Header - Personeelskrant DNO

1979-11 – Personeelskrant Dennenoord – 7e Jrg. No. December

blz. 2 – Redaktioneel

blz. 3 – Nieuwjaarswens direktie

Nieuwjaarswens 1979-1980 directies

Bij het begin van het nieuwe jaar is het mij een bijzonder genoegen mij tot U te wenden.
In de eerste plaats wil ik U allen een voorspoedig 1980 toewensen, zowel voor wat betreft Uw persoonlijke als Uw werkomstandigheden. Voor alles wens ik U daarbij goede gezondheid en levensvreugde om daarmee het leven in al zijn facetten telkens weer opnieuw tegemoet te kunnen treden.
‘Doe wel en zie niet om’ is een goed Nederlands gezegde. Toch wil ik even een heel klein beetje omkijken; niet om nog eens stil te staan bij alle zorgen die ons afgelopen jaar bezig gehouden hebben, maar wel om vast te stellen dat we een erg stormachtige periode achter de rug hebben gehad, die vrijwel ieder van ons in meer of mindere mate aan den lijve heeft gevoeld.
Ik heb het gevoel dat de wind toch wat tot bedaren is gekomen. Gaarne spreek ik de intense wens uit dat we er met elkaar in zullen slagen in 1980 en volgende jaren de windkracht binnen Dennenoord in toom te houden.
Ik wil daar zeker niet mee zeggen dat we een rustige, gezapige tijd tegemoet gaan. Er moet immers nog bijzonder veel gebeuren binnen onze organisatie, o.a. om in de pas te blijven met allerlei maatschappelijke ontwikkelingen en ook met de ontwikkelingen die zich in een snel tempo voltrekken op het ruime werkgebied van de geestelijke gezondheidszorg. Denkt U daarbij bijvoorbeeld aan ontwikkelingen van samenwerking in regionaal verband, waarbij zich bepaalde, zij het beslist nog niet allemaal duidelijke en evenwichtige, patronen aftekenen.
We hopen in de komende maanden een goed plan te kunnen opbouwen van de dingen die bij ons allemaal nog aangepakt moeten worden en wanneer welke personen dat voor de verschillende zaken zullen gaan doen. Het is de bedoeling straks dit plan van aktiviteiten aan het gehele bedrijf voor te leggen. Het opstellen van het plan vindt o.a. in en via de voorlopige algemene staf plaats in overleg met de verschillende groeperingen van het ziekenhuis.
Belangrijk bij dit alles is dat er voortdurend een goede kommunikatie bestaat tussen ‘het bedrijf’ en de direktie. Immers, de ontwikkelingen die dienen plaats te vinden zijn een aangelegenheid van het gehele bedrijf, zodat het noodzakelijk is, dat zoveel mogelijk een ieder vanuit zijn eigen situatie een inbreng kan geven, in de eerste plaats over datgene waar hij/zij direkt bij betrokken is.
Daarbij rust voortdurend een belangrijke verantwoordelijkheid op leidinggevende en coördinerende functionarissen om zodanig te werken dat deze inbreng ook mogelijk is. Dit kan vooral door aan het overleg binnen een afdeling, groep etc. een goede struktuur te geven en niet in het minst ook door het verstrekken van de benodigde informatie, noodzakelijk om voor ieder een zinnige inbreng mogelijk te maken.
Slechts wanneer dit proces op de goede wijze in de gehele organisatie funktioneert, zal er sprake zijn van een goede ‘demokratische’ besluitvorming.
Tenslotte, maar eigenlijk in de eerste plaats, zullen we ons op welke plaats in de organisatie dan ook, voortdurend moeten realiseren dat we met patiëntenzorg bezig zijn en daarvoor kennelijk ook nadrukkelijk hebben gekozen. Al ons handelen en al onze overdenkingen zullen er dan ook primair op gericht moeten zijn onze bijdrage aan de geestelijke gezondheidszorg te optimaliseren.
Met de wens dat we daar ook in 1980 en verder de tachtiger jaren in zullen blijven slagen of liever nog, steeds beter in zullen slagen, hoop ik op een voorspoedig 1980.

F. Sonneveld

blz. 4 – De kaars

Kaars ….
licht en gezelligheid!!

Enkele nuttige wenken bij gebruik van kaarsen!

blz. 5 – Gehoord en gezien, gelezen en gereageerd

GehoORd en gezien

O.R. in eigen ruimte

Zoals ook al uit een publikatie aan het personeel bleek, heeft de O.R. sinds kort een nieuw onderkomen betrokken in de ‘Fazant’.

Ineke Kuipers, secretaresse O.R. Hier komt uw O.R.-informatie vandaan

Een (zoals ook uit de foto’s blijkt) voor dit doel bijzonder geschikte ruimte. In het kantoor (voorheen slaapkamer) kan de (p.t.) secretaresse, mevr. Kuipers in alle rust haar werk doen, terwijl in de voormalige woonkamer een ruimte voor vergaderingen is ingericht. In deze ruimte zal ook het spreekuur (elke vrijdag van 12.30-13.30) worden gehouden.

