Header - Personeelskrant DNO

1980-09 – Personeelskrant Dennenoord – 8e Jrg. No. September

blz. 2 – Van de Direktie – Bibliotheek

VAN DE DIREKTIE

Herhaaldelijk bereikt ons de laatste tijd de vraag om toe te staan, dat patiënten op vrijwillige basis door personeelsleden worden vervoerd.
Het staat de direktie duidelijk voor ogen dat het feit dat dit niet is toegestaan, in vele gevallen betekent dat allerlei uitstapjes, die men ten behoeve van de patiënten/bewoners zou willen en kunnen maken en die ook in het belang van de patiënten zouden zijn, niet plaatsvinden. En ook dat dit door veel personeelsleden regelmatig als bijzonder spijtig wordt ervaren.
In de Vereniging is voor dit probleem door de V.A.R. (Vereniging-Advies-Raad) bij het Verenigingsbestuur nadrukkelijk de aandacht gevraagd en er op aangedrongen, te trachten te komen tot een kollektieve inzittendenverzekering.
Het is te verwachten dat op korte termijn, een dergelijke verzekering zal worden afgesloten.
Tot zolang blijft de huidige richtlijn van kracht.

Met vriendelijke groeten,
Dr. Ir. F. Sonneveld,
Algemeen direkteur

DE ZUIDLAARDERMARKTDAG

In verband met de Zuidlaardermarktdag, welke dinsdag 21 oktober a.s. gehouden wordt, lijkt het, ook naar het oordeel van de Ondernemingsraad, goed een tot nu toe ongeschreven regel bekend te maken. Deze luidt al volgt:

  • als de dienst het toelaat, worden verzoeken van personeelsleden om een vakantiedag te mogen opnemen gehonoreerd. De ervaring leert, dat dit op grote schaal reeds gebeurde.
  • het personeel dat die dag werkt, krijgt, zo de dienst het toelaat, de gelegenheid even een kijkje te nemen op de Zuidlaardermarkt.

Een prettige marktdag toegewenst.

De Direktie

blz. 3 – Barbecue-avond

BARBECUE-AVOND

Op 4 september j.l., organiseerde de S.O.P. een barbecue-avond voor het personeel van Dennenoord.
Deze avond was er blijkbaar voor uitgezocht en niet tevergeefs, want het weer werkte op alle punten mee.
Om ongeveer half negen kwamen de eerste genodigden op het terrein achter de ‘Vijverberg’.
Daarna stroomde het geleidelijk aan tot een getal van plm. 60 personeelsleden.
Nadat de heer Weggemans ons als aanwezigen een prettige avond had toegewenst namens de S.O.P., deed iedereen z’n best, een voor hem of haar zo goed mogelijk plaatsje te vinden.
Eenmaal een plekje gevonden, ging ieder op zoek naar het beloofde. Men had keuze genoeg, we deden ons best om de barbecue-pennen vol te krijgen, maar de één prikt wat beter dan de ander …. zo ging het vanzelfsprekend ook met het braden van het vlees.
De kelen behoeften ook niet te verdrogen, want ook daarin was voorzien. Als u – als buitenstaander – denkt dat dit alles was, dan hebt u het mis.
De verlichting was romantisch en zelfs werd er passende muziek in de ether gelanceerd, zodat er een gezellige sfeer ontstond.
Om tien over elf zijn wij huiswaarts gegaan, een ervaring rijker!
Achteraf hoor je dan, dat anderen zelfs tot kwart over twaalf van deze barbecue-avond hebben genoten.
Er kan dus gezegd worden, dat deze avond als geslaagd mag worden beschouwd. Ik hoop dat de S.O.P. in de toekomst nog meer succes zal hebben met dergelijke aktiviteiten.
Zelf lid van onze personeelsvereniging kan ik tot de niet-leden alleen maar zeggen: ‘Gauw lid worden, want het is de moeite waard’, en daar kunt u niet omheen!

