Header - Personeelskrant DNO

1982-04 – Personeelskrant Dennenoord – 10e Jrg. No. April

blz. 2 – Sociale uitkijkpost – Uit de bibliotheek

blz. 3 – Jubilea

JUBILEUM HEER J. VAN DER WEYDE

10 mei a.s. is het zover. De heer Van der Weyde, hoofd Civiele dienst, viert dan zijn 50-jarig dienstjubileum. hier en nu wensen wij hem alvast van harte geluk met deze heugelijke gebeurtenis! Een jubileum van deze ‘omvang’ is er tegelijk een om wel even bij stil te staan. Niet zozeer vanwege het feit dat dhr. Van der Weyde het 50 jaar in Dennenoord heeft uitgehouden, maar veel meer om wàt hij voor ons ziekenhuis heeft gedaan en als zodanig heeft betekend.
Begonnen als assistent van de magazijnmeester (in korte broek jawel), wist hij zich nadien op te werken tot hoofd civiele dienst. Een dienst die zich, mede door de hoogwaardige kennis van de jubilaris, heeft ontwikkeld tot wat hij reeds vele jaren is: in alle opzichten dienstverlenend voor patiënten en personeelsleden. Van dit zo kenmerkende karakter is de heer Van de Weyde zich steeds bewust geweest en heeft daar op zijn wijze vorm en inhoud aan willen en kunnen geven. Wij zijn hem daarvoor veel dank verschuldigd.
Over enige maanden zal de heer Van der Weyde van Dennenoord afscheid nemen. Dan breekt de tijd aan dat een door ons zeer gewaardeerde medewerker, naar we oprecht hopen, zal kunnen genieten van een welverdiende rust.
Tot dan!

J.W. Flach
Stafdirekteur ekonomische zaken

Dhr. J. Van der Weyde

25 JAAR DIENSTVERBAND

1 mei is het 25 jaar geleden dat dhr. Swam in dienst trad van Dennenoord. Hij kwam als boekbinder en vanuit dat vak heeft hij heel wat mensen een stukje werk kunnen bieden. Het boekbinden werd op kleine schaal toegepast, maar miste hierbij deskundigheid van een vakman. De werkzaamheden zijn begonnen in de kelder van het Sanatorium, de huidige soosruimte. In december 1958 kwam het Zuider arbeidstherapiegebouw gereed en dhr. Swam was de eerste die hier in mocht trekken. Om het boekbinden goed te leren, heeft men nogal wat tijd nodig. Mede hierdoor was niet iedereen geschikt voor deze therapievorm. Het waren vaak ook die mensen die al heel wat jaar op Dennenoord verbleven die bij dhr. Swam kwamen. Door de grote ontslagverruiming is het aantal langdurige patiënten weggegaan en daarna heeft de groepsgroote nooit weer die hoogte gehaald als voorheen. Het vakeigene is blijven bestaan en hierin vindt dhr. Swam nog elke dag zijn voldoening.
Wij wensen U en Uw vrouw, een hele gezellige dag toe op 3 mei.

Namens de arbeidstherapie
K. Visser

Dhr. Swam

blz. 4 – Winschoter luchtvaartclub

blz. 5 – Kernbewapening

CONCRETE ACTIES NODIG TEGEN KERNBEWAPENING

blz. 6 – Aktiviteiten personeelsvereniging

blz. 7 – Zwammerdam – Eikenstein

ZWAMMERDAM

EIKENSTEIN

18 januari was geprikt als grote verhuisdag. tegen twaalf uur waren alle 47 bewoners in hun nieuwe onderkomen en bruisde Eikenstein van aktiviteit.
Al snel bleek dat de meeste bewoners het prima naar de zin hadden.
Het is ook niet niets om in zo’n mooi nieuw gebouw te komen waar je een slaapkamer maar met één ander hoeft te delen, of zelfs een kamer helemaal voor je alleen hebt.
Ook de eigen spulletjes vonden al snel een plaatsje en gezelligheid steeg met de dag.
Eikenstein is een voorbeeld van kleinschalige bouw. Acht tot tien bewoners leven in een groep (unit) en iedere groep heeft een eigen huiskamer, keuken, slaapkamer, douches, etc.
U begrijpt dat de bewoners volop de gelegenheid hebben om de handen uit de mouwen te steken, en dat gebeurt dan ook.
Tafels dekken/afruimen, vaatwassen, stofzuigen, dweilen, soppen, verzorgen van planten, slaapkamer en kleding, voor al dit soort zaken is tijd en ruimte.
Dat moet dan ook, want als over zo’n twee jaar de volgende verhuizing plaats vindt, dan zal dat naar een soortgelijke woonsituatie zijn.
De bewoners verhuizen dan naar een leefgemeenschap van zwakzinnigen te Leek, ‘Sintmaheerdt’. Als je daar nu een kijkje neemt, zie je dat ze volop bezig zijn met funderingen te leggen en dat de eerste muren opgemetseld worden.
Over twee jaar zal men ook daar samen met de bewoners werken aan en in een fijne leef-woonsituatie.
Kort en goed, in de komende tijd gaan we met z’n allen op Eikenstein zoveel mogelijk naar die toekomstige situatie toeleven.
We doen dit stap voor stap op prettige wijze, waar het gezellig samen wonen én samen werken centraal staat.