De vergaderruimte

De beoordeling van zo’n spreekuur is een wat moeilijke zaak. Enerzijds mag men hopen dat het niet storm loopt, want vaak zal een probleem de reden zijn van een bezoek aan het spreekuur. Anderzijds is een goed functionerend spreekuur ook een graadmeter voor de (al dan niet geaccepteerde) vertrouwensfunctie van de O.R.
Hoe het ook zij, als straks ook de (nu nog onbekende) telefoonaansluiting klaar is, kunnen mevr. Kuipers en de secretaris = dhr. v.d. Steen (die inmiddels samen getoond hebben hebben, op uitstekende wijze het secretariaat van de O.R. te kunnen behartigen) dik tevreden te zijn met deze ruimte.

‘Gelezen en gereageerd’

In het laatst verschenen nummer van het personeelsblad, werd een artikel opgenomen dat o.m. tegen mij gericht bleek te zijn. De reden was mijn negatief antwoord, op de mij gestelde vraag of ik, nu enkele leden bedankten alsnog in de ondernemingsraad zou willen plaats nemen. Ik dacht dat het in dergelijke gevallen een goede gewoonte was, dat men indien het antwoord niet naar verwachting blijkt, informeert naar de motieven. Bovendien had ik gedacht dat het tot de goede omgangsregels hoorde, kritiek op personen eerst met betrokkene door te nemen en de motivatie te vragen, voordat men publiek iemand een stoot onder de gordel toedient.
Graag wil ik de redenen van mijn weigering naar voren brengen:

  1. In de huidige zittingsperiode van de ondernemingsraad, werd reeds zeer veel vergaderd. De resultaten en de argumentatie moet degene die nu tussentijds zitting neemnt, alsnog doornemen, bestuderen en verwerken. Dit vergt erg veel tijd.
  2. De vergaderfrequentie is de laatste tijd enorm toegenomen. Wil men serieus het werk opnemen, dan vergt dit niet alleen steeds de vergadertijd, maar tevens dan nog de voorbereidingstijd.
  3. Er wordt bovendien verwacht dat men de vergaderingen van de leerlingenraad regelmatig bijwoont. Wanneer men nog 8 à 9 maanden van het eindexamen verwijderd is, is het eigenlijk, wil men dan ook de enorme kosten die aan een opleiding verbonden zijn nuttig doen, niet mogelijk tijd af te staan voor andere zaken dan het werk en de studie.

Redenen voldoende, dacht ik om verstandig te doen zijn, zowel voor de O.R., als voor mij, om mij Nu niet meer beschikbaar te stellen.
Ik vind het bijzonder jammer dat degene die de moed had om dit stukje te schrijven:

  1. het niet nodig vond om bij betrokkene informatie in te winnen, noch betrokkene vooraf op de hoogte te stellen.
  2. het niet nodig vond betrokkene gelegenheid tot commentaar in het zelfde nummer van het personeelsblad te geven.
  3. het wel nodig vond om met naamkaartjes te gooien.
  4. niet de moed had zijn eigen naamkaartje te plaatsten.

Ineke Stoit

blz. 6 & 7 – Kerst

Kunnen we spreken van vrede op aarde?

Toen de vraag mij bereikte om ter gelegenheid van Kerst, iets in ons blad te schrijven, vond ik dat geen gemakkelijke vraag. Maar wel de moeite waard om er mee bezig te zijn.

Vrede: terwijl de dreiging van een wereldoorlog op ons afkomt.
Vrede: maar niet ieder kan voor zijn mening uitkomen.
Vrede: terwijl zovelen van hun vrijheid beroofd zijn.
Vrede: vul maar in.

Dus we leggen het hoofd maar in de schoot en zeggen: ‘Sorry, ik kom er niet uit’, of ….

En nu gaan we opnieuw beginnen.

Vrede: wanneer je eenzaam bent en er opeens iemand is die door die eenzaamheid heen kan breken.
Vrede: wanneer je alleen op wacht staat en er straks wordt afgelost, er misschien post op je wacht.
Vrede: wanneer je ernstig ziek bent en iemand komt bij je zitten zonder moeilijke vragen te stellen.
Vrede: wanneer je moeilijk kontakten kunt leggen en de ander begrijpt door even te helpen.
Vrede: wanneer je anders bent, maar niet in een hoek wordt geplaatst, maar geaccepteerd wordt.
Vrede: wanneer je blij bent en daardoor anderen blij maakt.
Vrede: wanneer je zingt in een koor.
Vrede: waar liefde is, daar ontbreekt de haat.

Toen een groep blinde solisten optrad in Meppel en Dwingelo, het was in de oorlog, schreef Havanha het volgende gedicht:

Muziek in de nacht

Toen ’t leven hem geschonken werd,
werd al het licht voor hem verborgen.
Hij trad in ’t duister van de nacht,
en zag noch zon, noch blijde morgen.

Een zoekend ging hij ’t leven door,
door zijn gemis aan hulp gebonden.
Zij vingers tastten in de nacht,
tot zij blanke toetsen vond.

Toen brak zijn hart in jubel open,
en scheurde ’t donker van de nacht.
Toen heeft hij toch zijn doel gevonden,
dat leven in het duister bracht.

