Flora/fauna Dennenoord
- 1896 – Fragment uit het weekverslag van 23 augustus 1896 t/m 29 augustus 1896, geschreven door Geneesheer-Directeur dr. J.H. Schuurmans Stekhoven
- Varia: Het omzetten van het terrein voor een boomgaard wordt geregeld voortgezet. De patiënten buitenwerkers hebben zich tot nu toe merendeels bezig gehouden met het brengen van bagger op het terrein voor het hoofdgebouw; Thans zijn zij begonnen met het transport van zand.
- 1896 – Fragment uit het weekverslag van 6 september 1896 t/m 12 september 1896, geschreven door Geneesheer-Directeur dr. J.H. Schuurmans Stekhoven
- Kantoor: Bij den Heer Groenewegen werd een schets ontvangen van den terrein aanleg.
- 1896 – Fragment uit het rapport van 18 september 1896 t/m 19 september 1896, geschreven door Geneesheer-Directeur dr. J.H. Schuurmans Stekhoven
- Varia:
- Aan deze Stichting werd deze week een bezoek gebracht door Baron van Heemstra en de Heer Groenewege, om te spreken over verbetering van het terrein. De heer de Vries was verhinderd daarbij tegenwoordig te zijn.
- Het omzetten van het terrein voor de boomgaard vordert goed. Het aantal keien, daar op gedoken valt evenwel niet mee.
- Het rooien der aardappelen begint een einde te loopen; het geheele gewicht aan goede aardappelen wordt geraamd op 200 HL en 30 HL klein werk.
- Varia:
- 1896 – Fragment uit het weekverslag van 11 oktober 1896 t/m 17 oktober 1896, geschreven door Geneesheer-Directeur dr. J.H. Schuurmans Stekhoven
- Dienend personeel: wijl bespeurd werd dat het buitenwerk ’s middags dikwerf eerst geruimen tijd aanving na het sein daartoe met de bel gegeven waarschuwing, was scherpere controle mijnerzijds noodig. In verband daarmede was ook eene beperking van den schafttijd van tuinman en machinist gewenscht.
- 1896 – Fragment uit het weekverslag van 18 oktober 1896 t/m 24 oktober 1896, geschreven door Geneesheer-Directeur dr. J.H. Schuurmans Stekhoven
- De Boschbaas van Groenewegen is inmiddels gearriveerd en aan den arbeid geslagen.
- 1896 – Fragment uit het verslag over het jaar 1896 door Geneesheer-directeur dr. J.H. Schuurmans Stekhoven:
- In de tuinen of open plaatsen: Geen verandering aangebracht.
- In de bestemming van vertrekken, open plaatsen, enz.: Een deel van het terrein is aanmerkelijk verbeterd. Van den straatweg naar het administratiegebouw (HGB) werd een harde weg aangelegd. Over eene laag keien werd een laag puin en sintels aangebracht. De patiënten buitenwerkers hebben de benoodigede hoeveelheden daarvoor grootendeels getransporteerd. Voorts is eene laan aangelegd bestaande uit 4 rijen beuken en loopende van den harde weg naar de plaats waar de kerk zal worden gebouwd; benevens nog eene laan van het huis van den Geneesheer-Directeur naar de watertoren. Het gedeelte terrein tussen de watertoren en de woning van den Geneesheer-Directeur is omgewerkt en voorzien van 7 eiken met sparren en heesters en gazons. Het gedeelte tussen Hoofdgebouw, keuken, waschhuis en watertoren is herschapen in een paviljoen bestaande uit groeperingen van bloeiende heesters gewassen, gazons en enkele opgaande bomen.
- Eene waterleiding werd aangelegd van het onrustige mannen paviljoen naar het varkenshok.
- 1897 – Fragment uit het verslag over het jaar 1897 door Geneesheer-directeur dr. J.H. Schuurmans Stekhoven:
- Gewerkt: een man hield zich volledig bezig met timmeren, 2 met huiswerk, 19 met buitenwerk en 5 met werk in het waschhuis.
- 1898 – Fragment uit het weekverslag van 9 januari 1898 t/m 12 15 januari 1898, geschreven door Geneesheer-Directeur dr. J.H. Schuurmans Stekhoven
- Gebouwen-Meubelen-Terrein: Op het terrein is gewerkt aan het omzetten der grond. nabij de woningen der beambten, terwijl met het schoonmaken van het bosch nabij paviljoen 3 en paviljoen 5 een aanvang is gemaakt.
