Header - Personeelskrant DNO

1980-06/07 – Personeelskrant Dennenoord – 8e Jrg. No. Juni/Juli

blz. 2 – Inhoud – Bilbliotheek

blz. 3 – Dankwoorden – Jubileum Zuster Botter


DANKBETUIGING

Graag wil ik mijn waardering uitspreken over de wijze waarop alle personeelsleden, die op enigerlei wijze betrokken zijn geweest bij de brand in paviljoen Veldzicht, zich van hun taak gekweten hebben.
Zonder anderen te kort te willen doen, noem ik in het bijzonder het adekwaat en slagvaardig optreden van het personeel van het betreffende paviljoen, de bedrijfsbrandweer en de vele medewerkers van diensten uit de Economische sektor.
Mede door hun toedoen, kon erger voorkomen worden.
Een woord van dank aan de paviljoenen die zo bereidwillig waren, om de huisvestingsproblemen, die als gevolg van de brand ontstonden, te helpen oplossen, is evenzo op z’n plaats.

Met vriendelijke groet,
namens de Direktie
C.A. de Graaf
Stafdirekteur Sociale zaken

ZUSTER BOTTER JUBILEERT

Op 1 augustus 1955 kwam Zuster Botter Hilligje Botter in dienst als leerling B-verpleegkundige. Ze werkte achtereenvolgens in paviljoen ‘De Borgwal'(12) en het Zuiderpaviljoen, dat toen nog te boek stond als een nabehandelingsafdeling.
In 1961 wordt ze benoemd als waarnemend hoofd in ‘Zonneheuvel'(20), waar ze gewerkt heeft tot 1965.
Dit is het jaar waarin ze nachthoofd wordt, een funktie, waarin ze nu alweer 15 jaar met veel plezier en tot ieders tevredenheid werkt.
Zuster Botter is een flexibele verpleegkundige, met een grote betrokkenheid bij haar werk.
De flexibiliteit mag blijken uit het feit dat ze op een aantal afdelingen tijdelijk het hoofd verving i.o.v. ziekte of iets van dien aard.
Ingewijden weten dat Zuster Botter bijvoorbeeld bijna altijd alle patiënten en ook personeelsleden, waaronder ook alle leerlingen kent, dat zegt iets over haar betrokkenheid.
We willen Zuster Botter van harte feliciteren met dit 25-jarig jubileum als verpleegkundige van Dennenoord en hopen dat ze nog heel wat jaren haar werk mag doen.

G. Westrik

Zuster Hilligje Botter

DANKBETUIGING

Langs deze weg willen wij allen hartelijk bedanken voor de attenties, die ik tijdens mijn ziekte en ook mijn afscheid mocht ontvangen.

Fam. W. v.d. Veer

blz. 4 & 5 – Sociale uitkijkpost

SOCIALE UITKIJKPOST

blz. 5 – 400ste lid Personeelsvereniging

HOERA!!!      HET 400STE LID      HOERA!!!

Op 9 juni kwam er opnieuw een aanmeldingsformulier binnen om lid te worden van onze personeelsvereniging. Dhr. Hartholt was de nieuwe aanmelder. Wij zijn hier erg blij mee en konden dit niet ongemerkt laten gaan. Namens de personeelsvereniging werd hem een bosje bloemen aangeboden.

Tineke Vels

Dhr. Hartolt krijgt een bos bloemen aangeboden door Tineke Vels

blz. 6 – Vergadering P.Z.

VERGADERING VAN DE NOORDELIJKE P.Z. OVER ADVIES AAN OPLEIDING B-ZIEKENVERPLEGING

’s Middags om 13.30 uur was er een vergadering van de Noordelijke Ziekenhuizen over het eindgesprek van de opleiding B-verpleegkundige om over deze casusmethodiek een advies uit te brengen, als regio noord, aan de landelijke OBZ-commissie.
Deze vergadering was in de Schakel op Dennenoord en werd bijgewoond door leerlingen, praktijkbegeleiders en docenten, verbonden aan Licht en Kracht te Assen, Beileroord te Beilen, Psychiatrie Academisch Ziekenhuis te Groningen, Groot Bronswijk te Wagenborgen, Psychiatrisch Ziekenhuis te Franeker en Dennenoord.
Va tevoren was een nota rondgestuurd en ruim van tevoren was al bekend dat die vergadering plaats zou vinden.
De leerlingenraad op Dennenoord was uiteraard weer niet ingelicht, zodat wij deze bijeenkomst niet bij konden wonen.
B. Nieuwland vroeg toen aan de aanwezige cursusgroep of er 2 personen naar die vergadering toe wilden gaan om Dennenoord te vertegenwoordigen.
Ruud en ondergetekende boden aan om hier heen te gaan. De bedoeling was dus om advies te geven over het eindgesprek, door regio noord aan de OBZ commissie. De vergadering haalde er ook nog enkele andere punten uit, bij het praten over het eindgesprek deed de vergadering besluiten om het volgende advies uit te brengen aan de OBZ.