Nooit zag zijn oog de orgelpijpen,
die dreunen onder ’s meestred hand.
Maar heel zijn hart lag in die klanken,
ze vormden zo ‘d onzichtb’re hand.

Die d’aard verbond met wijde verten,
die stegen tot des Heren troon:
‘Heer, voor het licht van bei mijn ogen,
gaf Gij mij ander, beter loon!’

Toen ’t leven aan hem werd geschonken,
is ’t licht der ogen niet ontwaakt.
Maar in de kunst aan hem gegeven,
heeft God zijn vingers aangeraakt.

Dàt heeft met vrede te maken.
En tot slot nog een gedicht, dat ik ook jaren geleden ergens heb gelezen.

Een moeder zet haar licht voor ’t raam,
haar jongen is nog buiten.
Ze wacht mij, zegt hem het vriend’lijk licht,
dat heendringt door de ruiten.

De Heer ontsteekt zijn sterrelicht,
ver boven alle nachten.
Hier zijn we vreemd,
ginds zijn we Thuis,
en daar blijft God ons wachten.

Vrede is ook: onze handen uitsteken of met onze ogen de Heer zoeken en Hem vragen of het vrede in ons hart mag zijn.

Dan zijn niet alle problemen opgelost. Maar met de Heer naast ons, staan we sterk.

Samen wachtend op de grote dag.

H. Botter

 

Roep

Kom in mij wonen ander.
Ik ben een eenzaam leegstaand huis.
Op jouw bevel verander ik de kamer,
ergens ligt de hamer klaar,
ik spaar geen moeite ander maar,
in godsnaam, voel je thuis.

Kom in mij wonen ander.
Zeg maar wat er moet gebeuren,
laat geen spaan meer van mij heel.
Kraak met zachte handen,
mijn hunkerende deur en
kus de schimmel van de wanden.

Kom in mij wonen ander.
Kom voor mijn roep verstilt.
Straks dan sterven weer de dennen,
en moet de kerk weer toeloop wennen.
De dagen raken op hun kortst,
en ik tot op het bot verkild.

Specht

 

blz. 8 & 9 – Leerlingenraad – Pedicure met pensioen

Notulen van de leerlingenraadsvergadering van 4 december 1979

Jelle ging de vergadering voor, dit keer in het opleidingscentrum.

