Header - Personeelskrant DNO

1984-01 – Personeelskrant Dennenoord – 12e Jrg. No. Januari

blz. 2 – Sociale uitkijkpost – Uit de bibliotheek

blz. 3 – Sociale uitkijkpost – Dromen

SOCIALE UITKIJKPOST

blz. 4 – Sociale uitkijkpost – Beste mensen

BESTE MENSEN

Op 14 december 1983 was het dan zover, de première van Eye-lash!
Tegen negenen begonnen de kriebels (je weet wel, die zitten dan in je buik en je keel) wel wat de kop op te steken. Je hebt altijd dingen waarover je zorgen maakt. Zal er wel publiek komen, lukt het spelen en slaat de stem van de zanger niet over. Maar gelukkig, hij had zoute haring bij zich, zodat de stembanden gesmeerd liepen.
Maar tot ons aller vreugde, kunnen we terugzien op een zeer geslaagde avond! De opkomst was geweldig en de sfeer zat er lekker in. Er zijn heel wat zweetdruppeltjes gevallen die avond, maar dat deerde niet, want Lammert en Liewe zorgden ervoor dat het vochtgehalte op peil bleef.
Wij hebben veel positieve reacties gehoord over de gehele avond, zowel muziek als gezelligheid. Maar de muziek moest het natuurlijk doen en dat is gelukkig gelukt. We hebben na deze avond dan ook de nodige motivatie gekregen om samen door te gaan. Deze avond is zeker een stimulans geweest en we hopen dan ook omstreeks april 1984 weer een optreden in de Schakel te verzorgen, daar het publiek een geweldige steun voor ons is geweest. Peter en Co nog bedankt voor de organisatie van het geheel en voor de belichting.

Wij: Geeske, Henk, Harry, Roelof, Wietse willen jullie dan ook hartelijk bedanken voor jullie enthousiasme, reacties en aanwezigheid.

Hartstikke bedankt
de supporter – Jakob

blz. 5 – Info

blz. 6 – Kortingscommissie

blz. 7 & 8 & 9 & 10 – O.R. verkiezingen

De komende periode zal van essentieel belang zijn. De toenemende bezuinigingsdruk maakt het noodzakelijk keuzes te maken, keuzes die op dit moment vaak ten koste gaan van het personeelsbestand juist aan de basis. Een sterke A.B.V.A/K.A.B.O. fraktie in de O.R. zal dit tij moeten keren en daar wil ik graag mijn ervaring in het O.R.-vakbondswerk voor in zetten.
Een beleid van zaaien van angst door te speculeren op inkrimping, gedwongen ontslagen etc. moet omgezet worden in een beleid wat staand op het enthousiasme van de mensen op de werkvloer. Gaat een organisatie hier niet van uit, dan doet ze zichzelf (en ons) op den duur de das om.

Jaap Last
Veldzicht

Beste mensen
Het Orwell jaar is aangebroken, het jaar van dubbeldunk en totale beheersbaarheid.
Geen ruimte voor eigen initiatief en creativiteit, zelfs emoties worden beheerst door de sectorleiders.
Mensen laat het op Dennenoord niet zover komen, kies voor overleg en medezeggenschap vanaf de basis. Kies daarom een O.R. waarin college zitting hebben die uw vertrouwen genieten en samen met u kunnen strijden voor een goede arbeidsplaats in een gezond bedrijf.

Harry Abee,
A.B.V.A./K.A.B.O.

Even ter introductie voor degenen die mij nog niet kennen. Mijn naam is Gabriëlle van Rijswijk, geboren 15-06-1959 te Rotterdam. Na mijn middelbare schoolopleiding, heb ik enige werkervaring opgedaan, o.a. als administratief medewerkster bij een patiëntenbond. Aangezien een verzorgend beroep mij meer trok, heb ik mij aangemeld voor de B-opleiding te Dennenoord. In augustus 1983 heb ik mijn diploma behaald. Momenteel ben ik werkzaam op de afdeling Voortgezette Behandeling (Eikenstein).
Een reden waarom ik mij verkiesbaar stel voor de O.R., als lid van de A.B.V.A./K.A.B.O is o.a. dat ik zou willen dat d.m.v. openheid en informatie, de betrokkenheid van de basis naar het O.R. gebeuren bevorderd zou worden.
Eén van de belangrijkste taken van de O.R., is aan dit proces gestalte te geven.
Verder vind ik dat in een crisistijd als deze, een bedrijf als Dennenoord gebaat is bij een strijdbare O.R. Hieraan wil ik mijn medewerking verlenen.
Groetjes Gabriëlle