  • Geen casus uit het verpleegkundig verslag van de kandidaat, omdat met name Wagenborgen en Dennenoord, niet zulke goede ervaringen hebben met deze werkwijze. Wagenborgen om het feit dat de kandidaat te gefixeerd is op de, op dat moment, bestaande behandeling en omdat de relatie patiënt-verpleegkundige te emotioneel is om er vanaf te laten hangen of je gediplomeerd wordt of niet. Dennenoord had meer praktische problemen met een juiste opstelling van de casus uit het verslag. Hoe dat kan, is een vraag, want je moet vóór je examen mag doen, een voldoende hebben op je verslag en als er dan geen goede casus gemaakt kan worden, vragen wij ons af of het verslag wel goed beoordeelt is.
  • De kandidaat zou in staat moeten worden gesteld, om de casus ruim voor het gesprek te bestuderen. Men denkt er aan om de casus ongeveer 4 weken vóór het eindgesprek aan de kandidaat te doen toekomen.
  • Er wordt voorgesteld om de kandidaat de mogelijkheid te geven, om 1 van de 4 richtingen (Opname; Resosialisatie; Geriatrie en Verblijfs) te laten schrappen, zodat de kandidaat uit de 3 richtingen die overblijven, een casus kan verwachten.
  • Men acht het zeer wenselijk dat het ‘veld verpleegkundige’ mensen zijn uit de echte praktijk, het liefst mensen die zelf het eindgesprek gedaan hebben. Helemaal ideaal zou zijn, als de veldverpleegkundige zelf een casus maakt, uit zijn eigen praktijkervaring. Anderen vinden dat het ‘gespreksteam’ dan voortdurend gewijzigd wordt door het steeds wisselen van verpleegkundigen.
  • Voor het eindgesprek dient de kandidaat op 5 toetsen een voldoende te behalen, op 2 verslagen een voldoende te behalen, op praktijk een voldoende, een puntenboekje vol te hebben en het eindgesprek een voldoende te behalen. Je moet al 8 voldoendes halen voor je een eindgesprek mag doen en dan moet dat gesprek ook nog weer voldoende zijn. De vergadering vond dit een irreële zaak en stelde voor om eens te proberen een manier te zoeken, om van een aantal verplichtingen een gemiddelde te nemen. Het zoeken om een verdeelsleutel of iets dergelijks.

Wat meer uit de vergadering kwam

  • Twee en een half jaar wordt besteed om zoveel mogelijk wettelijk voorgeschreven leerstof voor B-verpleegkundigen er in te pompen en een half jaar wordt er fanatiek geoefend en getraind om de casus methodiek er in te dreunen, opdat de kandidaten nog slagen. Zou het niet beter zijn, om alle examens vanaf de vooropleiding tot het einde in de casus gespreksvorm te gieten, zodat je goed vertrouwd raakt met het praten op casus-wijze en zodat de opleiding een geheel is en niet in vieren is gekapt.
  • De leerstof omschrijving moeten we die wel zo strak en uniform mogelijk hanteren of moeten we de richtlijnen ruim houden, zodat ieder huis op zich zijn kunnen en mogelijkheden het beste aan kan passen? De vergadering vindt namelijk dat zolang de nieuwe opleiding bezig is en bestaat, nog steeds verandert en bijgeschroefd wordt. Nu kun je de richtlijnen wel strak opvolgen, met het gevolg dat je bijna elk half jaar zou moeten veranderen, wat zeer nadelig is voor de opleidings-organisatie en kwaliteit. Hiermee wilde men niet zeggen dat ieder maar op eigen houtje moet uitmaken wat de leerling moet weten of niet, daarom ‘ruimtelijke’ richtlijnen zolang nog niet vaststaat hoe de opleiding van B-verpleegkundige inhoudelijk en praktisch moet zijn.

De vergadering sprak zijn voldoening uit over de leerzame middag en daarmee tevens de wens om dit vaker te doen.