  • Aanwezig waren:
    • Jaap ter Velde;
    • Helmy Ryke;
    • Henk Heling;
    • Carin Mannak;
    • Bart Buist;
    • Jelle de Haan;
    • Andries Otter;
    • Tineke Wierda
  • Afwezig met kennisgeving:
    • Lies Lenting en Jan Noordman zijn met vakantie!
    • Helene van Ooyen, speelde voor sinterklaas op paviljoen 22;
    • Douwe Bodëus;
    • Jappie Kuipers;
    • Yvonne Wagenaar;
    • Susan Jorna
  • Afwezig zonder kennisgeving:
    • Diane Bleeker;
    • Johan Dusink;
    • Enne van der Veen
  • Notulen van de afgelopen vergadering:
    • Men vond de notulen goed leesbaar, en daardoor duidelijk voor de lezer, die dan ook regelmatig de moeite neemt de notulen te lezen.
    • Vanuit de personeelskrantvergadering is gevraagd of wij wat meer aandacht kunnen besteden aan het uiterlijk van de geplaatste notulen, door tekeningen, meer afwisseling in het geschrevene, of het plaatsen van een mooie foto, of iets dergelijks, om dus het geheel wat op te fleuren. Hoe de drukkerij dit de vorige notulen gedaan heeft, kan men in de vorige personeelskrant zien.
    • Iemand merkte op, dat de achterban wel eens de indruk kan hebben, dat er weinig concrete antwoorden en resultaten in de notulatie weergegeven worden. Soms heeft het er van weg dat er alleen iets aangeduid wordt, vrijblijvend met andere disciplines gepraat wordt, zonder tot duidelijke resultaten, alternatieven te komen. Hier werd een tijd over gepraat, waarbij ook aan het licht kwam, dat men het belangrijk vond, ten allentijde weer te geven, waar men mee bezig is, en wat er besproken is. Dit is ondermeer erb belangrijk, wanneer bijvoorbeeld bepaalde gedane uitspraken later weer bekeken kunnen worden, of dat men later op uitspraken terug kan komen vallen. Het is een proces van duidelijkheid tussen de leerlingenraad, opleiding, direktie, O.R., en andere disciplines, waaruit een geïnteresseerde al vlot kan meewerken binnen de integratie, omdat het al veel duidelijker wordt, welke standpunten die verschillende disciplines hebben, in kunnen nemen, hoe ze funktioneren.
      • Voorstel: men vindt het belangrijk dat wanneer een l.l.raadsafdeling overleg gaat plegen met een andere discipline, men zich binnen de groep eerst gaat voorbereiden, op de concrete standpunten die binnen een overleg horen.
  • Ingekomen stukken:
    • Brief van dhr. Sonneveld, dat hij zijn instemming betuigd t.a.v. het overleg dat in de toekomst plaatsvindt tussen de overlegafdeling en dhr. Westrik (coördinerend hoofd). Dit, omdat het overleg met de direktie bij name van mevr. Risseeuw is weggevallen. Dhr. Westrik wordt dan onze maandelijkse gesprekspartner, zolang er geen direkter contact mogelijk is met de direktie!
    • Brief van Ruud van der Steen, over te houden vormingsdagen met de l.l.raad.
    • Informatie uit de postkamer, bij name van dhr. Hebels n.a.v. de behandeling van concepten, moedervellen, foto-kopie-materiaal, etc. Dit n.a.v. het feit, dat de uitnodigingen niet op tijd verstuurd konden worden, omdat de voorschriften zeggen, dat men boven de tien exemplaren, stencillen moet, en men daarvoor ten allentijde een moedervel moet intikken. Daarvoor was het toen nog te kort dag!
    • Ingekomen agenda van de ontmoetingsraad.
    • Ingekomen O.R. informatie van de afgelopen maand.
    • Twee clysma’s, waarvan er één ter inzage in het P.G. ligt.
    • Een interim-rapport van de werkgroep rechtspositie van de patiënt binnen een psychiatrisch ziekenhuis.
  • Uitgaande post:
    • Brief van de redaktie aan de commissie van arbeids- en dienstvoorwaarden van de O.R., over problemen van leerlingen.
    • Brief van de redaktie aan de O.R. over het l.l.raadsfunktioneren binnen ‘Dennenoord’.
    • Brief aan alle ziekenhuizen, welke ons geantwoord hebben op onze vragen omtrent hun l.l.raadsfunktioneren en posities. Hierin zit verwerkt onze inzichten, visies en adviezen.
  • Mededelingen van het sekretariaat/redaktie:
    • In de uitgaande post heeft men kunnen lezen, dat er twee brieven naar de O.R. gezonden zijn. In de brief naar de commissie van arbeids- en dienstvoorwaarden, hebben we het probleem van de vakantiedagen van sommige leerlingen aangestipt. Het komt voor dat een leerling op zijn dienstrooster ziet, dat hij een vrije dag(en) heeft, terwijl er op het afdelingskantoor vakantiedagen op de lijsten, die naar het hoofdgebouw moeten, worden ingevuld, zodat er ongemerkt vakantiedagen gesnabbeld worden. Het voorstel is, elke leerling een eigen vakantiekaart te geven, waarop de vakantiedagen bijgehouden kunnen worden.
    • Tevens is het steeds belastende probleem, van het wachtdraaien na de cursus een veel gehoorde klacht. De raad wil nu wel eens weten hoe dit nu precies zit, in verhouding met de belasting van je rol als leerling. Volgens de C.A.O. mag je namelijk wel de nachtdienst in, na de cursusweek.