- 1898 – Fragment uit het weekverslag van 15 januari 1898 t/m 22 januari 1898, geschreven door Geneesheer-Directeur dr. J.H. Schuurmans Stekhoven
- Terrein: Met het omzetten der tuintjes nabij de woningen van de beambten werd doorgegaan en eveneens met het schoonmaken van het bosch nabij paviljoen 3 en paviljoen 5.
- 1898 – Fragment uit het weekverslag van 22 januari 1898 t/m 29 januari 1898, geschreven door Geneesheer-Directeur dr. J.H. Schuurmans Stekhoven
- Arbeid: Van de 84 mannen werkten er geregeld 26, ongeregeld 12, zelden 2 en niet 44. 2 mannen hielden zich bezig met timmeren. 6 met huiswerk. 21 met buitenwerk. 7 met aardappel schillen.
- 1903-11-18 – Fragment uit notulen Stichtingsraad
- Wat vroeger reeds was besloten aan ’t begin van ’t kerkhof een rustiek hek te plaatsen, thans wordt besloten de oppervlakte op het dubbele te brengen en de aanplanting van de heg zoo spoedig mogelijk te doen geschieden, opdat wanneer de nieuwe helft in gebruik moet worden genomen de heg zich reeds enigszins ontwikkeld heeft. Ook mag een enkele boom of een enkele struik aan de heg geplant worden.
- 1904-12-21 – Fragment uit notulen Stichtingsraad
- Om Warringa enigszins tegemoet te komen, zal hem een jongen uit den tuin, die veel aanleg toont te bezitten voor smidswerk, ter assistentie worden gegeven. Kleine herstellingen kunnen dan door de jongen uit de tuin dan al spoedig door dien jongen worden uitgevoerd.
- 1905-05-18 – Fragment uit notulen Stichtingsraad
- De vraag of de beambten onbeperkt kippen en eenden mogen houden komt ter sprake. Niemand is er voor, maar besloten wordt de beslissing aan te houden, tot een onderzoek in loco kan worden ingesteld.
- 1907-06-28 – Fragment uit notulen Stichtingsraad
- De Tuinman heeft onlangs zijn vader verloren en nu is zijn moeder bij hem komen inwonen. Deze houdt veel van dieren en heeft o.a. een geit, waarvoor echter geen geschikte bergplaats is. Ze willen nu gaarne een schuurtje hebben dat zelfs voor eigen rekening laten maken, waarvoor ze thans toestemming en verlof vragen. Deze wordt hen verleend daar het waarschijnlijk niet zal misstaan.
- 1907-07-15 – Fragment uit notulen Stichtingsraad
- De politiehond van fl 10,00 is niet meer te krijgen. Maar nu kan de tuinman een echte rashond krijgen voor fl 32,00. Hij wil die voor eigen rekening koopen voor het aanfokken en die dan meteen ons diensten laten bewijzen, maar daartoe heeft hij onze toestemming noodig, omdat het houden van honden op de Stichting aan de beambten verboden is. De Stichtingsraad adviseert de hond voor onze rekening te koopen. Na eenige deliberatie is het Stichtingsbestuur daarmede eens en zal het voorstel steunen.
- 1910-06-29 – Fragment uit notulen Stichtingsraad
- De heer van Heemstra merkt op dat voor rekening der Stichting een hekje van ijzer is geplaatst om het graf van de tuinman. De GD deelt mede dat het gewoonte is geworden, dat aldus de graven der overleden beambten worden onderscheiden, althans als zij zoolang hier waren. Zoo iets zal in het vervolg niet meer zonder voorkennis van het Bestuur geschieden.
- 1910-12-07 – Fragment uit notulen Stichtingsraad
- De voorzitter vraagt wat de raming was van het rooien van bosch bij Struiksma. Die raming is fl 600,- voor een terrein lang 11 meter en breed 85 meter. Er zal niets aangedaan worden zonder regelmatig Bestuurs besluit.
- 1912 – Fragment uit Inspectierapport door Geneesheer-directeur dr. P. Wieringa:
- Werd in de terrein, door vergrooting, ontginning, bebouwing, beplanting, wijziging in aanleg of bestemming, verfraaiingenz. eenige verandering gebracht, zoo ja, welke? Van het in 1905 aangekochte terrein bestaande uit bosch en heideveld werd dit jaar 1 1/2 HA ontgonnen. Een gedeelte bosch werd gekapt, de grond geëgaliseerd en bij de begraafplaats gevoegd en daarom tegen met een oppervlakte van 800 m2 werd uitgebreid. Het van dit nieuwe gedeelte afgegraven zand moest gebracht op een in de nabijheid zijnde heuvel, die daarom aanmerkelijk werd verhoogd en daardoor een attractie voor wandelingen is geworden.