Mijn naam is Klaas Hulsebosch, 30 jaar oud, ik ben gehuwd en ik heb 2 kinderen. Ik werk sinds september 1970 in vaste dienst in Dennenoord. Voor deze tijd was ik al enige tijd als vakantiehulp en weekendhulp aan het werk in ons ziekenhuis. Na mijn vaste aanstelling ben ik begonnen als verpleeghulp om de tijd af te wachten voor ik de opleiding in kon. Helaas ben ik voor de vooropleiding gezakt, waarna ik automatisch weer verpleeghulp werd. Gedurende 3 jaar heb ik in Parkzicht gewerkt. Toen moest ik plaats maken voor de B-opleiding en ziekenverzorging en werd overgeplaatst naar Veldzicht, waar ik 5 jaar heb gewerkt.
Hierna heb ik voor de Civiele dienst gekozen waar ik als huisbediende werkzaam ben. De eerste jaren roulerend over het hele terrein, d.w.z. maandelijks van paviljoen wisselen, maar voorlopig voor vast op Enk-E. Het O.R.-werk vind ik in deze tijd van economische teruggang en daardoor noodzakelijke bezuinigingen, erg belangrijk om er o.a. voor te waken dat de basis voldoende breed blijft, opdat de bewoners er niet de dupe van worden.

Sinds oktober 1982 werk ik in het Zuiderpaviljoen als afdelingsleider van de A.K.P. en P.G.O. Ik ben 37 jaar en woon in Ten Boer. Voor Dennenoord heb ik 9 jaar gewerkt in een stichting voor Maatschappelijke Dienstverlening (Warffum), 4 jaar als uitvoerend maatschappelijk werker, 5 jaar als leidinggevend maatschappelijk werker.
Een O.R. vind ik van belang. De inhoud van het werk van Dennenoord (de hulpverlening, behandeling) verloopt minder problematisch dan de organisatie ervan: samenhangend beleid maken, het ook uitvoeren, de middelen niet zomaar verdelen, maar vanuit visie (enz.). De O.R. moet – hoewel het soms moeilijk is – hieraan een flinke bijdrage leveren. Het lijkt me goed en wel leuk om hieraan mee te helpen.

Mijn naam is Wiebe Looijenga, Ik ben werkzaam op Dennenoord sinds november 1978. Momenteel werk ik als verpleegkundige/sociotherapeut binnen de Bosrand.
Sinds maart 1983 maak ik deel uit van de huidige O.R. Ik ben van mening dat Dennenoord een krachtige O.R. in de komende jaren hard nodig zal hebben. Daarom is het voor mij niet te verteren dat de direktie op de kosten gemaakt door de O.R. wil bezuinigen. Ik weet wel dat de direktie vindt dat nu het ons economisch minder gaat, dat de medezeggenschap op de helling moet, zoals in het sociaal beleidsplan 1982-1987 valt te lezen. En daar verzet de A.B.V.A./K.A.B.O. zich met hand en tand tegen. Vooral omdat zij en ik vinden dat een goed funktionerende O.R. het bedrijf en de medewerkers en patiënten alleen maar ten goede komt. Daarom willen de A.B.V.A./K.A.B.O. en ik ons hard maken voor werkoverleg binnen alle afdelingen, zodat alle medewerkers zich kunnen laten horen. Het moet afgelopen zijn met diktaten van bovenaf. Ik wil er met de andere kandidaten van de A.B.V.A./K.A.B.O. voor zorgen, dat de O.R. een krachtiger, dan nu het geval, orgaan wordt dat opkomt voor in eerste instantie de belangen van medewerkers en bewoners van Dennenoord. Dus kies A.B.V.A./K.A.B.O., samen zijn we sterk.