    • De raad heeft besloten een enquête te houden omtrent de overplaatsingen van A-gediplomeerden. Hierin moet tot uiting komen, hoe men over het overplaatsingbeleid denkt in verhouding tot de voorgeschreven leerstof. Tevens wordt er ook onderzocht of men ook tot een aanvaarding kan komen binnen de aangeboden stage-afdelingen. Het is de bedoeling een objektieve vragenlijst te presenteren, met zowel positief gerichte vragen, alswel gericht op praktijkonvrede. Deze maand zal de vragenlijst opgesteld worden. Het is de bedoeling dat de raad in de eerste plaats de resultaten behoudt voor eigen gebruik, om hiermee in latere situaties te kunnen werken. Momenteel is de situatie zo, dat de meeste onvrede verdwenen is, doordat vele A-gediplomeerden tevreden zijn’ met hun nieuwe stage-afdeling. Dit houdt daarom niet in, dat de enquête dan niet door zou gaan, omdat dit probleem elk jaar weer de kop op steekt, de l.l.raad hier geen materiaal over heeft, maar toch wel enig inzicht wil hebben. Van de A-gediplomeerden kunnen we een samenvatting verwachten over het verloop van de door hun doorlopen stages.
    • Het sekretariaat krijgt steeds meer materiaal binnen, over hoe de raad nog beter kan funktioneren. Momenteel ligt er een brief bij de O.R. met ons advies, de l.l.raad tot commissie van de O.R. te maken. In januari zullen we hier meer over bekend maken.
    • Er werd een voorstel geoppert, de raad nog beter te laten funktioneren, door bijvoorbeeld avondjes te organiseren over allerlei onderwerpen, zoals rechten van de patiënt, of hoe zie je jezelf als leerling. Je kunt ook onderwerpen over allerlei beschouwelijke opvattingen binnen de psychiatrie nemen, al was het maar ter verrijking van jezelf. Er kunnen gastsprekers uitgenodigd worden, maar we denken ook aan bijvoorbeeld de praktijkbegeleiding. Bart en Karin zullen zich met dit voorstel bezig gaan houden en enigzins de behoefte en mogelijkheden gaan bekijken.
    • De O.R.-leden waren afwezig, wat jammer is, omdat het een streven van de raad is, om tenminste één afgevaardigde van iedere afdeling aanwezig te laten zijn, omdat anders de communicatie opschort.
  • Overleggroep direktie en opleiding:
    • Het archief is tot zover bijgewerkt en ligt voor naslagwerk gereed in de leerlingraadskast, in de vergaderzaal van het Personeelscentrum. Er staat nu voor bijna zes jaar notulen en andere informatie op volgorde.
    • Dit heeft tot gevolg dat men elke in- en uitgaande post, plus alle informatiemateriaal aan het archief moet afleveren. Het archief wordt verzorgd door Jelle, Helmy en Carin.
    • Jelle deelt mee, dat er een brief van dhr. Sonneveld is binnengekomen. Het overleg kan nu doorgaan met dhr. Westrik. Verder is de afdeling deze maand niet aan haar taak toegekomen, i.v.m. ziekte en onbereikbaarheid.
    • Het gesprek met dhr. Brandse over het afvaardigen van l.l. in de raad, wie mag er eigenlijk zitting in hebben? Dit overleg is opgeschort i.v.m. ziekte van dhr. Brandse. Volgende maand hopen we hier iets over te kunnen vertellen.
  • Afdeling ledenwerving en public relations:
    • De groep houdt zich momenteel eigenlijk nergens mee bezig, maar zal deze maand weer aan de slag! Men gaat o.a. bezig met een brochure over de leerlingenraad.
    • Verder bestudeert Andries de C.A.O. in verband met allerlei vreemde fratsen op sommige dienstlijsten, zoals halve weekenden, sommige mensen schijnen het probleem van late-vroege dienst, geen keuze bij overplaatsing omtrent de vakanties, omdat die dan al gepland zijn, etc. ….
  • Verslagen van groepsvertegenwoordigers:
    • Iemand merkt op, dat er leerlingen zijn, die half kerst, en half nieuwjaar moeten werken, of andersom, en vraagt zich af of dit allemaal wel noodzakelijk is.
      • Voorstel: onderzoeken!
    • We krijgen straks twee 2e jaars cursusgroepen bij elkaar, wat inhoudt dat er dan 40 mensen in één groep zitten, tenminste als niemand zakt voor het examen! Er mogen ten hoogste 28 leerlingen in één cursusgroep zitten, wat betekent dat er dan minstens 12 mensen moeten zakken, om de groep niet in tweeën te splitsen.
    • Enkele vertegenwoordigers merken op, dat er een nieuw O.R.-lid gekozen moet worden voor de leerlingen. Zoals bekend wilde Y.W. Stoit niet de volgende leerling in de O.R. zijn, zodat nieuwe leerlingen gekozen dienen te worden. Een slimme rekenaar heeft toen eens uitgerekend dat zo’n grapje – een slordige f 6000,- kost, en iemand anders vond het toen de moeite waard Y.W. Stoit van een duur besluit te betichten! De leerlingenraad vind het de moeite waard, om eens de redenen te kunnen achterhalen, waarom leerlingen met moeite in zo’n overlegorgaan willen stappen. De opmerkingen in de O.R. notulen, omtrent het opzeggen van Gertie en Pier lijken ons in dit opzicht dan ook één van die aardige stimulansen, om leerlingen in het overleg te betrekken, of is het misschien een stimulans om leerlingen buiten het overleg te krijgen, wat binnen de afdelingen ook nog wel eens wil gebeuren. Het enigste wat je hoeft te doen, is die leerling een paar goeie trappen onder z’n voeten te geven, zodat hij zich uit zichzelf al terugtrekt. Ontneem hem gewoon zijn kansen en mogelijkheden, en ziedaar de monddode, zich bij voorbaat niet meer willen ontwikkelende leerling. Zoals we dus gehoord en gezien hebben kost de democratie een hoop geld, als we onderling met elkaar niet afkunnen.
    • Het laatste stukje is een beetje pittig geschreven, maar dit vond iedereen wel belangrijk om het in deze vorm te gieten.
    • Als laatste punt vertelt iemand dat diverse cursusgroepen van plan zijn, hun evaluaties in een andere vorm te gaan gieten. Sommigen zeggen niet veel te hebben aan de manier waarop het tot nu toe gaat, zoals hoe was de stof?; hoe werd het gebracht?; enzovoort…. Bij deze nieuwe vorm zal de docent ook meer betrokken moeten zijn, zou mee moeten evalueren!