- 1915-02-09 – Fragment uit notulen Stichtingsraad:
- Het Stichtingsbestuur heeft besloten:
- De appel en peren boomen uit den tuin der woning Dr. Flach over te nemen voor fl 10,00
- Het voorstel inzake verbetering der begraafplaats ter goedkeuring voor te dragen bij het Centraal Bestuur.
- Het Stichtingsbestuur heeft besloten:
- 1915-03-30 – Fragmenten uit notulen Stichtingsraad:
- De voorzitter deelt mede dat het Centraal bestuur de plannen voor de begraafplaats heeft goedgekeurd.
- Het Stichtings Bestuur heeft besloten:
- Dat het den tuinman desgevraagd kan worden toegestaan lezingen enz. betreffende Tuinbouw bij te wonen
- 1915-11-30 – Fragment uit notulen Stichtingsraad:
- Het Stichtingsbestuur heeft besloten:
- De schimmel mag worden verkocht maar tegen een hoogen prijs
- Het Stichtingsbestuur heeft besloten:
- 1918-09-02 – Fragment uit notulen Stichtingsraad:
- Dat de varkens mesterij (52 stuks) zal mogen door gaan.
- 1919-04-08 – Fragment uit notulen Stichtingsraad:
- Aangeraden zal worden de 2 paarden te verzekeren.
- 1915-09-27 – Fragment uit notulen Stichtingsraad:
- Gesproken wordt over de mogelijkheid tot het aanleggen van een ijsbaan. Ons terrein is daarvoor ongeschikt.
- 1915-03-30 – Fragment uit notulen Stichtingsraad
- De voorzitter deelt mede dat het Centraal bestuur de plannen voor de begraafplaats heeft goedgekeurd.
- 1920-11-01 – Fragment uit notulen Stichtingsraad:
- Daar de begraafplaats te klein is geworden, zal worden voorgesteld het oudste gedeelte der begraafplaats op te delven en opnieuw te gebruiken.
- 1921-02-09 – Fragment uit notulen Stichtingsraad:
- De Stichtingsraad vraagt een krediet aan voor het koopen van een paard, daar ons jonge paard is gestorven.
- 1925-01-05 – Fragmenten uit notulen Stichtingsraad:
- Vossekuil hoofd op proef buitenwerk zullen voor definitieve benoeming worden voorgedragen.
- Voorgesteld zal worden den tuinman in zijn nieuwe woning aan de landbouwschuur den zelfde huur te laten betalen, die hij betaald voor de portiers woning.
- 1928-02-13 – Fragment uit notulen Stichtingsraad:
- Aangezien het moeilijk blijkt de terreinen rondom de nieuwe paviljoenen behoorlijk aan te leggen, in aansluiting met het bestaande, zal worden vastgesteld een plan te doen opmaken door een tuin architect.
- 1928-07-03 – Fragment uit notulen Stichtingsraad:
- Plan aanleg in de omgeving der nieuwe gebouwen zal worden gevraagd aan den Heer Vroom, tuinarchitect te Glimmen. Hierover zal eerst nog machtiging van het Centraal Bestuur gevraagd worden.
- 1928-09-28 – Fragment uit notulen Stichtingsraad:
- Mededelingen Stichtingsbestuur maandag 13 augustus in het jaarbeurs gebouw in Utrecht en wel over verkoop zaairogge voor fl 17,00 per 100 kg.
- 1929-05-30 – Fragment uit notulen Stichtingsraad:
- De tuinman verzoekt een ervaren tuindersknecht in dienst te nemen; het verzoek zal met gunstig advies aan het Stichtingsbestuur worden overgebracht.
- 1929-09-04 – Fragment uit notulen Stichtingsraad:
- Inzake den sollicitant tuindersknecht is ’t oordeel niet geheel bevredigend. De Stichtingsraad acht het beter, zonder afwijzing, eerst nog eens te adverteren.
- 1929-10-25 – Fragmenten uit notulen Stichtingsraad:
- Mededelingen Stichtingsbestuur:
- De verandering van het morgenrapport, ingaande 21 october de instelling van een 3e buitenploeg.
- Op een advertentie in Floralia hebben zich drie sollicitanten gemeld voor de betrekking van tuindersknecht. Naar aanleiding hiervan wordt de behoefte aan een tuindersknecht nog eens besproken en de voor en tegens genoemd.