Namens Eikenstein
Willem Sijens

BLOEMSCHIKCURSUS

blz. 8 – Recht van de mens – Orgelconcert – Advertentie – Voorjaar

SYMPOSIUM ‘RECHTEN VAN DE PSYCHIATRISCH VERPLEEGKUNDIGE’ OP 12 MEI 1982 (DAG VAN DE VERPLEGING)

ADVERTENTIE

ORGELCONCERT IN DE ONTMOETINGSKERK

blz. 9 – Verrassingstocht

blz. 10 – Foto’s bingo-avond

blz. 11 – Sportdag 15 mei

blz. 12 – Puzzle – Koninginnedag

30 APRIL KONINGINNEDAG

’s Ochtends is er een rondgang van drumband ‘Erika’ over het terrein. ’s Middags, ons allen bekend, komt koningin Beatrix in het dorp en ’s avonds is er een feestavond in de hal van de Kimme, met medewerking van The Old Fashion Jazzband. Als afsluiting van deze dag is er een Fakkel-optocht.

13 mei om 19.30 uur:
Toneelvoorstelling van de ‘Grunneger Sproak’, in de schouwbburgzaal van de Kimme. Entree f 6,- / f 4,-. Deze bekende toneelvereniging, brengt het blijspel ‘As de hoan kraait’ in drie bedrijven.
Korte inhoud: Boer Kraaiemoa komt mit ’n dronken kop van ’n vergoadern. Op weg noar hoes perbaaiert hai om bie ’n jong wicht in de sloapkoamer te klimmen. Moar de maaid is nait thoes en Kraaiemoa treft ’n manspersoon aan. Hierdeur ontstaait ’n bult lawaai, wat ’t haile dörp in opschudden brengt.

blz. 13 – Schakel spektakel (foto’s)

SPEKTAKEL SCHAKEL

blz. 14 – Bureaucratisering bijna voltooid

BUREAUCRATISERING IN PSYCHIATRIE BIJNA VOLTOOID

Waarschijnlijk wordt door democratisering een tegenkracht opgeroepen, die wil regelen, ordenen, beheersen en beteugelen. Een gevaarlijke, haast onzichtbare kracht, deze bureaucratie, die gevangen raakt in haar eigen ongebreidelde machtsstreven. Zo probeert zij de hele geestelijke gezondheidszorg te vangen en te beheersen via één groot monsterverband van RIGG’s* en RIAGG’s*, oftewel regionale instituten voor ambulante geestelijke gezondheidszorg. Elk ‘individu’ uit haar gelederen, zoals SPD, CAD, IMP, polikliniek e.a. worden letterlijk gebonden aan deze reuzen instituten. Dat betekent onder meer, dat patiënten helemaal niets meer te vertellen hebben. Integendeel, ze zijn overgeleverd aan centrale intake-commissies, ze worden in dossiers gestopt, waarover verantwoording moet worden afgelegd aan beoordelingscommissies, hun privacy loopt gevaar enz.

Ter illustratie volgt aan het eind van mijn betoog een artikel van de psychiater/psychotherapeut Jan van der Lande, overgenomen uit het maandblad voor geestelijke volksgezondheid. In ronde bewoordingen lucht deze door-de-wol-geverfde werken zijn hart, tevens ter vermaning en ter waarschuwing.
Van harte sluit ik mij er bij aan en ik hoop, dat het artikel geplaatst wordt in de Dennenoord-krant, opdat iedereen weet heeft van wat er zich afspeelt.
Laat een ieder beseffen, dat de bureaucratisering niet alleen de patiënten treft, maar ook de ‘hulpverleners’, ze worden beide geketend.
Het is vijf vóór twaalf …., als iedere werker in de psychiatrie zijn ogen wijd open doet en op de plaats waar hij gesteld is zelfbewust, zelfverantwoordelijk en kritisch handelt, dan is het vast nog niet te laat.

Zuidlaren, april 1982
J.P. Stuitje

blz. 15 – 55+ dagtocht – Mutaties – Kerkdiensten

blz. 16 – Mutaties – Redaktie personeelskrant – Kerkdiensten – Water en brood

MUTATIES

REDAKTIE PERSONEELSKRANT

Zit ik allen in de nachtdienst, loopt daar ineens een spin door de gang.
Een spin!!! Wat nu?
Het nachthoofd bellen?
Hij zit er nog steeds.
Maar gelukkig, er is nog iemand wakker.
Héééél voorzichtig sluip ik langs de spin.
‘Piet, er zit een SPIN in de gang’
‘Zou je ….?’
‘Ja hoor’
En met z’n grote schoen verplettert hij het beest.
Een onbeduidende vlek blijft er over.
Doodeng, die nachtdienst.

Een verpleegster

KERKDIENSTEN

in de Ontmoetingskerk

  • 2 mei 1982, 9.45 uur: Ds. A. Van Zuylen: 19.00 uur: Ds. B.E. Span
  • 6 mei 1982, 15.30 uur: Pastoor F. Sleegers, Eucharistieviering in de Kimme
  • 9 mei 1982, 9.45 uur: Ds. S.W.R. Polman; 19.00 uur: Ds. A. Van Zuylen
  • 16 mei 1982, 9.45 uur: Ds. B. Oosterhoff; 19.00 uur: Ds. W.M. van Lynden
  • 20 mei 1982, 9.45 uur: HEMELVAARTSDAG, Ds. W.M. Van Lynden
  • 23 mei 1982, 9.45 uur: Ds. J.W. Vlaanderen, m.m.v. A. Faber, trompet; 19.00 uur: Ds. B. Oosterhoff
  • 30 mei 1982, 9.45 uur: EERSTE PINKSTERDAG, Ds. W.M. Van Lynden en Ds. S.W.R. Polman; 19.00 uur: Ds. S.W.R. Polman

WATER EN BROOD

Dat Jezus voor alle mensen water mag zijn: verkwikking en genezing, een stroom die ons meeneemt om elkanders pijn te genezen, onrecht en kwaad af te wissen; dat Hij ons brood zal zijn, voedsel en vreugde, een kracht die ons leven doet.

Henk Jongerius

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.