In het kort was dit ongeveer de weergave van de vergadering. In januari wordt de volgende vergadering belegt op de 2e dinsdag van de maand, omdat de eerste dinsdag op de eerste dag van januari valt, en dan zullen de meesten wel niet zoveel fut hebben, om met veel inzet en vertrouwen de eerste vergadering van het jaar te houden. Misschien dat we het volgend jaar een nog betere raad op kunnen bouwen. We hebben één wens, en die ligt in de lijn van de ontwikkelingen, zowel binnen als buiten Dennenoord, en dat is dat de leerlingenraad in 1980 misschien als een vaste commissie van de O.R. mag gaan funktioneren.

En dan wensen wij een ieder die dit en het voorgaande gelezen heeft, een prettige kerst, rumoerig uiteinde, even stilte, en met goede voornemens begonnen start aan de volgende tien jaren!
Een groet van de gezamenlijke leden van de leerlingenraad.

De pedicure gaat met pensioen

Een bekende verschijning op veel afdelingen is de pedicure, mevrouw A.B. van der Klauw-Smit.
Vanaf 1 januari 1973 is ze in part-time dienst van ons ziekenhuis geweest.
De belangstelling voor haar diensten was altijd enorm groot, een bewijs hoe onmisbaar een pedicure is in ‘Dennenoord’.
Op 31 december 1979 gaat ze ons verlaten wegens pensionering. Namens zeer velen, hartelijk dank voor de ontelbaar vele bewezen diensten.
Het ga U goed in Rotterdam.

F. v.d. Wal,
Verpleegkundig hoofd
Medisch Centrum

blz. 10 – Feestavonden

blz. 11 – Het gedrag van verpleegkundigen – Vormingscentrum

Het gedrag van verpleegkundigen

De patiënt als hulpvrager.
De patiënt is iemand die hulp nodig heeft om tot zijn recht te komen, zijn recht op gezondheid, of herstel, zijn recht op gebruik van zijn mogelijkheden, ondanks zijn ziek-zijn.
De patiënt vraagt om bijstand, daar waar hij het niet meer alleen kan. Hij rekent er op dat de arts, de verpleegkundige enz., zich met hem in zal laten. De arts vooral in verband met zijn ziekte, maar de verpleegkundige zowel met betrekking tot zijn onmogelijkheden in verband met zijn ziekte, alswel met betrekking tot de hem ondanks resterende mogelijkheden.
De patiënt is een subject, een mens met somatische, psychische, sociale en geestelijke aspecten, die in hem tot een totaliteit zijn geworden.
Deze totaliteit heeft bijstand nodig als hij ziek is. De ziekte raakt hem in zijn totaliteit, verstoort het evenwicht dat er mogelijk was.
De patiënt is iemand die iets mankeert.
Als iemand iets mankeert, dan kan dat op zich lastig of pijnlijk zijn. Het maakt hem bovendien angstig en ongerust. Om geholpen te kunnen worden, moet de ziekenhuispatiënt zijn eigen vertrouwde omgeving en de mensen die hem daarin dierbaar zijn, verlaten en een hem vreemde, mogelijk zelfs vijandige omgeving, waarin hij n iemand kent, binnentreden.
Door zijn ziekte en isolering uit het dagelijks bestaan, wordt hij teruggeworpen op zichzelf en daarin mogelijk meer dan anders, geconfronteerd met levensvragen.
Zijn afwezigheid kan problemen opleveren voor hen die achterblijven binnen het gezin, binnen de werksituatie enz. Ook deze zorgen vergezellen de patiënt vooral in het begin van zijn ziekenhuisverblijf.

Samenvattend: de ziekenhuispatiënt is iemand die iets mankeert, daarvoor opgenomen wordt en daardoor behalve vragen met betrekking tot zijn ziekte, een aantal problemen meevoert op psychisch, sociaal en geestelijk gebied.
Deze patiënt vraagt voor dit complex van vragen voortkomend uit zijn ziekzijn, bijstand van de arts, de verpleegkundige, zijn familie, vrienden, collega’s, enz.
Wij richten ons nu vooral op de patiënt en zijn vraag om hulp aan de verpleegkundige.
Hij heeft verpleegkundigen nodig, die hem als mens tegemoet treden en kunnen aanvoelen wat hij nodig heeft: oriëntering in de nieuwe situatie, informatie over de dagelijkse gang van zaken in het ziekenhuis, uitleg over de dingen die met hem gaan gebeuren, vertrouwen vanwege de perfecte uitoefening van verpleegtechnische handelingen (vooral als het gaat om handelingen met een zeker risico voor de patiënt) en bovenal een relatie, met degenen die hem willen helpen, waar binnen er ruimte is om vragen te stellen en antwoord te krijgen. Kortom de patiënt vraagt om een ziekenhuissituatie waarbinnen het mogelijk is als mens met zijn mogelijkheden en onmogelijkheden zo goed mogelijk te functioneren.
De verpleegkundige is degene die hem hierin kan bijstaan.
Hij heeft behoefte aan verpleegkundigen die geoefend zijn in zowel het interpersoonlijke aspect, alswel het verpleegtechnisch aspect.
Hij vraagt niet om tientallen binnenvliegende verzorgsters en verpleegsters, maar om enkelen, die hij kan leren kennen, die weet hebben van zijn situatie, in hem geïnteresseerd zijn, en die hem van daaruit kunnen begeleiden bij zijn ziek-zijn.
Hij heeft nodig niet een in stukjes geknipte zorg, maar een totale zorg, waarin hij continuïteit ervaart, waarin houvast voor hem schuilt.
Hier gaat het om een vorm van verpleging die wordt georganiseerd vanuit de behoeften van de patiënt.
Er zou concreet kunnen worden gedacht aan teamverpleging.
Als het zo is dat het in het ziekenhuis draait om hulpverlening aan de patiënt, dan moet het ziekenhuis een organisatievorm zoeken waardoor de patiënt tot zijn recht komt.
Het betekent ook dat de opleiding voor verpleegkundigen moet worden opgebouwd, zodanig dat het recht van de patiënt op bijstand niet kan worden geschaad.