Een personeelslid

blz. 4 & 5 – Examens – Toespraken

TOESPRAAK TER GELEGENHEID VAN EINDEXAMEN S III

Dames en heren, hartelijk welkom en wel in het bijzonder de examenkandidaten. Voor U is dit het moment waar U twee of drie jaar naar hebt uitgekeken. Overigens een belangrijk moment in Uw leven.
Mag ik met U wat terugkijken over die jaren? Ik noem het maar alledaagse omgang. In het Psychiatrisch Ziekenhuis ontmoeten twee groepen mensen elkaar: de hulpvragers en de hulpgevers.
De patiënt ontmoet vele werkers uit de verschillende disciplines van de hulpverlening. De disciplines van waaruit de hulpgever stamt, bepaalt de kleur van de ontmoeting met de patiënt en het daarop volgende omgangsproces. Zo zal de omgang tussen de psychiater en de patiënt gekleurd worden, door de specialistische kennis van de psychiater en de daaruit volgende behandelingsmethodieken. Als ik nu de aandacht richt op de B-verpleegkundigen, welke is de kleur van hun omgang met de patiënt.
Centraal staat dat zij degene zijn, die de gehele dag met de patiënten, met elkaar en met andere therapeuten bezig zijn. Jullie specifieke plaats bevindt zich in het leven van alledag, jullie omgang met de patiënt is een alledaagse omgang, die het dagelijkse leefklimaat bepaalt. De patiënt heeft recht op een gezond leefklimaat, want wat moet hij beginnen met alle behandelingsprogramma’s enz., wanneer niet direkt om hem heen een klimaat is, waarin hij kan ademhalen, waarin hij het gewone dagelijkse leven kan leiden met vreugde, verdriet, hoop en verwachtingen.
Het klimaat is dan wel geen oplossing voor de problemen, maar wel een voorwaarde hiervoor.
Voor het dagelijks leven in een Psychiatrisch Ziekenhuis geldt met name dat dit beïnvloed wordt door allerlei faktoren, van buiten af en van binnen uit.
Faktoren, die niet of nauwelijks te veranderen zijn. Toch blijft er voldoende ruimte voor jullie als verpleegkundige om iets te doen. Voorwaarde hiervoor is dat de verpleegkundige zich vrij voelt om te handelen. De verpleegkundige moet als het ware als zelfstandig, verantwoordelijk wezen om durven gaan met andere mensen. Met zijn hele persoonlijkheid, waarin vanzelfsprekend opgenomen zijn, kennis en vaardigheden + attitude, gaat de verpleegkundige om met de patiënten. Het is dus een alledaagse omgang.
Geen specialisme, want hoe kun je, je specialiseren in eigen persoonlijkheid. Je kunt je persoonlijkheid wel ontwikkelen en ontplooien om van het alledaagse leven een succes te maken. Wat is dan die alledaagse omgang.
Voorop gesteld dient te worden dat dit geen routine-omgang is.
In de alledaagse omgang staat de verpleegkundige open voor en is gericht op de patiënt als uniek mens.
Door open te staan kan de verpleegkundige de signalen, die de patiënt of wie dan ook, ontvangen en erop reageren vanuit zichzelf. In een routine-omgang handelt de verpleegkundige volgens een bepaald stereotype. Stereo typisch handelen bevat vooroordelen, geen reflexie en komt niet vanuit de persoon. Want dit handelen is gebaseerd op traditie en algemeenheden. Routinematige omgang is onmenselijk, immers voor werkelijk menselijk kontakt is geen plaats.
Als één van de voorwaarden voor een goede omgang is al gesteld dat de verpleegkundige zich vrij moet voelen om te handelen. De verpleegkundige moet op zijn eigen gevoelens, zijn eigen gezond verstand, zijn oordelen en inzichten durven vertrouwen.
Daarmee stelt hij zich kwetsbaar op, echter ook een stuk menselijker. Immers, zijn gedrag wordt niet bepaald door tradities, maar door hemzelf. De verpleegkundige handelt onder eigen verantwoordelijkheid vanuit zijn eigen zelfstandigheid. Daarom is als alledaagse omgang, hetzij met de patiënt, hetzij met een kollega of met wie dan ook, een dialogisch gebeuren, wederzijds verrijkend, wederzijds onthullend.
Dat de verpleegkundige deze vorm van kontakt technisch goed kan uitvoeren, betekent niet dat ze daarmee in de omgang ook goed gebruikt worden. Kijk maar naar Uw eigen funktioneren als lesgroep.
Toch spreek ik de hoop uit, dat dit is dialoog gaan niet minder gemakkelijk is dan het lijkt, maar wel de moeite van het proberen waard.

