Header - Personeelskrant DNO

1981-07 – Personeelskrant Dennenoord – 9e Jrg. No. Juli-Augustus

blz. 2 – Sociale uitkijkpost – GeoORd en gezien – Uit de bibliotheek

gehoORd en gezien

Bij een kritiese beschouwing van de plaats van de O.R., mag de O.R. niet buiten schot blijven.
Hij vult die plaats in, geeft gestalte aan die plaats. De O.R. heeft macht, de macht om het gevoerde beleid te toetsen, de macht om zijn macht wel of niet te gebruiken.
De O.R. maakt zich zwak als een onjuiste invulling aan de plaats wordt gegeven. De plaats van de O.R. wordt onduidelijk als binnen de O.R. inhoudelijk over behandelbeleid wordt gesproken en waarde-oordelen worden gegeven.
Wanneer behandelbeleid bergrotingstechnische consequenties heeft, kan dat onderwerp van gesprek zijn, inhoudelijke discussies horen op andere plekken plaats te vinden, de O.R. kan en dient dat te stimuleren.
De O.R. dient zich steeds bewust te zijn van de plaats die hij heeft, hoe moeilijk dat ook is. Deze rubriek probeert een bijdrage te leveren aan het denken over het bedrijf Dennenoord en uw reacties zijn dan ook meer dan welkom.

blz. 3 – Barbecue

BARBECUE….

Donderdag 17 juli j.l. organiseerde de S.O.P., de weergoden tartend, een barbecue.
Rondom de Vijverberg hadden de organisatoren alle maatregelen getroffen om er, uiteraard buiten, een gezellige avond van te maken.
Om half negen strooide een regenfront water in het eten.
Met wat vindingrijkheid werd allengs de Vijverberg tot Restaurant omgebouwd, zodat we binnen met een riant uitzicht op het spit, het varken bruiner en bruiner zagen worden.
Rond half elf werd het sein ‘go’ gegeven en konden we ons tegoed doen aan het uitstekend bereide vlees.
Als de kwaliteit van het vlees afgemeten zou moeten worden aan het tempo waarmee het verorberd werd, dan was het verr….. goed.
Kortom, we kunnen terugzien op een gezellige en goed verzorgde barbecue-avond.

Een bezoeker

blz. 4 – Mensen hebben

MENSEN HEBBEN VEEL LEVENSDRIFT

door Frits Stommels

blz. 5 & 6 – Zeevissen en Stratenzeskamp

STRATEN ZESKAMP

Ook Dennenoord was van de partij; met maar liefst 3 teams.
Er waren 15 hindernissen en er deden 20 teams van militairen en 20 teams ‘burgers’ mee.
Bij sommige hindernissen kon je erg nat worden; je moest b.v. een autoband over een ‘dobbe’ varen en ook was er kuipsteken, en als je miste kreeg je een bak water op je hoofd.
Ook moest je een plafond witkalken; de kalk was dun, dus kwam je daar nogal wit weer vandaan.
Het was jammer dat het veel regende, want daardoor was er weinig publiek en als je als deelnemer het geluk had droog te blijven, werd je toch nog nat (van de regen dus).
Om 21.00 uur was het hele gebeuren afgelopen en om 21.30 uur moesten we (weer met regen) wachten op de uitslag. 1 Dennenoord team viel ook nog in de prijzen (de 5e, geweldige prestatie) en ze wonnen een taartje.
Al met al was het best leuk, ook al was het wel erg nat allemaal.

De deelnemers

blz. 7 – Bloemen – Vrouw in verpleeghuis

VROUW IN VERPLEEGHUIS

Ze dat daar stil
onaangedaan
te zitten
in een stoel
toen ik vol leven
bij haar kwam

ze stokte mij
door lichaamsstijf
en duidelijk nee
te seinen
op mijn vraag
kom, gaat u mee

ik proefde dat het diep
van binnen zat
haar kleren zwart
haren in ronde knoet
vertelden mij de rest

toen sprak ze bang
ik ben helemaal zwart
ik mag niet verder gaan
want eerst
dwars door mij heen
raakte zij een snaar
ik dacht
ik zing voor haar
blijf bij mij Heer

zij neuriede dadelijk
mee reikte een arm
naar mij
en samen gingen wij
op, weg

blz. 8 – De fotoclub in de schijnwerpers

DE FOTOCLUB IN DE ‘SCHIJNWERPERS’