De opleiding tot verpleegkundige.
We kunnen stellen, dat er in de service-opleiding tot verpleegkundige, tegelijkertijd recht moet worden gedaan aan zowel de leerling als de patiënt. Het is een zware opgave voor opleiders, de opleiding zodanig te vorm te geven, dat de leerlingen leren zonder dat daarmee de patiënt te kort komt, laat staan, wordt geschaad.
De moeilijkheid is, dat het beroep van verpleegkundige niet geheel kan worden geleerd in het leslokaal.
Wat is echter vanuit zowel de patiënt als de leerling gezien vanzelfsprekender, dan dat de leerling op de school grondig wordt voorbereid op zijn intrede in de praktijk?
Als wij gasten ontvangen en een nieuw gerecht willen serveren, zijn we wel zo verstandig om het in elk geval tevoren uit te proberen totdat we het kunnen. Een kind dat moet leren zwemmen, wordt niet meteen in het water gegooid in de hoop dat deze vanzelf de zwemslag zich eigen zal maken op gevaar van verdrinking.
Het bereiden van een nieuw gerecht en het zwemmen zijn zeer complexe vaardigheden. Men kan het leren door dat wat complex is, te vereenvoudigen tot leerbare en hanteerbare onderdelen. Het is de kunst van het opleiden mogelijkheden te creëren, waardoor stapje voor stapje geleerd wordt, beginnend met het eenvoudige, werkend in de richting van het meer moeilijke.
Daar waar het gaat om het leren van een beroep dat pretendeert dienstbaar te zijn aan de ander, kan men zich in dit opzicht weinig fouten veroorloven.
Het overslaan van bepaalde stappen kan fataal zijn, zowel voor de patiënt, als voor de leerling.

Overgenomen uit Verkenning op gebied van de agogie.

VORMINGSCENTRUM

Even noteren ….

  • Op donderdag 3 januari om half acht in de Schouwburgzaal van het Vormingscentrum. Een avond met de Lavida Jazz Band en de Silverleaf Brass Band o.l.v. ‘Kid’ Olivier. Liefhebbers van de New Orleans dixieland-muziek mogen deze Nieuwjaarsparty niet missen!!!
  • Op donderdag 31 januari ook om half acht in de Grote zaal van het Vormingscentrum: ‘Dansend Zuidlaren’. Een uitvoering van kinderballet, klassiek ballet en jazz-ballet van de balletschool Fennie van der Haar.

En nu toch de agenda voor u ligt, kunt u de andere programma’s, die de Culturele Vereniging samen met Dennenoord organiseert, ook even noteren:

  • Donderdag 21 februari: ‘Zingend Zuidlaren’.
  • Donderdag 20 maart: ‘De laat eens zien wat je kunt show’.
  • Vrijdag 18 april: ‘Cabaret met Wieke Mulier’.
  • Donderdag 22 mei: ‘Toneel in dialect – De supermarkt is troef’.

Aanvang telkens om half acht.
Kaarten kunt u kopen bij de bekende adressen.
De patiënten/bewoners van Dennenoord kunnen kaarten halen in het VIVA-winkeltje.

blz. 12 – St. Nicolaas in het Vormingscentrum – S.O.P. agenda

De Sinterklaas drukte is weer voorbij. Het was een drukke middag van jewelste in de kelder van het Vormingscentrum. In dit hoofdkwartier / uitzendbureau van Sinterklazen en zwarte Pieten, bruist het van aktiviteit.
In vier dagen dagen 25 Sinterklazen en 45 zwarte Pieten. Af en aan gingen ze, en wel te paard, op de tandem, in een eend (de staf buiten het raam gestoken), in een schaftwagen wachter een jeep, kortom: vermakelijke taferelen.
We waren op deze wijze erg betrokken bij de voor- en napret.
Langs deze weg, dank aan de schminkers, geschminkten en de wasserij!

Hè Hè

Op donderdag 6 december, de verjaardag van de goedheiligman, was het grote Sinterklaas-artiestenprogramma in het Vormingscentrum.
Na een spektakelopening door de Sint, met maar liefst 5 knechten, was er een groots programma met medewerking van de parodist Appie Brommert, het accordeonduo en presentatoren de Decarsellijs, de vuurvreter en Limbadansers Ricardo Azis en het bekende Drentsche duo Jan en Zwaan.
Alles goed voor een zeer geslaagde avond.

S.O.P. agenda:

  • 24 december:
    • 14.00-16.00 uur: ‘Radio Kerst-In Show’. Kerstmiddag door de radio gepresenteerd in samenwerking met bewoners van Dennenoord en een optreden van een koor uit Zuidlaren.
  • 25 december:
    • De gehele dag gesloten.
  • 26 december:
    • ’s Morgens gesloten.
    • 14:00-16:00 uur: Alternatief kerst-radio verzoekplatenprogramma voor soos + bezoek.
    • ’s Avonds geopend.
  • 31 december:
    • ’s Avonds gesloten.
  • 3 januari:
    • Nieuwjaarspartij: Jazz-Brass-Band.
  • 10 januari:
    • Bejaarden Volksdansen.
  • 17 januari:
    • Film Butch Cassidy & The Sundance Kid.
  • 31 januari:
    • Balletschool Fenny v.d. Haar.