P.s. Als ik dan ook nog mag verwijzen naar het krantenbericht van het artikel van, Van Ree (zaterdag 31 mei in het Nieuwsblad van het Noorden), dan blijkt dat we wel weer helemaal opnieuw kunnen beginnen, want deze man vindt dat de hulpverleners niet voldoen aan de hulpvraag, met name de verpleekundige opleiding. Deze zou beter moeten zijn.


DENNENOORD ‘UIT-TIP’

Vlieg ’s rond vanaf Eelde

blz. 7 – Brief ex-direkteur

Op 1 november j.l. besloten mijn vrouw en ik, na overleg met onze kinderen, dat wij Dennenoord gingen verlaten.
Aan een periode van 24 jaar, waarin wij daar hebben gewoond en gewerkt, kwam zo een eind.

Aan veel ervaringen en kontakten uit die periode van ons leven, houden wij goede herinneringen. Echter een fundamenteel verschil van inzicht over het te voeren beleid maakte het mij onmogelijk hieraan medewerking te geven.
Als medicus met een bepaalde opvatting over mijn taak, kan ik niet werken in een milieu, dat een andere werkwijze ontwikkelt.
Na alles, wat hierover in het verleden echter reeds is gezegd, heb ik geen behoefte hierop verder in te gaan.

Met plezier denk ik terug aan de samenwerking met velen van U op diverse afdelingen, gedurende de afgelopen jaren. Daar ik bijna de gehele tijd verbonden ben geweest aan Paviljoen 7, meen ik niemand te kort te doen, wanneer ik een groot aantal van de medewerkers uit die afdeling apart noem.
De diverse relaties die daarin zijn ontstaan met de hoofden en andere medewerkers, vanaf het begin tot aan de sluiting van die afdeling, zijn voor mij van grote betekenis geweest.
Hartleijk dank hiervoor.

Bij ons vertrek hadden wij behoefte van velen van U afscheid te nemen. Gezien de toeloop op de receptie, was dat gevoel wederkerig. Na ervaring van het afgelopen jaar, heeft ons dat goed gedaan.

Hartelijk dank voor het kado, dat we van een groep personeelsleden ontvingen.
Ook onze dank aan de oud-personeelsleden, die ons op aangename wijze verrasten met een bloemstuk en een forse boekenbon.

De aanwezigheid van de inspecteur voor de geestelijke volksgezondheid, van diverse instanties en van vertegenwoordigers uit de ziekenhuizen, hebben wij erg op prijs gesteld.

Bestuur en Direktie zeggen wij dank voor het bloemstuk en de burostoel, die we van het ziekenhuis mochten ontvangen.
Dank bovenal voor het feit, dat U de receptie hebt georganiseerd, geheel overeenkomstig onze wensen en onze stijl.

Leeuwarden, 11 juni 1980

G.D. Schroor
J. Schroor-Terpstra

blz. 8 & 9 – Bustocht 1980 – Lucas Lindeboomfonds – Slotavond – Culturele vereniging