- Daarna volgt een bespreking over de uitbreiding der arbeidstherapie, waarbij ook de kwestie der beloningen onder de oogen moet wordt gezien.
- Mededelingen Stichtingsbestuur:
- 1929-12-11 – Fragment uit notulen Stichtingsraad:
- De sollicitant tuinknecht W. Bruining. Voorgesteld wordt zijn salaris niet fl 1000,00 doch fl 1100,00 te doen zijn.
- 1930-01-09 – Fragment uit notulen Stichtingsraad:
- Mededeling van het Stichtingsbestuur:
- Het Stichtingsbestuur besluit benoeming van W. Buining als tuinknecht, onder voorwaarde van het volgen van een cursus in tuin en Boschbouw. Benoeming voor 1 jaar.
- Mededeling van het Stichtingsbestuur:
- 1930-02-13 – Fragment uit notulen Stichtingsraad:
- Mededeling Stichtingsbestuur:
- Plannen voor terreinaanleg van dhr. Vroom, zijn ter goedkeuring aan het Centraal Bestuur.
- Mededeling Stichtingsbestuur:
- 1932-07-08 – Fragment uit notulen Stichtingsraad:
- Voorgesteld wordt verpleger Vossebelt op proef te benoemen tot hoofd van het buitenwerk en 4 week te verhuren in Wolfheze om zich van de gang van zaken op de hoogte te stellen. Idem om een speel- en sportterrein aan te leggen op het terrein ten westen van de Hoofdlaan.
- 1932-09-10 – Fragment uit notulen Stichtingsraad:
- Dat de verpleger Vossebeld 14 Dagen de werkgelegenheden op Wolfheze heeft bestudeerd.
- 1932-11-10 – Fragment uit notulen Stichtingsraad:
- Ingekomen is een verzoek van tuinman Witteveen om ontslag met 1 januari 1933 wegens gezondheidsredenen.
- 1932-12-06 – Fragment uit notulen Stichtingsraad:
- Behandeld wordt over de moeilijkheden, die de crisis Varkenspest ons overkomt, in verband met de verkoop aan particulieren. Beschikbaar stellen ter verkoop zal niet uitgesloten zijn met het oog op den onkosten.
- 1933-01-23 – Fragment uit notulen Stichtingsraad:
- Dat het Staatsbosch beheer voor per Hectare in totaal fl 50,– per jaar en het toezicht over de Gestichtsbosschen op zich heeft genomen.
- Medegedeeld wordt dat een hoenderpark zal worden aangelegd.
- 1933-03-15 – Fragment uit notulen Stichtingsraad:
- Dat door varkenscrisis centrale afwijzend is beschikt op het verzoek tot ontheffing van de bepaling in de crisis Varkenspest.
- 1933-04-15 – Fragment uit notulen Stichtingsraad:
- Geadviseerd wordt om aan den tuinman geen verhoging van salaris te geven.
- 1933-09-09 – Fragment uit notulen Stichtingsraad:
- Door het Centraal Bestuur is een schrijven gericht aan het Stichtingsbestuur, waarin wordt voorgesteld om de vergoeding voor de gehuwde verplegers te brengen van 600 op 500 gld. waardoor het totale salaris 100 gld. minder zou zijn. Bij de bespreking van deze mededeling wordt van de gedachte van den inzitters om de vergoeding van vrije woning zijnde 200 gld. te worden ondersteund. Deze korting heeft voordelen boven de door het Centraal Bestuur geopperde plan. Voor Vossebeld zou de Stichtingsraad een uitzondering moeten willen maken en dit zou kunnen door hem te benoemen tot ambtenaar met de titel hoofd Buitenwerk.
- 1934-02-09 – Fragment uit notulen Stichtingsraad:
- De tuinknecht Bruining wil eveneens gaarne verhooging. Rekening houdende met dienst bekwaamheden is het beter zijn terrein te beperken meer speciaal tot de moestuinen en de kassen. Een eventueel 2e tuinknecht zou zich dan meer met de heesters en de plantsoenen kunnen bemoeien. Voor de tuin zal nog een 2e kas worden gemaakt. De begrooting hier van met de centrale verwarming is fl 2500,– waarschijnlijk kan Bruining dan nog wel iets verhoogd worden. Er nog eens betreurd dat voor het geheel terrein niet een centrale verwarming is van uit een punt bediend.