B. Nieuwland

Links dhr. Nieuwland en rechts dhr. de Graaf

TOESPRAAK TER GELEGENHEID VAN EINDEXAMEN ZIEKENVERZORGING

Dames en heren examen-kandidaten, U van harte gefeliciteerd met het behaalde resultaat.
Als je in een ziekenhuis werkt en zo om je heen kijkt, kom je tot de ontdekking dat er heel wat loos is. In het begin laat je dit alles over je heen gaan, immers, je bent nog erg met jezelf bezig, hebt totaal geen ervaring, voelt je erg ongemakkelijk en onzeker, veel zelfvertrouwen bestaat er nog niet.
Maar naarmate je wat langer meedraait in dit systeem en je in de kunstmatige huiselijke sfeer opgenomen bent en wat meer vertrouwd bent geraakt met de gang van zaken, begint er iets te groeien. Deze situatie is bekend bij allen, die in de verzorging of verpleging hun werkzaamheden zijn begonnen.
Nu begint het. Wat eerst nog overkwam als wat naar en vreselijk, went al gauw en daarvoor in de plaats komt, zo is het nu eenmaal. Deze vorm van mentaliteit eigenen we ons toe en gebruiken we te pas en te onpas, vaak om moeilijke situaties uit de weg te gaan. Daarop volgt een soort van berusting, je gaat je werk beschouwen als een baan, een soort tijdverdrijf, waarin je, je uren moet volmaken. We nemen een houding aan en we beginnen nu met vooroordelen. Verder staan we al rap klaar met een zeer scherp en meestal negatief oordeel, al datgene wat anderen doen of zeggen is anders dat dat wat jij zou doen. We gaan er bijna vanuit dat op iedere hulpverlening een beloning moet volgen, iets wat we echter in onze eigen opvoeding ook hebben meegekregen. Eigenlijk jammer, dat we zo ver zijn afgedwaald van onze idealen, die we in het begin hadden.
We moeten niet en mogen niet vergeten dat wij omgaan met mensen, die zich in het bijzonder en voor hen vaak nare situatie bevinden.
Laten we ons daar meer op concentreren. Niet om er zelf beter van te worden, maar met een open hart voor de ander.
Daar is een mens en hier is een mens; nu gaan we elkaar ontmoeten en elkaar proberen te begrijpen, want al die lastige patiënten zijn mensen die ons begrip vragen. Hun ziek zijn, hun onzekere toekomst, hun plan, verdriet en angst en het feit dat er zo velen zijn die zich met hen bemoeien. Maar ja, een lastige patiënt vraagt extra aandacht en dat betekent jezelf wegcijferen en je openstellen voor die ander.
Maar hoe kunnen we dan elkaar beter leren begrijpen. Dat kunnen we doen door onszelf eerst af te vragen waarom en hoe we de dingen doen. Laten we eens verder kijken, dan zullen we verbaasd staan wat een groot gezichtsveld er voor ons ligt en wat voor effect dat heeft op ons zelf, maar ook op de ander. We zullen ons vrij voelen en ik denk dat die vrijheid overkomt.
Er ontstaat tevens ruimte om elkaar te ontmoeten en er komt bewegingsvrijheid en tevens plaats voor begrip.
Tot slot van deze bijeenkomst wil ik graag een woord van dank spreken. In de eerste plaats mevr. Gruizinga, het was plezierig dat u deze dag bij ons was. In de tweede plaats aan alle docenten voor de goede samenwerking voor en tijdens het examen, dank voor het geven van de vele lessen.
In de derde plaats een bijzonder woord van dank aan Netty van der Sluis, dank voor je inbreng, je wijze van presentatie in ons team, dank voor je steun die je ons geboden hebt. Vanaf deze plaats wens ik je alles wat nodig is in je nieuwe omgeving Rutten en Bant.