Ik ben Liewe v.d. Berg en werk in het Personeels Centrum de Schakel.
Ik heb mij, hoewel laag op de lijst, beschikbaar gesteld omdat m.i. alle sectoren vertegenwoordigd dienen te zijn. Verder moet er de komende jaren een sterke O.R. functioneren m.n. in het kader van de bezuinigingen, waarbij wij zelfs medezeggenschap en werk moeten inleveren.
Vermeldingswaardig is nog dat ik 4 jaar in deze O.R. heb vertoefd, met zijn ups en downs.
Samen staan we sterk, kies daarom de A.B.V.A.

De bedoeling van dit stukje is mezelf voor te stellen en duidelijk te maken wat ik me voorstel bij het werk in de O.R.
Ik ben Marianne Hack, 24 jaar oud en ben 3de jaars leerling B-verpleegkundige. Sinds kort werk ik op de Bosrand (E-unit). Vanaf het begin van de opleiding probeer ik leerlingbelangen te behartigen in de daartoe geëigende organen. Eerst alleen in de K.L.O., later kwam voor mij ’t werk in de L.L.K. erbij.
Sinds vorig jaar zomer 1983, houd ik me bezig met het (toen) op handen zijnde samenwerkingsverband van de vier instituten (gezamenlijke opleiding) en de gevolgen voor leerlingen daarvan. Vanuit de K.L.O. hebben we toen een overleg gestart met leerlingen van Licht & Kracht, waarin we probeerden te inventariseren op welke punten en hoe wij als leerlingen een vinger aan de pols wilden/konden houden.
Eind vorig jaar 1983, werd ik lid van de ad-hoc commissie van de R.O.B.O.R., die zich zou gaan buigen over een concept-regelemt m.b.t. inspraak van leerlingen in de regionale school. Dit concept-reglement is begin januari 1984 gerealiseerd en wordt binnen de R.O.B.O.R. besproken.
Tot zover mijn aktiviteiten.
Wat ik mij voorstel van mijn werkzaamheden binnen de O.R.? Ik denk dat het belangrijk is dat leerlingbelangen behartigd worden, dat leerlingen gehoord worden.
Daartoe moeten er lijnen lopen van de organisatie via de O.R. naar de direktie.
Daarom is het mijn inziens belangrijk en een goede zaak dat ook leerlingen vertegenwoordig zijn in de O.R.

Waarom ik me op de lijst voor de O.R. heb laten plaatsen, is nogal eenvoudig. Het functioneren van een O.R. vind ik belangrijk omdat het een positieve bijdrage kan leveren voor het bedrijf, de patiënten en het personeel. Aandachtspunt nummer één hierin, vind ik dat er een goede afstemming plaatsvindt van beleidsaangelegenheden waarin ieder gehoord is en er op reële gronden beslissingen worden genomen.

Ik ben Peter Ruitenbeek, ik ben 36 jaar, getrouwd en heb 3 kinderen. Sinds 1 september 1978 werk ik als verpleegkundige op Dennenoord. De afdelingen waar ik gewerkt heb zijn: Parkzicht; Groenehage; Noorder-Sanatorium West en sinds maart 1980 op de Borgwal. Voordat ik de verpleging in ging, ben ik +/- 10 jaar boekhouder/administrateur geweest.
Omdat ik vind dat de basis binnen dit ziekenhuis een grote mate van medeverantwoordelijkheid dient te hebben voor de gang van zaken en ik daar mijn steentje toe wil (trachten) bij te dragen, stel ik mij kandidaat voor de komende O.R. verkiezingen namens de A.B.V.A./K.A.B.O.

Ik ben Richard Wisman, leerling I.P.H. 2e jaars, werkzaam op Groenehage. Naast de K.L.O. (Leerlingen Kommissie) ben ik aktief werkzaam binnen de P.S.P. in Zuidlaren.