VERSLAG BUSTOCHT 21 MEI 1980

Woensdag 21 mei, ’s morgens 8 uur, stonden we (d.w.z. de deelnemers van de bustocht) voor de Schakel, om in de bus te gaan. Allen oud-medewerkers van Dennenoord. Er waren zelfs teveel voor één bus. Maar de S.O.P. had alreeds zijn maatregelen genomen. Een 9-persoonsbusje ging mee in het gevolg.
Op dit busje was S. de Wacht chauffeur en ‘Captain’. En in de mooie nieuwe bus van Harmanni had dhr. Kleyer de leiding.
We werden heel hartelijk welkom geheten, prettige reis toegewenst, de chauffeur voorgesteld, Warmolt Warmolts, maar verder hulde dhr. Kleyer zich in stilzwijgen. Ja, hij vertelde wel over alles en nog wat. En er is een heleboel te zeggen, ook al ben je nog maar pas op weg, want het mooie Drentse land, U weet het, is in alle toonaarden te bezingen. En dat deed onze ‘Captain’. Nou ja …. zingen ….
Maar het doel van de reis verklapte hij niet. Strikt geheim, ‘waar we heen gaan, Jelle enz. ….’
Na Norg gingen we doo het Westervelde, voorbij Veenhuizen (niemand uitgestapt), door het Fochteloërveen. We zagen daar de afgebrande heide en de kale zwarte bomen, alles door de laatstleden gewoedde heidebrand.
Een erg triest gezicht. Ja, brandmeester Kleyer zag van ver nog een rookpluim. En wat denkt een brandweerman dan meteen: ‘daar is ie …. de brand!’ Hè Kleyer?
Verder passeerden we o.m. Wateren (maar het bleef droog) tot we in Frederiksoord kwamen. En daar was de eerste stop, even organiseren (ja, dat kunnen ze, die heren van de S.O.P.), opstellen in twee groepen. Een groep eerst koffie drinken in een gezellig restaurant, de andere groep eerst in het zeemuseum ‘Miramar’ bezichtigen. Nou, beide aktiviteiten kregen het predikaat ‘zeer goed’, koffie best!
Maar van ’t zeemuseum ‘Miramar’ nog even het volgende:
De conservatrice-eigenaresse, vertelde ons vooraf op haar eigen, deskundige wijze, het ontstaan van dit museum.
Het begin was één schelp, die ze vond op een strand in Haïti, waar ze met vakantie was. Dit wonder der natuur heeft haar zo gefascineerd en beziggehouden, dat ze bijna de hele aardbol heeft afgereisd om haar schelpen te zoeken.
Met een kinderwagen langs de stranden van Portugal, bij stamhoofden in Afrika of natuurkundigen in Amerika, ja, waar niet al.
Het is een buitengewoon boeiende collectie geworden, zoveel soorten (de slak die tot drie kan tellen), zo mooi ….
Onvoorstelbaar.
Woorden schieten te kort, ga er zelf maar eens kijken!
Weer in de bus gingen we door een prachtig gedeelte van Ocerijssel, door de stad Steenwijk, tot we een bord ‘Giethoorn’ zagen. En jawel hoor, weer een stop. Er werd niet gepunterd, maar gelopen door dit unieke dorp naar het museum ‘de oude aarde’. Ook al weer zoiets moois. Stenen in allerlei kleuren, schitterden daar ons toe, paars, blauw, geel, oranje, groen. Ja, wat niet al. Gedolven uit de aarde, gehakt uit de bergen, van buiten een onmogelijke klomp steen en dan in het binnenste daarvan een rijkdom aan kleuren, geslepen of door de natuur zelf. Ongelooflijk mooi. Zelfs kon er ook van dat glinsterstenenspul gekocht worden. Ook hier hadden we nog uren kunnen vertoeven, maar de Wacht hield het tijdschema goed bij en jawel, de wielen draaiden weer en toen werd ons wel gezegd waar we heen gingen, n.l. door het Natuurgebied ‘De Weerribben’, een zeer bekend, doch uniek natuurgebied in het noordwesten van Overijssel, zeer waterrijk. We passeerden o.m. het dorp Wetering, waar het rietsnijden nog steeds wordt gedaan en een vorm van bestaan is. Grote riethopen zagen wij nog. Een schitterende tocht was het, die eindigde in Ossenzijl. Daar is een gebouw ‘De Weerribben’ van het Centrum Staatsbosbeheer, hier werd ons een dia en klankbeeld getoond van dit gebied vanaf – oer-tijd – het ontstaan van de moerassen – turfsteken – de rietsnijderij. Het gebied staat nu onder C.R.M. (’t is dus nu van ons allen).
Een kleine expositie was er ook nog bij. En dit alles bleek nog maar een voorspel te zijn.
Buiten lag aan de kade een luxe salonboot te wachten en daar spoedden wij ons gaarne heen, koffie met koek was punt één van de agenda.
En onderwijl wij ons door de Kalenbergvaart lieten glijden, genoten we van het één nog meer dan van het ander.
De tocht ging nu over water, langs de weerribben.
Hier groeien zeldzame planten, en hier leven alleen nog dieren, die verder nergens anders in ons land nog een kans hebben om te overleven, o.m. de otter.
In het bebouwde gedeelte van Kalenberg b.v. bezitten sommige medeburgers een grotere of kleinere (naar gelang het banksaldo) ‘onderkomen’ of tweede huis.
Soms nog een origineel rietdekkershuisje. Ze hadden het slechter kunnen uitzoeken, dat wel.
Na het dorp Scheerwolde, kwamen we in open water: het Giethoornse meer en vervolgens bevoeren we de Beulakkerweide.
Het kan daar met storm nog best spoken, werd ons verteld, maar voor ons woei er een heerlijke bries. Aan alle dingen komt een eind, ook aan de boottocht.
Een grote sprong vanaf de boot en het was fini. Maar de organisatie klopte perfect. Bus en busje stonden alreeds klaar en daar toerden we verder.
Door Wanneperveen, een erg mooi en apart dorp, naar Havelte, toen waren we weer in ’t Drentse land.
In Dwingeloo was de laatste stop. In hotel ‘de Brink’ stond het diner voor ons klaar, drankje vooraf, lekker soepje, een schnitzel (waar je met beide platvoeten op zou kunnen staan, aldus onze Captain), ijs toe, m’n liefje wat wil je nog meer. En geschransd, dat er is! Broeder Tadema sprak een dankwoord aan de personeelsvereniging S.O.P. en in ’t bijzonder dank aan de heren Kleyer en de Wacht, voor de buitengewone wijze waarop we zijn onthaald. En reis èn aktiviteiten èn verzorging, en las but not least, het diner. Het was voortreffelijk. Ook de chauffeur werd bedankt voor z’n leiding en goede commentaren.
Zelfs zongen we nog een refreintje over ‘die lui van de S.O.P.’:
Wat die jongens daar doen,
voor de mensen van toen,
dat hebben we vandaag mogen beleven’.
En zo was het!!! Nog een laatste rukje en we waren weer op Dennenoord. Nog even napraten in de Schakel met een kop koffie en/of een drankje en dat was het slot van deze prachtige tocht.
Het was alles heel erg mooi geweest!!!
Dank U wel S.O.P.