B. Nieuwland

blz. 6 & 7 – Leerlingenraad

Notulen van de leerlingenraadsvergadering, gehouden op 2 april 1980 in de Schakel

  • Aanwezig:
    • Jan;
    • Bart;
    • Ruud;
    • Andries;
    • Hélène;
    • Helmy
  • Met kennisgeving afwezig:
    • Carin;
    • Manak
  • Zonder kennisgeving afwezig:
    • De rest
  • Opening:
    • Gespreksleider Hemly opent de vergadering en heet iedereen van harte welkom.
    • Allereerst wil de leerlingenraad, Suzan Jorna en Jaap te Velde hartelijk bedanken voor hun inzet in de afgelopen jaren in de Leerlingenraad en feliciteren met het behalen van hun B-diploma.
  • Ingekomen stukken:
    • Er zijn 2 klysma’s binnengekomen. Deze kunnen jullie vinden in de opleiding en het Personeelscentrum.
    • O.R. informatie.
    • Er is een brief binnengekomen van dhr. Westrik over klinische lessen. De inhoud van de brief vinden jullie verderop in de krant.
    • Dhr. Brandse stuurde een brief met daarin informatie over reiskosten vergoeding bij een klinische les. Daarover verder in de krant meer.
  • Mondelinge mededelingen:
    • Het secretariaat zal een nieuwe ledenlijst maken, i.v.m. allerlei overplaatsingen die binnenkort weer plaats vinden.
    • Er is nog geen brief binnengekomen van dhr. Nieuwland, met daarin antwoord of de Leerlingenraad ’n andere ruimte ter beschikking krijgt in het opleidingscentrum. De bestaande ruimte van de Leerlingenraad, zou namelijk bijgevoegd worden bij de ruimte van de praktijkbegeleiding.
    • Er zijn n ieuwe beoordelingslijsten gemaakt. Hier wordt de Leerlingenraad t.z.t. over ingelicht.
    • De begroting van de Leerlingenraad zou moeten worden opgesteld. Aangezien de Leerlingenraad over een tijdje een commissie wordt van de O.R., valt de begroting voortaan onder de O.R.
    • In juni is er een extra vergadering geweest over het probleem rond de Z.V.O.II-groep. Er waren toen problemen met het behalen van punten. Er is een commissie samengesteld die met enkele mensen van de opleiding hebben gepraat over deze problemen. Voor de meeste mensen uit deze groep, is dit goed gekomen, zodat zij aan het eindexamen konden deelnemen.
  • Secretariaat/Redaktie:
    • De brief van dhr. Brandse, ging over reiskostenvergoeding voor klinische lessen, als je daarvoor moet terugkomen. In de brief staat, wanneer je een vrije dag hebt en naar de afdeling komt voor een klinische les, je geen reiskostenvergoeding krijgt. Wanneer je een gebroken dienst draait met meer dan 2 uur tussen de tijd van het afsluiten van je werk tot de tijd van de klinische les, krijg je, je reiskosten wel vergoed. Dus dit houdt b.v. in, dat als je in de nachtdienst zit en je gaat ’s middags naar een klinische les, je reiskosten wel vergoed krijgt.
    • Het secretariaat zal naar alle leden van de raad en naar alle groepen een brief sturen voor de vergadering, die op 23 september zal worden gehouden. Hier zal namelijk de verkiezing plaatsvinden van drie leerlingen, die in de Leerlingencommissie gaan zitten.
    • In de volgende krant zullen we het nieuwe reglement (v.d. Leerlingenkommissie) publiceren. Deze moet eerst nog door de Bedrijfskommssie bekeken worden.
  • Ondernemingsraad:
    • Andries Otter heeft voorgesteld, dat wij iemand aan de O.R. voor dragen, die gaat zitten in de kommissie Sociaal Beleid.
  • Verslag groepsvertegenwoordigers:
    • Vorige keer in de leerlingenkrant, is er gevraagd aan de leerlingen of deze reakties naar de raad wilde sturen. Er bestond namelijk onvrede over de opleiding. Veel leerlingen maken zich zorgen over de kwaliteit van de opleidingen, dat er geen afspraken worden nagekomen e.d. Graag wil de Leerlingenraad hier wat van horen. Jullie reakties kunnen jullie sturen naar: De Leerlingenraad, postkamer Hoofdgebouw.
    • Voor een paar maanden geleden, kregen wij van een leerling een brief, die schreef dat het moeilijk is om aan je klinische lessen te komen. We hebben toen een brief met vragen en voorstellen verzonden naar de verpleegkundige commissie. De inhoud van deze brief luidde:

LEERLINGENRAAD
PSYCHIATRISCH ZIEKENHUIS
‘DENNENOORD’

Zuidlaren, 20 juni 1980

Aan de Verpleegkundige Kommissie t.n.v. dhr. G. Westrik
Psychiatrisch ziekenhuis Dennenoord
Zuidlraen

Geachte lezer,

Het blijkt dat er onder verschillende leerlingen problemen zijn met betrekking tot het behalen van de klinische lessen tijdens hun opleiding.
De redenen hiervoor zijn de volgende:

  • Het aantal klinische lessen dat gegeven wordt, is op verschillende afdelingen te weinig.
  • De leerling moet geregeld voor de klinische lessen in de vrije tijd terugkomen.
  • Klinische lessen gaan, soms op het laatste moment niet door, omdat b.v. de arts is weggeroepen.

Om deze problemen te helpen oplossen, doet de Leerlingenraad bij deze voorstellen aan u toekomen, die de raad gaarne binnen de verpleegkundige kommissie behandelt zouden willen zien. Wanneer het nodig blijkt te zijn, is de raad graag bereid om de voorstellen te komen toelichten.
Deze voorstellen zijn:

  • De klinische lessen per blok (groep 1, groep 1, groep 3) te houden, zoals hier en daar op Dennenoord wordt gedaan, zodat men meer gelegenheid krijgt om klinische lessen te volgen. Tevens is het voor diegenen die de klinische lessen geven, prettiger om dit te doen voor een grotere groep leerlingen.
  • De klinische lessen niet alleen door academi, maar ook door verpleegkundigen laten geven, waardoor er meer mensen beschikbaar zijn om klinische lessen te houden.
  • Na een globale berekening (zie bijlage) blijkt dat, wil de klinische les in diensttijd gegeven worden, er voor de 3-jarige leerperiode, minimaal 1 klinische les per 2 weken gegeven moet worden en voor de 2-jarige leerperiode, minimaal 1 klinische les per 10 dagen gegeven moet worden. Dit alles om aan de opleidingseis van de het bijwonen van 20 klinische lessen over de totale leerperiode te voldoen. Wanneer de leerling niet in de gelegenheid is om een klinische les in diensttijd bij te wonen, is de Leerlingenraad van mening dat hiervoor de uitgetrokken tijd vergoed moet worden, tevens moeten de gemaakte reiskosten vergoed worden.
  • De klinische lessen per kwartaal-rooster opstellen en vroegtijdig aan de leerlingen en het hoofd op desbetreffende afdelingen bekend maken. De leerling en het hoofd kunnen dan rekening houden met het aanvragen van diensten en het plannen van de diensten voor de leerlingen. Hierdoor is de kans en mogelijkheid groter om de klinische les in diensttijd te volgen.
  • De Leerlingenraad wil u graag voorleggen wat op Dennenoord onder een patiëntenbespreking mag worden verstaan. Is dit een overdracht in uitgebreide vorm? Of een bespreking waarin het over patiënten gaat? Of een apart belegde patiëntenbespreking?

In afwachting op uw reaktie,
De Leerlingenraad

Jaap te Velde
afd. Secretariaat

CC: de Direktie, hoofd opleidingen, Praktijkbegeleiding

Bijlage:

Per jaar 365 dagen.
Dagen waarop per jaar geen klinische les bijgewoond kan worden zijn:

  • Vakantie: 21 dagen
  • Compensatie: 9 dagen (over 1980)
  • Cursus: 40 dagen (8 blokweken)
  • Wacht: 70 dagen (plm. 10 wachten per jaar)
  • Weekend: 40 dagen (minus gewerkte weekenden van de wachten)
  • Vrij: 104 dagen

Totaal 284 dagen (waarop in diensttijd geen klinische les mogelijk is).
Over 81 dagen per jaar, waarop een late of vroege dienst wordt gewerkt, waarop dus geen klinische les gevolgd/bijgewoond kan worden in diensttijd.
Voor 3-jarige leerperiode zou minimaal 1 klinische les per 2 weken gegeven moeten worden.
Voor 2-jarige leerperiode (A-gediplomeerden e.a.) zou minimaal 1 klinische les per 10 dagen gegeven moeten worden.