Omdat er de laatste tijd voor fotografie in het algemeen vrij veel belangstelling bestaat, besloot de fotoclub van Dennenoord nog eens aandacht te vragen.
Twee jaar geleden ging deze van start onder leiding van Henk Lampe. Eens in de twee weken kwam een redelijk aantal leden bij elkaar, om van elkaars werk iets op te steken. Voor de echte beginners stond Henk klaar om ze de grondbeginselen bij te brengen, zowel voor het maken van de foto’s als voor het ontwikkelen en afdrukken hiervan.
Ook kwamen er regelmatig gastsprekers van andere fotoclubs iets over hun werk vertellen en gaven dan meteen een paar nuttige tips, of leerden ons speciale technieken.
Ontmoetingsplaats was meestal de doka (=donkere kamer) in het vormingscentrum, waar je volgeschoten films kon ontwikkelen en afdrukken. De foto’s die jezelf wel leuk vond, kon je inleveren. Aan het eind van ’t seizoen werd hiervan een foto-expositie in het personeelscentrum gehouden.
Ook afgelopen jaar zijn we op deze voet verder gegaan. Een foto-expositie zat er deze keer helaas niet in, omdat er te weinig foto’s werden ingeleverd.
We hopen daarom, dat er voor het volgend seizoen – dat 9 september van start gaat – weer wat enthousiaste lieden zijn die zich bij ons aan willen sluiten.
Een groot voordeel is, dat we dan gebruik kunnen maken van een eigen doka in het personeelscentrum.
Deze is voor leden van de club de hele week door te gebruiken.
Bovendien gaan we ook wat meer aandacht besteden aan de dia-fotografie.
En alhoewel we nog niet in staat zijn kleurenfoto’s te ontwikkelen en af te drukken, zijn deze fotografen wel van harte welkom, je steekt tenslotte altijd wel iets van elkaar op. Het uitnodigen van gastsprekers blijft doorgaan en verder worden er wat richtlijnen gegeven voor te fotograferen onderwerpen.
Het liefst hebben we wel dat er regelmatig wat werk wordt ingeleverd, zodat we volgend jaar weer een expositie kunnen houden.
Het lidmaatschap is voor S.O.P.-leden gratis.
Als er nog mensen zijn met vragen, of zich misschien al willen opgeven als lid, dan kunnen ze terecht bij Henk Lampe, toestel 477.
We hopen natuurlijk vooral op het laatste, zodat we met elkaar en door elkaar weer wat kunnen leren van deze boeiende hobby.
Tot ziens op 9 september in de Schakel.

Marijke

Ondanks de tegenwerking van de scheidsrechter, won gemengd Dennenoord met 2-0 van Coendersborg. Op de foto het sterrenelftal.

blz. 9 – Daverend kinderfeest

blz. 10 – Van de Kimme

VAN DE KIMME

blz. 11 – Sportdag in Franeker

SPORTDAG 1981 TE FRANEKER

Het vertrekpunt de Schakel zat om half acht vol met hoopvol gestemde deelnemers, die rustig en ongehaast zaten te genieten van een uitstekend kopje koffie, nog even gebrouwen door Lammert en Lieuwe.
Eén en ander tot verbazing van enige debutanten, die zich ruim te laat zagen komen voor het sportieve gebeuren, maar die, na op de hoogte gesteld te zijn van het feit, dat het vertrek in de geschiedenis nog nooit op tijd was geweest, zich ook rustig overgaven aan het genot van de koffie, die er garant voor stond dat de sportdag goed begon.
Om tien voor acht vertrok de bus dan eindelijk.
De heenreis werd door de deelnemers op verschillende wijze doorgebracht. Eén van onze biljarters, erg gespannen, putte zich uit in het plaatsen van niet altijd even scherpe opmerkingen, maar ach, het zal de spanning wel geweest zijn. Overigens, niet alle deelnemers waren gespannen, één van onze volleybalsters kon zich rustig overgeven aan een hazeslaapje, hetgeen haar zichtbaar goed deed.
Afijn, om tien over negen kwamen we zonder dat zich verder noemenswaardige dingen hadden voorgedaan in Franeker aan, waar we, na haastig genoten kopje koffie (niet half de kwaliteit van die van Lammert en Lieuwe), ingedeeld werden voor de verschillende onderdelen.
Aldus kon een begin gemaakt worden met de sportieve krachtmeting. Voor de duidelijkheid van het gebeuren zal uw verslaggever onderdeel voor onderdeel onder de loep nemen.

