstdag, Ds. B. Oosterhoff en Ds. W.M. Lynden, m.m.v. het Gereformeerd Kerkkoor. Kollekte voor de Evangelieverkondiging in Israël.
  • 26 december, 9.45 uur, 2e Kerstdag, Ds. B. Oosterhoff en Ds. W.M. Lynden, m.m.v. het Chr. Zuidlaarder Mannenkoor.
  • 30 december, 9.45 uur: Ds. W.M. van Lynden, kollekte voor Nes Ammin, 19.00 uur: Ds. W.M. van Lynden.
  • 31 december, 19.00 uur: Oudjaarsavond, Ds. B. Oosterhoff.

Advertenties

Hartelijk dank

Uw belangstelling in de vorm van een persoonlijk bezoek, post, bloemen of fruit, heeft mij in de periode van gedwongen afwezigheid, bijzonder goed gedaan. Daarvoor bij deze, nog wel mijn welgemeende dank.

W. Schuurman

Orgelconcerten in de Ontmoetingskerk

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.