Het antwoord luidde als volgt:
Wij menen met u, dat op korte termijn de situatie op de afdelingen zo geregeld moet zijn, dat er sprake is van een planning op lange termijn, uitgaande van één klinische les per week, behalve in de vakantieperiodes, waar om begrijpelijke redenen uitgegaan moet worden van minimaal één klinische les per veertien dagen. Het is onze intentie om met u e bewerkstelligen, dat er steeds voldoende mogelijkheden zijn om uw klinische lessen te halen.
Hoe we ons een en ander voorstellen, wil ik graag in een gesprek met enkele van uw leden toelichten.

  • Sluiting:
    • De extra vergadering van de Leerlingenraad wordt gehouden op 23 september om 15.00 uur in de Schakel.
    • De normale vergadering zal gehouden worden op 7 oktober 1980, om 15.00 uur in de Schakel.

blz. 7 – GehoORd en gezien

REÜNIE OUD-PERSONEELSLEDEN DENNENOORD

donderdag 2 oktober 1980

Over ongeveer een week zal het de dag van de reünie zijn. Wij verwachten dan plm. 550 bezoekers op Dennenoord. Het programma voor deze dag, luidt ongeveer als volgt:

  • Tussen 10.00-11.30 uur:
    • ontvangst in het Vormingscentrum en hernieuwde kennismaking.
    • daarna verwelkoming door de Direktie
    • en aansluitend een warme maaltijd
  • ’s Middags:
    • hebben de reünisten gelegenheid hun oude werkomgeving te bezoeken. Elke afdeling of dienst is verzocht een ‘gastvrouw/heer’ aan te wijzen, om de bezoekers te ontvangen en te woord te staan.
    • tevens kan men ’s middags therapie-produkten kopen en een foto-reportage bezichtigen, alsmede een doorlopende dia- en historische filmvoorstelling
  • Om plm. 16.30 uur:
    • zal de terugreis aanvaard worden.

Bovengenoemde aktiviteiten vinden grotendeels plaats in het Vormingscentrum. Voor de organisatoren van deze dag, zal het een zware opgave zijn, alles in goede banen te leiden, vooral ook omdat de ruimten in het Vormingscentrum nauwelijks toereikend zijn om een zo groot aantal bezoekers te ontvangen.
In het verleden is gebleken, dat het ook voor vele nu in dienst zijnde personeelsleden, een genoegen is, de reünie geheel of ten dele mee te maken. Dat u zich voor wat dat betreft deze keer beperkingen zult moeten opleggen, moge uit vorenstaande duidelijk zijn. In dit verband doen wij dan ook gaarne een beroep op de medewerking van alle personeelsleden.

Namens de organisatiekommissie,
C.A. de Graaf, voorzitter

gehoORd en gezien

In de veelheid van de door een O.R. te vervullen taken en te bezetten posten, moet het wel erg pijnlijk zijn, te vernemen dat er weer een vakature (de vijfde in deze zittingsperiode) zal ontstaan en wel door het a.s. vertrek van Gerad Beukema, die binnenkort de functie van afd. Hoofd in ‘Mariëncamp’ (Rolde) hoopt te aanvaarden. De O.R. zal zijn rustige, doorgaans weloverwogen en inmiddels op een vierjarige ervaring berustende oordeel moeten missen.
Een oordeel, waarin vaak een ondertoon te onderkennen viel van: ‘Laten we het in vredesnaam niet moeilijker maken, dan het al is’.
Gevraagd naar zijn oordeel over het verschil in functioneren van de O.R. onder de oude en de nieuwe wet op de O.R., noemt Beukema als grootste verschil, het feit, dat je onder de oude wet de directeur als voorzitter had, waarbij je vaak niet wist of je tegen de voorzitter van de O.R. of tegen de directeur sprak.
Dat is nu totaal anders, aldus Beukema. En inderdaad, uw ‘verslaggever’ is er getuige van geweest, hoe de nieuwe voorzitter van de O.R., de heer S. de Jong, op zeer bekwame wijze de raad meevoert op haar weg door de veelheid van punten en de daarmee kennelijk onlosmakelijke samenhangende papiermassa. Ondanks het feit, dat sommige O.R.-leden soms even de kluts kwijt zijn in hun waarlijk forse hoeveelheid papier, is het opvallend, dat vele zaken pas behandeld kunnen en/of zullen worden als de raad over nog meer informatie beschikt. De voorzitter blijft echter het individuele O.R.-lid alle kansen geven, daarbij mogelijk geïnspireerd door de woorden van de Romeinse dichter Horatius, die eens gezegd heeft: ‘Vermeng uw wijsheid op z’n tijd eens met wat dwaasheid!