  • Volleybal heren en dames
    • Ondanks problemen met het werven van deelnemers, en de gebruikelijke afzeggingen op het laatste moment, zijn zowel de dames als de heren erin geslaagd hier een goede derde plaats te bezetten. Het toernooi werd, zo werd mij verteld, gekenmerkt door een optimale inzet door alle partijen en onze vertegenwoordigers waren niet ontevreden met hun klassering.
  • Sjoelen
    • Hier werd verbeten om de eer gesmeten met de schijven, iets wat uiteindelijk resulteerde in een zeer eervolle tweede plaats.
  • Vissen
    • Tja, wat moet hier nu in het Nederlands over geschreven worden. Zoals u wel weet, bezigen deze sportlui meestal Latijn. Het werd een laatste plaats, en de verhalen over stroming, wind en golven, die zich tegen de deelnemers uit Zuidlaren hadden verenigd, zullen u al wel bekend izjn, hoewel hierbij vermeld moet worden dat ook deze sporters het achterste van hun tong hebben laten zien.
  • Klaverjassen
    • Hier werd zeer verdienstelijk gespeeld. Mede dank zij één van onze debutanten, Els, werd dit gebeuren tot een voorbeeld voor de sportdag. Onder uiterst moeilijke omstandigheden slaagden onze vertegenwoordigers er in om de eerste plaats te bezetten.
  • Biljarten
    • Over de gemoedstoestand van één van onze biljarters werd u al het nodige verteld. Na de puntentelling bleek dan ook dat één en ander zich had gewroken, want ondanks verwoede pogingen, kwamen ze niet verder dan de laatste plaats.
  • Voetballen
    • Zoals u weet, is dit onderdeel altijd goed voor de nodige sterke verhalen. Enige van deze verhalen wil ik u niet onthouden. Lammert, u weet wel, die zo uitgeblonken had door de koffie, bleek zijn kruit al verschoten te hebben. Ondanks enige zeer fraaie reddingen op ere-divisie-niveau, moest hij zich toch de nodige ballen om de oren laten vliegen. Dit was niet in de laatste plaats mede te danken aan onze laatste verdediger, Evert. Evert, zijn dag ook niet hebbend, zag zich regelmatig geplaatst tegenover een overweldigende meerderheid van aanvallers van de tegenpartij, die hij dan met de nodige gelatenheid tegemoet trad. Later na Evert de plaats in van de aanvallers, maar ook daar wilde het niet erg lukken, waarop hij maar weer naar zijn oude stek ging. Geprikkeld, het was de laatste wedstrijd, wierp hij zich nog éénmaal verbeten in de strijd, hetgeen uiteindelijk resulteerde in het enige gelijke spel van die dag. Dit gelijke spel was ook te danken aan één der spitsen in de nooit voldoende geprezen voorhoede. Ruud was niet al te wakker, en had daarom nogal een steuntje nodig. Zo was het mogelijk, dat er een kreet over het terrein galmde: ‘Hé Ruud, doe er eens wat aan’,  hij daarop wakker schrok (zichtbaar), een sprint naar het vijandelijke doel inzette, om daar een wondermooi doelpunt te zetten. Helaas was het teveel voor de kelen van de supporters, er waren niet al te veel aanwezig, waardoor ik u niet nog eens getuige kan laten zijn van zo een opmerkelijk stukje sportgebeuren. Ondanks al deze opmerkelijke verhalen, kwamen onze vertegenwoordigers echter niet verder dan een laatste plaats.
  • Alternatief spelgebeuren
    • Dat hier water aan te pas komt, is voor iedereen duidelijk. Het ging hierbij om waterfietsen, waarbij men met twee personen verkleed moest fietsen, de fiets was voor één persoon geschikt, een boei moest ronden, en naar de andere kant verder moest, waar twee andere deelnemers zich moesten verkleden en hetzelfde stuk terug moesten. Ondanks door de speaker uitgeloofde premies, gingen er weinig deelnemers te water. Alleen ons aller Gerrit, wierp zich vol overtuiging te water om zijn ploeggenoten te helpen, een kledingstuk werd onderweg verloren, maar dit bleek achteraf ook wel goed te zijn, want bij het ter perse gaan van dit schrijven, hoorde ik dat Gerrit zich niet al te goed voelt (het is nu drie dagen later). Dat de moed van Gerrit zich loonde, blijkt uit het feit dat Zuidlaren zich voor dit onderdeel als eerste plaatste.