Namens alle deelnemers
H. Osinga

VERSLAG LUCAS LINDEBOOMFONDS

SLOTAVOND CULTURELE VERENIGING

Onder het motto, Dennenoord is ook Zuidlaren, is het winterseizoen waarin een gevarieerd programma was georganiseerd door de C.V.Z. en het P.Z.D. in de Schouwburgzaal van het Vormingscentrum van Dennenoord ten einde.
Het programma, waarin Zuidlaren zelf een zeer aktieve rol speelde, heeft goed meegewerkt aan het makkelijker betreden van het Ziekenhuisterrein, terwijl het goed gekozen programma zorgde voor gevulde zalen.
De initiatiefnemers en organisatoren kunnen met goede moed het nieuwe winterseizoen 1980-1981 tegemoet zien.
Er wordt duidelijk voorzien in een behoefte.
22 Mei j.l. de slotavond, waarin de toneelvereniging ‘Tomi’ uit Midlaren het blijspel ‘De Supermarkt is Troef’ opvoerde, trok plm. 300 mensen naar de Schouwburgzaal. In alle opzichten was het een perfekt uitgevoerd stuk, waarvan het publiek enorm heeft genoten en waarbij de lachspieren zo af en toe goed los kwamen.
Voor het nieuwe winterseizoen kunnen alle inwoners van de gemeente Zuidlaren, een nieuw programma tegemoet zien.

Programma voor de maand juni:

  • Donderdag 12 juni:
    • Film, Bugsy – Malone
  • Donderdag 19 juni:
    • Kindermusical
  • Donderdag 26 juni:
    • Pick-Nick
  • 8, 9, 10 en 11 juli:
    • Fietsvierdaagse
      • Hiervoor hebben zich reeds 30 deelnemers opgegeven.