Gerard Beukema

blz. 8 – Zomerfeest 1980

ZOMERFEEST

20 Augustus 1980

De woensdag van ons jaarlijkse Zomerfeest, begon erg slecht.
We hoopten op droog en zonnig weer, zodat we het marktfeest met elkaar buiten konden vieren.
Maar helaas ….
Het was erg winderig en koud en er beloofde flink wat regen te vallen, zodat het feest binnen moest plaatsvinden.
Om 10.00 uur waren er al kraampjes open en kon men met een deelnemerskaart, langs alle attrakties gaan.
Zo was er een heel groot Rad van Avontuur (we noemden het lootje-pak-an), waaronder veel kabaal, de hele dag planten en soezen enz. werden verloot.
In de grote zaal was er een lawaai van jewelste. Bussen werden hoog opgestapeld om vervolgens met veel geraas naar beneden te storten. Ook bij het spijkerslaan en het cirkelsteken, was het een lawaaierige drukte.

Ieder heeft geprobeerd om zoveel mogelijk punten te verzamelen. Er waren dan ook een paar ijzersterke winnaars.
Bij het lintdraaien was Alfred Heykens de beste. Hij presteerde het om 10 meter lint in 37 sec. door de wringer te draaien.
Henk Hazekamp schoot zich met de buks naar de eerste plaats (26 pnt.) en Derk Wanders sloeg de spijkers zo ferm op de kop, dat hij bij dit spel als eerste eindigde.
De mensen die even wilden uitrusten, gingen naar de soos, waar de heer Leurs zorgde voor gezellige meezingers.
Ondanks de slechte weersomstandigheden, was het buiten bij de draaimolens een drukte van belang.

En ’s middags om 13.45 uur, konden wij als toeschouwers genieten van een mastgevecht. 12 mensen deden aan deze stunt mee en alle 12 haalden ze een nat pak. Winnaar werd Dirk Hofstee.
Er werden nog 2 prijzen verdiend, en wel door de heer Boersma (hij raadde de naam Mientje, het konijn) en de heer Prins. Deze laatste wist dat er precies 54 palingen in het aquarium zwommen.
De mensen die niet in het Vormingscentrum zijn geweest, konden op hun afdeling naar Radio Dennenoord luisteren, die de hele dag in de lucht was en een indruk gaf van het feest.
Bovendien zorgde het draaiorgel voor gezellige muziek op het terrein.
Het avondprogramma was bijzonder geslaagd. De drumband ‘Erika’ zorgde voor de opening, waarna artiesten ‘De Carcelly’s’, ‘De Enrico’s’, het trio ‘Jan Karsten’ en ‘Ciska Peters’ het overnamen.

De dag en de avond waren geslaagd.
Het groot aantal medewerkers die zich enorm hadden ingezet voor dit gebeuren, konden tevreden zijn.

Programma-overzicht maand Oktober:

  • Donderdag 2 oktober:
    • Dia’s Pik-nik, Zomerfeest, etc.
  • Zaterdag 4 oktober:
    • Dierendag
  • Donderdag 9 oktober:
    • Muziek in de Soos
    • Volksdansen bejaarden
  • Donderdag 16 o ktober:
    • Bejaardenmiddag
    • Film
  • Donderdag 23 oktober:
    • Sterkte Yerke
  • Donderdag 30 oktober:
    • Operette ‘Ein Nacht in Venedig’ (C.V.Z.)