Na dit gebeuren konden wij ons overgeven aan een uitstekend verzorgde maaltijd, tijdens welke de prijsuitreiking plaatsvond. Hier bleek dat Zuidlaren beslag had weten te leggen op een eervolle derde plaats in de einduitslag.
Hierna zijn we nog even uit geweest en dank zij een alternatief biljartgebeuren was ook dit onderdeel succesvol te noemen.
Hierna keerden we moe en voldaan naar Zuidlaren terug, waar we nog even napraatten en dronken over deze dag.
Al met al kan ik zeggen dat deze dag uiterst leuk is verlopen en dat de sfeer weer eens prima te noemen was.
Via deze weg wil ik al diegenen, die ook nu weer hebben gezorgd dat alles weer op rolletjes liep, hartelijk bedanken.

Een deelnemer

blz. 12 – Kortingscommissie

blz. 13 – Sigarettenrook

blz. 14 – Puzzle

blz. 15 – Mutaties

blz. 16 – Kerkdiensten – Advertenties – Dankbetuigingen – Sportraad

KERKDIENSTEN

Kerkdiensten in de Ontmoetingskerk

  • 2 augustus, 09.45 uur: Ds. J.W. Vlaanderen; 19.00 uur: Ds. J.W. Vlaanderen
  • 9 augustus, 09.45 uur: Ds. B. Oosterhoff; 19.00 uur: Ds. B. Oosterhoff
  • 16 augustus, 09.45 uur: Ds. W.M. van Lynden; 19.00 uur: Ds. W.M. van Lynden
  • 23 augustus, 09.45 uur: Ds. S.W.R. Polman, 19.00 uur: Ds. S.W.R. Polman
  • 30 augustus, 09.45 uur: Ds. B. Oosterhoff; 19.00 uur: Ds. B. Oosterhoff
  • 3 september, 15:30 uur: Pastoor F. Sleegers, Eucharistieviering in de Kimme
  • 6 september, 09.45 uur: Ds. J.W. Vlaanderen; 19.00 uur: Ds. J.W. Vlaanderen
  • 13 september, 09.45 uur: Ds. S.W.R. Polman, 19.00 uur: Ds. S.W.R. Polman
  • 20 september, 09.45 uur: Ds. B. Oosterhoff, viering Heilig avondmaal; 19.00 uur: Ds. B. Oosterhoff
  • 27 september, 09.45 uur: Ds. W.M. van Lynden; 19.00 uur: Ds. W.M. van Lynden

In de maand augustus wordt er geen Eucharistieviering gehouden.

REUZE BEDANKT

Mede namens mijn vrouw en kinderen, wil ik iedereen zeer hartelijk bedanken, die mijn 25-jarig jubileumreceptie tot een spontaan en onvergetelijk feest hebben gemaakt.
Velen heb ik de hand mogen drukken, vele cadeaus en bloemen heb ik ontvangen en velen hebben schriftelijk gereageerd.
Bedankt, het was geweldig!

H. Schollema,
Heerdelaan 7

DANKBETUIGING

Mede namens mijn vrouw en kinderen dank ik iedereen, die belangstelling heeft getoond bij mijn 25-jarig jubileum.
Koen Veen

MEDEDELING

Met ingang van 1 september 1981, heeft de Sportraad als taak erbij gekregen, over de verdeling van de openstaande uren te gaan, voor het gebruik van de sportzaal in het Trefcentrum de Kimme. (alleen voor personeel). Voor de nog openstaande tijden kunt U zich opgeven bij: Piet Miske, tekenkamer TD, tel.: 430.
Op onderstaande tabel kunt u zien welke tijden al zijn bezet en waar de S.O.P.-activiteiten reeds zijn ingevuld.

  • Maandag:
    • 18.30-21.00 uur – badminton
    • 20.00-21.00 uur – volleybal-training paviljoen
  • Dinsdag:
    • 18.30-20.00 uur – volleybal-training paviljoen
    • 20.00-21.00 – sporttraining paviljoen
  • Woensdag:
    • 17.00-18.30 uur – volleybal-training S.O.P.
  • Donderdag:
    • 17.00-21.00 uur – badminton en volleybal wintercompetitie S.O.P.
  • Vrijdag:
    • 17.00-18.30 uur – volleybal wintercompetitie S.O.P.
  • Zaterdag:
    • 09.00-11.30 uur – zaal nog beschikbaar

Voor die tijden, waar volleybal-training paviljoen staat, zijn beschikbaar voor de trainingen van de volleybal wintercompetitie.

De Sportraad

ADVERTENTIES

VACATURE SPORTRAAD

Met ingang van 1 september a.s., komt er een plaats vrij bij de Sportraad van Dennenoord.
Zij die hiervoor interesse hebben (liefst één die zelf actief is in de sport), kunnen zich in verbinding stellen met:
Betty Dekker, toestel 389, de Enk.
Graag wel zo spoedig mogelijk.

De Sportraad

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.