blz. 10 – Leerlingenraad

Notulen van de leerlingenraad vergadering gehouden op 3 juni 1980

  • Aanwezig:
    • Bart;
    • Gerrit;
    • Jaap;
    • Jan;
    • Hélène;
    • Albert
    • Jan de V.;
    • Karin;
    • Vertegenwoordigers van de ZV II-O-groep
  • Met kennisgeving afwezig:
    • Helmy;
    • Henk
  • Zonder kennisgeving afwezig:
    • De rest
  • De gespreksleider opent de vergadering en heet Jan de Vries uit de M II-groep van harte welkom in de leerlingenraad.
  • Krant en notulen:
    • Er waren geen op- en/of aanmerkingen.
  • Ingekomen stukken:
    • Er is een brief binnengekomen van de Praktijkbegeleiding, of wij bepaalde vragen op papier willen zetten, die de volgende maand beantwoord zullen worden door iemand van de Praktijkbegeleiding. De vragen zullen gaan over wat wij vinden van de Praktijkbegeleiding, over je ervaring ermee, over de problemen, hoe het anders zou kunnen, enz. Gerrit en Carin gaan dit inventariseren en het wordt volgende maand besproken.
    • Er is een brief binnengekomen van Andries Otter dat er een vacature vrij komt bij de commissie Sociaal Beleid van Dennenoord. Hier wordt bij voorkeur een leerling voor gevraagd. Bart bekijkt of hij lid wordt van de commissie Sociaal Beleid.
    • Dhr. Nieuwland heeft ons in een brief gevraagd of de Leerlingenraad de ruimte die zij hebben op de eerste verdieping in het Opleidingscentrum, ter beschikking willen stellen, vanwege renovatie van de ruimte van de Praktijkbegeleiding. De Leerlingenraad zou graag zien dat we dan wel de beschikking krijgen over een andere ruimte in het Opleidingscentrum. Wij dachten aan de koffiekamer, met b.v. daarin een kast waar de informatie van de Leerlingenraad in kan liggen en zodoende voor alle leerlingen in het Opleidingscentrum bereikbaar.
    • Er is O.R. informatie binnengekomen.
    • Er is een brief binnengekomen van de ZV II-O-groep, dat er problemen zijn gerezen bij het behalen van bepaalde punten in het boekje. Ook zijn daar problemen mee op de afdeling, waar sommige punten niet kunnen worden gehaald. De brief werd mondeling toegelicht door enkele vertegenwoordigers uit de groep. Er is een commissie gevormd die dit zal gaan onderzoeken. In de extra vergadering op 17 juni zal hierop terug worden gekomen.
    • Er is een brief binnengekomen over het feit dat het moeilijk is om aan je klinische lessen te komen, en dat je daarvoor in je vrije dagen soms terug moet komen. Er wordt een voorstel gedaan om de klinische lessen centraal op Dennenoord te geven, waardoor zij grotere groepen worden bijgewoond, wat voor diegene die de lessen geeft, het ook aantrekkelijker maakt. Carin en het sekretariaat gaan dit bekijken en hoe de gang van zaken op het ogenblik is. Er zal dan een brief gaan naar de verpleegkundige commissie, naar de O.R. en naar de opleiding.
  • Secretariaat:
    • Omdat Jaap zijn functie neerlegt in de leerlingenraad, zal er iemand anders komen voor de functie van gespreksleider (ster). Helmy wil deze functie overnemen. Ze zal worden ingewerkt door het secretariaat. Deze functie zal voorlopig ook gekoppeld blijven aan het secretariaat.
  • Overleggroep:
    • De overleggroep is met een paar vragen naar dhr. Nieuwland geweest.
    • Er werd gevraagd wanneer de nieuwe beoordelingslijsten klaar zijn en of de L.L.R. er een concept van krijgt als het klaar is? Het antwoord van dhr. Nieuwland is, dat de nieuwe beoordelingslijsten bij de verpleegkundige commissie liggen. Deze heeft het werk aan die lijst nog niet afgesloten. De beoordelingslijst is binnenkort op de agenda geplaatst van de verpleegkundige commissie.
    • De volgende vraag: Hoe is het met de praktijkbegeleiding en hoe is de samenwerking met de opleiding? Antwoord: er is eenmaal in de veertien dagen overleg tussen de opleiding en de praktijkbegeleiding en zonodig dagelijks.
    • Met verdere vragen over de praktijkbegeleiding worden we verwezen naar dhr. Koning.
    • Dhr. Nieuwland deelt ons wel mede dat per ingang van 1 juni een nieuwe praktijkbegeleider komt en met ingang van 1 juli komt er nog iemand. Volgens de wet moet er op 28,5 B-leerlingen één praktijkbegeleider zijn. Voor de MBO-V is dit één op 4.
    • Dan wordt er gevraagd of het mogelijk is om een jaaroverzicht te maken van de lesstof, waarin de leerling per lesweek kan zien, wat voor stof er moet worden behandeld. Antwoord dhr. Nieuwland: dit is erg moeilijk. Wel kan men van de zijde van de opleiding de lesstof op elkaar proberen af te stemmen. Het plan bestaat om in de toekomst met thema’s te gaan werken. Ook zullen er opdrachten worden gegeven voor de opvolgende cursusweken.
    • De laatste vraag is, hoe het nu zit precies met de ontheffingsprocedure, als iemand éénmaal zakt voor zijn examen en ziek ’n keer terugtrekt? Het antwoord luidt als volgt: op Dennenoord is het regel, dat voor iemand die 2 maal wordt afgewezen voor hetzelfde examen, geen ontheffing wordt aangevraagd. Alleen bij ziekte kan een verlenging van de opleiding worden gegeven. Tijdens het eindexamen kan de gecommitteerde of de examencommissie, besluiten de examentijd te verlengen. Dit is dan een gunst en geen recht van de kandidaat. Dit kan gebeuren, als iemand een voldoende praktijkbeoordeling heeft en ook voor zijn tentamens voldoendes heeft.
  • Groepsvertegenwoordigers:
    • Er bestaat in sommige groepen onvrede over bepaalde afspraken die niet worden nagekomen en over de manier van les geven. Vele leerlingen maken zich ernstig zorgen over de kwaliteit van de opleiding. Hier komt men de volgende vergadering op terug. Een voorstel is om bepaalde punten op papier te zetten, vooral ook de leerlingen ‘uit het veld’ kunnen meningen hierover inzenden naar de Leerlingenraad.
  • De volgende Leerlingenraadsvergadering is op 1 juli.