Ik ben Jappie Kuiper, sinds juli 1977 werkzaam op Dennenoord.
Eerst als Ziekenverzorger, toen als leerling B-verpleegkundige en sinds 1981 als verpleegkundige.
Momenteel werk ik op de Bosrand, daarvoor op het Noorder-Sanatorium en nu op Eikenstein.
Sinds april 1980 ben ik O.R. llid.
Wederom stel ik mij verkiesbaar voor de A.B.V.A./K.A.B.O.
De redenen hiervoor zijn uiteenlopend. In de eerste plaats vind ik het boeiend werk, omdat je overal wat van hoort/weet en overal bemoeienissen mee kan hebben.
In de tweede plaats vind ik medezeggenschap van de werknemer, vertegenwoordigt door de O.R., in een bedrijf onmisbaar.
De hoop, die ik tijdens het reorganisatieproces had, dat het beleid en verantwoordelijkheid op de basis gemaakt en gedragen zou gaan worden en derhalve het O.R. werk zou doen afnemen, is valse hoop geweest.
Het O.R. werk is toegenomen en veelzijdiger geworden. Overleg en medezeggenschap voor de werknemer in de afdeling en dienst waar hij/zij werkt is minimaal onder het denigrerende excuus dat er ook nog gewerkt moet worden en dat er geen geld is. (Een opgelegd excuus zonder reële argumenten).
Gevolg van deze vorm van omgaan met medewerkers is ontevredenheid over alles en nog wat en een mindere werkprestatie dan wanneer beslissingen mede door de werkers wordt genomen. Met alle gevolgen voor patiënten en welzijn van de werknemers van dien. De enkele afdeling of dienst waar bovenstaande niet opgaat, hoeft zich dit niet aan te trekken, maar mag ook niet gebruikt worden als voorbeeld hoe goed het wel op Dennenoord is gesteld met werkoverleg, medezeggenschap, enz. Deze mogen gebruikt worden om het op Dennenoord net zo optimaal te krijgen. Helaas ligt het niet optimaal funktioneren van een organisatie aan personen en niet aan de struktuur, procedures of arbeidskundigonderzoek. Met personen bedoel ik: funktioneren op alle nivo’s.
Bovenste nivo: ad hoc besluiten zonder overleg, zodat het besluit niet gedragen wordt. Op het onderste nivo leidt dit tot desinteresse en nonchalance.
Als O.R.-lid is er dus nog een massa werk te verztten. Vaak lijkt dat alleen maar vergaderen en een niet tastbare produktie, maar als ik de afgelopen jaren de behaalde resultaten van de O.R. bekijk, dan is het mij de tijd meer dan waard geweest. Er had nog meer rendement in gezeten als de A.B.V.A./K.A.B.O. meer zetels bezet zou hebben. Zorgt u er voor dat die zetels er komen, zodat de O.R. zijn wettelijke plichten en rechten kan nakomen en het bestuur en direktie kan wijzen op het feit dat ook te doen.
Dan zijn we af van dat halfzachte compromisbesluiten. Besluiten die altijd leiden tot toegeven, wat leidt tot niet serieus genomen worden.
Kies 23 februari 1984, het is uw belang.
Jappie Kuipers

Vlaanderen is het hoofd van de dienst Geestelijke verzorging en maakt sinds 1981 deel uit van de Ondernemingsraad. Hij volgde toen Dr. v.d. Horst op, die wegens omstandigheden, welke samenhingen met zijn dagelijks werk, moest terugtreden.
Vlaanderen werd toen ook lid van de Centrale Ondernemingsraad.
Maar vorig jaar werd hij als voorzitter van dat gezelschap gekozen. Hij is nu, op zijn verzoek, door de Vereniging van Geestelijk Verzorgers in Ziekenhuizen, voorgedragen als candidaat O.R.-lid voor een nieuwe periode.
Ter bevordering van de continuïteit, zowel van de O.R. als van de Centrale ondernemingsraad, is het gewenst dat hij herkozen wordt.
Hij is vergeleken met de A.B.V.A./K.A.B.O. / C.F.O canidaten een eenling en moet dus in zijn eentje de kiesdeler zien te halen.
Een onvoordelige positie!
Maar U kunt toch zijn verkiezing mogelijk maken!
Doe het!

Rest copy van A.B.V.A./K.A.B.O. niet binnengekomen, de tijd hiervoor was te kort.
Het betreft: H.J. Abee; K.R. Veeninga; G.R. van Rijswijk; P.H. Bitter; M.C. Hack; M.H. Frans-Pals.
Gaarne namen wel noteren.

blz. 11 – Rectificatie – Niet-rokers

RECTIFICATIE

blz. 12 – Kaart- en sjoelwedstrijden

blz. 13 – Puzzel januari

blz. 14 – Hobby beurs in de Kimme – Wat zegt U???