blz. 13 – Puzzelpagina

blz. 14 – Mutaties

MUTATIES

ADVERTENTIES

Opnames voor radio-programma

‘AVRO’s Diligence’ in de Schouwburg van het Vormingscentrum

De organisatoren van de Culturele Vereniging Zuidlaren en van ons Ziekenhuis ‘Dennenoord’ kunnen wederom tevreden zijn over het resultaat van hun 2e programma-onderdeel van het winterseizoen 1979/1980.
Op woensdag21 november jl. was in de schouwburg van het Vormingscentrum de AVRO Diligence voor een publiek, dat de leeftijdsgrens van 55 jaar gepasseerd was. Een programma van ouderen dus, waarvoor een aantal bussen was ingezet om een ieder in de gemeente Zuidlaren de kans te geven de voorstelling bij te wonen.
Hiervan werd goed gebruik gemaakt en de zaal was tjokvol. Het AVRO Diligence-orkest zorgde voor liedjes en melodietjes van ’toen’, hetgeen bijzonder in de smaak viel.
De gastheer, Henk van der Berg, ontving als gasten ‘Het Cocktail Trio’, Mizzi van der Lnaz en Eddy Christiani, die allen de juiste sfeer wisten te brengen.
De radio-uitzending van voorgenoemd gebeuren zal zijn op dinsdag 18 december van 13.30-13.55 uur via Hilversum I.

8 januari – grote zaal Vormingscentrum

Op 8 januari is er een radio-opname van de TROS voor ouderen.

Café Scanpond

Een groot gebeuren met drie orkesten:

  • Riamond kwartet
  • Kwartet Nol Kok
  • Café Scala-orkest

Verdere medewerking: een groot aantal landelijke bekende artiesten.

‘Dennenoord’
Culturele Raad
Zuidlaren

blz. 15 – S.O.P. – Reisverslag

REISVERSLAG

Tamanrasset, 12-11-’79

Prettige kerstdag,
tot de volgende keer,
Rob en Marlies van Eek

’n Gedienstige ober vraagt na ’t feest aan ’t bruidspaar:
‘Wilt u nog ’n kop koffie?’
‘Neen’, zegt de bruidegom, ‘anders kan ik vannacht niet slapen’.

MEDEDELING AAN HET PERSONEEL

Doe-het-zelf avond op 9-1-1980 om 19.30 uur in de Schakel.
Koffie gratis.
U wordt ingelicht over:

  • Isolatie;
  • Tochtweren;
  • Inbraakbeveiliging;
  • Bevestiging artikelen

Ook bent u vrij om vragen te stellen aan de spreker, die u zo mogelijk een antwoord zal geven, zo niet, dan zoeken wij het antwoord voor u op en leest u het in het eerstvolgende nummer van het personeelsblad.

Autopech-cursus: 4 x in de maand.
In februari wen wel op: 5, 12, 19 en 26e v.d. maand.
Plaats: eerste avond in de Schakel, tijd 19.30 uur. Maximaal 15 personen kunnen eraan deelnemen.
Er zijn enige kosten aan verbonden: per avond f 2,50 p.p.
Opgeven hiervoor en verdere inlichtingen bij dhr. S. de Wacht.

De pasjes (kleur blauw) van de Comevo zijn vanaf NU niet meer geldig.
In het januari-nummer komt de kortingscommissie hier nader op terug.
Levert u de pasjes even in als u er nog één heeft?
Bij voorbaat hartelijk dank.

Personeelsvereniniging S.O.P.

blz. 16 – Kerkdiensten – Eucharistieviering – Verhuizing Pav. 7 – Dankwoord – S.O.P. – Allerlei

Kerkdiensten Ontmoetingskerk

  • 3 januari, 15.30 uur: Pastoor F. Sleegers, Eucharistieviering in het Vormingscentrum
  • 6 januari, 9.45 uur: Ds. J.W. Vlaanderen, kollekte voor hulp Z.-Afrika; 19.00 uur: Ds. J.W. Vlaanderen.
  • 13 januari, 9.45 uur: Ds. W.M. Lynden, kollekte voor Ho Shuk Wun; 19.00 uur: Ds. W.M. van Lynden.
  • 20 januari, 9.45 uur: Ds. B. Oosterhoff, Viering Heilig Avondmaal, kollekte voor Dennenoord-gemeente; 19.00 uur: Ds. B. Oosterhoff.
  • 27 januari, 9.45 uur: Ds. B. Oosterhoff, kollekte voor ‘Wilde ganzen’; 19.00 uur: Ds. B. Oosterhoff.

Eindelijk, dan is het zover, een verzuchting van velen. Paviljoen 7 dicht, de bewoners verhuisd. Noorder Sanatorium hun nieuwe thuis?
Velen hebben hierover gedacht en gepraat. Minder veel hieraan meegewerkt. Hoe dan ook, de zaak is geklaard.
Dennenoord heeft zijn ‘homogenisering‘ gebaard.

HARTELIJK DANK

Hierbij wil ik de directie en personeel bedanken voor de fruitmanden en de leuke attentie die ik heb ontvangen tijdens mijn ziekte.

A. Andelbeek

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.