DAMESVOETBAL ‘DENNENOORD’

Donderdag 28 augustus j.l. speelden we tegen een elftal van de Civiele Dienst. Zo vlak voor het begin van de wedstrijd was er verwarring, omdat niet alle dames waren gekomen. Maar dit probleem was al gauw opgelost, toen enige ’toeschouwers’ spontaan aanboden om mee te gaan doen. Bij deze bedankt voor jullie inzet.
De eerste tien minuten konden we nog redelijk tegenstand bieden, maar toen de eerste doelpunten direct achter elkaar waren gevallen, was de motivatie bij ons een beetje zoek.
We waren niet bestand tegen de kracht waarmee onze tegenstanders op ons doel afstormden. Maar vlak voor de rust mochten we een penalty nemen, dit was onze kans om tenminste één tegendoelpunt te scoren.
We gingen de rust in met een 5-1 achterstand.
Na de rust werd de opstelling enigszins gewijzigd. Dit bleek voor ons een goede zet te zijn geweest.
We gingen nu wat meer in de aanval en het harde werken werd dan ook beloond met een paar tegendoelpunten.
We probeerden er van alles aan te doen om de achterstand zo klein mogelijk te houden. We deinsden er dan ook niet voor terug om zo af en toe iemand van de tegenpartij in de heupzwaai te nemen. Sorry, heren.

We konden echter niet verhinderen dat we deze wedstrijd met de stand 14-6 verloren. Onze tegenstanders waren te sterk, maar gelachen hebben we zeker.
We nemen een keer revanche heren!!!

Zijn er nog dames, die ook willen voetballen, je kunt je opgeven bij M. Boelens, toestel 329.

blz. 9 – Puzzelpagina

blz. 10 – Filmmiddag

blz. 11 – Mutaties

MUTATIES

blz. 12 – Kerkdiensten – S.O.P. aanbiedingen – Advertenties

KERKDIENSTEN IN DE ONTMOETINGSKERK

  • 5 oktober, 9.45 uur: Ds. B. Oosterhoff, kollekte voor Effatha; 19.00 uur: Ds. B. Oosterhoff
  • 9 oktover, 15.30 uur: Pastoor F. Sleegers, Eucharistieviering Vormingscentrum
  • 12 oktober, 9.45 uur: Ds. B. Oosterhoff, kollekte voor Wilde Ganzen: 19.00 uur: Ds. B. Oosterhoff
  • 19 oktober, 9.45 uur: Ds. J.W. Vlaanderen, kollekte voor Ned. Bijbelgenootschap: 19.00 uur: Ds. J.W. Vlaanderen
  • 26 oktober, 9.45 uur: Ds. W.M. van Lynden, kollekte voor Melaatswerk Zuster Bosch; 19.00 uur: Ds. W.M. van Lynden

ADVERTENTIES

Graag willen wij iedereen hartelijk bedanken voor de getoonde belangstelling tijdens onze ziekte.

Ruud Timmer
Chris Buining

AARDAPPEL-AKTIE WINTEROPSLAG 1E KWALITEIT ZEEUWSE KLEI-AARDAPPELEN (BINTJES)

GEZOCHT

Nu de wintermaanden weer voor de deur staan, hoopt het S.O.P. weer enkele ‘Schakel-aktiviteiten’ in de vorm van (live) muziekavonden te organiseren.
Om een zo’n gevarieerd mogelijk programma samen te stellen, is informatie over mogelijke groepen, bands, cabaretiers, etc., onontbeerlijk.
Onze vraag aan jullie is dan ook ‘Wie helpt ons aan adressen van bands, folkgroepen, cabaretiers, etc.
Wij zien jullie hulp gaarne met spoed tegemoet.

L. Weggemans, tst. 477
P. Vis, tst. 321

Komende winter wil de S.O.P. diverse voorlichtingsavonden organiseren.
Wij gaan al vlot van start, n.l. op:

  • 9 oktober:
    • Voorlichting bouwmaterialen (zie verdere mededelingen in dit blad)
  • November:
    • ‘Doe het Zelf’ op elektrisch gebied
  • Februari:
    • Cursus ‘Pech onderweg met de auto’ voor beginners’, (herhaling van vorig jaar), dit houdt in o.a.: 2 theorieavonden en 2 praktische avonden, waar U, Uw eigen auto mee kunt nemen. Hierop aansluitend een vervolg – waar de cursisten van vorig jaar en de liefhebbers van bovengenoemde cursus – welkom zijn.
  • Maart:
    • Een voorlichtingsavond betreffende het invullen van Uw belastingformulier. Hier zal één van de inspecteurs uit Assen, vragen beantwoorden en U verder op weg helpen in deze materie. Let U op de volgende personeelsbladen!!!

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.