- 1946-12-11&12 – Fragment uit notulen Stichtingsraad:
- Ontslag aanvrage van verpleger Lambeck. Hoewel zijn brief gecontroleerd is, besluit de Stichtingsraad het Stichtingsbestuur voor te stellen hem ontslag te verleenen met ingang van genoemde datum. In deze vakature zal voozien worden door een van de verplegers bij het buitenwerk.
- Verpleger Jansen heeft gevraagd om als agent van de BOAZ bank te mogen optreden. Hiervoor zal hij enkele avonduren in de week zitting moeten houden. Besloten is het Stichtingsbestuur voor te stellen dit verzoek in te willigen met de restrictie echter, dat hij, zodra men hem noodig heeft in een paviljoen, voor dit agentschap zal bedanken. Echter overplaatsing naar een paviljoen is gering, daar hij een gewaardeerde kracht is bij het buitenwerk (tuinwerk).
- 1949-05-22t/m28 – Fragment Rapport Geneesheer-Directeur nr. 21:
- Onderhoud Gebouwen:
- Onderhoud Terrein: Wegen en plantsoen geharkt en geschoffeld, gazons gemaaid.
- Moestuin: Op de vloeivelden werd postelein gezaaid; de koolplanten werden bespoten tegen koolvlieg; verder werd er geschoffeld en gewied. Begonnen werd met het uitpoten van de herfstkool. De groenten voor de centrale keuken werden gereedgemaakt.
- Arbeid door Verpleegden: Bij het buitenwerk waren 177 m. werkzaam; zij kruiden sintels en werkten een de verharding van de wegen, klopten puin, schoffelden de aardappelkampen, harkten en schoffelden op het terrein, maaiden gazons, werkten op de vloeivelden, de boerderij, etc.
- Onderhoud Gebouwen:
- 1973-03 – Fragment uit Personeelskrant Dennenoord – 1e Jrg. No. 11:
- Weer heeft één van onze medewerkers bijna de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. 30 november is het zover, dan gaat ons aller bekende chef Bloemisterij dhr. J. Bosma ons verlaten, na een diensttijd van ± 16 jaar.
Dhr. Bosma kwam in 1954 voor halve dagen in los verband op ‘Dennenoord’ werken bij de terreindienst. In 1957 werd hij in vaste dienst aangenomen, waarna hij in 1959 als werkmeester op de groentekwekerij werd aangesteld.
In 1962 werd zijn funktie gewijzigd in ‘chef bloemisterij’, welke funktie hij tot nu toe vervult.
Eén van dhr. Bosma’s antwoorden tijdens het interview op de vraag:
Hoe heeft u uw werk hier beleefd.
Antwoord: ‘Ik heb hier met heel veel plezier gwerkt; als ik achterom kijk dan is het een goede tijd geweest. Ik heb mijn werk beleefd als een hobby.
Redaktie.
P.S. Door de direktie zal hem een receptie worden aangeboden. Verdere gegevens hierover worden nog nader bekendgemaakt.
- Weer heeft één van onze medewerkers bijna de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. 30 november is het zover, dan gaat ons aller bekende chef Bloemisterij dhr. J. Bosma ons verlaten, na een diensttijd van ± 16 jaar.
- 1977-03 – Fragment uit Personeelskrant Dennenoord – 5e Jrg. No. 3:
- Pensionering van G. Groeneveld
Op 1-10-1939 kwam Dhr. Groeneveld op Dennenoord ”werken”, in de bloemisterij ± 5 jaar, daarna kwam hij op de arbeidstherapie waar hij zich voornamelijk met de tuingroepen bezighield.
Velen van ons zullen hem wel kennen, want graag mocht hij met deze en gene een praatje maken, voor een grap was hij ook altijd wel te vinden.
Zijn werkterrein lag in het begin op de sproeivelden of te wel de groentetuin, later is hij op het terrein gekomen waar hij met verschillende groepen werkte en naar zijn zeggen met plezier. Door al de jaren heen is er heel wat de revue gepasseerd.
Als je Groeneveld hoort vertellen, over de grote groepen waarmee men werkte, en het bomen hakken wat men met handkracht deed, dan zijn we er heel wat op vooruit gegaan.
Ook het scheerapparaat lag hem goed in de hand, want als tuingroepen kwamen te scheren was hij de man die er heel wat baarden afmaaide.
De afgelopen paar jaar is het wel wat met ziekte gepaard gegaan en was het wel wat spannend, maar na het laatste gesprek waren de berichten goed.
We hopen dat U, nu U Dennenoord gaat verlaten, nog een heel goede tijd mag hebben, en wensen U en Uw vrouw nog vele goede jaren.
- Pensionering van G. Groeneveld