DENNENOORD ‘UIT-TIP’

Menkemaborg-Uithuizen

(Een half uur rijden van Groningen).
Geheel in stijl ingerichte oude borg, slotgracht met zwanen, fraai park, doolhof en schathoes.
Openingsuren van de borg: dagelijks van 10.00-12.00 uur en 13.00-17.00 uur.

blz. 11 – Sportdag Wolfheze

blz. 12 & 13 – Ziekenfonds en vakantie

blz. 14 – Nivellering Dennenoord?!

NIVELLERING NU OP DENNENOORD BEGONNEN?!

blz. 15 – GehoORd en gezien – Personeelsvereniging

gehoOrd en gezien

In de op 27 mei gehouden O.R.-vergadering, stond o.m. een brief van de commissie Sociaal beleid op de agenda, inhoudende een verzoek om concretisering van de bij reglement aan de commissie gegeven opdracht. Het gegeven, dat er in de sfeer van het Sociaal beleid (ook) op Dennenoord, nog wel wat te verbeteren valt, ligt aan de instelling van deze commissie ten grondslag. De commissie had het door de O.R. ontworpen reglement gestalte willen geven, door te inventariseren waar knelpunten zitten, om dan vervolgens voorstellen te doen, gericht op verbetering van situaties waarin zich knelpunten voordoen.
Over dat laatste element nu, bestond verschil van mening. De O.R. was n.l. in meerderheid van mening, dat de commissie niet verder zou mogen gaan dan puur inventariseren. De commissie daarentegen was bang, op deze wijze een orgaan te worden, wat een hoop tijd en energie zou moeten besteden aan het zolangzamerhand benoemde ‘op papier zetten’ zonder iets aan de concrete oplossingen te kunnen bijdragen.
Vandaar die brief!!!
Voor de vergadering van 20 mei stond deze zaak bij O.R. op de rol. Door tijdgebrek, werd dat verdaagd naar 27 mei, terwijl op 4 juni het verslag verscheen.
In de tussenliggende tijd waren er uiteraard, zij het informeel, gesprekken gevoerd tussen O.R.- en commissie-leden. Een drietal reacties tekenen de sfeer waarin de behandeling van dit onderwerp plaatsvindt.

  • O.R.-lid A: puur inventariseren en de verkregen gegevens doorgeven. Verder niks!
  • O.R.-lid B: natuurlijk doet de commissie voorstellen. Anders zou het commissiewerk toch volkomen zinloos zijn!
  • O.R.-lid C: sorry, er is zoveel over gezegd, dat het voor mij niet duidelijk is, wat er uiteindelijk uitgekomen is.

In het maart-nummer van dit blad stond een interview met een aantal O.R.-leden. O.R.-lid De Jong zei daarbij het volgende: Het wordt mij steeds duidelijker, dat wanneer het gaat om participatie in beleid, het daarbij niet zo belangrijk is of de O.R. daarin participeert. Veel belangrijker is, dat het personeel de totstandkoming van het beleid kan participeren en wel op basis van gestelde in par. I van het statuut Sociaal beleid van de C.A.O. De O.R. zal er op moeten toezien, dat de besluitvorming samen met het personeel plaatsvindt.
Deze stelling moet de leden van de commissie Sociaal beleid welhaast uit het hart gegrepen zijn!!!

blz. 16 & 17 – Reisverslag – Uitslag puzzel – Wie zijn we?