WAT ZEGT U???

blz. 15 – Toneelvoorstelling – Zuidlaarder Artiesten Show – Jubileum-wedstrijd – Oplossing puzzel december

TONEELVOORSTELLING

UITVOERING ZUIDLAARDER ARTIESTEN SHOW IN DE KIMME

de jaarlijkse Zuidlaarder Amateur Artiesten Show in het Trefcentrum de Kimme, is een goede traditie geworden. Op de eerste donderdag in januari treedt al jaren een keur van amateurs uit Zuidlaren en omgeving voor het voetlicht. De voorbereidingen voor dergelijke programma’s beginnen meer dan een half jaar voor die tijd. Dan worden de eerste kontakten gelegd. Alle uitvoerenden en de regiseur (Luuk Houwing) zetten samen het programma in een aantal vergaderingen en oefenavonden in elkaar. Ter gelegenheid van de opening van het dorpshuis te Schuilingsoord, was er voor de Schuilingoorders een revue opgevoerd. Veel spelers uit deze revue werkten aan de amateurshow mee. Nieuw was ook het salonorkest ‘Maquisette’ uit Midlaren, de (close-harmonie) zanggroep For Fun met eigen combo. Oude bekenden van de vorige amateurshow waren dit jaar Rosie de Koning, nu bijgestaan door de dansgroep ‘The Sweet Strawberries’; Barbara en Harry Jelijs en Jantje Schutrups.
De gebeurtenissen uit Zuidlaren 1983 werden op rijm nabeschouwd door Thomasvaer en Pieternel. Het publiek in de bomvolle schouwburgzaal kan terugzien op een fijne showavond met een zeer gevarieerd programma. Volgend jaar zal er zeker weer een Zuidlaarder Amateur Artiesten Show worden opgevoerd.
Iets voor U?
Geef u op bij één van de bestuursleden van de Culturele Vereniging Zuidlaren.

JUBILEUM-WEDSTRIJD ‘KUNST(ON)ZINNIG’

In het kader van het 100-jarig bestaan van de Vereniging tot Christelijke Verzorging van Geestes- en Zenuwzieken, wordt er voor alle personeelsleden en patiënten/bewoners van de aangesloten ziekenhuizen een jubileumwedstrijd georganiseerd: ‘kunst(on)zinnig’.
Elke uiting kunstzinnig, kunstonzinnig, of onkunstzinnig wordt op prijs gesteld, zoals plastieken, collages, wandkleden, schilderijen, objecten, e.d.
Echter geen foto’s.
Het onderwerp van uw uiting is geheel vrij. Wat betreft omvang en gewicht wordt u verzocht het kunstwerk ‘binnen redelijke grenzen’ te houden.
De inzendingen worden tentoongesteld op de jubileumdag 9 oktober 1984 in de Reehorst.
De werkstukken moeten vóór 31 juli 1984 worden ingeleverd bij Ds. J.W. Vlaanderen (Pastoraal Centrum).

blz. 16 – Mutaties – Kerkdiensten

KERKDIENSTEN in de Ontmoetingskerk

  • 5 februari 1984, 9.30 uur: Ds. S.W.R. Polman; 19.00 uur: Ds. S.W.R. Polman
  • 12 februari 1984, 9.30 uur: Ds. J.W. Vlaanderen; 19.00 uur: Ds. S.W.R. Polman
  • 19 februari 1984, 9.30 uur: Ds. W.M. v. Lynden; 19.00 uur: Ds. W.M. v. Lynden
  • 26 februari 1984, 9.30 uur: Ds. B. Oosterhoff; 19.00 uur: Ds. S.W.R. Polman

KERKDIENSTEN in de Enk

  • 5 februari 1984, 10.45 uur: Ds. S.W.R. Polman
  • 12 februari 1984, 10.45 uur: Ds. J.W. Vlaanderen
  • 19 februari 1984, 10.45 uur: Ds. W.M. v. Lynden
  • 26 februari 1984, 10.45 uur: Ds. B. Oosterhoff

EUCHARISTIEVIERING in de Kimme

  • Donderdag 2 februari 1984, 15.30 uur: Pastoor F. Sleegers

ATTENTIE!!!!

Wie heeft onze gasfles met brander geleend, of wie weet waar hij is?
Dan graag een telefoontje naar het Bouwbedrijf.
Bel 431 of 1183

B.v.d.
Kleijer

Lentis Erfgoed is onderdeel van Lentis.