REISVERSLAG

WIE ZIJN TOCH DIE MENSEN

Deze vraag wordt nogal eens gesteld denk ik, bijvoorbeeld als je met een groepje dames en heren of jongeren over het terrein loopt. Dennenoord biedt nog de mogelijkheid, om hier mensen te ontvangen die wel eens kennnis willen nemen van een psychiatrisch ziekenhuis. In andere ziekenhuizen is dat ook wel mogelijk, maar tijdens de werkuren is de therapie niet te bezoeken. Dat is hier wel het geval – maar het wordt wel afgeremd.
De groepen die hier komen, bestaan uit mensen die iets met de verzorging of begeleiding van de zieke medemens te maken hebben. Zo was hier in april een groep welfare werksters uit de stad Groningen. Hun belangstelling ging uit naar de manier waarop hier wordt gewerkt, welke materialen en welke technieken men hier gebruikt.
Na afloop van zo’n excursie is er vaak een nabespreking over het hetgeen men hier gezien heeft. Veel vragen worden dan gesteld en beantwoord. Vragen die getuigen van onbegrip aangaande een psychiatrisch ziekenhuis en dergelijke vragen kun je vaak gemakkelijk in positieve weerleggen.
We hebben hier ook een groep leerlingen gehad van de school uit Leeuwarden, leerlingen van de nieuwe opleiding aktiviteiten begeleider(ster).
Voor hen was het een eerste kennismaking met een psychiatrisch ziekenhuis, waar mogelijk later stage gelopen kan worden. Dennenoord heeft een aantal stageplaatsen open gesteld voor deze opleiding.
Op 29 mei komt er een groep welfare werkers uit de provincie Groningen. Ook zult u groepen zien rondlopen van jongeren die hier de vooropleiding volgen. Ook zij moeten Dennenoord verkennen en weten waar de afdelingen te vinden zijn en hoe deze functioneren. Tenslotte bezoeken ook leerlingen van de school voor verpleegkundigen Dennenoord voor een excursie.
U ziet, er is een lang antwoord te geven op de vraag: ‘Wie zijn toch die mensen ….

R.V.

blz. 18 – Puzzelpagina

blz. 19 – Mutaties

blz. 20 – Kerkdiensten – Eucharistieviering – Orgelconcert – Afscheid – Zomerfeest – Personeelsvereniging

KERKDIENSTEN IN DE ONTMOETINGSKERK

  • 3 juli, 15.30 uur: Pastoor F. Sleegers, Eucharistieviering in het Vormingscentrum
  • 6 juli, 9.45 uur: Ds. W.M. van Lynden; 19.00 uur: Ds. S.W.R. Polman
  • 13 juli, 9.45 uur: Ds. B. Oosterhoff, kollekte voor Wilde Ganzen; 19.00 uur: Ds. B. Oosterhoff
  • 20 juli, 9.45 uur: Ds. B. Oosterhoff, kollekte voor Dennenoord-gemeente; 19.00 uur: Ds. B. Oosterhoff
  • 27 juli, 9.45 uur: Ds. J.W. Vlaanderen, kollekte voor ‘Onverwacht’; 19.00 uur: Ds. J.W. Vlaanderen
  • 3 augustus, 9.45 uur: Ds. W.M. van Lynden, kollekte voor Hulp aan vluchtelingen; 19.00 uur: Ds. W.M. van Lynden
  • 10 augustus, 9.45 uur: Ds. S.W.R. Polman, kollekte voor Wilde Ganzen; 19.00 uur: Ds. S.W.R. Polman
  • 17 augustus, 9.45 uur: Ds. S.W.R. Polman, kollekte voor Alla Kariem Dovenschool; 19.00 uur: Ds. S.W.R. Polman
  • 24 augustus, 9.45 uur: Ds. J.W. Vlaanderen, kollekte voor Bijbelkioskvereniging; 19.00 uur: Ds. J.W. Vlaanderen
  • 31 augustus, 9.45 uur: Ds. W.M. van Lynden, kollekte voor ‘Onverwacht’; 19.00 uur: Ds. W.M. van Lynden

AFSCHEID

Op 21 september 1970 is dhr. Ter Horst in dienst getreden als perser in de afdeling Linnenkamer. Later kwam hij bij de chemische afdeling, vervolgens bij de inpakafdeling.
Wij wensen dhr. Ter Horst bij zijn vervroegde uittreding een goede gezondheid en vele goede jaren samen met zijn vrouw en kinderen.

J.P. Vos
Linnenkamer

ORGELCONCERT IN DE ONTMOETINGSKERK

GEVRAAGD VOOR HET ZOMERFEEST

Voor het Zomerfeest, is er evenals voorgaande jaren een kinderhoek waar kinderen kunnen knutselen, timmeren, enz.
Dit jaar leek het ons erg leuk om de jeugd o.a. kijkdozen te laten maken. Hiervoor zouden we graag anscichtkaarten willen hebben, waarvan de plaatjes uitgeprikt kunnen worden, om ze daarna in de kijkdoos te kunnen plakken.
Langs deze weg zouden we u willen vragen: indien u nog ansichtkaarten heeft waarvan u makkelijk afstand kunt doen, wilt u dan zo vriendelijk zijn, deze in te leveren bij het Vormingscentrum.

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.